9 Nyíl

Az első lépés a tizenhetedik felé

2016. december 19. 00:25 - adam_f

William Hill PDC darts-világbajnokság - 4. nap (összefoglaló)

Igazán jó kis napon vagyunk túl a 2017-es William Hill PDC darts-világbajnokságon. A negyedik napon tábla elé lépett a tizenhatszoros világbajnok, láthattunk egy nagyon ütős angol-görög csúcstalálkozót, valamint szemtanúi lehettünk annak, ahogy egy újabb ismert játékost ütnek el a további küzdelmektől. Ennyit dióhéjban, a részletek a tovább után olvashatók.

pdc_1.jpg

Az esti találkozók:

John Bowles (ENG) - David Platt (AUS): 0-2 (2-3; 2-3)

 

Az estét egy igazán parázs összecsapás vezette fel, és ugyan ez ismét csak egy előselejtező volt, de David Platt, és John Bowles is próbáltak tenni azért, hogy ne legyen annyira unalmas a bevezető. Az angol születésű, de ausztrál színekben játszó Platt hamar is magához ragadta a kezdeményezést, és nyerte is a kezdését. Bowles azonban hamar egyenlíteni tudott, és ez a sorminta pedig ismétlődött a következő két játékban is. Platt azonban - az utolsó legben - egy 180-al elhúzott, és meg is tartotta az előnyét a leg végéig. A második szett elején Bowles egy szép 110-es outtal kezdett, de Platt-nek még volt pár trükk a tarsolyában. Először egyenlített, majd később - 2-1-es Bowles vezetésnél - kihasználva ellenfele hibáját (25-re besokallás, ráadásul brékhelyzetben) újra egalizált, a döntő legben pedig 156-ról kiszállva bevitte a kegyelemdöfést is, így Phil Taylor ellenfeleként készülhet az este utolsó találkozójára. Átlaguk már ütötte a 90-et, de még alatta dobtak kicsivel, viszont Platt 43%-ban tudta érvényesíteni a kiszállóit, és ezen a meccsen ez bizonyult döntőnek.

05.jpg

Daryl Gurney (NIR) - Jermaine Wattimena (NED): 3-1 (3-0; 3-1; 1-3; 3-1)

 

Daryl Gurney és Jermaine Wattimena sem sorolhatók a szívbajos játékosok közé, hiszen rögvest egymásnak estek az első szettben. Gurney kapásból egy maximummal kezdett (amit persze a holland még azon melegében meg is kontrázott), és ennek a maximumnak köszönhetően hozta is az első leget. A következőkben Wattimena csak Gurney árnyékát látta maga előtt, aki - dinamikus játékának hála - gyorsan hozzácsapott még kettőt az előnyéhez, így sima 3-0-al mehetett szünetre. A második játékban is SuperChin volt a topon, elsőként rögvest bedobott egy bréket, majd a saját játékát hozva már 2-0 volt a javára. Ekkor azonban Wattimena is megmutatta, hogy nemhiába van itt a vb-n. Kihasználta, hogy Gurney nem tudott 147-ről, majd 18-ról sem kiszállni, és 2-1-re szépített. Ám ez csak szépségtapasz volt a szettben, az északír játékos ugyanis visszatalált a helyes útra, egy 180-al helyretette a hollandot, majd D6-al 2-0-ra alakította a találkozót. A harmadik szettben annak rendje és módja szerint Gurney szerezte meg a vezetést, ám a holland nem ijedt meg ettől, hanem először egyenlített, majd brékelte is az északírt. Ettől Gurney meg is zavarodott, mivel Wattimena a negyedik leget is megnyerte, ezzel pedig szépített. Sőt, a negyedik szettet is jól kezdte a holland, pedig Gurney-nek öt perfektje is volt, ám a hatodik elcsúszott az ötösbe. Wattimena pedig kihasználva a megingást, megszerezte a vezetést. Az északír azonban magára talált újfent, és gyorsan el is tüntette az előnyt, majd vissza is vette a holland brékelőnyét, így már a meccsért kezdhetett. Ez olyannyira jól sikerült (egy jókor jött 180 képében), hogy ezzel el is vette Wattimena kedvét a további erőkifejtéstől. S bár az első három nyilát elrontotta a duplára, a holland sem tudott élni az eséllyel, Gurney pedig a negyedik próbálkozással lezárta a meccset, és továbbdobta magát. Nagyon pörgős meccs volt, ahol az északír játékos 96,85-ös, a holland pedig 91-es átlagot dobott, és egyikük sem játszott rosszul. A minőségi különbséget ezen az estén Gurney öt maximuma jelentette a saját javára.

06.jpg

Alan Norris (ENG) - John Michael (GRE): 3-2 (0-3; 2-3; 3-2; 3-2; 3-1)

 

John Michael (született Joannisz Mihail) ismét megmutatta, hogyan kell a szirtakit járni, Alan Norris pedig kicsit visszafogottabbra cserélte a bevonulózenéjét (legalábbis a Scooter után Tom Jones kiválasztása elég minőségi lépés volt előre). Aztán - egy hasonlóan visszafogottabb kezdés után - a görög gyújtotta be hamarabb a rakétákat, és rögtön kétleges előnyre tett szert. Norris ezt elég nehezen tudta feldolgozni, Michael pedig egy 141-es kiszállóval hozta is az első játékot. És ha egy üzlet beindul...a görög is így gondolkodhatott, mivel a második körben is gyorsan megszerezte a vezetést, de Norris most kivételesen (és egy szép 171-es kerekítésnek is köszönhetően) egyenlíteni tudott. Michael azonban nem egy ijedős fajta, és ezt meg is mutatta az AllyPally közönségének, amikor 3-2-re nyerve a leget már kétszettes előnyt szedett össze Norris ellen. A csoda pedig folytatódott tovább a harmadik körben, amelyben noha Norris szerzett vezetést, a görög hamar eltüntette az előnyt. Chuck azonban csak megmutatta, hogy miért is lett a 2014-es BDO világbajnokság másodikja. Szép játékkal megfordította a szettet, de a görög nagyon szívósan kapaszkodott Norris gallérjába, és ezt egy 103-as kiszállóval nyomatékosította is. A vége azonban Chuck számára alakult szerencsésen, amivel 2-1-re módosította a mérkőzés állását. A negyedik játékban Norris elsőre brékelni tudta ellenfelét, majd a saját kezdését megnyerve egy legre került az egyenlítéstől. A görög viszont nem engedte meg azt a luxust, hogy ilyen hamar vége legyen a szettnek, és - egy újabb maximumot prezentálva - visszajött a találkozóba, hogy aztán - elvéve Norris kezdését - újra egalizáljon, így már ő kezdhetett a meccsért. Ám ez úgy látszik, megzavarta a játékban, mert elkezdettt pontatlanul dobni, mire Norris egy 180/136-os sorozat után 40-ről kiszállva döntő szettre mentette a találkozót.   

A döntő játékban Norris hamar magához ragadta a kezdeményezést, és itt már látni lehetett, hogy ez a szett azé lesz, aki jobban bírja idegekkel. Görög barátunk pedig okozhatott egy laza infarktust Norris-nak, amikor egy szép 106-ossal csekkolt, és egyenlített, ám ezzel el is lőtte az utolsó görögtűzre valót. Chuck pedig - csak összeszedve magát - behúzta az utolsó két leget, ezzel pedig ő lépett tovább a következő körbe. Le a kalappal mindkét játékos előtt, nagyon jó kis meccset játszottak. Norris valamivel 90 felett dobott, míg a görög 86-os átlaggal fejezte be a meccset, de - becsületére legyen mondva - három 100 feletti kiszállót is hintett, valamint 58-as kiszállózást mutatott be. Nem játszott rosszul, és ha egy kicsit jobban figyel, akkor biztos meglett volna a mérkőzés is neki. Ám a dartsban ismeretlen szó a "ha".

07.jpg

Phil Taylor (ENG) - David Platt (AUS): 3-0 (3-0; 3-1; 3-1)

 

Elérkezett az este talán legjobban várt mérkőzése, ahol a sportág egyeduralkodója, a tizenhetedik világbajnoki címére hajtó Phil "The Power" Taylor és a selejtezőből győztesen kikerülő David Platt vívtak meg egymással. A Király pedig igen durván be is kezdett. Egy tizenhárom nyilassal nyitott, majd további két sima leggel már vitte is az első játékot. Mindent elmond az első játékról, hogy Taylor 100-as meccsátlaggal és 50-es kiszállózással abszolválta a gémet. A második játék pedig ott folytatódott, ahol az első befejeződött, vagyis Taylor nagyon gyorsan megnyerte az első leget, ám az ausztrál sem hagyta magát, és - 32-ről előbb kiszállva - egyenlített. Ám "The Power" nem jött ki a ritmusból, elvégre nemhiába tizenhatszoros világbajnok. Előbb 40-ről, majd 86-ról kiszállva már 2-0 volt a neve mellé írva. A harmadik játékban meglepetésre az ausztrál-angol Platt szerezte meg a vezetést, 40-ről kidobva magát, ám Taylor gyorsan eltüntette az előnyét, és egy jókor érkező 180 után 32-ről már gyerekjáték volt befejeznie a harmadik játékot.  Az utolsó legben Taylor felkapcsolt nagyobb fokozatba, egy 140-100-180-as sorozat után már 81-en volt, míg az ausszi csak 221-en. Taylor elsőre ugyan elhibázta a 81-et, de másodikra már nem engedte meg ezt a luxust, ezzel pedig nagyon gyorsan rendezte is az első körös találkozóját. Phil 101,93-al zárta a meccset, amihez 50%-os kiszállózás, valamint három maximum is párosult. Az ausztrál nem tudta megnehezíteni "The Power" dolgát. 86,94-es átlag, és egy 180-as jegyezhető fel a neve mellé, de legalább elmondhatta azt, hogy újra a Legenda ellen játszhatott, aki ugyan most egy kicsivel később, de mégis nyugodtan mehet aludni.

08.jpg

 

Délután történt:

Kevin Simm (ENG) - Gilbert Ulang (PHI): 2-0 (3-2; 3-2)

 

Gilbert Ulang-nak nem sikerült túlélni a selejtezőkört, pedig ellenfele, Kevin Simm igencsak megizzadt ellene a győzelemért. A kopasz angol úrnak mind a két szettet döntő legben sikerült behúznia, a stabilabb tömegeinek köszönhetően. Nem dobáltak átlagon felül, a filippínó 73-at, míg az angol 76-ot teljesített. Ha a szerencse Ulang mellé állt volna ezen a találkozón, akkor talán jobban sikerül a debütálása, de jövőre biztosan összeszedi majd magát - persze, ha itt lesz.

01.jpg

Justin Pipe (ENG) - Chris Dobey (ENG): 1-3 (1-3; 1-3; 3-2; 2-3)

 

Chris Dobey viszont nagyon befűtött Justin Pipe-nak. Olyannyira, hogy 3-1-es szettaránnyal haza is küldte a legendásan lassú kézzel dobó volt profi ökölvívót (hozzátéve persze, hogy JP egy autóbaleset óta dob ennyire kimérten, mivel minden finommotors mozgást újra meg kellett tanulnia). A "Force" névre hallgató Pipe hozzá sem szagolt az első két szetthez, amelyeket Dobey 3-1 arányban abszolvált, méghozzá nagyon könnyed játékkal. Pipe a harmadik szettre valamelyest magához tért, és szoros csatában 3-2-re nyerve még feljött egyre, de Dobey-t ezen a délutánon nem tudta megfogni. Három 100 feletti kiszállóval, 90,7-es meccs-, és 55%-os kiszállóátlaggal demorlizálva ellenfelét a fiatal versenyző 3-2-es leg és 3-1-es szettgyőzelemmel lépett tovább a második körbe. Pipe hiába dobott hétszer is maximumot, a mai nap a fiatal angolról szólt, aki nem is okozott csalódást a szurkolóinak.

chris-dobey-william-hill-world-darts-championship-round-one-lawrence-lustigpdc_wbqb9lowc6k01r9ry7mrnly59.jpg

Az Erő ezúttal Chris Dobey-val volt... (fotó: Lawrence Lustig/PDC)

02.jpg

Mark Webster (WAL) - Joe Murnan (ENG): 3-0 (3-1; 3-1; 3-2)

 

A délután harmadik mérkőzése ujjgyakorlat volt Mark Webster számára. A walesi játékos Joe Murnan ellen győzött 3-0-ra egy viszonylag sima találkozón. Az első két szettet nagyon magabiztosan intézte el "Doktor Spider", az elsőt 0-1-es leghátrányból megfordítva. A harmadik játékban volt egy kis izgalom, mivel 2-2-ig csak eljutott mindkét versenyző, a végjátékban azonban Webster jobban koncentrált, és 84-ről be is fejezte a találkozót. Átlagban a két játékos nem sokban tért el egymástól, ám a 87-es átlagolás Webster-től kicsit kevés lesz a jövőben, mert ez bőven a PDC, sőt még a BDO-s átlagoktól is elmaradt (megjegyzem, ez a harmatgyenge teljesítmény nem csak erről a meccsről mondható el), persze, ehhez a mérkőzéshez azért csak elégnek bizonyult. A döntő különbség ezúttal a kiszállók kihasználásában volt. Amíg Murnan csak 37%-ban tudott csekkolni, addig Webster tizenegy próbálkozásból kilencet(!) sikerrel értékesített (közte egy 129-est is), ami 82%-os átlagot jelentett neki.

03.jpg

Ian White (ENG) - Kevin Simm (ENG): 3-0 (3-1; 3-2; 3-2)

 

A délután záróakkordjaként a (kissé még csiszolatlannak tűnő) Gyémánt, vagyis Ian White is edzhetett egy jót a második körre. A selejtezőjét megnyerő Kevin Simm ugyanis nem gatyázott, hanem jól megfuttatta az angolt, aki az első szettet még simán nyerte 3-1-re. Utána azonban hirtelen változott a játék képe. Simm felbátorodott, rendesen odapörkölt White-nak, és négyszer is maximumot tudott dobni. Ám a második szettben kétszer is rontott a végén, Diamond pedig büntetett is a kimaradt ziccerekért egy 130-as out-tal. A harmadik szettben Simm újra csak megszorongatta White-ot, de a rutinosabb angol jobban kezelte a helyzetet, és végül 58-ról kiszállva megnyerte a harmadik szettet, ezzel pedig 3-0 arányban a mérkőzést is. A lőlap mindent elmond a mérkőzésről, White nem dobta ki magát, de még így is jobb átlagot produkált ellenfelénél, leginkább a kiszállók terén.

04.jpg

 

 

 

Szólj hozzá!
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr8712056157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása