9 Nyíl

Indul a harc a Phil Taylor kupáért - második rész

2018. július 21. 13:21 - Dart Major

2018 BetVictor World Matchplay Darts - Winter Gardens, Blackpool (beharangozó II.)

Huszonötödik alkalommal kerül megrendezésre a PDC legrégebbi tornája a World Matchplay. És ez lesz az első olyan torna ahol Phil Taylor nem áll táblához. Hát ezt is szokni kell még. De a jó öreg Phil bácsi szakkommentátorként ott lesz tehát nem veszítjük el a sportág élő legendáját. Az idei verseny újra 500.000 fontos összdíjazásért zajlik majd, amiből a győztes 115.000 fontot tehet zsebre. A szokásoknak megfelelően a világranglista első tizenhat helyezettje volt a kiemelt és hozzájuk sorsolták a Pro Tour ranglista legjobb tizenhat játékosát. Nézzük meg kicsit részletesen mi vár ránk az elkövetkező napokban. Nézzük meg, hogy milyen mérkőzések lesznek az alsó ágon.
wldmchplay-fnl-trophy9.jpg

Peter Wright (2) - Jelle Klaasen

Tizenötödik alkalommal csap össze a két játékos, és ennek valószínű nem örült a holland játékos. Ugyanis elmúlt tizenegy találkozójukat kivétel nélkül Peter Wright nyerte meg. Klaasennek amúgy sincs oka túl sok örömre mostanság. Mióta tavaly meg kellett műteni a kezét alig-alig tud értékelhető teljesítményt nyújtani a BDO korábbi világbajnoka. Idén összesen egy UK Open kvalifikáción tudott nyolcba kerülni, de még a legjobb tizenhatba kerülés is csak ötször sikerült neki. Legutóbb több mint egy éve játszott döntőt, szóval az a sérülés igencsak visszavetette karrierjét. Pedig korábban szép eredményeket ért el, például 2010-ben nyolc közé jutott a Matchplayen. De örömök is értek a hollandot, hiszen nem olyan régen első gyermeke is megszületett. Bár újonc apukaként nem biztos, hogy a darts jár nála az első helyen.
Peter Wright sem fut túl nagy szezont tavalyi epekő problémája után. Életmód váltás, fogyás, kezelések... Nem egyszerű ezeket feldolgozni, pláne ha még a családban is történnek nem túl kellemes dolgok. A PL ennem fényében nem sikerült neki, ahogy a UK Open sem. Szóval a nagy tornák elúsztak a gondoktól tépett skót játékosnak, de Wright ennek ellenére idén is tudott már nyerni tornát, egy hónapja behúzott egy Players Championship fordulót. Ezek mellett négy Pro Tour döntőt és egy World Cup döntőt is összehozott, szóval dartsozni nem felejtett el. Tavaly a Matchplayen jól ment neki, csak Phil Taylor tudta a döntőben megállítani a skótot.

Kim Huybrechts (15) - John Henderson

A ranglista tizenötödik helyén álló Huybrechts is azok közé tartozik akiknek lényegesen jobb időszaka is volt már a mostaninál. A Dutch Mastersen, a World Cupon és az ötödik UK Open kvalifikáción elődöntőt tudott játszani, plusz volt egy negyeddöntője, de ezeken kívül nem tudott komoly dolgokat elérni. Pedig nyert Ő már három alkalommal tornát és játszott döntőket is. De úgy látszik, hogy nehezebben megy a szekér. A Matchplay-en 2012 óta vesz részt, de a legjobb 32 közül még sosem tudott továbbmenni.
Most sem lesz könnyű dolga, hiszen a világranglista huszonhetedik helyén álló vegyész, "Big" John Henderson lesz az ellenfele. A Hegylakó a Pro Tour ranglista tizenegyedik helyéig dobálta el magát. Összesen három olyan Pro Tour versenyen vett részt, ahol nem tudott ranglista pontot szerezni ami kellően jó teljesítmény annak fényében, hogy Henderson sem a dartsból él. Két negyeddöntő P.C. versenyen, egy elődöntő UK Open kvalin és hát alkalommal játszott nyolcaddöntőt. Magam részéről minden munka mellett játszó dartsosnak ilyen eredményeket kívánok. A Matchplay sem új és ismeretlen terep a skót óriás számára, 2011-ben be tudott menni a legjobb tizenhat közé.
Egymás elleni statisztikájuk a skótnak kedvez, hiszen 9-3-ra vezet a belga Hurrikán ellen.

Simon Whitlock (7) - Richard North

A világranglista hetedik helyén álló Varázsló sikerrel tért vissza  TOP 10-be, pedig saját bevallása szerint is rossz szériát is átélt. Tavaly nyert három tornát és idén sem panaszkodhat. Döntőbe jutott a Danish Openen, elődöntős volt a World Cupon és egy Players Championship fordulón, a Pro Tour sorozatokban három negyeddöntője és öt nyolcaddöntője is volt. A Premier Ligában csak a nyolcadik lett, de ott is voltak csodálatos mérkőzései. A Matchplayen is letette már a névjegyét, hiszen 2010-ben és 2014-ben is elődöntős volt.
Ellenfele egy Matchplay újonc, a Pro Tour ranglista tizenhatodik helyét elcsípő Richard North. 2017-ben szerzett Tour kártyát, a tavalyi világbajnokságra is kijutott, és idén már a TOP 50-be is bejutott a világranglistán, szóval egy feltörekvő játékosról van szó. Idén is rendesen csípkedte magát, a European Darts Openen elődöntős volt, játszott két Pro Tour negyeddöntőt is és egy nyolcaddöntőt is. 
North mérlege egyébként pozitív Whitlock ellen, mivel háromból két meccsüket megnyerte.

James Wade (10) - Jermaine Wattimena

Wade és Wattimena negyedik alkalommal készül összecsapni a PDC kötelékein belül. Minden meccsük tavaly volt és ezekből kettőt az angol játékos tudott megnyerni.
Nem lesz könnyű dolga James Wadenek mivel Wattimena idei éve egész jól sikerült. Két Players Championship elődöntője, hat Pro Tour nyolcaddöntője is közrejátszott abban, hogy idén először jutott be a World Matchplay mezőnyébe. Mégpedig elég simán, a Pro Tour ranglista hatodik helyéről. A gyors kezű holland azért sem könnyű falat mert a legjobb tizenhatig jutott tavaly a Players Championship döntőjében és az idei UK Openen is.
James Wade, a 2007-es Matchplay győztese idén egy mély szakadékból próbál kimászni és nem is sikertelenül. A legutolsó világbajnokság nem jött neki össze, kimaradt a PL mezőnyéből is. Idén azonban már jöttek a jobb eredmények számára. Players Championship döntő, ET döntő, négy Pro Tour elődöntő, Shanghai Masters elődöntő, mind azt jelzik, hogy kezd a régi James Wade visszatérni a mezőnybe.

Mensur Suljovic (6) - Steve Beaton

Az osztrákok első számú játékosa Mensur Suljovic a tavalyi nagyszerű idénye után idén sem ereszt le. Noha a PL nem sikerült neki de a Danish Open és World Series első állomása is az ő győzelmével végződött. A Mastersen elődöntős volt, három további Pro Tour negyeddöntő is összejött neki, tehát ez az éve is igencsak jóra sikerült eddig. A World Matchplay-ről is jó emlékei lehetnek az osztráknak, aki 2015-ben és 2017-ben is a nyolc közé tudott menni.
A rutinos öreg róka Steve Beaton, korábbi lakeside-i bajnok szeretné Mensur idei sorozatát megtörni. Erre lehet is esélye mert nyolc eddigi egymás elleni mérkőzésükből mindet Beaton tudta megnyerni. A szimpatikus és sportszerű Bronz Adonisz 2001-ben elődöntős volt a Matchplayen, és amúgy is rutinos Matchplay játékosnak számít. Idén Beaton két elődöntőt tud felmutatni a Players küzdelmeiben, illetve négy alkalommal játszhatott nyolcaddöntőt. 

Ian White (11) - Max Hopp

Két olyan játékos csap össze akiknek az idei év egészen jól sikerült. Ian "Diamond" White idén már két Players Championship kört nyert meg (összesen kilencnél jár), továbbá egy döntő és két elődöntő is összejött neki a színpad nélküli tornán. European Tour versenyeken is szépen gyűjtögette a pénzt a rutinos öreg róka, egy elődöntő és két negyeddöntő a mérlege. Szóval Gyémánt mester igencsak jó formában dobálja a nyilakat idén. A Matchplayen (ahogy a többi nagy tornán is) a negyeddöntő a legjobb szereplése még 2015-ből.
Max Hopp szezonjára sem lehet panasz, a mindössze 21 éves német játékos ugyanis megnyerte az idei German Opent ezzel pedig a Pro Tour ranglista negyedik helyét csípte el. Ez annak fényében főleg szép eredmény, hogy a UK Openre ki sem jutott, és az első hat Players Championship fordulóból háromban már az első körben kiesett, másik három alkalommal pedig a második körben zúgott ki. De felállt, játszott két Pro Tour negyeddöntőt + a World Cupon is nyolc közé jutott, és most már újra a legjobb 40 játékos között van a világranglistán.
Egymás elleni meccseik zömét, nevezetesen ötöt Hopp nyerte meg, White csak egyszer tudott nyerni német riválisa ellen. Idén 2-1 az állás Hopp javára.

Rob Cross (3) - Mervyn King

A regnáló világbajnok tavalyi meseszerű éve után idén sem muzsikál rosszul, bárnem mutat olyan átütő teljesítményt. Bár valahol ez természetesen, hiszen ez csak a második teljes szezonja a legjobbak között. Azok akik azt várták, hogy majd Cross lenyomja a holland világelső bizonyára csalódottak, de erre olyan nagy okuk nincs. Elődöntő a PL-ben, negyeddöntő a Mastersen és a UK Openen, két World Series döntő, két Pro Tour döntő kifejezetten jó eredmény. És még tornagyőzelme is van, hiszen a P.C. tizenharmadik körét a világbajnok tudta megnyerni.
Ellenfele a rutinos Mervyn King, aki huszonnegyedik a világranglistán, ötödik a Pro Tour ranglistán és idén is alkotott már szép dolgokat. Megnyerte a tizenötödik P.C. kört, háromszor játszott negyeddöntős European Tour versenyen, egy elődöntője is volt P.C. versenyen. A UK Openen és öt Pro Tour versenyen pedig a legjobb tizenhatig ment, vagyis hozza a tőle elvárható szintet. A Matchplayeken rendszeresen elinduló King 2009-ben egyenesen az elődöntőig ment ami máig a legjobb szereplése.
Ketten eddig öt alkalommal találkoztak és ezeken három King siker született, két Cross győzelem ellenében. Idén is összefutottak már, Dániában ott King tudott nyerni.

Darren Webster (14) - Steve Lennon

Darren Webster utóbbi egy éve nagyjából tökéletesnek nevezhető. 50 éves korára eljutott oda, hogy tizennegyedik a világranglistán ami a valaha volt legmagasabb pozíció amit elfoglalt. Tavaly év végén a Grand Slamen és a Players Championship döntőjében is a legjobb tizenhatig ment, a vb-n pedig a legjobb nyolcba verekedte magát.  A Matchplay is kiválóan sikerült számára, a negyeddöntőben búcsúzott. Idénre is hagyott muníciót, egy UK Open kvalifikáción és egy Players Championship fordulón is döntőt tudott játszani. Tíz alkalommal játszott nyolcaddöntőt Pro Tour versenyen és egyszer egy elődöntő is összejött neki. Mindezt fizikai munkásként, 50 évesen, kétszeres nagypapaként.
Ellenfele Steve Lennon a Pro Tour ranglista tizennegyedik helyét csípte meg és jutott be életében először a Matchplay mezőnyébe. A Dutch Mastersen döntőzött ami szép eredmény egy olyan játékostól aki két éve versenyez rendszeresen a PDC-ben. Ezen kívül még öt ET állomásra jutott ki, de sem ott, sem a Players Championship versenyeken nem sikerült komolyabb sikert elérnie.
Érdekesség, hogy a két dartsos eddig még sosem találkozott a tábla előtt, ez lesz első mérkőzésük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr9314126623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása