9 Nyíl

A skótok most belakták az Alexandra Palace-t

2019. december 24. 08:27 - Denis Potvin

PDC-világbajnokság, Alexandra Palace – 11. nap, összefoglaló

Sem Gary Anderson, sem pedig Peter Wright nem hibázott a karácsony előtti játéknapon, mindketten hozták a kötelezőt és ott vannak a legjobb 16-ban. Az esélyesek közül Dave Chisnall-tól köszöntünk el. Adrian Lewis pedig a sírból hozta vissza a győzelmet. Luke Hunphries, Dimitri Van den Bergh és Jeffrey De Zwaan is továbbjutott. A nyolcaddöntőben öt angol, két-két holland, skót, belga jutott be. A legalsó ágon még négy, negyedik fordulós meccs (Gurney-Durrant, Sherrock-Dobey, Price-Henderson, Whitlock-King) hátra van. Folytatás december 27-én. Boldog Karácsonyt minden kedves olvasónknak!

80981071_2584520891873966_7941249708301746176_n.jpg

3. forduló, délutáni szakasz

Luke Humphries–Nico Kurz 4-2 (3-1, 2-3, 1-3, 3-0, 3-2, 3-1)

Nagyon nagy érdeklődéssel vártuk a két fiatal, tehetséges játékos meccsét. Nem csalódtunk. 96,16-os átlag a győztesé, 94,8 a vesztesé. A tavalyi negyeddöntős, Luke Humphries volt az esélyesebb, és ezt végül érvényesíteni is tudta. Nico Kurz nagyon tehetséges játékos, nagyon sok van benne még, de ez a mai meccs láthatóan kicsit összenyomta. Majdnem minden tökéletes volt, amit csinált, hiszen kiszállókban is negyven százalék fölé jutott, de a döntő pillanatokban Humphries pontosabb volt. Az utolsó, még versenyben lévő német 22 éves. Még van ideje.

Az első szettet az angol egy 124-es kiszállóval hozta. A másodikban mindenki tökéletesen dobta a saját kezdését, Kurz az érzelmektől teljesen mentes arccal egyenlített. A német arcán amúgy egész meccs alatt csak néha lehetett felfedezni a bosszúság egy-egy apró jelét. Iszonyatosan koncentrált, miközben Humphries szórta a 180-akat. Összesen nyolcat a meccs végéig. Kurz lépéselőnybe került, 13 nyilas köre is volt, 2-1-re vezetett. 14, 12 nyilas, és egy 122 pontos kiszálló volt a válasz rá.

Tehát 2-2-vel fordultunk a célegyenesbe. Elképesztő volt látni, ahogy a fiatalok szórják az ötkörösöket. Ez az etap Humphriesnek jött ki jobban, egy lépésre került a továbbjutáshoz. Elszabadult a keze, Kurz pedig már érezte, hogy ezt a rohamot már képtelen lesz megállítani, 13, 14, 13 nyilas körök, és meg is született az újabb sikere. Egymás után másodszor jutott a világbajnokság nyolcaddöntőjébe, Kim Huybrechts lesz majd az ellenfele.

emeeqhaxkaemesr.jpg

Adrian Lewis–Darren Webster 4-3 (2-3, 1-3, 3-2, 3-2, 2-3, 3-2, 4-2)

Ez volt az a meccs, ami miatt érdemes dartsot nézni. Nem akarok nagy szavakat mondani, de ez is a vb legjobb meccsei közé fog tartozni. Az, ahogy a kétszeres világbajnok, Adrian Lewis visszajött, az majdnem olyan volt, mint Peter Wright napokkal ezelőtti feltámadása. A játék minden szépséges, és nem utolsósorban a sportszerűség is benne volt ebben a meccsben. Nagy élmény volt.

Ha sorra vesszük és nagyjából kiemeljük a lényeget, akkor azt lehet mondtani, hogy Darren Webster már majdnem megnyerte a meccset, aztán Lewis visszajött, aztán Webster megint karnyújtásnyira volt a továbbjutástól, a vége pedig fentebb látható. Az első szettben, Webster 2-0-ra vezetett, bár Lewis 11 nyilas kört is dobott, de 3-2 lett a vége Websternek, aki a következő legben 13, 14 és 15 nyilas legekkel, 124-es kiszállóval már 2-0-ra vezetett.

Webster pedig folytatta, 14, majd 13 nyilas leggel kétszer is vezetett, de aztán a D12-öt három nyílból sem tudta kidobni. Persze, hogy Lewis visszajött. Webster megint nekiveselkedett. 13 nyilas leg, majd egy 108-as kiszálló, de megint nem tudta megvédeni az kétleges előnyét. Lewis a döntő legben 12 nyilast, 91-es kiszállót dobott, és egyenlített. De a dráma csak itt kezdődött. Hiába vezetett Jackpot 2-0-ra, még Webster került újra szettelőnybe. Aztán újra 2-0 volt Lewis javára, de Webster 142-es kiszállóval, és 11 nyilas leggel egyenlített, a szettet mégis Lewis vitte el. 3-3, jött a döntő szett. Webster 2-0-ra vezetett, innen sikerült elbuknia. Két 13 nyilas leg, és máris Lewis vezetett, amikor Webster kiszálló közelébe ért, mindig hibázott. Egyszer a kilencnyilast is elrontotta. Nyolcig eljutott, de a D12 helyett csak sima jött.

Ő kezdte az utolsó leget. 180-nal előnyre tett szert, de Lewis 139-cel vágott vissza. 71 pontja maradt Websternek, de csak 31 pontot dobott (egy 180-as kör után). Lewis viszont nem hibázott, 78 pontról szállta ki. A végén nagyon sportszerűen gratuláltak egymásnak, sőt, Lewis még meg is emelgette Webstert. Óriási meccs volt. Lewis pedig a meccs utáni interjúban épp azt feszegette, hogy ugyanolyan lassan kezdett, mint az első fordulóban, Cristo Reyes ellen. Majd így folytatta: „Darren fantasztikus volt, egy volt egyik legjobb meccs, amit életemben játszottam. Harcolok tovább, meglátjuk, mire lesz elég.”

emezuzxxuaitf1v.jpg

Dimitri Van den Bergh–Luke Woodhouse 4-2 (3-1, 3-1, 1-3, 3-2, 1-3, 3-2)

A kétszeres ifjúsági világbajnok, Van den Bergh sikerével ért véget a délután. Legyünk őszinték, a szép, lassan csordogáló meccsen látottak alapján, nem volt olyan pillanat, amikor felmerült volna, hogy a táncos belga ki fog esni. A hatból egyetlen olyan leg volt, amikor Woodhouse jobb átlagot dobott. Azt meg is nyerte. Dicséretes, hogy a meccsen hat, száz feletti kiszálló is volt. Van den Bergh járt ebben az élen, neki négy (128, 112, 120, 110) volt, Woodhousenak kettő, 126 volt a magasabb. Van den Bergh is 2-0-ra, majd 3-1-re is vezetett a meccsen, de Woodhouse egy 3-1-es sikerrel visszahozta a reményét. Miközben a szemével is küszködött (valószínűleg az izzadtságcsepp folyt bele), az utolsó szettben 0-2-ről próbálta megmenteni a meccset, de a döntő legben Van den Bergh 12 nyilassal lerendezte azt. A fiatal belga készülhet a karácsony utáni, Adrian Lewis elleni meccsre. Érdekes lesz.

emfjlzswsaikuui.jpg

3. forduló, esti szakasz

Dave Chisnall–Jeffrey de Zwaan 3-4 (1-3, 3-2, 0-3, 3-0, 1-3, 3-1, 0-3)

Egészen döbbenetes meccs volt. Mondjuk ki, ez volt eddig a legmagasabb színvonalú, hiszen olyan még nem volt ezen a vb-n, hogy mind a két játékos száz fölötti átlagot ért el. De Zwaan pedig megdobta a vb eddigi legjobb átlagát, 106,09-cel. Igazi triller volt ez is, és megint egy kiemelt, a 10. búcsúzott idő előtt. Chizzy nyerte az első leget, de aztán a holland 12 nyilassal egyenlített, majd 3-1-gyel be is húzta az első szettet.

A második szettet is Chisnall kezdte jobban, de ezúttal meg is tudta őrizni az előnyét, ötkörösnél rosszabb köre nem volt. Utána De Zwaan tarolt. Három 140-es dobott egymás után, 11 nyílból szállt ki. Az egész meccsen 31 darab 140, vagy plusszos dobásig jutott. Elképesztő eredmény ez is. Aztán, hogy még nagyobb legyen a fordulat, Chisnall nyert 3-0-ra, 11 nyilas leget is dobott. 112-es kiszállóval folytatta Chizzy, De Zwaan viszont folytatta a fantasztikus tömeget, és a végére ötven százalék fölé jutó kiszállózását is. 3-1-re nyert a győzelem közelébe került.

Elképesztő darts ment ekkor, 12-13 nyilas legek, mind a két oldalon, de megint Chizzy jött ki belőle jobban és 3-3-ra egyenlített. A döntő legben a holland nem ismert kegyelmet, 14, 10 és 15 nyilas leggel mészárolta le Chisnallt. Harmadik vb-jén a legjobb eredményét érte el.

Egy pillanatra még álljunk meg De Zwaannál. Az egészen kiváló átlagát úgy érte el, hogy a hét szettből csak kétszer dobott százas átlag alatt, akkor is 98,3 és 98,5-ös eredménnyel. Az ötödik szettben 114,2-es, a hetedikban 115,6-os átlaga volt. Egészen bizarrul döbbenetes számok. Ha ehhez hozzátesszük, hogy az első kilenc nyil átlaga 132,58 is volt, akkor nehéz már szavakat találni.

emf34epx0ai7nlm.jpg

Gary Anderson v Ryan Searle 4-3 (3-2, 1-3, 1-3, 1-3, 3-1, 3-1, 3-0)

Egészen kiváló meccset játszottak, Anderson majdnem százas átlagig jutott, Searle pedig kiváló játékkal, egészen a továbbjutás kapujáig eljutott. Ott azonban megtorpant, és végül elbukott. Kilenc száznyolcvanast dobott a meccsen, két száz plusszos kiszállója is volt. Rögtön egy 180-as volt a meccsen az első dobása is, a kezdéseit is szépen hozta, ezzel együtt Anderson vezetett az első szett végén. Aztán viszont Searle nyert három szettet egymás után, a kiesés szélére sodorva ezzel a kétszeres világbajnokot. A skót 170-ről szállt ki, Searle viszont 3-1-re hozta a szettet úgy, hogy 102,7 volt az átlaga abban az etapban. A következőben még ezt is felülmúlta, 103,5-ig jutott el, miközben Anderson is az első három szett mindegyikében száz feletti átlagot produkált.

Searle a harmadik szettben 15, 11, 16 nyilas, egyszer 104-es kiszállós teljesítményt nyújtott, bár a negyedikben is 3-1-re tudott nyerni, ekkor kicsit alacsonyabbak voltak az átlagok. Talán Anderson is rápihnet a hosszú hajrára, hiszen onnantól kezdve nem veszített szettet, leget is csak kettőt. 13 nyilassal kezdett Anderson, amire 11 nyilas 100 pontos kiszálló volt a válasz. De Anderson érezte, itt minden apró kis lehetőséget ki kell használnia, ha tovább akar jutni, és nem hibázhat. Nem is nagyon hibázott, behúzta az ötödik szettet 84 pontról, majd 14 nyilassal kezdett. Bár bukott egy leget utána, de 11, majd 15 nyilassal máris 3-3-ra álltak. A döntő szettben nem volt szükség tie-breakre. Kellett hozzá két rossz Searle kiszálló, majd egy jelentős előny saját pályáról is meg is lett a meccs. Searle tavaly a negyedik, idén a harmadik körig ment, minden dicséretet megérdemel, Anderson pedig készülhet az Aspinall elleni meccsre.

emgiadcx0aal_rx.jpg

Peter Wright–Szeigo Aszada 4-2 (3-2, 2-3, 3-1, 3-2, 2-3, 3-1)

Egy kis közjátékkal kezdődött a meccs, elment az áram az AllyPallyban. Némi csúszással kezdtek, de aztán Aszada egyből a belopta magát a közönség szívébe azzal, hogy a bevonulásnál együtt ugrált Wrighttal, valamint a keleti népek tiszteletével hajlongott mindenki fele. Aztán a tábla előtt már nem volt pardon. A kiválóan dobó játékos nyerte a meccs első legét is. Wrightban felmerenghetett, hogy megint egy ázsiai játékos került az útjába, és Noel Malicdem ellen is nagyon megszenvedett. Így aztán hiába került kétszer is hátrányba, az utolsó legben lebrékelte ellenfelét, és nyerte az első szettet. A másodikban Aszada már 2-0-ra is vezetett, Wright visszajött, egyszer úgy, hogy hat nyíl tökéletes volt, 12 nyilas lett a vége. A döntő leget viszont most a japán vitte el. Wright tudta, hogy nyernie kell a leget, különben megint bajba kerülhet, két ötkörös, majd egy 16 nyilassal, 120 pontos kiszállóval meg is tette.

A vízválasztó negyedik szettben végsőkig dúló csata folyt. Wright kezdte, és kihasználta Aszada szektorhibáját a végén, és összesítésben már 3-1 volt a javára. Az ázsiai játékosnak 104-es kiszállója is volt. Wright ekkor már erőt demonstrált, 131 pontos kiszállót dobott 12 nyílból, de Aszada tartotta a stabil jó formáját, 103-as kiszállóval vágott vissza. A döntő leg végén Wright 170-re maradt, kétszer is jött T20, de a bull helyett ezúttal egy sima kettő, így Aszada ismét szettet nyert. Wright nem engedte, hogy döntő szett legyen. Előbb kihasználta, hogy Aszada három nyílból sem tudta megdobni a D17-et. Majd miután Aszada saját kezdését 130 pontos kiszállóval hozta, két 15 nyilas leggel lezárta a meccset. A két játékos összesen hét száz feletti kiszállót dobott a meccsen, Wright 157-ese volt a legmagasabb. A skót Jeffrey De Zwaan ellen folytatja.

Most a játékosok elmennek egy kicsit karácsonyozni. December 27-én folytatják a küzdelmeket, de a karácsony napjait mi arra használjuk majd ki, hogy néhány posztban összefoglaljuk majd az eddig történteket. Boldog Karácsonyt kívánunk mindenkinek.

emgiailwoamemgm.jpg

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr9415364344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kage kyōi 2019.12.24. 12:06:09

De Zwaan 31 darab 140-est dobott, ami nemcsak döbbenetes de rekord is! O_o

The Gamer 2019.12.26. 15:25:16

A VB holnap folytatódik, a beígért posztok meg sehol. Inkább hagyjátok a francba! Tudom,karácsony van (mint mindenkinél), de ne ígértétek volna, akkor nem várja az ember!

Denis Potvin 2019.12.26. 16:30:46

@The Gamer: Éppen készül, valóban, több posztot terveztem, de a karácsony tényleg elsodort. Nemsokára. Kérek kis türelmet.
süti beállítások módosítása