9 Nyíl

Oroszországból, szeretettel – Anasztaszija Dobromiszlova

2016. április 30. 08:38 - Denis Potvin

Füzi István Ádám

Ezúttal szakítva a hagyományokkal, sorozatunk következő részeiben azokat a hölgyeket szeretnénk bemutatni, akik olyan eredményeket értek el a darts világában, amelyek hallatán a férfiversenyzők is elégedetten csettintenének.

A darts, mint sportág elvégre nem arról szól, hogy elnyomjuk a másikat, hanem hogy segítsük, ezáltal pedig előrébb jussunk mindannyian.

Ebben a világban férfiak és nők is egyaránt azért küzdenek, hogy előrébb kerüljenek, de nem úgy, hogy lebecsülik a másikat.

Főleg, ha egy olyan hölgyről van szó, aki képes volt megállni a férfiakkal teletűzdelt PDC-ben, mégpedig egyedül. Ezzel pedig kivívta a dartsvilág elismerését.

Következzen tehát – ahogy a cím is fogalmaz – Oroszországból, szeretettel: Anasztaszija Dobromiszlova.

images_1.jpg

Az orosz hercegnő 1984-ben látta meg a napvilágot Tverben, és már egészen fiatalon, 12 évesen nyilakat fogott, hogy később a világ egyik legjobb női játékosává váljon. Hét alkalommal nyerte meg kategóriájában az orosz nemzeti bajnokságot, ami – saját bevallása szerint – nem volt olyan nehéz, mivel akkoriban még elég kevesen játszották ezt a sportot Oroszhonban. 2001-ben – immáron a BDO játékosaként - letette névjegyét a Winmau World Masters-en, ahol a lányok küzdelmében lett a végső győztes, majd ugyanebben az évben (és 2002-ben is) megnyerte a WDF ifjúsági EB címét is a lányok egyéni versenyében.

2004-ben, első ízben vett részt a holland nyílt bajnokságon, és ahogy ez többek esetében lenni szokott, meg is nyerte azt, nem akárkit legyőzve a döntőben. Az akkori női ranglista vezetője, Trina Gulliver esett áldozatául a fiatal orosznak, aki ezután elindult felfelé a ranglétrán.

Ugyanebben az évben döntőt játszott a World Darts Trophy-n (elvesztette 3-1-re Francis Hoenselaar ellen), majd 2007-ben, 4. kiemeltként debütálhatott a BDO-világbajnokságon, ahol egészen az elődöntőig menetelt, ám ott megint Trina Gullivert hozta elé a sors, és itt már nem volt szerencséje, 2-0 arányban kikapott, és nem jutott a döntőbe. 2008-ban újra megismétlődött a kettejük közötti találkozó, ám ezúttal már a döntőben. Dee Bateman és Stephanie Smee legyőzése után jött a döntő, ahol Dobromiszlova lehengerlő játékkal győzött 2-0-ra Gulliver ellen, ezzel megszakítva az akkor hétszeres világbajnok egyeduralmát. Ebben az évben első nőként kvalifikálta magát a UK Open és a Grand Slam of Darts férfiversenyekre is. 2008-ban indult volna a holland Zuijderduin Mastersen is, de vízumproblémák miatt ez a torna nem jött össze számára. Helyette indult az angolok másik kiválósága, Lisa Ashton (aki, ha már elindult, meg is nyerte azt, természetesen Trina Gulliver ellen).

2008-ban tehát Anasztaszija elindult a UK Openen, ahol megnyerte a két selejtezős mérkőzését, mielőtt az első fordulóban kikapott volna 6-5-re az akkor még szintén a BDO-ban pallérozódó Robert Thornton ellen. Ezután vett részt a Grand Slam of Darts-on, és nem akármilyen csoportot fogott ki. Összesorsolták a kanadai világbajnok John Part-tal, a mindig vicces Wayne Mardle-vel, valamint Kevin McDine-val. Sajnos nem jött össze a csoportból való továbbjutás, Part ellen 5-1-es vereség, Mardle ellen 5-4-es vereség (pedig Wayne már 4-0-ra is vezetett, amikor Anasztaszija a semmiből jött vissza, többek között egy 120-as és egy 116-os kiszállóval), majd a végén 5-2-es zakó McDine ellen, így Dobromiszlova utolsóként kiesett a csoportból.

A 2008-as World Masters döntőjének elvesztése után elhagyta a BDO szervezetet, így fordulhatott elő a női szakág történetében, hogy a világbajnok nélkül rendeztek világbajnokságot, de mindenki számára világos volt, hogy ennél nagyobb célokat tűzött maga elé, amikor csatlakozott a PDC Pro Tourhoz. „Gyerekkori álmom volt a világbajnoki elsőség, ezért a pillanatért küzdöttem azóta, hogy először nyilakat vettem a kezembe. Legfőbb vágyam bebizonyítani, hogy méltó helyem van a férfiak között, és megszilárdítsam a helyem a profik táborában. Eltökélt szándékom, hogy tovább fejlesszem a játéktudásomat, és kihozzak mindent magamból mindent, ami bennem van” – indokolta döntését a versenyző. Döntését sokan kritizálták, többek között az ötszörös világbajnok, Eric Bristow is. „Őszinte leszek, nem hinném, hogy ez egy jó dolog. Sokan azt mondják róla, hogy a valaha volt legjobb játékos, de Maureen (Maureen Flowers) biztos kivégezte volna, vagy akár Deta Hedman. Trina Gulliver pedig nagyobb név jelenleg” – nyilatkozta Bristow.

2009-ben tehát Dobromiszlova, immáron a PDC játékosaként vett részt a világbajnokságon. Ő volt a második nő, aki részt vett a férfiak vb-jén (az első a kanadai Gayl King volt, aki a 2001-es vb-n debütált), ám az előselejtezőben 5-3-ra kikapott a holland Remco van Eijden ellen, és nem jutott tovább. Ugyanebben az évben vett részt a Grand Slam of Darts-on, ahol Phil Taylorral, Mark Websterrel és a holland Vincent van der Voort-tal került egy csoportba. Míg előbbiektől vereséget szenvedett, addig a hollandok gyorskezű játékosát sikerült egy jó iramú mérkőzésen 5-4-re legyőznie, így Deta Hedman után ő volt a második női játékos, aki férfi ellen tudott győzni, ettől függetlenül azonban nem sikerült neki a továbbjutás ebből a négyesből sem.

anacomp.jpg

Miután a PDC sikertelen kísérletet tett a BDO felvásárlására, 2010-ben megrendezte saját női világbajnokságát, amiből ez volt az első, és az utolsó is. Dobromiszlova itt egészen az elődöntőig jutott, ahol 4-3-ra maradt alul a későbbi győztessel, Stacy Bromberggel szemben. Ugyanebben az évben, és 2011-ben is szeretett volna elindulni a vb-n, ám ez nem jött neki össze, a selejtezők döntőiben vereséget szenvedett, 2010-ben Roman Konchikov, 2011-ben pedig Andrei Ratnikov ellen. Nőként ő volt az első, aki a PDC World Cup of Darts-on képviselte Oroszországot, Konchikovval az oldalán. Az első meccset meg is nyerték Gibraltár ellen, de a második fordulóban a skótok ellen már vereséget szenvedtek.

Mint kiderült, ez volt Anasztaszija számára az utolsó verseny a PDC-ben. 2010-ben szárnyra kapott a hír, hogy kétéves kitérője után Dobromiszlova visszatér a BDO-ba, ami később realizálódott is. „Nehéz döntés volt - vallotta be Anasztaszija. A PDC-nél mindenki nagyon kedves, támogató és segítőkész volt, de úgy vélem, a karrierem szempontjából most vissza kell térnem az alapokhoz és meg kell tanulnom újra győzni." Majd hozzátette: "A darts a hivatásom, és pályafutásom jelenlegi szakaszában ez a helyes döntés, mint ahogy korábban a PDC-hez történő csatlakozásom is volt, azt követően, hogy megnyertem a Lakeside-i világbajnokságot.” Természetesen azt sem zárta ki azonban, hogy a jövőben egyszer még újra a PDC-nél versenyezzen. „Soha ne mondd, hogy soha. Izgalmakkal teli időszak volt ez számomra, játszhattam TV-kamerák előtt a világbajnokságon, a Grand Slam-en és a UK Openen, és ha újra eljön az ideje annak, hogy a PDC-ben szerepeljek, akkor azt meg is fogom tenni. De most úgy érzem, hogy megtettem a dolgomat, amit a női dartsért tehettem a PDC-nél. Igyekeztem a legjobbamat nyújtani a versenyeken. Valójában nem volt könnyű az egyetlen női játékosként a tornákon, most pedig újra meg kell alapoznom az önbizalmamat és el kell kezdenem ismét rendszeresen nyerni.”

Mindenesetre elmondható, hogy jól döntött, mikor a visszatérést választotta. A rákövetkező évben Deta Hedman ellen sikerült újra a világ tetejére jutnia, amikor a 2012-es döntőben 2-1-re legyőzte, majd a rákövetkező évben meg is tudta védeni címét, akkor Lisa Ashton volt a szenvedő fél, aki ellen szintén 2-1-re tudott diadalmaskodni. Ezután kétszer jutott elődöntőbe, ahol mindkétszer búcsúzni kényszerült, míg a tavalyi vb-n már az első fordulóban kikapott a holland Anca Ziljstrá-tól.

Ettől függetlenül még most is ő a világ negyedik legjobb női játékosa, és bizonyára már ég a vágytól, hogy a következő világbajnokságon újra a magasba emelhesse azt a bizonyos serleget.

Lehet, hogy ehhez megint Trina Gullivert kell majd legyőznie?

Majd 2017-ben kiderül.

bdo_lakeside_world_professional_darts_championships_qonmahi3kjjx.jpg

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr668674650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása