9 Nyíl

A PDC-világbajnokság résztvevői, 4. rész

2019. december 06. 07:24 - Denis Potvin

International Qualifiers – 1-8.

Nyakunkon a világbajnokság, december 13-án el fogják dobni az első nyilakat az Alexander Palace-ban. A vb-k és a PDC történetét már korábban megénekeltük, így talán a legpraktikusabb dolog, hogy a főszereplőkkel foglalkozzunk. Ahogy tavaly is tettük, bemutatjuk a 72 indulót, megnézzük, milyen eredményekkel készült a világbajnokságra, mire számíthat. Induljon tehát utazás.

e255e78b-7592-4053-ad58-0ade9857b820.jpg

Szeigo Aszada – japán

Már egy ideje megszokhattuk, hogy a japánok nem csak a soft szakágban, de steelben is egyre erősebbek. Aszada azzal a különleges cselekedettel állt elő, hogy kétféle sorozatban is kvalifikálta magát a vb-re. Egyrészt megnyerte a PDJ-selejtezőt, másodsorban pedig a második helyet szerezte meg a PDC Asian Tour Order of Meritjében, így aztán az éppen csak kicsúszó Juki Jamada indulhat a helyén a jövő héten. Bár Aszadának ez lesz a hatodik vb-je (2015 és 2017 között a BDO-banm 2018 óta a PDC-ben), már tulajdonképpen élete eddigi legjobb szezonját produkálta. Már jól ismerte a világ, és mi, dartsrajongók is a nevét, de azért sokan kapták fel a fejüket júniusban, amikor a World Cup of Dartson, Haruki Muramacu oldalán egészen az elődöntőig meneteltek, Gibraltárt, Szingapúrt és Új-Zélandot is legyőzve. Csak Gary Anderson és Peter Wright tudta megállítani Aszadáékat. Aztán az Asian Touron háárom versenyt megnyert, egyszer második lett, kétszer pedig az elődöntőben bukott. Majd Mickey Mansell ellen tesztelheti a formáját a vb első körében, aki nyer Keegan Brown ellen folytatja.

seigo_asada_1.jpg

Danny Baggish – amerikai

A Guam szigetén született amerikairól nem sokat lehetett hallani, pedig a CDC Pro Tour Event döntőjében, Joe Huffmant legyőzte, majd a North American Darts Champhionship megnyerésével jutott ki élete első vb-jére. Idén ott volt a World Series of Darts kereteiben rendezett US Darts Mastersen is, Daryl Gurney-től kapott ki. Még az egyik legjobb észak-amerikainak számító Jeff Smith ellen is nyerni tudott idén. BDO-s, és WDF-3-as sikeres is volt idén. A 2019-es CDC Finalban, Philadelphiában 112,20-as átlagot is dobott. Andy Boulton ellen kezd a vb-n, ha nyer, Nathan Aspinallal játszhat majd.

danny_baggish.jpg

Keane Barry – ír

A vb harmadik legfiatalabb résztvevője lesz a 2002. június 25-én született „Dynamite” (a legfiatalabb Mitchell Clegg volt 2006-ban, 16 évesen és 37 naposan, a második pedig Max Hopp 2012-ben, 16 évesen és 117 naposan), aki a Tom Kirby Memorial Irish Matchplay győzelmével jutott el a világbajnokságra. Ifjúsági kategóriában vannak kiemelkedő eredményei, a BDO World Youth Championshippen elődöntőjébe jutott (ezt majd januárban fogják játszani), a World Masters és a Finder Master Youth kategóriáját is megnyerte. Az idei PDC World Youth Championshipben csak a későbbi győztes, Luke Humphriestől kapott ki. Idén végigmelózta a PDC Development Tourt. Nem is akárhogyan, hiszen második hely, háromszor harmadik, illetve háromszor 5. hely jutott neki. Az Development Tour Order of Meritjén végül a 9. helyen végzett. A nagy öreg, Vincent van der Voort ellen bizonyíthatja tehetségét, aztán meg Dave Chisnall ellen.

keane-barry-7d4e.jpg

Kevin Burness – északír

Az Iron Man egy egész más korosztályt képvisel, mint Barry. A november 17-én az 54. életévét betöltött északír játékos 2008 óta egészen tavalyig a BDO kötelékében állt. Az, ami a másik szervezetnél 11 év alatt nem jött össze, az PDC-ben szinte azonnal. Burness 2018-ban váltott a PDC-re, és egyből kétéves Pro Tour kártyát nyert tavaly januárban, a Q-Schoolban. Most is a Pro Tour kártyások versenyén harcolta ki a részvételt. A szezonban Players Championship és European Tour-selejtezőkön indult. A legjobb nyolcba egyszer sem tudta verekedni magát, de az év, számára legfontosabb versenyén eredményesen szerepelt. A Dannis Openre kvalifikált, az első körben nem kis meglepetésre Glen Durrant ellen nyerni is tudott, de aztán Joe Cullentől kapott ki. Jelle Klaasen ellen kezd. Ennek a meccsnek a győztese pedig Michael van Gerwennel néz majd farkasszemet.

burness3_600.jpg

Matt Campbell – kanadai

Róla aztán végképp keveset hallottunk eddig. Világbajnokságon még sosem járt, a CDC legmagasabban rangsorolt kanadai versenyzőjeként jutott el az Alexander Palace-ba. A vörös hajú kanadai fokozatos javult fel a szezon során, egyelőre a stabil kilencvenes átlagot tudja, ez kérdés, mire lesz elég majd Mark McGeeney ellen. A CDC-ben sem könnyű másodiknak lenni, neki ez sikerült Darin Young mögött. Idén a BDO-s Syracuse Open-győzelme az egyetlen, amit ki lehet emelni.

mattcampbell.jpg

Jan Dekker – holland

Még csak 29 éves, de már komoly világbajnoki múltra tekinthet vissza Dekker, aki az 57. helyen áll az Order of Meriten, de idén nem tudott olyan komoly eredményt elérni, hogy a Pro Tour versenyek legjobb 32-je közé beférjen. 2011 és 2015 között öt BDO-világbajnokságon szerepelt, negyeddöntős is volt. 2016 óta a negyedik vb-jére jutott ki, idén a West Europe-selejtezőt nyerte meg. A szezonban két Playersen a negyeddöntőig jutott. Mensur Suljovic és Michael Smith a két legnagyobb skalp, amit szedett az idényben. Nem rossz a sorsolása, hiszen Ryan Joyce ellen kezd, ha nyer, Jonny Clayton ellen játszik. Ebben bármi is benne lehet. A PDC-vb-n amúgy két győzelme is van már. Tavaly Lisa Ashtont, két éve Jelle Klaasent győzte le, de a második kört már nem tudta túlélni.

jan_dekker_1.jpg

Matthew Edgar – angol

Burness mellett Edgar a másik aki elsősorban a jó játékának, és persze a Pro Tour-kártyájának köszönheti a vb-részvételt. Edgar 2011 óta a PDC játékosa, de különösebben nagy eredményt eddig nem tudott felmutatni. Kétszer nyert Challenge Tourt, 2014-ben és 2017-ben, egyszer pedig a Warwickshire Openen tudott a legjobb lenni. Tavaly már szerepelt világbajnokságon, az első körben Darius Labanauskastól kapott ki. Most visszavághat majd neki, hiszen ismét a litvánt húzták neki, ha nyer, Ian White következhet. Az idei szezonban a Players Championship és European Tour versenyeken szerepelt, három ET-tornára is tudott kvalifikálni, de ott meccset nem tudott nyerni. A negyedik Playersen a negyeddöntőig jutott, többek között Dave Chisnallt is legyőzte.

matthew_edgar.jpg

Damon Heta - ausztrál

A DPA Pro Tour Order of Merit első helyén végzett ausztrál játékos akkor lopta be magát a szurkolók szívébe, amikor a World Series of Darts, Brisbane Masters versenyén végigverte a mezőnyt. Ő lett az első olyan nem kiemelt, kvázi amatőr játékos, akinek ez sikerült. Máig emlékezetes marad, ahogy augusztusban James Wade, Gary Anderson, Simon Whitlock, majd a döntőben Rob Cross ellen is nyerni tudott. Ezzel eljutott a sorozat döntőjébe is, de ott első meccsén Mensur Suljovictól kapott ki. A DPA Pro Touron nagyot ment, a 18 tornából mindössze egy volt, amikor nem került a legjobb nyolc közé. Háromszor nyerni tudott, kétszer döntős volt, ötször az elődöntőig, ötször a negyeddöntőig jutott. Toronymagasan lett a sorozat legjobbja. Idei sikersorozatának része még a BDO-s Australian Masters elnyerése is. A vb-sorsolása sem olyan szörnyű, hiszen José de Sousa ellen ki-ki meccset játszhat. Aztán Glen Durrant érkezik majd.

damon_heta.jpg

Az idei anyagaink korábbi epizódjai:

- 1. rész

- 2. rész

- 3. rész

Szólj hozzá!
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr215340532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása