9 Nyíl

Mensur Suljovic a 2018-as German Darts Masters győztese!

2018. május 26. 01:16 - matyi96

2018 World Series of Darts: German Darts Masters - Gelsenkirchen, Veltins-Arena (összefoglaló)

A mai nappal kezdetét vette a 2018-as World Series of Darts eseménysorozata a German Masters-szel. Az első helyszín, a már többször bemutatott Gelsenkirchen volt, a Schalke futballcsapatának stadionja. Rekordlétszámú közönséget vártak (a darts tekintetében) és mindezt meg is kapták. De mit kaptunk mi? Lássuk!

mensur_suljovic_bajnok.jpg

NYOLCADDÖNTŐK

Raymond van Barneveld - Manfred Bildelr: 6-0

Nem túl izgalmas mérkőzéssel vette kezdetét a torna, az átlagok sem szöktek az egekbe és szoros csatának sem nevezném ezt a 6-0-át. Barney pontosan annyit dobott, amennyit kellett, biztosan jobban ment volna neki, ha megszorongatják. A nullázás ellenére azért a német úriember is dobhatott hétszer duplára, de nem élt lehetőségeivel, így még leget sem tudott csenni a hollandtól. Részleteiben ezt a mérkőzést nem mutatnám be, inkább beszéljen egy kicsit a statisztika. Barney bőven 90 alatti átlagot ért el, igaz ellenfele átlaga a 80 pontot közelítette. Láthattunk két száznyolcvanast, mindkettőt a holland dobta. Más kiemelni való nem igazán történt. Az biztos, hogy ezt a győzelmet a holland nem teszi a kirakatba, de meglátásom szerint nem is igyekezett annyira, pont annyit játszott, amennyit kellett. 

Jamie Lewis - Nico Kurz: 6-5

A magas színvonal ezzel a mérkőzéssel sem érkezett meg, azonban izgulni bőven lehetett. Nagy csatát hozott a mérkőzés, nem hiába az utolsó legben derült ki a győztes kiléte. Megsüvegelendő a wales-i akarata, ugyanis 3-0-ás hátrányból tudta megnyerni a mérkőzést. Az első legjét Lewis egy 116-os kiszállóval abszolválta, ami kellő erőt adott neki a folytatáshoz. Olyannyira, hogy egyenlítenie is sikerült. Azonban Kurz össze tudta szedni magát és a hetedik leget megnyerte egy tizenhét nyilassal. Innentől egészen 5-5-ig mindketten tudták hozni a saját kezdésüket, a döntő legben pedig fej fej mellett haladva Lewis bizonyult jobbnak. Gyönyörűen lekerekített 165-ről 24 pontra és a maradékot elsőre megdobva jutott tovább a következő körbe.

Mensur Suljovic - Robert Marijanovic: 6-2

Suljovic már garancia volt a minőségi játékra és nem is hagyott cserben minket. Magabiztos játékkal zsebelte be a győzelmet az osztrák párharc során. A mérkőzésen látott hat darab maximumból Mensur ötöt vállalt magára és 96 pont felett tartotta átlagát. Suljovic igazából az egész mérkőzésen a kezében tartotta a mérkőzést, ő irányította azt. Marijanovic becsülettel küzdött, de azért érződött a két játékos közti különbség. Tovább nem is húznám a szót, legyen annyi elég, hogy Mensur Suljovic magabiztos játékkal jutott tovább a negyeddöntőbe.

Gary Anderson - Gabriel Clemens: 6-2

A legutóbbi Players Championship hétvégén a szombati napon futottak össze a döntőben. Ott Gary Anderson győzedelmeskedett, azonban jókora szerencsének is köszönhető volt ez, már olyan értelemben, hogy a németnek voltak nyilai a meccs megnyeréséhez. Szóval nem vehette félvállról a meccset a Repülő Skót. Nem is tette ezt meg Gary. Inkább parádézott. A kiszállókon legalábbis biztosan. Gabriel 2-0-ra is vezetett, úgy, hogy a második legjét egy 156-os kiszállóval nyerte meg. Innen kezdődött Anderson meccse, zsinórban hat leget tudott megnyerni, ami ugye a mérkőzés megnyerését is jelentette. Anderson az utolsó két legben egy 167-es és egy 104-es kiszállót oldott meg. Parádés. Közel 100-as átlagot dobott, kilencből hat duplát értékesített, magyarán: jól játszott és megérdemelten nyert. 

Dimitri van den Bergh - Martin Schindler: 6-0

Nem szeretném húzni az időt ezzel a meccsel kapcsolatban. Szerintem Dimitri Van den Bergh két század híján 110-es átlaga magáért beszél. Rendkívül összeszedett volt a belga, úgy duplákon, mint tömegben. Schindlernek ennek ellenére lett volna lehetősége leget csenni, de az sem jött össze neki. Bár nem hiszem, hogy sokat változtatott volna a meccs kimenetelében, mert Van den Bergh fenomenális volt. 

van_den_bergh-schindler.jpg

Michael van Gerwen - Max Hopp: 6-4

Igazi csemege volt ez Németországban. A világelső és a németek első számú kedvence mérkőzött meg. Michael van Gerwen ihletett formában játszott, úgy ért el 106-os átlagot, hogy a duplákon csupán 40%-kal teljesített. Mindez el is várható a torna legnagyobb esélyesétől. Max Hopp becsülettel küzdött és voltak nagyon szép jelenetei. Főként a duplákon elért jó teljesítményének köszönhetően tudott négy leget nyerni a világelső ellen. Viszont Gerwen ellen most ez sem volt elég, szép játékkal jutott a negyeddöntőbe. 

gerwen-hopp_1.jpg

Peter Wright - Dragutin Horvat: 6-1

A torna másik nagy esélyese sokkal simábban jutott tovább, mint MvG. Peter Wright, ha nem is világszínvonalú játékkal, de magabiztosan játszva került be a legjobb nyolcba. Ha Dragutin Horvat picivel jobban él a lehetőségeivel, akkor egy-két leget felírhatott volna még a neve mellé, de szerintem nagyban nem tudta volna befolyásolni Wright győzelmét. 

Rob Cross - Stefan Stoyke: 6-4

Rob Cross is beleszagolt a World Series világába, ugyanakkor nem élete játékát nyújtotta a már esti-délutáni mérkőzésen. A világbajnok 85-ös átlagot sem ért el Stoyke ellen, egész meccsen szenvedett. Valószínűleg nagyban befolyásolja játékát a mellkas sérülése, de reméljük már jól van. Szóval Stoyke, ha jobban dobja a duplákat, akár meglepetés is születhetett volna, mert Rob Cross sem a duplákon sem tömegben nem azt nyújtotta, amit megszoktunk tőle.

NEGYEDDÖNTŐK

Gary Anderson - Jamie Lewis: 8-6

Este nyolc után folytatódott a torna a legjobb nyolc párosításával. Elsőként Anderson és Lewis csaptak össze, és máris egy nagyon izgalmas és magas színvonalú mérkőzést láthattunk. Lewis az elején kissé álmoskásan kezdte a meccset, illetve Anderson elég szépen belecsapott a lecsóba. Ez azt eredményezte, hogy gyorsan kialakult egy 2-0-ás skót előny. Lewis azonban megérkezett és hirtelen megnyert zsinórban négy leget, pedig Anderson nem mondhatnám, hogy rosszul dobott (bár többet hibázott, mint a meccs elején). 4-2 után tartani tudta előnyét a walesi, már 5-3 is volt az állás javára. Itt azonban fordult a kocka, Gary dobott két tizenhárom és egy tizennégy nyilas leget, amire nem volt válasz a másik oldalról, így már ő vezetett 6-5-re és a kezében volt a vezetés. Az egyenlítés még sikerült a következő legben Jamie-nek, Gary azonban újabb két ötkörössel lezárta a mérkőzést. Megérdemelten nyert a skót, de Jamie Lewis is remekül játszott, miután felébredt. Anderson száz felett átlagolt, míg Lewis épphogy lemaradt erről. Jó kis nyitás volt ez így estére!

anderson-lewis_2.jpg

Michael van Gerwen - Dimitri van den Bergh: 3-8

Az első körben a két legmagasabb átlagot dobó játékos állt a színpadra az est folytatásában. Azt láthattuk, hogy a belga srác brutális formában dobált délután, és azt is (ami már megszokott), hogy a holland is remekel. Így jogosan várhattunk egy parázs összecsapást kettejük között. Arra azonban szerintem nagyon kevesen számítottak, hogy ennyire - ami az eredményt illeti - simán megveri a világelsőt Van den Bergh. Márpedig ez történt. Dimitri kezdett és hozta is a kezdését egy tizennégy nyilassal, amire a válasz egy 130-as kiszálló volt a második legben. Az első break 2-3-as állásnál érkezett a belgától, D18-on befejezve a leget (óriási magabiztossággal dobta egész meccsen ezt a szektort). Fura leírni, de ezek után csupán egy leget tudott megnyerni a világelső. Az egy tizenkét nyilas leg volt, azzal lett 3-5, de hát semmire sem ment vele. Ezt követte zsinórban három megnyert játék belga részről, amivel élete egyik, ha nem a legnagyobb sikerét érte el Van den Bergh. Hiába dobott majdnem 99-es átlagot Michael, számomra végig enerváltnak tűnt, rengeteg olyan kör/körök voltak, ahol triplát sem talált, ami - legyünk őszinték - nem megszokott tőle. Összességében megérdemelte az ifjonc a győzelmet, látszott rajta, hogy nagyon koncentrált és nagyon szerette volna a győzelmet.

gerwen-vandenbergh.jpg

Peter Wright - Raymond van Barneveld: 8-7

Az egyik legjobb és legizgalmasabb találkozót hozta a skót-holland csata. Peter Wright meggyőző játékkal jutott tovább, míg Barney egy gyengébb, de mondhatni ugyanolyan simán jutott tovább ide, mint Wright. Az elején nem úgy tűnt, hogy ki fogják játszani mind a tizenöt leget, de így lett. Peter Wright 110 feletti átlagon állt, amikor már 5-1-re is vezetett. Barney végig jól dobott, de ezzel nem tudta felvenni a versenyt. 5-1-nél azonban még egy fokozattal feljebb kapcsolt az öreg és elkezdett kapaszkodni felfelé. Jött egy tizenöt nyilas tőle, amire még jött egy válasz a skóttól, mégpedig egy tizennégy nyilas formájában. Ezt követte három zsinórban megnyert Barney-leg, amivel 6-5-re jött fel. Wright ebben a szorított helyzetben tudott összehozni egy tizenkét nyilas leget, 121-es kiszállóval megoldva. A következő két leg azonban újra a holland legendáé lett, két ötkörössel. A döntő leget Barneveld kezdte, de nem tudta kihasználni ezt az óriási lehetőséget. Wright rogtön kapcsolt és megnyerte a meccset egy gyönyörű tizenkét nyilas leggel. Le a kalappal mindkettejük előtt, őszintén szólva 5-1-nél nem gondoltam volna, hogy tizenöt leges mérkőzést láthatunk. 

wright-barney_2.jpg

Rob Cross - Mensur Suljovic: 7-8

Egy újabb negyeddöntő, amely döntő legben dőlt el. Mensur Suljovic félig hazai pályán (mert hát a németek azért valamelyest csak neki szorítottak) tudta legyőzni 8-7 arányban a világbajnok Rob Cross-t. Mindkettejüknek ez az első World Series tornája. Cross jóval jobban játszott, mint első meccsén, de azért ez sem az igazi Cross volt. Mensur hozta a megszokott jól megfontolt játékát, ami most elődöntőt ért. Közel azonos átlagon fejezték be a meccset, bár Mensur kiszállózása feltűnően gyenge volt. Ha ezen tud javítani, akkor bármi lehet az elődöntőben. A döntő legben elhelyezett száznyolcvanas a részéről döntőnek számított, ugyanis az abból származó 83 pontot tudta megoldani, mellyel megnyerte az ütközetet. 

cross-mensur.jpg

ELŐDÖNTŐK

Dimitri Van den Bergh - Gary Anderson: 8-7

Dimitri Van den Bergh nagy napja volt ez idáig, azonban most a kétszeres világbajnok Gary Anderson volt az ellenfele. Az elődöntőktől kezdve nyolc leg lejátszása után szünetet tartottak. Az első etap 5-3-as Anderson vezetéssel zárult. Anderson jól kezdett, elhúzott 2-0-ra, ezt az előnyt tartotta végig a szünetig. Dimitri a kezdeti megingás után magabiztosan hozta a kezdéseit, ami Anderson játékára szintén igaz volt (csak neki sikerült egy break is az elején). Van den Bergh átlaga ekkor csupán 84 pont körül volt, míg Anderson kicsivel maradt alul a 100-as átlagtól. Ami kiemelkedő volt, az a skót kiszállózása, hétből öt nyíl találta el a célzott duplát.

A második része a meccsnek óriási izgalmakat és gyönyörű jeleneteket hozott, főleg a végjátékban. A folytatásban egy 111-es kiszállóval szépített a belga, majd sikerült breakelnie a skótot, azaz egyenlített. Anderson nem hagyta annyiban, visszavette az elvett kezdést, azonban nem tudta kihasználni a lehetőséget, ami igazán nagy jelentőséggel bírt a továbbiakban. Nem tudta kihasználni, azaz Van den Bergh szintén visszabreakelt és újra egyenlő volt az állás. Gary meg akarta nyerni a meccset, ez eléggé látszódott is rajta, mintha azt olvastam volna le róla, hogy "na majd most megmutatom". Végülis így is lett, jött egy újabb break a részéről, amivel 7-6-ra vezetett és a meccsért dobott. Jól is dobott, de Dimitri követte őt. Ekkor Anderson 188-ra dobott egy maxot, 8 ponton várakozott. A belgának adott volt a feladat: 124-ről ki kellett szállnia, ha nem akar kikapni. Hogy fokozza az izgalmakat, természetesen kidobta, ez a 124 mindent megváltoztatott. Van den Bergh kezdett a meccsért és meg is tudta csinálni! Anderson zavarodott volt a döntő legben, de nem maradt más választása, minthogy gratuláljon Van den Bergh-nek. Anderson 98 feletti átlaggal kapott ki, míg a belga egy 92 és feles átlagot dobott össze.

vandenbergh-ando.jpg

Peter Wright - Mensur Suljovic: 2-8

Nos, hát igen érdekes mérkőzésnek voltunk szemtanúi. 1-0-ás Mensur vezetésnél ő is és Wright is jelezték, hogy kereszthuzat van. Ez sokak szerint befolyásolja a dobást (szerintem is), azonban hallottam már olyan véleményt is, aki szerint nem (nyilván egy erősebben és nagyobb súlyú nyíllal dobó játékost kevésbé). Peter Wright nem ebbe a kategóriába tartozik, őt zavarta. Kisebb szünet után folytatódott a játék, de Wrightot szemmel láthatóan zavarták a körülmények. Egy ideig biztos. Aztán inkább már azt vettem észre, hogy ezzel saját magát zavarta meg teljes mértékben (mondom ezt úgy, hogy személy szerint ő a kedvenc játékosom) és már csak a kifogást kereste. Persze nem tudhatjuk mi az igazság, az biztos, hogy ez nem tett jót neki. Odáig vezetett ez, hogy Suljovic, aki közben Ricky Evans-i sebességen játszott 6-0-ra vezetett, amikor Wright megszerezte az első legjét. A szünetre 7-1-es Mensur vezetéssel vonultak le. 

A folytatás nem tartott túl sokáig, egy legre és ezzel együtt egy 120-as kiszállóra futotta még Wright-nak, de aztán Suljovic egy 68-as kiszállóval megoldotta a mérkőzést, és ezzel élete első World Series tornáján döntőbe jutott, ahol ellenfele a szintén újonc Van den Bergh várt. "Rapid" Mensur kizárta a zavaró körülményeket (ha voltak), saját játékával foglalkozott és teljesen megérdemelten nyerte meg a mérkőzést. 

DÖNTŐ

Dimitri Van den Bergh - Mensur Suljovic: 2-8

A döntőbe tehát két debütáns került. Már az elején volt egy kis összezörrenés, ugyanis azon vitatkoztak össze, hogy ki kezdje el a bemelegítő nyilak eldobását. Érdekes volt... Suljovic az elejétől kezdve magához vette a kezdeményezést és folyamatos irányítás alatt tartotta a belgát. Van den Bergh nem nagyon találta a helyes utat a döntőben, Suljovic pedig magabiztosnak tűnt. Nem tudni, hogy Van den Bergh elfáradt-e egy ilyen hosszú nap után, vagy izgult esetleg, vagy mindkettő, de az biztos, hogy nem ezt vártuk tőle a mai napon látottak alapján. Suljovictól viszont azt láttuk, amit ma játszott. Új stílusban, gyorsan szórta a triplákat és a duplákat, ami oda vezetett, hogy a szünetben 6-2-re vezetett. 

A folytatásban nem sok kérdést hagyott megválaszolatlanul az osztrák. Először egy tizenhét nyilassal növelte előnyét 7-2-re, majd a tizedik legben egy tizenöt nyilas leggel, stílszerűen D14-gyel kiszállva nyerte meg a German Darts Masters tornáját.

Teljes mértékben megérdemelte a győzelmet a sógor, száz felett átlagolt a döntőben, kicsit túlozva lemosta a színpadról ellenfelét. Ne felejtsük el azonban, hogy nagy nap ez a belgának. Óriási eredményt ért el, főleg, hogy a világelsőt és a kétszeres világbajnokot is maga mögé utasította. 

A torna ezzel véget ért, hosszú nap van mögöttünk és a játékosok mögött is. Panaszra nem lehet okunk, főleg, ha az esti programot vesszük alapul. 

Még egyszer: a World Series of Darts German Darts Masters győztese nem más, mint Mensur "The Gentle" Suljovic

Statisztikák: TheRedBit

Szólj hozzá!
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr1714003140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása