9 Nyíl

Nagyobbak is elkezdhetik...

2018. június 13. 08:32 - matyi96

...avagy ki, mivel dob(ott) a PDC top 10-ben?

Kis gondolkozás után arra jutottunk, hogy érdekességként bemutatjuk nektek, hogy a világranglista jelenlegi top 10 játékosa milyen készleteket használt és milyen készletet használ jelenleg a színpadon. Természetesen egyes esetekben csak a legfontosabb nyilakat vettük alapul (mint pl. Peter Wright-nál), mert lehetetlen lenne összeszedni minden, akár csak egy meccsen használt nyilakat. A felsorolásban zárójelben feltüntettük a jelenlegi gyártót, akivel szerződésben áll a játékos és a jelenlegi nyilainak súlyát. 

darts_nyilak.jpg

1. Michael van Gerwen (XQMax - 23 g)

Michael van Gerwen pályafutása során kettő gyártónál szerepelt. Nevezetesen a MasterDarts és az XQMax égisze alatt dartsozott, utóbbinál jelenleg is dartsozik. A világranglista elsőnél nincs nehéz dolgunk, ugyanis a megszokottság híve, nyilai nem igazán változtak az elmúlt évek során. Annyi érdekesség, hogy elméletileg a kisebb tornákon (értsd: a nem televíziós tornák) a régebbi MasterDarts-os készletét használta, avagy használja. 

Lássuk mely készletekről esett szó:

masterdarts_gerwen.jpg

MasterDarts Michael van Gerwen - 23 g

xq_max_mvg.jpg

XQMax Michael van Gerwen - 23 g

Mint láthatjuk, sok különbség nincs a két készlet között, maximum a használója tudná elmondani, hogy, ha van, akkor mi az. 

2. Peter Wright (RedDragon - 20 g)

Na azért a skót "nyílzabálónál" sokkal nehezebb dolgunk van. Egy biztos, Peter Wright karrierje során rengeteg készletet kipróbált, mind versenyen, mind a felkészülése során. Az elmúlt időszakban azért jóval kevesebbszer vált, és akkor is csak két készlet között vacillál. Érdekes, hogy mindössze 20 grammos készletekkel hajigál. Nehéz lenne mindent összeszedni, így a legjellegzetesebbeket szeretnénk bemutatni nektek. 

Már a XX. században is foglalkozott a profi dartsszal, majd kisebb kihagyást követően az áttörést a 2014-es világbajnokság hozta meg számára, ahol a döntőben maradt alul Michael van Gerwen ellen. Azóta kirobbanthatatlan az elitből, sőt jelenleg a világranglistán csak a holland zseni előzi meg. 

Ha már 2014, akkor: 

wright_2014.jpg

A világbajnokság után a RedDragon egy hasonló (ugyanilyen?) készletet készített számára fekete bevonattal, melyet Wright akkor még 26 grammos verzióban használt:

snakebite_3.jpg

A 2015-ös Premier League kezdetére a RedDragon újabb olyan nyilat készített Wright számára, melyet piacra is dobott (sok olyan készletet használt Peter, amely végül nem került piacra, vagy épp már nincs piacon). Ebből a készletből készült egy kék színű is, melyet egy időben reflex-hegyekkel is használt:

wright_pl_15.jpg

pl2015_kek.jpg

A legnagyobb sikereket Wright karrierjében (nyíl szempontjából) egy egyenestestű 20 grammos készlet alapja hozta el. Ez a Snakebite Euro 11-es készlet volt, ami a mostanában gyakran használt diamond grip-es készletének az alapja, de a Mamba készletek is ez alapján kaptak egy erősebb bemarást:

euro_11.jpg

Mindennek az alapja

wright_diamond_1.jpg

A UK Open-győztes készlet

mamba.jpg

A Mamba, ami az érdesebb felületet biztosítja

mamba2.jpg

És a Mamba 2...

Láthatjuk tehát, hogy Wright nem volt rest változtatni, és ez csak néhány készlet azok közül, amelyeket ő már használt valaha...

3. Rob Cross (Target - 21 g)

Szerencsére Cross-szal ilyen probléma nincs. Mielőtt a Target-hez szerződött egy szinte teljesen ugyanolyan készlettel játszott, mint amilyennel most is játszik. Neki a 21 grammos súly vált be, olyannyira, hogy első profi évében rögtön egy világbajnoki címmel lett gazdagabb. A szóban forgó készlet a következő, annyi különbséggel, hogy ő arany Storm Surge hegyeket használ:

rob_cross_set.jpg

4. Gary Anderson (Unicorn - 23 g)

Gary Anderson azért több készletet is tesztelt már karrierje során (egyébként mielőtt a Unicorn-hoz szerződött a Datadart gyártotta neki a nyilait). A két világbajnoki címét egyaránt ugyanazzal a darts-testtel nyerte meg. Előtte azért ő is próbálgatta, mi lehet a tökéletes.

Kezdődött minden a Unicorn Phase 1-es készlettel:

gary_phase_1.jpg

Majd jött a "fixfogású" "scalloped" nyílkészlet, a Phase 2-es: 

gary_phase_2.jpg

A legnagyobb sikereket és a legjobb játékot azonban a Phase 3 23 grammos készlet hozta meg Gary számára, melyre azóta már kettő kék csík is felkerült, jelképezve a két világbajnoki címét:

gary_phase_3.jpg

Azóta készült számára már egy újabb készlet is (Phase 4), azonban az nem vált be neki annyira, hogy huzamosabb ideig használja (ahogy az aranyszínű Phase 3 sem), de azért egyszer-kétszer odapörkölt az ellenfeleinek ezzel is:

gary_phase_4.jpg

5. Daryl Gurney (Winmau - 23 g)

Daryl Gurney - sokakhoz hasonlóan - a RedDragon-tól szerződött a Winmau-hoz. Azonban a két gyártó között igazából nincs sok különbség, lévén testvérvállalatokról beszélünk. Az átigazolást követően a Winmau piacra dobta Gurney "új" nyilait, amelyek igazán szépre sikeredtek. Gurney is ezeket használja a versenyek során és hát elég eredményes is velük. Ezekkel nyerte meg eddigi egyetlen major tornáját is, a World Grand Prix-t 2017-ben. Gurney hosszú egyenes testtel, hosszú szárral és hosszú hegyekkel játszik.

daryl_gurney_winmau.jpg

6. Mensur Suljovic (Bull's - 23 g)

Az osztrák Mensur Suljovic, aki csak pár éve robbant be a köztudatba már 1997 óta a német Bull's gyártóval áll szerződésben. Természetesen saját készlete is van, ő (is) 23 grammos nyilakkal játszik. Korábban nem fekete színű nyilakkal játszott, nagyjából másfél éve dobálhat az új nyilaival.

mensur_suljovic_non_black.jpg

Ezzel a készlettel hibázta el az utolsó duplát a tökéletes leghez a 2016-os világbajnokságon

mensur_suljovic_black.jpg

Ezzel pedig élete eddigi legnagyobb győzelmét aratta, amivel elnyerte a Champions League of Darts trófeáját

7. Dave Chisnall (Target - 22 g)

Dave Chisnall jelenleg egy 22 grammos Target aranyszínű készlettel játszik, melyet arany heggyel csinosít pluszban. Mielőtt a Targethez szerződött volna az A180 támogatta őt, nyilak terén is. 

chizzy_a180.jpg

A későbbiekben megkapta azt a készletét, amit a mai napig is használ, ez pedig nem más, mint:

chizzy_gold.jpg

8. Simon Whitlock (Winmau - 22 g)

Simon Whitlock már hosszú ideje a Winmaut erősíti. A kezdetekben természetesen ő sem azzal a készlettel játszott, amivel hétről hétre látjuk őt dobálni. 

Eleinte egy igazán egyszerűnek mondható szettet csináltatott:

whitlock_regi.jpg

A későbbiekben egy aranyozott verzióval szórta a triplákat a Varázsló, ezzel még egy Premiet League kilencnyilas is összejött neki, Andy Hamilton ellen, valamint ezzel játszotta azt a bizonyos 2010-es világbajnoki döntőt Phil Taylor ellen.

whitlock_regi_arany.jpg

Whitlock egy kisebb-nagyobb hanyatlást követően teljesen új és teljesen más szettre váltott. Formáját tekintve egyáltalán nem a megszokott nyilakhoz hasonlít, nagyon különleges, azonban Whitlock ezekkel a nyilakkal (és annak aranyozott, színezett formáival) kezdte meg a felzárkózást az elithez. Whitlock híres arról, hogy egy-egy versenyre mindig más szár-toll kombinációban használja a jól bevált nyilait.

whitlock_gold.jpg

 

whitlock_szines.jpg

Na persze a televízióban nem tűnik ennyire színesnek...

9. Michael Smith (Unicorn - 22 g)

Michael Smith azon játékosok közé tartozik, akik nemrégiben robbantak be a darts krémjébe. Eleinte nem is indult túl jól neki a beilleszkedés (gondolok itt az első PL idényére), azonban idén megmutatta, hogy ott a helye a nagyok között. Nem is meglepő, hogy anno lecsapott rá a Unicorn és természetesen ő sem maradhatott nyilak nélkül. 

Az első készlete egy nagyon egyszerű egyenes testű volt, a mostani azért valamelyest komplexebb. Bár ez sincs túlzásba víve, nyilván nincs szüksége rá (azért egy aranyheggyel ő is megtoldja).

michael_smith_darts.jpg

10. James Wade (Unicorn - 20 g)

James Wade sem vitte túlzásba a nyilak cserélgetését, hűséges típus. Wright-hoz hasonlóan egy 20 grammos készlettel hajigál, melyet a Unicorn biztosít számára. Ő aztán még a tollakon sem hajlandó változtatni, egyszer próbálkozott az is balul sült el, úgyhogy a jól megszokott brit zászlós tolljaival vág bele minden mérkőzésbe. 

Volt neki egy Phase 1-es és van most jelenleg neki egy Phase 2-es Unicorn készlete, ami között igazából csak annyi különbség van, hogy a Phase 2-es hátulsó része gripezett. 

wade_phase_1.jpg

A Phase 1-es láthatóan nem gripezett a hátsó részén

wade_phase_2.jpg

Ellenben a Phase 2-es hátul kapott egy mikrobarázdált részt

Természetesen nem minden képen az a szár és toll kombinációja látható, melyet a játékos maga használ. Például Whitlock esetében nincs erre megoldás. De a fő szempont a test, azt pedig minden esetben igyekeztünk pontosan ábrázolni.

Forrás: Dartsnutz, Unicorn, A180

1 komment
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr9614043144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Gamer 2018.06.14. 10:44:04

Sziasztok!
Egy ötlet!
Mi lenne,ha ugyanezt a cikket lehoznátok azzal a különbséggel,hogy a magyar darts top10-et mutatjátok be.
Mivel dobnak/dobtak.
süti beállítások módosítása