9 Nyíl

Vasárnap kezdődik a 2020-as Káldi-kupa, de ki az a Káldi Gábor?

2020. február 07. 16:27 - Denis Potvin

2004-ben jött egy ötlet, akkor volt az első szenior verseny, aztán 2012-ben kezdődött egy hagyomány őrző sorozat. Voltak kálváriái is. Előbb a Kinizsi TTK adott otthont, majd amerre csak lehetett, volt olyan, hogy minden verseny máshol volt, aztán 2016-tól a REAC-ban talált otthont a Káldi Gábor szenior versenysorozat. A korábbi versenyekről már beszámoltunk többször is a lapunk hasábjain. Most egy kicsit a dolgok után nézünk. Ki is az a Káldi Gábor, akiről ezt a mára már kultikussá vált kupát elnevezték. Egy kis magyar dartstörténelem.

84877688_1516734278502420_6760390738514542592_n.jpg

Van néhány ember, sajnos már csak néhány, akik tűpontosan emlékeznek a kezdetekre, arra az elmúlt 30 évre, amikor Magyarországon elindult ez a csodálatos sportág. Nem a kocsmákban gépekre dobálókra gondolva (anélkül, hogy egyáltalán megbántanánk őket), hanem magára a szövetség alakulása körüli, előtti időkre.

Még a tavalyi sorozat végén beszélgettünk Handel Károllyal, a REAC szakosztályvezetőjével Káldi Gáborról, akit nem csak jól ismert, de mély barátság is fűzte hozzá.

Egy rendkívül szomorú esemény adott apropót a Káldi Gábor Szenior-kupa indulásának, ő 2013 júniusában halt meg. Ő a magyar dartssportnak, de sok más egyéb sportnak is a legfontosabb személyisége volt korábban. A célba juttató sportágak egyik legismertebb alakja volt, akinek a hobbijáról érdemes előbb szót ejteni. Ő rendkívül ügyes barkácsember volt. Mindenféle régi íjakat, fegyvereket gyártott, gyűjtött. A kőhajító gépektől kezdve a nyílvesszőkig. Talán ennek köszönhető az is, hogy alapítója volt a Magyar Darts Szövetségnek, sokáig vezető pozíciót töltött be. Talán a régi dartsosok még emlékeznek a mondataira: Szervusztok, kedves dartsos barátaim. Minden mondatát így kezdte az öreg.

Túl ezen, amikor megalakult az elől töltős fegyverek szövetsége, akkor annak is alapító tagja lett, sőt főtitkára volt haláláig. Bár a darts sportból kivonult, de rengeteg nyomot hagyott a darts sportban. Egyrészt a személyisége – nagyon kedves, aranyos, olyan télapó külsejű ember volt, nagy ősz szakállal, hajjal. Imádta a gyerekeket, íjász versenyeket szervezett nekik. Könyveket adott ki. Rengeteg tapasztalatot szerzett külföldön. 200 nyílkészlete volt, a régi, klasszikus versenynyilak. 22 grammostól az 50 grammosig.

De az igazi különlegesség, az a nyíl, amit a kupa is őriz. Ez egy kézzel esztergált nyíl, amelyben a szára és a teste egybe van esztergálva. Csak a hegye és a tolla cserélhető. Majdnem 40 grammos. Ilyen nyíl nincs még egy világon. Ha Michael van Gerwen, Gary Anderson, vagy Peter Wright dobna egyszer vele, akkor milliókat érne. Egy kiváló mester, Papp József, aki most a Papp Design vezetője, szerkesztett köré egy kupát. Ez a kupa örök marad, vándorkupa. Elviheti a győztes, egy évre, de a kupa mindig a hagyományőrzőé marad. - mesélte Handel Károly.

Hát ilyen. Aki egyszer már ott volt, tudja, hogy ennek a kupának, ennek a versenysorozatnak megvan az a bensőséges hangulata, amiért érdemes Rákospalotára kivándorolni. Magát a versenyt is körüllengik azok az emlékek, amiket a korabeliek is hordoztak magukban. Káldi Gábor emlékét az a nyílkészlet örökre őrizni fogja.

Szólj hozzá!
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr5415463898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása