9 Nyíl

Mennyire nehéz megszokni a színpadot egy PDC-be érkező játékosnak?

2019. augusztus 06. 15:14 - Denis Potvin

Krzysztof Ratajski teljesítményét elemeztük.

Egyik hűséges olvasónk vetette fel, Krzysztof Ratajski kapcsán, aki Players Championship ranglistáján már a harmadik helyen áll, hogy a floor player és a nem floor player között még mindig mekkora a különbség. Azaz, ha egy játékos kiválóan teljesít például olyan versenyeken, mint a PC, ahol nincs színpad, nincs közönség, könnyen lehet, hogy színpadot még nem szokta meg annyira, hogy hasonlóan jó produkciót érjen el.

23d9d089-eeeb-4cb2-b5cf-5c011af44a58.jpg

Nem mellékesen több magyar játékos is erről beszélt egyszer, más, egy – rossz magyar szavakkal megfogalmazva, kisebb űrtartalmú közegben dobálni, mint egy hatalmas színpadon, morajló közönséggel a hátad mögött.

Ratajski a világbajnokságon rögtön az első körben, Aszada Seigo ellen búcsúzott. Utána viszont beleállt a Players Championshipba és nézzük, hogy az elmúlt huszonkét versenyen (mindegyiken indult), milyen eredményt ért el:

  • 65.: 3-szor 0 győzelem
  • 33.: 4-szer 4 győzelem – 4 vereség
  • 17.: 1-szer 2 győzelem – 1 vereség
  • 9.: 9-szer 27 győzelem – 9 vereség
  • 5.: 2-szer 10 győzelem – 2 vereség
  • 3.: 1-szer 6 győzelem – 1 vereség
  • 1.: 2-szer 14 győzelem

Jól látszik, hogy a lengyel játékos az eddigi 22 versenyből 14-szer jutott el a legjobb 16-ba, kétszer nyerni tudott, eldöntős, negyeddöntős is volt, ami egészen kiváló eredmény, nem véletlen harmadik a sorozat ranglistáján. Érdemes megnézni azt is, hogy ezeken a versenyeken milyen átlagot ért el. Nem érdekes mind a 22-öt idecitálni, de a legfontosabbak feltétlen. Azt vizsgáltuk, melyek voltak az egyes tornákon a legmagasabb átlagai.

Ratajski az eddigi 22 tornán összesen 83 meccset játszott le, amelyek közül 63-at megnyert, 20-szor kikapott. A 83 meccse közül 24 olyan volt, amikor elérte a százas átlagot! Hétszer jutott 105 fölé, és egyszer, a 14. tornán, Raymond van Barneveld ellen 112,3-as átlaggal zárt. Azt is ki kell emelni, hogy két olyan tornája is volt, amikor az összesített átlaga is meghaladta a százat. Amikor az egyik végső sikerét aratta, 99,68-cal zárt, hét meccsből ötször is százas átlag felett.

A Lengyel Sas a PC-k mellett 9 versenyen indult (ebből az egyik a World Cup of Darts, ahol Tytus Kanikkal a csehek verték 92,33-as átlagal, majd a hollandoktól kikaptak 90,66-tal), amikor színpadon, közönséggel a háta mögött kellett versenyezni. Nézzük, milyen eredménnyel:

  • 33. hely: 1-szer 0 győzelem
  • 17. hely: 4-szer 4 győzelem – 4 vereség
  • 9. hely: 3-szor 6 győzelem – 3 vereség

Szembeötlő a különbség, hiszen majdnem ugyanazok a versenyzők ellen a negyeddöntő egyszer sem jött neki össze, 18 meccse volt, ebből 10 győzelem és 8 vereség volt a mérlege. Százas átlag közelében sem nagyon járt. Ratajski 2018 óta a PDC tagja, bár előtte is eljutott European Tour versenyekre, kihasználva, hogy a kelet-közép-európai selejtezőn már akkor magasan a mezőny fölé nőtt. Teljesítményét elemezve látszik, néhány idényre még szüksége van, hogy megszokja a színpadi szereplést. A fejlődését elnézve, ez már nem évek múlva lesz. Nyugodt és higgadt versenyzése mindenféleképp erre predesztinálja őt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr514997974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása