9 Nyíl

Van Gerwen újra a csúcson, Wright szörnyű vesszőfutása

2019. augusztus 17. 15:35 - Denis Potvin

PDC World Series of Darts, Melbourne Darts Open – 2. nap, összefoglaló

Michael van Gerwen nyert a World Series of Darts melbourne-i állomását, miután a szombati napon nagyon magabiztosan verte el a mezőnyt. Gary Anderson kiverése után csak három leget veszített, május óta először tudott PDC-tornán az első lenni. A nap legnagyobb csalódás Peter Wright játéka volt, akinek egészen biztosan lehet valami baja, mert önmagától nem szokott ilyen katasztrófát bemutatni, mint azt tette Michael van Gerwen ellen. Négy év után először kapott ki úgy, hogy leget sem tudott nyerni, ilyen katasztrofális eredménye emberemlékezet óta nem volt. Damon Heta mert nagyot álmodni, csak éppen a dobások nem úgy jöttek szombaton.

gerwen_13.jpg

Negyeddöntők

Peter Wright, a pénteki, ugyan győzelmet, de 82-es átlagot hozó meccse után azt mondta, hogy ígéri, ilyen gyengén még egyszer nem fog játszani. Való igaz, 12 egységgel növelte szombatra az átlagát, de z még mindig messze van az igazitól. Raymond van Barneeld pedig amíg el nem fáradt, kiválóan játszott, aztán fokozatosan esett vissza a teljesítménye. A negyeddöntők első meccsén egy 106-os kiszállóval kezdett, de volt erre még válasz Wrighttól, egy 12 nyilas 130-assal. Snakebite rengeteg szektort rontott, és az érthetetlenül elcsalinkázó nyila mellett bravúrra is képes volt, 4-4-et például egy újabb 12 nyilas leggel és 104-es kiszállóval hozta. 6-5-nél vette át a vezetést, de úgy, hogy Barney két köröket szórakozott el a kiszállókra. 7-5 után már meccsnyilai is voltak Wrightnak, végül hozta a meccset, de ez még mindig nem az igazi Wright volt (persze, sokkal jobb, mint egy nappal ezelőtt).

Parádés meccset hozott a második negyeddöntő. Michael van Gerwen 3-1-re ment el, Gary Anderson 3-3-nál érte utol, az első hat legben nem volt ötkörösnél rosszabb, szenzációs átlagon álltak a meccsnek ezen szakaszában. Drukkoltunk, de nem jött össze a kilencnyilas a hollandnak pedig kétszer is sikeresen eljutott a hatodik nyílig. Anderson hibái, majd rossz kiszállója miatt is 6-4 lett a hollandnak. A skót megpróbálta a lehetetlent, visszajött, de aztán a kiváló tömegeket dobáló van Gerwen végül behúzta a sikert, 100,63-as átlagon zárta a világbajnokok csatáját.

Nagyon kíváncsian vártuk, hogy James Wade kétszeri legyőzése után vajon Rob Cross is hasonló sorsa jut Damon Heta ellen. De ez nem az ausztrál napja volt. Cross egy lassabb kör után bekapcsolta a rakétákat, háromszor egymás után négykörösöket dobált (11, 11, majd egy 161-es kiszállóval 12). Fel sem ocsúdtunk és már 6-0-ra vezetett. Döbbenetes különbség is volt a meccs elején, Cross 117-es, Heta 78-as átlagon állt. Aztán a brisbane-i torna hőse kicsit megrázta magát, három leget hozott, Cross pedig taktikusan, már csak a saját kezdéseire összpontosított. Crossnak is volt majdnem egy kilencnyilasa, ő a hetedik nyílig volt pontos. Az utolsó elődöntőt Daryl Gurney hozta, különösen nagyobb megerőltetés nélkül Simon Whitlock ellen. SuperChin 4-1-re ment el, bár Whitlock egyenlíteni tudott, de 4-4 után már leget sem nyert. Gurney egy 132-es és egy 110-es kiszállót is dobott.

Elődöntők

Peter Wright és Michael van Gerwen nyitotta a sort, és Wright „átmentette” a rossz formáját erre a találkozóra is, 3-0-s holland vezetésnél a skót 83,13-as átlagon állt. Később sem alakult jobban a helyzet. Wright teljesen szétesett, már 0-6-ra állt, az átlagát meg sikerült 77,21-re lerontani. Van Gerwen pedig dobott két 12 nyilas kört, egy 124-es kiszállóval fűszerezve. Snakebite a meccs ezzen szakaszáig 5 száz, két 140 plusszos, és nulla 180-ast dobott, a kiszállója pedig 0/2 volt. Végül megtörtént az a csúfság, hogy Wright leget sem nyerve búcsúzott. Érezhető volt a meccs közben, majd a végén is Wright frusztráltsága. Még van Gerwennek is elmagyarázta hol kell mászkálni, miközben ő dob. De biztosak vagyunk benne, csak magára haragudott. Utána néztünk, Wright legutóbb 2015-ben, a World Cup of Darts döntőjében kapott ki legutóbb úgy, hogy leget sem nyert. Akkor Phil Taylor intézte el, de Wrightnak akkor is legalább összejött egy 104-es átlag!

Egészen kiváló meccset játszott egymással Rob Cross és Daryl Gurney, ami nagyon hektikusan alakult. Cross kétszer is vezetett, aztán Gurney brékelt, ráment a kilencnyilasra (két kör jó volt), aztán egy 11 nyilassal már 4-2 volt a javára. A korábbi világbajnok megérezte a bajt, és három leget nyert egymás után, csupa ötkörösökkel, 5-5 nél mindketten száz körüli átlagon álltak és 10 száznyolcvanas is volt addigra a meccsen. Aztán Gurney beindult, brékelt, 13 nyilassal hozta a saját kezdését, végül pedig megint hátsó pályáról behúzta a meccset, bár majdnem sikerült 148-ról kiszállni, Crossnak is volt nyila a meccsben maradáshoz.

Döntő

A finálét Michael van Gerwen kezdte jobban, de Gurney egy 11 nyilassal egyből egyenlített. Aztán egy 110-es kiszálló a hollandtól, majd elrontott Gurney-től, és máris 3-1, miközben a nézőtéren megint kitört egy kis csetepaté, ami a játékosokat is zavarhatta. Így is 3-3-mal mentek pihenni, mivel SuperChin egy 12 és egy 15 nyilassal szépen jött vissza. A következő két leg, két 13 nyilassal megint van Gerwené volt, hiába állt Gurney ekkor 104-es átlag felett is, 6-3-ra a holland vezetett.

Nagyon úgy festett, hogy innen már nincs visszaút, hiszen a világelső szórta a tömegeket, ekkor jutottak mindketten százas átlag fölé. 13 nyilas is lehetett volna, ha jön van Gerwennek elsőre a D14, de csak harmadikra jött, egyetlen legre került a végső sikerhez, amelyet ő is kezdett. Gyorsan le is ért, a 82-öt három nyílból végül nem tudta kidobna, de a D10 már elsőre jött. Michael van Gerwen a Premier League sikere, vagyis május 23-a óta először nyert PDC-tornát. Folytatás egy hét múlva, az új-zélandi Hamiltonban.

final_7.jpg

Melbourne Darts Masters

Negyeddöntők

  • Peter Wright-Raymond van Barneveld 8-6
  • Michael van Gerwen-Gary Anderson 8-6
  • Rob Cross-Damon Heta 8-3
  • Daryl Gurney-Simon Whitlock 8-4

Elődöntők

  • Peter Wright-Michael van Gerwen 0-8
  • Rob Cross-Daryl Gurney 5-8

Döntő

  • Michael van Gerwen-Daryl Gurney 8-3
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr5715013652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása