9 Nyíl

"Európa" legjobbjai egymásnak feszülnek

2018. október 23. 18:09 - Dart Major

2018 Unibet European Championship -beharangozó

Noha a cím és a verseny elnevezése csalóka (mert ugye nem klasszikus EB lesz), attól még bitang jó verseny lesz. Erre bármikor bárhol nagy összegben fogadnék. Hiszen az idei European Tour tizenhárom állomásának legjobb 32 játékosa fog tálba elé lépni és ennél reprezentatívabb verseny nem nagyon van. (Talán még a Players Championship döntője ilyen). Mivel ezen a tornán az idei év eredményei alapján rangsorolták a játékosokat itt nincs mellébeszélés, itt a legjobbak lépnek tábla elé. Ennek apropóján a párosításokat és a játékosok idei évét vesszük gorcső alá.
ec_1.png

(1) Michael van Gerwen - (32) Paul Nicholson
Paul Nicholson csípte el az utolsó bejutó helyet és ez különösen nagy bravúr mivel csak öt E.T. állomásra jutott ki. A Gibraltar Darts Trophy sikerült neki a legjobban, ott elődöntős volt, legyőzve Joe Cullent, Gerwyn Pricet és Dave Chisnallt is. Emellett a European Darts Grand Prixen jutott el a legjobb tizenhatba.
MvG idei éve remek volt a European Tour tekintetében. Tizenhárom versenyből nyolcat megnyert a holland világelső. Név szerint a Dutch Darts Masters, European Darts Grand Prix, European Darts Open, European Darts Trophy, European Matchplay,  German Darts Championship, German Darts Grand Prix, Gibraltar Darts Trophy értek véget MvG győzelemmel. Ráadásul kilenc nyilast is dobott az idei évben, amire öt éve várt a közönség. Szóval nagy formában a világelső, nem lennék meglepve ha nyerné ezt a versenyt is. Ketten eddig tizenhat alkalommal játszottak egymással, nem meglepő módon a holland 13-3-ra vezet.

(16) Steve West - (17) Mervyn King
Mervyn King jó Pro Tour ranglistás helyének köszönhetően mind a tizenhárom versenyen ott volt. Legjobb eredménye három negyeddöntő, mégpedig a European Darts Openen, a German Openen és a Danish Openen. King szintjéhez képest ez nem túl sok, az pedig főleg kellemetlen, hogy öt esetben már az első mérkőzését elbukta az épp aktuális tornán. 
Steve West nyolc versenyen volt ott, ám előfordult, hogy mindjárt az elején kiesett, máskor viszont sikerült emlékezetes tornákat is abszolválnia. Elődöntős volt a Gibraltar Trophyn, a Danish Openen és az International Darts Openen is. (Ez utóbbin Kinget 6-1-re verte meg). Ezeken a tornákon "áldozatai" között ott van Adrian Lewis, Jonny Clayton, Ian White, Brendan Dolan, Rob Cross és Daryl Gurney is. Szóval egész jó évet futott West, érdekes lesz látni mire jut a rutinos King ellen, aki bármikor képes csodás teljesítményre. Az örökmérleg 7-4-es állást mutat King javára, ide egyetlen meccsüket mit említettem West nyerte.

 (8) Simon Whitlock - (25) Steve Beaton
Tizenhetedik alkalommal csap össze a két kiváló játékos, eddigi eredményeik alapján Whitlocknak áll a zászló, hiszen tizenkét győzelmet számlál a korábbi világbajnok ellen. Idén is találkoztak egy alkalommal akkor is az ausztrál varázsló tudott nyerni. Whitlocknak egyébként nem volt rossz szezonja, a Danish Openen és az International Darts Openen döntőt tudott játszani ám sem Mensur Suljovicot, sem Gerwyn Pricet nem tudta megverni. Még két alkalommal jutott be a legjobb nyolc közé.
Steve Beaton éve koránt sem ilyen sikeres, kilenc alkalommal jutott ki különböző versenyekre, ám négyszer rögtön az első meccsén kikapott. Három alkalommal jutott be a legjobb tizenhat közé, és ez a teljesítmény a huszonötödik helyre volt elég.

(9) Peter Wright - (24) Jermaine Wattimena
Ha van valaki akinek komoly csalódás az idei European Tour az Peter Wright. Tavaly öt versenyt is megnyert, ám idén ezt megközelíteni sem tudta. A German Darts Grand Prixen és a European Darts Openen döntőt játszott van Gerwen ellen, ám nem tudta megverni a hollandot. Volt még egy elődöntője és három nyolcaddöntője, de ezek inkább csalódásnak hatnak mint sikernek. Még akkor is ha a tavalyi betegség utáni életmódváltás saját elmondása szerint is megviselte őt és még mindig küzdenie kell a betegség maradványaival.
Wattimena tizenegy alkalommal jutott ki különböző állomásokra, ami már önmagában is rekord a holland játékosnak. Három alkalommal sikerült a nyolcaddöntőig eljutnia amire szintén nem volt korábban példa. Idén meg tudta verni Michael Smithet, Joe Cullent, Jelle Klaasent és Antonio Alcinast is, tehát mutatott szép dolgokat a villámkezű dartsos.
Wright ellen szükség is lesz minden tudására hiszen csak egyszer tudott a skót ellen nyerni, nyolc alkalommal pedig kikapott. Idén ráadásul Wright ötből ötször verte meg, ami nem nevezhető jó ómennek. Kisebb csoda kéne a hollandnak a győzelemhez, de ki tudja...

(5) Joe Cullen - (28) Jelle Klaasen
Az örök mérleget nézve sima Klaasen győzelemnek tűnhet a dolog, lévén a holland 9-1-re vezet, és idén amikor találkoztak akkor is Klaasen tudott nyerni. Ám ha az idei E.T. versenyeket nézzük már inkább Cullennek áll a zászló. Klaasen hiába volt ott tizenegy versenyen, csak egyszer tudott a nyolc közé jutni, nevezetesen a European Darts Trophyn két héttel ezelőtt. Itt megverte Peter Wrighot és az idén sokat fejlődő Martin Schindlert is, ám a többi verseny nem sült el jól a kéz sérülése után még mindig csak önmagát kereső korábbi BDO világbajnoknak. Összesen kétszer tudott a legjobb tizenhatba kerülni, a többi versenyen már a 32 vagy a 48 között már kiesett.
Cullen ezzel szemben nemcsak mind a tizenhárom versenyen ott volt, de az Austrian Openen és a German Darts Championshipen elődöntőt játszott, hat alkalommal pedig a legjobb nyolcig verekedte el magát. Nem csoda, hogy az ötödik kiemelt helyet elcsípte.
Cullen egész évben jobban teljesített mint ellenfele, de lehet éppen most fordul meg a széria és Klaasen régi önmagához méltón fog játszani.

(12) Michael Smith - (21) Steve Lennon
Michael Smith idén ugyan nem nyert E.T. tornát, sőt négyszer már az első körben kikapott, de egy döntőt azonban összehozott a German Darts Openen. A European Grand Prixen és a European Darts Trophyn a legjobb négyig jutott, de PL idei döntőse és korábbi négyszeres E.T. győztes ennél biztos többet várt magától.
Steve Lennon viszont ellenkező utat járt be. Tavaly négyszer tudott kvalifikálni különböző tornákra, idén viszont már hét alkalommal volt ott egy-egy versenyen. Ezek közül kiemelkedik a Dutch Darts Masters ahol egészen a döntőig eljutott a fiatal ír játékos. Megverte Kim Huybrechtset, Mensur Suljovicot és James Richarsont is, de a döntőben nem bírt el van Gerwennel. Ezzel a döntővel és az így keresett 10.000 fonttal tudta magát kvalifikálni a legjobbak közé. Ezidáig kétszer játszottak egymás ellen, ezeket a találkozókat Smith nyerte meg.

(4) Ian White v-(29) Richard North
North elkövetette az a bravúrt, hogy úgy jutott be a legjobb 32 közé, hogy csak öt versenyre kvalifikálta magát. Rögtön az első tornáján a European Darts Openen megverte Pricet, Crosst és Meulenkampot és elment a legjobb négy közé. A European Darts Trophyn pedig megismételte ugyanezt, csak ezúttal Whitlock, Clayton és Klaasen estek áldozatául.  A másik három versenyen az első körben kikapott, de még így is a huszonkilencedik helyet elcsípte.
Ian White egyike azoknak akik MvG-n kívül tornát tudtak nyerni idén. "Diamond" az idei Dutch Darts Championshipet nyert meg, a döntőben legyőzve Ricky Evanst. Ezen kívül említésre érdemes még a German Openen elért elődöntős szereplés, illetve két további negyeddöntős eredmény. 
A két játékos eddig kétszer találkozott, mind a kétszer tavaly, az állás pedig 1-1.

(13) Rob Cross - (20) Danny Noppert
Az aktuális világbajnok is a csalódott játékosok közé tartozhat. Tíz versenyen indult el, de a German Open elődöntőjét leszámítva egyszer sem jutott be a legjobb négy közé. Ötször a legjobb nyolc azért meglett neki, de ez a világbajnoktól elég kevés. Főleg ha azt nézzük, hogy North, O'Connor, West és King is megverte, akik ugyan jó játékosok, de mégis a tavaly látott Cross simán verte volna őket. De ezért is szép a darts, a papírforma nem jelent sokat.
Danny Noppert első PDC szezonjában hét állomásra is kijutott és ha ma arra járt kétszer elődöntős is volt. Előbb a European Darts Grand Prixen majd az International Darts Openen. Ezeken a versenyeken nagyon "sült" a keze, hiszen Suljovic, Thornton, Wattimena, Wright vagy épp Price is mehetett gratulálni "Noppienak". A többi verseny már nem sikerült ilyen jól neki, ám első szezonban ez a huszadik hely teljesen jónak mondható.
Ők ketten még sosem találkoztak, ezért is érdekes lesz a mérkőzés. Nem mernék fogadni erre a találkozóra.

(2) Mensur Suljovic - (31) Cristo Reyes
Mensur is azok közé tartozik akik nyertek idén versenyt. Konkrétan a Danish Darts Open ért véget az osztrák kiválóság győzelmével. Két alkalommal a legjobb négyig, és szintén kétszer a legjobb nyolcig menetelt el. Mondhatjuk tehát, hogy Mensur idén is hozta magát és nem érdemtelenül lett második a European Tour ranglistán.
Cristo Reyes szintén az éppen csak besurrantak közé sorolandó. A spanyol játékos hétszer vette sikerrel a kvalifikációt és ezek alatt 14.000 fontot szerzett ami az utolsó előtti helyre volt elég. A legjobb tizenhatba egyszer tudott csak bejutni, a többi tornán a 32 között állt meg.
Az eddig lejátszott mérkőzések után 5-3-ra Suljovic vezet a spanyol ellen.

(15) Darren Webster - (18) Stephen Bunting
Sokak kedvenc építő mestere Darren Webster az tizenkét állomáson ott volt és ha már ott volt kilencszer bejutott a legjobb tizenhat közé. Egyszer a legjobb nyolcig is eljutott. Ez elég volt a tizenötödik helyhez, bár a jó Darren teljesítménye azért némileg hullámzott. Ki tudott kapni Josh Payne, Keegan Brown vagy Danny Noppert ellen, akik messze nem gyenge játékosok de egyikük sem TOP 32-es dartsos. Máskor pedig megverte Dave Chisnallt, Steve Westet vagy épp Steve Beaton akik hozzá hasonlóan a legjobb 32 vannak az Order Of Meriten. Sőt kétszer igencsak megizzasztotta MvG-t, egyszer 6-4-re, máskor pedig 6-5-re kapott csak ki.
Stephen Bunting idei éve is nagyjából arról szól, hogy keresi régi önmagát. Saját bevallása szerint depresszióval is küzdött, de ezen nagy nehezen túl tudott lépni. Tíz E.T. állomásra is eljutott és akadt ezek között szép eredmény is. Például a European Matchplay elődöntője ahova Labanauskas, Gurney és Pipe testén keresztül jutott el. De a legjobb nyolcig eljutott a Dutch Mastersen is (6-0-ra verve Michael Smitht), valamint három nyolcaddöntőt is összehozott. 
Ketten eddig öt meccset játszottak, 3-2-re Webster vezet, aki idén a World Grand Prix alkalmával is győzni tudott.

(7) Max Hopp - (26) William O'Connor
Max Hopp igen komoly meglepetést okozott amikor április 15. Michael Smith ellen megnyerte a German Darts Opent. Első komoly sikerét aratta a huszonkét éves német játékos, aki a győzelem után némileg visszaesett. Csak két alkalommal tudott a legjobb tizenhat közé jutni a győzelem után, minden más esetben a 32 vagy a 48 között kiesett. Bár gondolom a tornagyőzelem kárpótolta ezekért.
Ellenfele az az ír O'Connor lett aki Rob Crosst, Kim Huybrechtset, Mensur Suljovicot és Andy Boultont legyőzve döntőbe jutott a European Matchplayen. Ott kikapott MvG-től de ekkora sikert még nem írt el korábban az ír játékos. A döntőt megelőző három versenyen kiesett már az első körben, ám a Dutch Championshipen bejutott a legjobb tizenhat közé. Ez pedig elég volt számára, hogy életében először a European Championshipen is bemutatkozzon.
Idén nem találkoztak versenyen, de összesen csak háromszor játszottak egymás ellen, 2-1-re O'Connor vezet.

(10) Jonny Clayton - (23) James Wilson
Jonny Claytonra sem sokan fogadtak volna mint European Tour állomás győztesre. Ám az Austrian Openen csúcsra ért miután honfitársát Gerwyn Pricet megverte a döntőben. Összesen tizenegy versenyre kvalifikált, a győzelme mellett Gibraltáron játszott egy negyeddöntőt valamint kétszer a legjobb nyolcba kerülésért is meccselt. Websterhez hasonlóan ő is elég hullámzóan játszott. Legyőzte idén Pricet, Wade-et, Suljovicot, White-ot tehát csupa nagyágyút. Máskor meg Jason Lowe, Darius Labanauskas vagy épp Richard North ellen kikapott.
James Wilson vagyis a "Halálos Keksz" mindössze hétszer tudott kijutni a sorozat aktuális állomására és egy kivétellel sosem jutott be még a tizenhat közé sem, hanem a 32 és a 48 között elvérzett. Ám a German Darts Championshipen jó szériát futott megverte Wattimenát, Claytont (jön tehát a visszavágó), Thorntont, Meulenkampot és Suljovicot és eljutott a döntőbe ahol MvG már nagy falat volt neki.
Az örökmérleg 5-4 Wilson javára, idén pedig 1-1-re állnak. Hát erre a találkozóra sem mernék fogadni.

(6) James Wade - (27) Martin Schindler
James Wade idén nem tartozik a legszerencsésebb játékosok közé. Kétszer jutott döntőbe idén előbb a European Darts Grand Prixen, másodszor pedig a European Darts Trophyn. Pechjére mind a kétszer a 110-es átlag fölött dobó van Gerwennel akadt össze. Plusz két elődöntő is összejött neki, ott sem járt jól hiszen mindig a jól játszó Peter Wrighttal hozta össze a sors. De ezek azért jó eredmények a régi formájára vadásza Jamesnek aki a hatodik helyet elcsípte a rangsorban.
Martin Schindler a sorozatot figyelembe véve visszaesett 2017-hez képest, hiszen tavaly kilenc kvalifikációt vett sikerrel, idén csak hetet. Háromszor viszont a legjobb tizenhatba bejutott, ekkor megverte Kinget, Kim Huybrechtset ,Beatont és Pipe-ot is, szóval van spiritusz a fiatal németben.
Ők ketten még nem játszottak egymással, de ha mind a ketten hozzák magukat akkor kiváló csatára van kilátás.

(11) Daryl Gurney - (22) Ricky Evans
Gurney szorgalmas játékosnak bizonyult és az összes E.T. állomáson ott volt. És ha már ott volt akkor kétszer bejutott a legjobb négy közé, szintén kétszer a nyolc közé is bejutott, hatszor pedig a legjobb tizenhat volt számára a végállomás. Talán egy döntős szereplés elvárható lett volna tőle, de azért nem tragédia a megszerzett tizenegyedik hely.
"Rapid" Ricky Evans "csak" hatszor jutott ki a sorozatra ám még így is bejutott a legjobb harminckettő közé a ranglistán. Ehhez kellett egy nyolcaddöntő Dániában, de ami még fontosabb egy döntős szereplés a Dutch Championshipen. Itt nagyot hasított Evans, elverte Dekkert, Westet, O'Connort, Cullent és Edhouset mielőtt a döntőben Ian White ellen elvérzett volna.
Kiegyenlített a mérlegük, eddig négy meccsből kettőt-kettőt nyertek a felek. Dániában idén összefutottak akkor Evans tudott győzni.

(3) Gerwyn Price - (30) Kyle Anderson
Price idei éve kifejezetten jól sikerült a European Touron. Ugye volt egy döntője az Austrian Openen amit még elbukott, de az International Darts Open fináléját megnyerte Simon Whitlock ellen. Első E.T. győzelme volt ez, és ez volt a legnagyobb sikere a 2016-os Players Championship győzelmei óta. Ezek mellé három negyeddöntős szereplés is jutott, ami csak azért nem lett több mert egy Achilles-ín sérülés közbeszólt a walesi ex-rögbisnél. 
Kyle Anderson ugyancsak az éppen csak befért kategóriát képviseli. Hétszer jutott ki egy adott versenyre, és a két holland állomáson sikerült a legjobb nyolc közé jutnia. Egy nyolcaddöntőt is összehozott, ám négy ízben korán elvérzett. De még így besurrant a legjobbak közé.
Bár egyikük sem ma kezdte az ipart, mégis csak három mérkőzésük van egymás ellen. Ezeken 2-1-re Anderson vezet. Őszintén szólva csodálkoznék ha ez így maradna a mérkőzés után.

(14) Adrian Lewis - (19) Dave Chisnall
Egy komoly rangadó maradt a végére. A két játékos eddig huszonkilenc alkalommal nézett farkasszemet a tábla előtt. (Legelső meccsük még 2011-ben volt). Az összmérleg "Chizzynek" kedves mivel tizenhatszor győzött egy döntetlen és tizenkét vereség ellenében.
Chisnall idén többekhez hasonlóan keresi önmagát, de azért tíz kvalifikációt össze tudott hozni. Ezeken három negyeddöntő jött össze, és akadt még három nyolcaddöntője is. Hogy mennyire nem az igazi mostanság a liverpooli arról árulkodik a tény, hogy kikapott például James Richardsontól és Cameron Menziestől is, pedig ezek sima meccsek lettek volna a három évvel ezelőtti Chizzynek.
Adrian Lewis szintén abban a cipőben járt mint ellenfele. Sőt némileg rosszabban hiszen Ő csak nyolc E.T. állomásra jutott ki, ami még akkor is kellemetlen eredmény ha Lewis hátsérüléssel küzd. Volt olyan kvalifikáción amin Ryan Searle, egy másikon meg Stephen Burton, a harmadikon pedig Dave Prins verte meg "Jackpotot". Viszont ha már kijutott a versenyekre akkor Gibraltáron játszott egy döntőt, de MvG ellen nem volt esélye.  Dániában játszott egy elődöntőt, akadt még három negyeddöntője is, szóval azért életjeleket mutat a kétszeres világbajnok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr9914317549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása