9 Nyíl

Elkezdődött a harmadik forduló - Bunting, Labanauskas, Aspinall már a legjobb tizenhatban

2019. december 22. 17:59 - matyi96

2020 William Hill World Darts Championship - 10. nap, délután - összefoglaló

Tegnap este lezáródtak a második körös mérkőzések, ma délután pedig már el is kezdődtek a harmadik forduló mérkőzései. A harmadik fordulóban mér négy nyert szettig tart egy-egy mérkőzés, ennek megfelelően a mai napon csak hat mérkőzés kerül lejátszásra, ebből három délután, három pedig este. Most a délután három mérkőzéséről olvashattok összefoglalót.

pdc_vb.jpg

Jonny Clayton - Stephen Bunting 0-4 (0-3; 2-3; 1-3; 2-3) 

A délután Jonny Clayton és Stephen Bunting mérkőzésével kezdődött, ők nyitották meg a harmadik fordulót a vilgbajnokságon. Bunting remek teljesítményt nyújtott az első szettben, az első leget kivéve, ahol csak egy huszonegy nyilassal tudta hozni a leget. Aztán jött egy tizenöt és egy tizenkét nyilas, amivel állva hagyta Claytont. 

A második szettben annyi változott, hogy Clayton kiszállózásának köszönhetően két leget be tudott zsebelni, azonban Bunting szintjét aligha tudta megközelíteni. Bunting egy közel százas átlagú szettet dobott, míg Clayton a 90-et sem érte el. Buntingnak egy 140-es kiszállóra is futotta a szettben. Clayton akárhogy igyekezett, a kiszállózását kivéve sok pozitívum ebben a szettben sem jutott neki.

Hiába az újabb szünet, Bunting játéka nem lett rosszabb, tartotta a szintet, Clayton viszont továbbra sem tudott összerakni egy olyan szettet, amiben ki tud fogni Buntingon. 0-1 után a walesi dobott egy 138-as kiszállót, ez adhatott volna neki egy kis löketet a folytatásra, ehelyett Bunting a következő két leget megnyerte és már 3-0-ra vezetett szettekben. Úgy tűnt, hogy nincs visszaút Clayton számára...

A negyedik szettben Clayton átlaga feljavult, de Bunting kezdett. Ami azt jelentette, hogy az angolnak elég lett volna hozni a saját kezdéseit a mérkőzés megnyeréséhez. Jól tudta ezt Clayton, rögtön breakelte is Buntingot. Bullett  rögtön visszavette az elveszített kezdést, majd a kezdését is hozni tudta. Clayton kezdett a meccsbenmaradásért, meg is dobta a legjobb legjét az egész meccsen, egy tizenhárom nyilast. Buntingnak ezzel nem kellett foglalkoznia, hiszen ő kezdett az utolsó legben, tizenkét nyíl után 28 pontra tette magát, amit aztán harmadik nyílból meg is oldott. 

Clayton az utolsó szettnek köszönhetően átlagban feljött 90 pont felé, azonban PDC-világbajnokságon a harmadik körben ez a teljesítmény nem volt elég egy (viszonylag) jól játszó Bunting ellen. Bunting magabiztos győzelmet aratott, ezzel megkapta azt a lehetőséget, hogy Michael van Gerwen - Ricky Evans mérkőzés győztesével játszhasson.

stephen_bunting_2.jpg

Darius Labanauskas - Max Hopp 4-2 (1-3; 3-1; 1-3; 3-1; 3-0; 3-2)

Kiegyenlített mérkőzésként kezeltük, és kiegyenlített mérkőzésként is indult a litván-német párharc. A papírforma valamelyest Hopp felé húzott, azonban ne feledjük, hogy Labanauskas az előző körben kiütötte Ian White-ot. Hopp ennek megfelelően kezdett az első szettben, gyorsan elhúzott 2-0-ra. Labanauskas szépíteni tudott, azonban egyenlíteni már nem, ezzel 3-1-re nyerte az első kanyart a német titán.

A folytatásban Hopp tartotta azt a szintet, amit már korábban is mutatott, viszont Labanauskas ráerősített. Ebben a szettben már megszületett az első száznyolcvan is a mérkőzésen Labanauskas által, és nem sokkal később Hopp is megdobta a magáét. A Maximizer 1-0 után ugyan még kiegyenlített, de aztán Labanauskas két leggel jobbnak bizonyult, ezzel újabb 3-1-es eredménnyel vonultak le pihenni, de most a litván hozta a szettet.

A harmadik szett sem alakult másképp, mint az előzőek... Most megint fordult a kocka, Hopp tudott felülkerekedni Labanauskason. Ebben a szettben Hopp elég magas tempót diktált, nem is nagyon tudta felvenni a lépést vele a litván. Próbálkozott, próbálkozott, de Hopp összeszedett volt, nem adott esélyt ellenfelének.

A sorminta továbbra sem állt meg, újabb 3-1, most Labanauskasnak. Nem volt pihenő az előző szett után, így Labanuskasnak a színpadon kellett összeszednie magát. Ez sikerült is neki, hiszen egy tizennégy és egy tizenkét nyilassal rögtön elhúzott 2-0-ra. Hopp szépített egy ötkörössel, de Darius végül bezsebelte a leget egy gyengébb leggel. 

Az ötödik szettben a pihenő után Labanauskas volt az, aki megtörte a mintát... minden értelemben. Megérkezett az első szett, ami 3-0-val végződött, valamint Labanauskas először vezetett a mérkőzésen. Ebben a szettben annyira nem dobott magas színvonalon a litván (persze, amennyi kellett azt megdobta), de Max Hopp rengeteget hibázott. 88-ra például 60 után 11-et dobott, majd a következő legben szintén elrontotta a 88-as kiszállót. Ezt pedig nem engedhette volna meg magának az ifjú német, Labanauskas pedig van annyira jó játékos, hogy ezeket a hibákat kihasználja, főleg úgy, hogy ő is jól dobott. Ez a szett egyértelműen az övé volt, 3-0.

A folytatás is jól indult a litván számára, rögtön megszerezte a vezetést egy gyönyörű kerekítést követően, majd a következő legben 170-re jött a két tripla, majd 18-assal lekerekített  32-re. Kapott is érte füttyöt, de nem zavarta meg, kidobta a 32 pontot, ezzel 2-0-ra növelve előnyét. Ekkor már mindenki elkönyvelte, hogy Labanauskas ott van a legjobb 16 között, Hopp pedig búcsúzik. A következő leget megnyerte Hopp, de ennek valójában nagy jelentősége nem volt, hiszen Labanauskas tudta, hogy majd a kezdését kell megnyomnia. Így is történt, 64 pontra tette magát egész hamar. Először egy nyilat rontott, a következő körben pedig hármat, tehát két kör alatt négy meccsnyilat rontott el, így Hopp előtt ott volt az esély a szetten belül egyenlíteni, amit meg is tett. Ekkor pedig már mindenki úgy gondolta, hogy döntő szettet fogunk látni, Labanauskas nem lesz képes felállni ebből. Nem volt rossz gondolat, Hopp jobban dobott, viszont a kiszállóját elrontotta (két nyilat rontott 32-re), Labanauskas pedig 60-ról két nyílból kiszállt ezzel megnyerve a mérkőzést. Ezzel Labanauskas már biztosan élete legjobbját nyújtotta a világbajnokság tekintetében.

labanauskas.jpg

Nathan Aspinall - Krzysztof Ratajski 4-3 (3-1; 2-3; 3-1; 3-2; 2-3; 3-0)

A délután utolsó mérkőzésén Nathan Aspinall és Krzysztof Ratajski mérkőzött meg egymással. Papíron Aspinall tűnhetett esélyesebbnek, azonban reálisan nézve a dolgot, nem lepett volna meg, ha Ratajski kifog Aspinall-on. Nagyon magas szinten kezdték meg a játékot a felek, Aspinall rögtön egy hátsó pályás tizenhárom nyilassal kezdett. A Lengyel Sas nem packázott, rögtön visszavette az eladott kezdését. Break legekből nem volt hiány, hiszen a következő leget újra Aspinall hozta hátulról. Aztán kissé megnyugodva, lehiggadva szép játékkal a negyedik leget is behúzta, ezzel egy szett már a zsebében volt Asp-nak.

A második szettben tovább nőtt a színvonal, a szett végére már 101 felett járt Aspinall, 96 felett pedig Ratajski. Remek meccset produkáltak nekünk, megfelelő izgalmakkal. Ebben a szettben kijátszották mind az öt leget, Ratajski pedig eggyel jobbnak bizonyult. Megérdemelte a lengyel ezt a szettet, volt neki 106-os kiszállója és remek szép dobása, kerekítése.

Ratajski játéka a következő szett elején kicsit visszaesett, de Asp sem érte már a 101-es átlagot. Érdekes, hogy a játékosok nem igazán tudtak élni a kezdéseikkel, sokkal inkább a breakek meccse volt ez. A mostani breakek csatájából Aspinall jött ki jobban, hiszen ezt a szettet ő vitte el 3-1-gyel, hiába erősödött bele a végére a lengyel. 

A negyedik szettben is folytatódott az a tendencia, miszerint sokkal jobb megnyerni hátulról egy leget, mint elölről. Két break után 1-1 volt az állás, majd jöhetett egy kezdés Aspinalltól. Ő most megnyerte a kezdését, ezzel 2-1-re lépett el. Ratajski végre megemberelte magát és megnyerte a kezdését ő is, ezzel egy kis időre helyreállt a világ rendje, egymás után hozták a kezdéseiket az urak. Döntő leg következett tehát, melyet Aspinall kezdett, de azt nem tudhattuk még, hogy ez előny vagy hátrány. A leg végére kiderült, hogy ez most előny volt számára, előbb tudott leérni kiszállóra, előbb tudott rádobni a duplára, és be is dobta azt a D16-ot. Ezzel pedig két szettes előnyre tett szert Ratajskival szemben. Egyre inkább úgy tűnt, hogy Asp átveszi az irányítást.

Az újabb pihenő után nagyon erős kezdéssel tértek vissza a színpadra a játékosok. Ratajski kezdett, de Aspinall tett róla, hogy inkább róla szóljon ez a leg. Két száznyolcvanassal kezdett Asp, 141-re pedig épphogy elhibázta a 60-at, de letette magát 58-ra. Igenám, de közben Ratajski már 56 ponton várakozott kilenc nyíl után. A lengyel azonban elhibázta az 56-ot, Aspinall pedig bedobta az 58-at, ezzel egy sokadik breakkel megszerezte a vezetést. Krzysztof gyorsan visszavette, amit elvettek tőle, aztán a kezdésében is jól kezdett, azonban a kiszállókkal újra meggyűlt a baja. Aspinall meglepetésre nem tudta kihasználi a lehetőséget, pedig lett volna rá bőven lehetősége. Ratajski kisebb szerencsének köszönhetően végül megnyerte a leget. És, hogy mennyire fontos volt ez Ratajskinak? Annyira, hogy ennek köszönhetően belefért az, hogy Asp hozza a kezdését. 2-2 után Ratajski kezdett, jól is dobott, Aspinall-nak nem sok köze volt most a leghez, ez pedig azt jelentette, hogy Ratajski megnyerte a szettet, szépítve ezzel az eredményen.

A szépítés után felcsillant a remény a lengyel számára az egyenlítés is. És ha már felcsillant ez a lehetőség, akkor foggal-körömmel kapaszkodott belé Ratajski. Ennek megfelelően gyorsan elhúzott 2-0-ra egy 123-as kiszállóval spékelve, aztán ezt a kettős előnyt el is adta olyan gyorsan, mint amilyen gyorsan kialakította. De azért összekapta magát a döntő legre Ratajski, odavert egy tizenhárom nyilast, amivel egyenlíteni tudott!

Jöhetett a döntő szett, ahol Aspinall villámrajtot vett, pont úgy, mint előbb Ratajski. Gyors 2-0. Ratajski aztán jobban dobott a harmadik legben, 86-ra a bull-t hibázta el, ekkor Asp 116-on várakozott. Aspinallnak elég lett volna, ha majd a saját kezdését nyeri meg, de ő nem akart eddig várni. Persze ki várna addig, ha meg lehet oldani előbb is a feladatot? 116-ra T19, 19, D20 kombinációt választotta, amit sikeresen meg is oldott, ezzel hazaküldve a Lengyel Sast. Ratajski csalódott lehet, hiszen 3-1-es hátrányból állt fel 3-3-ra, aztán a döntő szettben még csak leget sem nyert. Nem is volt túl boldog a mérkőzés végén... Aspinall annál inkább, meg is volt az oka az örömre, hiszen ezzel már ő is a legjobb 16 mezőnyét erősíti.

Összességében elmondhatjuk a mérkőzésről, hogy a délután legjobb és legizgalmasabb meccse volt. De ezt is vártuk a játékosoktól. Aspinall 98,45-on fejezte be, Ratajski pedig kerek 97 ponton átlagolt. Remek összecsapás volt!

aspinall_3.jpg

 

 

 

1 komment
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr9615362444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kage kyōi 2019.12.23. 08:40:11

Esti meccsek? Ratajski jól tolta, nem is gondoltam volna. Nüanszokon múlt, valszeg az erejét elvitte a felzárkózás. :(
süti beállítások módosítása