9 Nyíl

Mire mennek a soft királyai a világbajnokságon?

2018. december 04. 10:07 - Denis Potvin

A PDC-világbajnokság résztvevőinek arcképcsarnoka – 3. rész

Rövidesen kezdődik a William Hill PDC-világbajnokság. Jó szokásunkhoz híven, több részben foglalkozunk a világbajnoksággal. Korábban megtettük ezt a történetének a felelevenítésével, a legfontosabb meccsekkel és foglalkoztunk már a résztvevőkkel is. Most is ezt tesszük. A következő 12 napban, egészen a vb kezdéséig végigvesszük azt a 96 játékost, aki eljutott az Ally Pallyba és aki osztozni fog majd a 2,5 millió fontos összdíjazáson is. Az első és a második rész után újabb nyolc játékost mutatunk be, közte olyat is, aki idén már verte Gary Andersont és jönnek a soft királyai is.

pdc_1_1.jpg

Cody Harris

Az ausztrál dartos a PDC Challenge Tour harmadik helyével harcolta ki a vb-részvételt. Azért volt elég a harmadik hely, mert az első Michael Barnard a Pro Tour helyezésével, a második Ted Evetts pedig a Development Touron elért helyezésével már kvalifikálta magát. Harris mind a 20 Challenbe Touron részt vett, lassabb kezdés után belejött és a 9. tornát megnyerte, majd volt két negyeddöntője és két fináléja is. Összességében ez hozta neki a harmadik helyet és a vb-részvételt. Tavaly már bemutatkozott az Ally Pallyban, így nem lesz idegen a helyszín. Idén két torna győzelme volt, a már említett Challenge Tour mellett megnyert a WDF-es New Zealand Masterst is. A World Cup of Darts mellett a World Serierbe tartozó Auckland Mastersen is ott volt, eljutott a UK Open főtáblájára is. Martin Schindler lesz a vb-n az első ellenfele, így izgalmas csata lesz már az első is, aztán a győztesnek James Lewis következik majd.

481cfe65-9cf3-4f90-8bca-7434e9f607c4_harris-cody-007_full.jpg

Adam Hunt

Egyike annak a három játékosnak, aki a Tour Card-tulajdonosok selejtezőjéből került ki a világbajnokságra. Már 2011 óta a PDC tagja, de csak most játszhat először világbajnokságon. Az év elején sikerrel vívta meg a UK Open selejtezőjét, majd aztán egyből kikapott Kirk Shepherdtől. Próbálkozott European Tour selejtezőkkel is, de csak az Austrian Darts Openre jutott el. A Player Champiosnhip volt az egyik fő profilja az év során, mind a 22 tornán rész vett. Négy 9. helye mellett a 14. tornán eljutott egészen a negyeddöntőig, amikor Diogo Portela, Steve West, George Killington és Nathan Aspinall ellen is nyert, végül Rob Crosstól kapott csak ki. Eljutott a torna döntőjébe, de Adrian Lewis egyből legyőzte. A Grand Slamre szabadkártyát kapott, de ott meg Davy Van Baelen volt egyből jobb nála. Az évet vb-selejtező zárta itt Terry Temple, Mark Langendorf, Bradley Brooks és a végén Richie Burnett volt az áldozat, így már ő is a vb-re készülhet, ahol Luke Humphries ellen nyit, Stephen Bunting jöhet utána.

adam-hunt-coral-uk-open-third-round-lawrence-lustig-pdc_ugpht1ojuzub13necf4apzw9b.jpg

Lourence Ilagan

A 2018 PDC Asian Tourról kvalifikáló fülöp-szigeteki már harmadszor jutott el a vb-re. Elég nagy szünetek voltak közte, hiszen 2009-ben és 2013-ban járt eddig versenyzőként az Ally Pallyban. Kiváló soft játékos, számos tornát nyert ebben a szakágban korábban. Az idei szezonban is főleg az ilyen versenyekre koncentrált, de közben azért mind a nyolc vb-selejtezőnek számító Asian Touron is részt vett, méghozzá kiváló eredménnyel. A nyolc tornából négyszer ő nyert, egyszer döntős volt, a további három tornán az elődöntőig jutott, azaz a harmadiknál rosszabb eredményt egyszer sem ért el. Belehúzott rendesen, a vb-n Vincent van der Voort ellen kezd, ha nyer Darren Webster következik.

c01cdb39-9b08-45b0-bc12-d20e66841499_ilagan06_full.jpg

Aden Kirk

Ahogy Hunt, Kirk is a Tour Card Holders' Qualifieren mutatott produkciójával kap lehetőséget első világbajnokságán. Már nyolc éve a PDC tagja, de eddig egyszer sikerült komolyabb eredményt elérni, a 2014-es UK Openen a 9. helyen végzett. Hasonló utat járt be, mint Hunt, de neki sem UK Open, sem European Tour nem jött össze ebben az évben. Csak egy Playest hagyott ki, de a sikerek itt is elmaradtak, hiszen két 31. hely volt a legjobb eredmény. Csattanóval zárta a szezont, ha már más nem, a vb-selejtező összejött neki: Jamie Baint, Dawson Murschellt, Zoran Lerchbachert és a végén Madars Razmát a döntő legben legyűrte, így vb-résztvevő lett. A német Gabriel Clemens, majd a skót John Henderson jön sorban a vb-n, így aztán egy kis szerencsével még messzire is juthat.

7772e206-33a7-465e-bb42-800ea3811ee7_kirk003_full.jpg

Borisz Kolcov

Oreskin mellett az oroszok legjobb dartsosa EADC Champion, azaz Euroázsiai Darts Szövetség versenysorozatát nyerte meg. Négy helyszínen hat verseny után alakult ki a sorrend, amelyben Kolcov erőnyerő volt, végül a döntőben honfitársát, Alekszej Kadocsnyikovot verte meg, így jutott ki a vb-re, amely 2015 és 2017 után a harmadik lesz neki. A Chellenge Tourokon, European Tour-selejtezőkben és WDF-tornákon próbálgatta erejét, elég szép eredményekkel. A12 Challenge Tourból három negyeddöntő és egy elődöntő jött össze. A kelet-európai ET-selejtezők közül, egyszer nyert, ezzel az Euro Matchplayre jutott ki, de döntős és kétszer elődöntős is volt. A WDF tornákból megnyerte a Finnish Opent és a Kalasnyikov Cupot is. A világbajnokságon első körben Chris Dobeyt, majd a Steve Beatont sodorta útjába a sors.

kolcov.jpg

Nitin Kumar

Az első ízben életre hívott indiai selejtezőt nyerte meg a 33 éves játékos, aki Phil Taylor nyilakkal dobál és eddig többnyire a BDO-ban vitézkedett. 2015-ben már ott volt a World Cup of Dartson is. Idén PDC-s eredménye az az indiai selejtező, amelynek döntőjében Ankit Goenka ellen nyert. Két PDC Asian Touron is részt vett, de az augusztusi, Kuala Lumpur-it dupla torna második körében be is fejezte a versenyt, így ott nem volt értékelhető teljesítménye. Ő is belehúzott. Ha le tudná győzni Jeffrey de Zwaant (nem sok esély van rá), akkor jön a világbajnok Rob Cross.

a2eccd52-3f0b-4008-89ce-89d5cf948f40_kumar-nitin-002_full.jpg

Darius Labanauskas

Az egyre erősödő keleti vonal egyik jeles képviselje Labanauskas, aki eddig főleg a BDO-ban vitézkedett, négy világbajnokságra is eljutott, évek óta előkelő helyen van a BDO világranglistáján. Mivel megnyerte a PDC Nordic & Baltic-selejtezőt, most PDC-s vb-je is lesz. Alabból határozta meg sorsának alakulást a vb-selejtezőkön való sikeres szereplés. A 10 fordulóból álló sorozatot nagy fölénnyel nyerte meg a svéd Daniel Larsson előtt. Két tornát megnyert (éppen a hazai rendezésűt, a litvániait), kétszer volt döntős, de mindegyik tornán legalább az 5. helyet elcsípte. Az Order of Meriten szépen lépkedett fel azzal is, hogy hat European Tourra is eljutott, a Danish Openen a 9. helyet szerezte meg. Ezek mellett számos WDF-BDO-versenyen is indult, a Lithuanian Openen és a Latvia Openen is indult. A BDO-tól vélhetően egy sikeres 2019-es idény után köszönhet el, hiszen a PDC legfrissebb Order of Meritjén a 102. helyen áll éppen. A vb-n Matthew Edgar ellen játszhat majd jó meccset, aztán a nemsokára visszavonuló Raymond van Barneveld áll a győztes útjába.

dariusqf.jpg

Royden Lam

A hongkongi dartsos öt év után tér vissza az Ally Pallyba. A 2018-as PDC Asian Tour Order of Meritjén a harmadik helyen zárta a szezont. Ahogy az ázsiaiak közül sokan, Lam is soft szakágban is versenyzett sokat ebben az évben, a Soft Tip Dartslive-sorozatot csinálta végig, szép eredményekkel. Az Asian Tourban két tornagyőzelem és két döntő volt a legjobb eredménye, de Lam is mindig eljutott legalább a negyeddöntőig. A World Cup of Dartson is helyet kapott hazája válogatottjában. A Sanghai Mastersen legyőzte Gary Andersont, majd Michael Smith-től kapott ki. Így aztán részt vehetett a World Series of Darts döntőjében is, de Gerwyn Price az első körben elintézte. Danny Noppert, majd Max Hopp szerepel az ágán, még meglepetést is okozhat akár.

roydenlam.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr4414426554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása