9 Nyíl

A junior vb-győztes a világbajnok ellen írt történelmet

2018. február 10. 20:09 - Denis Potvin

2018 Coral UK Open Qualifiers 5. - Robin Park Tennis Centre, Wigan (összefoglaló)

Corey Cadby nyerte a UK Open ötödik selejtezőjét. Ez pedig történelmi pillanat, hiszen 2016 junior világbajnoka még sosem nyert tornát a felnőttek között korábban. Ehhez ma a poraiból újjáéledő Rob Cross-t kellett verni és döbbenetes fordítással, 1-4-es hátrányból sikerült is neki egy olyan tornán, amelyről hiányzott Michael van Gerwen és Raymond van Barneveld is. Cadby ezzel a UK Open Order of Meritjén a harmadik helyre jött fel, már egészen biztos, hogy a harmadik körben fogja csak kezdeni a UK Opent, mert a legjobb tizenhatban fog végezni. Csak úgy, nézzük vissza az ausztrál mai termését: győzelem John Part, Benito van de Pas, Jason Lowe, Darren Johsnon, Simon Whitlock, Michael Smith, Kim Huybrechts és Rob Cross ellen. Nincs jobb szó erre, zseniális.

c31ulvvwcaaspjk.jpg

Első forduló (a legjobb 512 között)

Összesen 32 meccset játszottak az első körben. Egyből el kellett búcsúzni Kevin Paintertől, a kedvencünktől Dean Winstanleytől, akinek most sem sikerült a visszatérés és Ian Levertől kapott ki 6-2-re, és Antonio Alcinas korai búcsúja is meglepő volt, hiába Josh Payne volt a legyőzője.

Második forduló (a legjobb 256 között)

Briliáns játékkal, 105-ös átlaggal jutott a körön Corey Cadby (volt egy 122-es kiszállója is), a 2016-os ifjúsági világbajnok, aki a háromszoros világbajnok, John Part ellen nyert nagyon simán 6-0-ra. Partnak még maradt esélye a UK Open döntőjére, de ehhez vasárnap jól kellene szerepelni, illetve kérdéses, hogy végeznek a mögötte lévők. Hasonlóan simán, azaz 6-0-ra kapott ki Roxy-James Rodriguez is Keegan Browntól, testvére Rusty-Jake is itt búcsúzott és az ifi vb-győztes Dimitri Van den Bergh is kiszállt, őt Mark Walsh verte 6-3-ra.

cadby.jpg

Harmadik forduló (a legjobb 128 között)

Ebben a körben már az összes kiemelt becsatlakozott. Több, sztárnak számító játékosnak is csak egy meccs jutott. Cadby elintézte Benito van de Past is. Mark Webster Ryan Meikle ellen veszített, majd a magyar közönség előtt is jól ismert Krzysztof Ratajski nagy meccsen búcsúztatta a múlt héten botrányba keveredett Adrian Lewis-t. Lewisnak ez volt a harmadik UK Open selejtezője, elsőre elő-, másodszorra negyeddöntős volt. Most meccset sem nyert.

Akkor beszéljünk Rob Crossról pár szót. Az óriási meglepetésre tavaly világbajnoki címet nyerő angol idén nem úgy kezdte az évet, ahogy eltervezte. Sokakban felmerült a kérdés, hogy Cross-nak ez csak egy kifutott teljesítmény volt, vagy valóban ennyire tehetséges. Nyilván az is közrejátszik ebben, hogy Cross-nak azért még szoknia kell a légkört. Hát most megmutatta, hogy szokja, 118-as tlaggal verte ki Jan Dekker-t. Ronny Huybrechts a döntő legben kapott ki az egyre jobb formába lendülő James Wade-től.

Néhány nagyobb meglepetés még. Kiesett mind a két Anderson, Gary 6-4-re kapott ki Adam Hunt-tól. Kyle-t pedig Nathan Rafferty intézte el. Elfogytak a Rodriguez-testvérek is. Ratajski bravúrja után pedig a másik lengyel, a Budapesten is nyertes (lám, a lengyel ide is el tudott jutni) Tytus Kanik Josh Payne ellen tudott győzni.

Negyedik forduló (a legjobb 64 között)

Tovább menetelt Cadby, viszont elbúcsúztunk a Premier League-résztvevő Gerwyn Price-tól, akinek David Evans jelentette a végállomást. A harmadik UK Open kvali döntőse, Zoran Lerchbacher is itt fejezte be a napot, míg Stephen Bunting pedig egy végsőkig tartó csatában kapott ki Jim Walkertől. Az esélyesek továbbmentek, Ratajski is egy 6-1-es győzelemmel Bradley Brooks ellen, Kanik viszont kiesett. Három győzelem után kapott ki Wayne Jones, tényleg egy nagy csatában, 6-5-re Ian White-tól. Ezzel szinte biztos, hogy kvalifikálja magát a UK Openre is (a torna előtt a 74. helyen állt és 96-an kerülnek be innen), ezzel sorozatban tizenhatodik alkalommal jutott be a tornára. Ilyenre eddig csak Terry Jenkins, James Wade, Steve Beaton és Alex Roy volt képes. Ha Kevin Painter vasárnap eljut a 32-ig, ő is hasonló sorozatra lehet büszke.

wrightklaasen.jpg

Ötödik forduló (a legjob 32 között)

Ha már Ratajskival fejeztük be az előző mondatot, folytassuk is vele. A remek formában lévő, a PL-t száz százalékosan vezető Simon Whitlock 6-2-vel intézte el a lengyelt. Vége lett Robert Thornton és Wade menetelésének is. Utóbbit Martin Schindler a 11. legben győzte le. Nagyon kikapott Daryl Gurney is, akit Mervyn King intézett el. Cross ezen a körön is túljutott. Kikapott Steve Beaton, de egy érdekes statisztika róla. Ő az idei UK Open egyetlen olyan játékosa, aki mind az öt idei selejtezőn nyert legalább egy meccset (sokan vannak, akik nem szerepeltek mind az öt tornán).

Hatodik forduló (a legjobb 16 között)

A nyolcaddöntőben ausztrál rangadó volt, Cadby-t pedig Whitlock sem tudta megállítani, magabiztosan, 6-2-re nyert a fiatalabb. Michael Smith 6-0-val tarolt (140-es kiszállóval fejezte be a meccset), mellette Peter Wright és Rob Cross is bejutott a legjobb nyolcba. A világranglistán csak a 84. helyen álló Vincent Kamphuis – miután az első négy UK Open kvalin a második fordulónál tovább egyszer sem jutott – meglepetésre most Martin Schindlert legyőzve bekerült az elit társaságba

Hetedik forduló (negyeddöntő)

Itt már aztán komoly meccsek voltak és Cadby a nap során a hatodik győzelmét szerezte meg. Ennek különös értéke, hogy Michael Smith ellen nyert 6-4-re, komoly, 108-as átlaggal. Nem borult tovább a papírforma, Kim Huybrechts, Peter Wright és Rob Cross volt még az elődöntő névsora. Papíron Wright meccse volt a legsimább, a Jelle Klaasen ellen elért 6-2-vel.

Nyolcadik forduló (elődöntő)

Rob pedig egy pillanatra sem lassított le. Egészen biztos, hogy ő is meg akarta mutatni, nem érdemtelen az a tavalyi eredmény. 6-4-re nyert Peter Wright ellen úgy, hogy egy briliáns, 164-es kiszállóval fejezte be a meccset. Az átlagok is magukért beszéltek, Cross – akinek 114-es és 92-es kiszállója is volt – 103,35-tel, míg Wright 104,37-tel fejezte be a meccset. Cadby pedig élete első felnőtt PDC-döntőjébe jutott, miután ultrakönnyen intézte el Kim Huybrechts-et, Cadby 102-es átlaggal jutott a döntőbe, a belga még a 92-öt is alig érte el.

Kilencedik forduló (döntő)

Cross majdnem mindent vitt. De csak majdnem. A világbajnok már 4-1-re vezetett, aztán beindult az ausztrál henger és öt leget nyert egymás után. 6-4-re győzte le a regnáló világbajnokot és ezzel élete első felnőtt PDC tornagyőzelmét szerezte meg. Zseniális napja volt. Az is eldőlt, hogy biztosan a legjobb 16-ban fog végezni, ami azt is jelenti, hogy a UK Opent majd a harmadik körben fogja csak kezdeni.

crosscadby.jpg

Nyolcaddöntők:

Corey Cadby 6-2 Simon Whitlock

Michael Smith 6-0 John Henderson

Vincent Kamphuis 6-2 Martin Schindler

Kim Huybrechts 6-4 Mervyn King

Jelle Klaasen 6-3 David Evans

Peter Wright 6-1 Justin Pipe

Rob Cross 6-3 Chris Dobey

Steve West 6-4 Jonny Clayton

Negyeddöntők:

Corey Cadby 6-4 Michael Smith

Kim Huybrechts 6-4 Vincent Kamphuis

Peter Wright 6-2 Jelle Klaasen

Rob Cross 6-4 Steve West

Elődöntők:

Corey Cadby 6-1 Kim Huybrechts

Rob Cross 6-4 Peter Wright

Döntő:

Corey Cadby 6-4 Rob Cross

Öt forduló után így áll a selejtező:

tabla.jpg

Szólj hozzá!
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr413652852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása