9 Nyíl

A WDF Europe Cup története

2018. szeptember 25. 19:07 - matyi96

Kedden a megnyitóval, szerdán már a csapatversenyekkel elkezdődik a 2018-as WDF Europe Cup, amelyet Budapesten rendeznek. Igyekszünk rendszeresen beszámolni az eseményekről, de most két írással készülünk mi is a versenyre. Először olvassátok el a sorozat történetét dióhéjban.. A WDF Európa-bajnokság történelme egészen 1978-ig nyúlik vissza. 1978-ban rendezték meg az első tornát, egészen pontosan 1978. szeptember 1-3.-a között, Dánia fővárosában, Koppenhágában. Ez időponttól kezdve két évente folyamatosan megrendezésre került a torna.

2018_ec_hungary_logo.png

A tornán csapatban, párosban és egyéniben mérkőznek meg az érintettek, 1982-ig csupán a férfiak. 1982-ben azonban betört a női darts és számukra is elérhető vált az Európa-bajnokság, ám a csapatban történő versenyzés csak 2014-ben kezdődött meg a hölgyeknek.

Rendező országok

1978 óta tizenkét ország kapott rendezési jogot, Magyarország a tizenharmadik a listán. Mint már említettem a legelső torna Dániában volt. Dánia kapta a rendezési jogot a 30. évfordulón is. Dánián és Magyarországon kívül rendezési jogot kapott még Wales (1980), Anglia (1982, 1988), Hollandia (1984, 2000, 2016), Finnország (1986, 1992, 2004), Málta (1990), Svédország (1994), Írország (1996, 2006), Norvégia (1998), Belgium (2002), Törökország (2010, 2012) és Románia (2014).

Jól látható, hogy Hollandia és Finnország rendezte a legtöbb Európa-bajnokságot. Anglia, a darts őshazája „csak” kétszer. Azonban, ha Nagy-Britanniát vesszük alapul, akkor Wales-szel kiegészülve ők is hármat rendeztek. Másik érdekesség, hogy Törökország (Antalya) volt az, aki kétszer egymás után elnyerte a lehetőséget, hogy európa-bajnoki helyszín legyen.

Győztesek, akik történelmet írtak

Az első tornán még csak tizenegy ország játékosai mérkőztek meg egymással. Az angolok nem akármilyen nevekkel vágtak neki a tornának, azonban az Eric Bristow, Cliff Lazarenko, John Lowe, Dough McCarthy alkotta csapat az elődöntőben 9-8 arányban alulmaradt a végső győztes skótok ellen, ahol többek között Jocky Wilson is szerepelt. Egyéniben és párosban azonban taroltak az angolok, az előbbit John Lowe, az utóbbit pedig az Eric Bristow – John Lowe páros nyerte meg. Ez azt jelentette, hogy az összesített ranglistán is az angolok diadalmaskodtak.

Wales-ben, 1980-ban az összesített ranglistán szintén Anglia volt az első helyen, sőt, ebben az évben a triumvirátus mellé Tony Brown érkezett és a csapatszámot is bezsebelték. Tony Brown olyannyira élvezte a bemutatkozását, hogy az egyéni címet is megnyerte. A páros címet viszont nagy meglepetésre a Stefan Lord – Björn Enquvist svéd páros nyerte meg.

1982-ben Anglia került sorra rendezésügyileg. Amit lehetett természetesen meg is nyertek, kivéve a párost. Ott címvédés történt, azaz a Stefan Lord – Björn Enquist alkotta duó újra lecsapott. Egyéniben a négy angol jutott az elődöntőbe, Eric Bristow Dave Whitcombe-ot verte meg, míg alsó ágon Bobby George Cliff Lazarenko-t. A döntőben Bobby George diadalmaskodott. Mivel az angolok egyénileg óriási formában voltak, így csapatban természetesen győzelmet arattak. A nőknél a wales-i Sandra Gibb nyert egyéniben, míg párosban itt is a svédek nyertek.

1984-ben Hollandiába látogatott az esemény, mégpedig Hágába. Ez volt az első olyan torna, ahol a férfi és női mezőnyben egyaránt Anglia mindent megnyert. Férfi egyéniben John Lowe, párosban Cliff Lazarenko – Dave Whitcombe, csapatban Eric Bristow-val kiegészülve az angolok nyertek. Női egyéniben Linda Batten, párosban pedig a Linda Batten – Sharon Kemp győzött.

1986-ban (Finnország, Turku) megismétlődött az angol uralom. A férfi csapat összetétele nem változott, sikerült a címvédés. Sőt, John Lowe-nak egyéniben is sikerült. Párosban azonban felcserélték egymást, ’86-ban a John Lowe – Eric Bristow fémjelzett pár jutott a csúcsra. A nőknél Jayne Kempster egyéniben, míg a Linda Batten – Jayne Kempster pedig párosban vitt mindent.

1988-ban újra Anglia adott otthon az Európa-bajnokságnak. Férfi egyéniben Mike Gregory még otthon tudta tartani a győzelmet, azonban párosban jött az ekkor már híres Stefan Lord, de az oldalán most Lars Erik Karlsson állt a dobogó első fokán. Csapatban pedig a wales-iek alkottak maradandót, olyannyira, hogy ők ünnepelhettek a legjobban a végén. Ekkor már a csapat tagja volt a még mindig aktív Richie Burnett. A hölgyeknél egyéniben angol, párosban wales-i győzelem született.

1990 fontos évszám több szempontból is. Először is azért, mert egy tényleg kis ország, Málta volt a rendező. Másodszor pedig azért, mert megjelent a tornán az angol csapatban Phil „The Power” Taylor. Talán nem kell bemutatni őt a sportág szerelmeseinek. És, ha már megjelent, akkor bezsebelte az egyéni díjat, valamint az oldalán Bob Anderson-nal a páros díjat is. Ha ez nem lett volna elég, akkor természetesen csapatban is az angolok vittek mindent. Angol uralom volt a hölgyeknél is, mind egyéniben, ahol Sue Edwards címet védett, mind pedig párosban, ahol Sue Edwards Sharon Colclough-val kiegészülve nyert.

hqdefault_14.jpg

1992-ben újra Finnországba (Helsinki) vonultak az akkori legjobbak. Phil Taylor ekkor már elismert név volt, természetes módon meg is védte a címét egyéniben. Párosban viszont a skót Ronnie Sharp – Jamie Harvey kettős diadalmaskodott. Csapatban újra angol győzelem született (itt volt már Alan Warriner is). A hölgyeknél meglepetésre egyéniben a német Heike Ernst győzött, ami nagy szó volt ekkoriban. Párosban egy wales-i pár aratott sikert.

1994-ben maradt Skandináviában a verseny, Svédország (Stockholm) volt a rendező. Ekkoriban még mindig tartott az angolok – kis túlzással – egyeduralma. Egyéniben a jól ismert Steve Beaton volt megállíthatatlan, csapatban pedig kiegészülve Martin Adams-szel, Ronnie Baxter-rel és Kevin Kenny-vel alkottak verhetetlen csapatot. A páros verseny viszont másképp alakult. A wales-i Eric Burden – Martin Phillips (aki egyébként mára már abszolút csúcstartó, ami a részvételt illeti) tudott nyerni. A nőknél megszületett DetaHedman első európa-bajnoki győzelme, majd ezt párosban is folytatta Tammy Montgomery-vel.

A verseny lebonyolítását 1996-ban Írország szervezte. Bundoran-ban a férfi egyéni bajnoki címet Martin Adams szerezte meg. Adams emellett kettő címet szerzett még, egy páros győzelmet Andy „The Viking” Fordham-mel, valamint Steve Beaton-nel, Ronnie Baxter-rel és Fordham-mel kiegészülve csapatban is aranyérmet szerzett a mára már a legrutinosabb BDO játékosnak tartott Adams. Női oldalról Francis Hoenselaar volt az egyéni uralkodó, párosban pedig Deta Hedman – Mandy Solomons volt a nyerő.

A következő Európa-bajnokságnak Oslo adott otthont. Fontos megjegyezni ezt a helyszínt, ugyanis 1998-ban ez volt az első olyan Európa-bajnokság, ahol a férfiak összetett eredményeiben nem Anglia lett az első. Ebben az évben Wales volt az első az összetett ranglistán, főként Sean Palfrey – Martin Phillips páros győzelmének köszönhetően. Egyéniben Co Stompé csillogtatta meg tudását. Csapatban viszont az angolok címet védtek. Női párosban Mandy Solomons újra győzött, de most Trina Gulliver volt az oldalán, míg egyéniben Denise Cassidy-nek köszönhetően észak-ír győzelem született.

2000-ben a hollandok nagyot akartak alkotni. Ez nyilvánvaló volt, hiszen Heldhoven-ben rendezték a tornát és két évvel ezelőtt C oStompé bajnok is lett. Stompé azonban a legelső meccsén kikapott Mensur Suljovic-tól, így a címvédés elmaradt. Az egyéni számot végül az észak-ír Mitchell Crooks nyerte. Párosban azért CoStompé odaért a csúcsra, nem is akárkivel, sokak kedvencével, Raymond van Barneveld-del. Csapatban nem volt ellenszer az angolok játékára, zsinórban hatodik győzelmüket aratták. A hölgyek egyénijét Trina Gulliver, párosát pedig a Hoenselaar – Krappen kettős húzta be.

2002 mondhatnánk, hogy csak a skótokról szólt, de ez csak féligazság lenne. Igaz, hogy a férfiak mezőnyében Peter Johnstone győzött egyéniben. Az is igaz, hogy csapatban a skótok Gary Anderson-nal felállva maguk mögött hagytak mindenkit. Párosban viszont jött Martin Adams és Mervyn King, akik köszönték szépen a lehetőséget és megnyerték a számot (ettől függetlenül összetettben a skótok lettek az elsők). Azért sem lenne igaz, hogy a skótok uralták a tornát, mert a hölgyeknél Claire Bywaters angol versenyző, míg párosban újra a Hoenselaar – Krappen duó nyert.

hqdefault_1_5.jpg

Két évvel később Finnországban (Tampere) már javarészt olyan játékosok győzedelmeskedtek, akiket már a mostani generáció is jól ismerhet. Férfi egyéniben Raymond van Barneveld, párosban a Barneveld – van der Voort pár, míg csapatban a Martin Adams, Mervyn King, John Walton, Ted Hankey alkotta kvartett „ért célba elsőként”. A nőknél Hoenselaar ekkor egyéniben, Gulliver és Bywaters pedig párosban lett bajnok.

Írország, Ennis, 2006. Újabb kulcsesemény. Csapatban a férfiaknál 1978 óta először nem nagy-britanniai csapat diadalmaskodott. Ekkor ugyanis a Co Stompé, Vincent van der Voort, Jelle Klaasen, Niels de Ruiter négyes volt a bajnok. Párosban persze skót, egyéniben pedig Mark Webster jóvoltából wales-i arany született. Az angol is belehúztak. Trina Gulliver egyéniben, majd Bywaters-szel párosban is győzni tudott.

2008-ban, a harmincadik évfordulón az „eredeti” helyszínre utazott a WDF EB (Dánia, Koppenhága). Mark Webster címet védett, Martin Adams pedig John Walton-nal kiegészülve párosban aratta le a babérokat. Csapatban meglepetésre Per Laursen vezetésével Dánia bizonyult a legjobbnak. Női egyéniben Louise Hepburn (skót), párosban Grethel Glasö ésCarina Ekberg svéd páros szerzett európa-bajnoki címet.

2010 és 2012-ben Törökországé volt a rendezői jog. Mindkét esetben Antalya városában zajlott a versenyzés. 2010-ben Martin Phillips lett az egyéni bajnok a férfiaknál. Párosban Martin Adams most Scott Waites-cel nyerte meg a címet, míg csapatban a belgák a két Huybrechts-szel, Kurt van de Rijck-kal és Geert de Vos-szal szerezték meg először a történelmük során a címet. Női egyéniben Hoenselaar újra lecsapott, párosban pedig egy wales-i kettős volt a legjobb. 2012-ben Hollandia uralma alá vette Antaly-át. Egyedül a férfi és női egyénit nem tudta holland megnyerni. Férfi egyéniben Gary Stone (skót), női egyéniben Patricia De Peuter (belga) volt az első. A férfi párost Jan Dekker és Christian Kist nyerte, a csapatot pedig Wesley Harms-szal és Benito van de Pas-szal kiegészülve Hollandia nyerte.  A női párost a Krappen – Schuur duó uralta.

cs_cpajwaaelijj.jpg

Szomszédunk, Románia, 2014-ben a fővárosában már rendezett Európa-bajnokságot. Ott David Concannon (ír) lett a legjobb a férfiaknál, párosban Scott Waites és Scott Mitchell (aki idén is érkezik). Csapatban a wales-iek győztek, ahol többek között Jonny Clayton is szerepelt. Bukarest volt az első hely, ahol a nőknek is rendeztek csapatversenyt. A Deta Hedman, Lisa Ashton, Lorraine Winstanley, Trina Gulliver fémjelezte angol csapat természetesen meg is nyerte azt. Egyéniben Anastasia Dobromyslova, mint első orosz európa-bajnok szerezte meg az első helyet, míg párosban Irina Armstrong – Anne Willcomm német páros győzött.

A legutóbbi Európa-bajnokságot a hollandiai Egmond aan Zee rendezte. A hollandoknak két egyéni cím is összejött, a férfiaknál Richard Veenstra, a hölgyeknél pedig Sharon Prins aratott győzelmet. Veenstra egészen jó formájának, na meg Wesley Harms tudásának köszönhetően a párost is a hollandok nyerték a férfiaknál, míg a hölgyeknél egy wales-i páros (Rhian Edwards – RhianGriffiths) nyerte. Csapatban mindkét oldalon az angolok voltak verhetetlenek.

sda18-winners.jpg

Szólj hozzá!
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr4114263009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása