9 Nyíl

Még mindig nincs megállás, folytatódik a varázslat

2016. december 21. 13:57 - Dart Major

William Hill PDC darts-világbajnokság - 7. nap (beharangozó)

Közeledik a karácsony, de ez még nem ok arra, hogy darts nélkül maradjunk. A PDC is így gondolta ezt, és ezért újabb versenynaphoz érkezik az idei világbajnokság. A mai napon is egy selejtező mérkőzéssel kezdünk aztán pedig további három összecsapás vár ránk. Abban biztosak lehetünk, hogy unatkozni most sem fogunk, és ahogy eddig úgy most is látunk valami csodát.

pdc_1.jpg


Az este első meccsén egy selejtező kerül megrendezésre az osztrák Zoran Lerchbacher és az angol Simon Stevenson között. Az osztrák játékos neve sok magyar rajongónak ismerős lehet, hiszen Ő nyerte a kelet-európai selejtezőt ahol Bezzeg Nándor, Takács Gábor és Mester Zoltán is elindult. Zorannak ez már a második világbajnoksága lesz, 2014-ben már járt az Alexandra Palace színpadán, igaz a legjobb 64 között MvG volt az ellenfele és vele nem bírt. Az idei éve egészen jól sikerült az osztráknak hiszen három ET fordulóra is kijutott. Sőt az Austrian Openen legyőzte Jeffrey de Zwaant, míg a European Darts Trophy keretei között Joe Murnant intézte el nagyon simán. Szóval egy jó játékosról beszélhetünk aki egyáltalán nem esélytelen Simon Stevenson ellen. Az angol játékos a 82-ik helyen áll a világranglistán és idén azért elég jól szerepelt. Nemcsak azért mert a PDPA kvalifikációján kivívta helyét a világbajnokságon (életében először) hanem azért is mert akadtak szép eredményei második PDC-s idényében. Legjobban a Players Championship 12 sikerült neki, ezen a tornán a legjobb nyolc közé tudott jutni például James Wade és Allan Norris legyőzésével. Aztán zsinórban négy P.C. versenyen jutott a legjobb tizenhat közé többek között megverte Robbie Greent, Joe Cullent kétszer is kiütötte illetve Rickye Evanst és Jamie Cavent is meg tudta verni. Szóval benne van a jó eredmény Stevensonban, kíváncsian várom mire jut majd az osztrák ellen. Ha tippelni kéne akkor a PDC-s rutin miatt Stevensonra fogadnék, de azért nem nagy téttel.



A második párban egy olyan meccs jön amire sokan mondanák (joggal), hogy országos egyes. Vagyis, hogy a ranglista nyolcadik Mensur Suljovic simán elintézi majd a 73-ik helyen álló Ron Meulenkampot. Erre lássuk be van is esély. Eddig még egyszer sem akadtak össze pályafutásuk során, szóval ebből a szempontból érdekes lesz, hogy Meulenkamp hogyan alkalmazkodik majd Mensur hírhedten lassú tempójához. A holland játékos 2014 óta tagja a mezőnynek, 2015 után második alkalommal kvalifikált a világbajnokságra. Tette ez úgy, hogy a European Pro Tour ranglistán megcsípte a negyedik helyet ami még világbajnoki szereplést ért. Idén a legnagyobb dobását a Players Championship döntőjén aratta ahol előbb 6-4 arányban megverte Stephen Buntingot, majd 6-5-re Gary Andersont is legyőzte és ezzel bejutott a legjobb 16 közé. Ezek mellett két alkalommal Players Championship fordulókon elment a legjobb tizenhat közé (itt megverte többek között Christian Kistet, és Benito van de Past) illetve az Austrian Openen is sikerült elérni ezt az eredményt (itt Simon Whitlockot tudta megverni). Szó ami szó van „kraft” a hollandban és mint az eredményei mutatják el tud kapni nagy neveket is ha kijön neki a lépés. Most nagy szüksége lenne erre mert Mensur idén valósággal berobbant a legjobbak közé. Megnyerte az International Darts Opent ami már önmagában kiváló teljesítmény lenne, de emellett döntőt tudott játszani a European Championshipen, a European Darts Trophyn és a Players Championship 14-es állomásán is. A UK Openen és a World Matchplayen is bejutott a legjobb 16 közé, szóval elég veretes eredményeket tudott felmutatni idén. Viszont az év vége már nem úgy sült el neki ahogyan tervezte. A Grand Slam csoportból nem tudott továbbmenni és a Players Championship döntőjében már a legjobb 64 között kiesett. Szóval ha valamibe a holland kapaszkodhat az Mensur év végén mutatott haloványabb formája, viszont még egy önmagánál gyengébben teljesítő Suljovic is bitang nehéz ellenfél. Viszont ha az osztrák hozza azt amit tud akkor nem lesz esélye Meulenkampnak ellene.

mensur-suljovic-happybet-international-darts-open-pdc-europe_1w0bl2la75qpy1xv2w3cc102rk.jpg

A harmadik párra is egy olyan meccs jutott ahol elég papírforma eredmény várható. James Wade és Ronny Huybrechts mérkőzése több szempontból is az angolnak áll. Wade a hatodik helyen áll az aktuális világranglistán, míg a belga a 44-ik pozíciót foglalja el. A világbajnokságok eddig szintén Wadenek sikerültek jobban, háromszor is elődöntőt tudott játszani, míg Ronny eddig a legjobb 32-nél messzebb nem jutott. Az eredménysoruk között is óriási különbség van, James Wade hét alkalommal nyert ún. „Major Tournamentet”, ezzel szemben az idősebbik Huybrechts legnagyobb sikere egy elődöntő a 2013-as European Championshipen. És persze az sem elhanyagolható tényező kettőjük összevetésében, hogy míg Wade 100%-ig profi,  addig Ronny munka mellett játszik és nem utolsó sorban 5 gyermek édesapja. Így pedig a dartsra fókuszálni nem olyan könnyű mutatvány. Ami érdekes és pozitív lehet Ronny szempontjából az viszont az egymás elleni mérleg, ami 2-2-es állást mutat. És még érdekesebb, hogy az utolsó két mérkőzés Ronny győzelmével ért végét, igaz viszont, hogy ezek nem ma voltak, legutóbb 2015 szeptemberében csaptak össze. Az idei év (milyen meglepő) Wadenek sikerült jobban. Győzött a European Matchplay versenyen, döntőt játszott a Grand Slamen, illetve a Shanghai Mastersen. Sikerült neki elődöntőt játszania a European Championshipen, a Champions Leaguen, a European Trophyn, a Japan Mastersen illetve az Auckland Mastersen. Nem lehet tehát azt mondani, hogy rossz éve van a „The Machine” becenevű játékosnak. Ronny Huybrechts idén legjobban sikerült versenye a Players Championship 18-ik állomása volt ahol döntőzött, de kikapott Whitlocktól. A World Cup Of Dartson sikerült hazáját képviselve az elődöntőbe jutnia, igaz ezért ranglista pontot nem kapott. Ezeket leszámítva egy negyeddöntő a Players Championshipen a legjobb eredménye, tehát neki messze nem úgy sikerült ez a szezon mint ellenfelének. Ezek fényében komoly meglepetés lenne ha nem Wade nyerné a mérkőzést, de ugye a dartsban néha történnek komoly meglepetések.

james-wade-world-matchplay-darts_3329837.jpg

A nap utolsó mérkőzését a selejtező győztese fogja játszani a ranglistán kilencedik helyen álló Robert Thorntonnal. A skót rutinos világbajnoki résztvevő, 2009 óta mindig ott van a színpadon. A 2015-ös volt a legjobban sikerült szereplése, akkor a legjobb nyolcig tudott jutni. Idén azonban nagyjából semmi sem jött össze az egyébként remek, ámde elég labilis idegrendszerű skótnak. A nagy tornákon  rendre elég korán elvérzett, például a UK Openen pénzdíj nélkül zárt, a Grand Prixen címvédőként a 32 között kiesett, a Players Championship döntőjében az első körben kiesett, és a Premier Leagueben elért nyolcadik helye sem adott neki túl sok örömre okot. A World Matchplay és a Grand Slam voltak a „jobban” sikerült tornái, ezeken a tizenhat közé legalább eljutott. Röviden tehát ritka pocsék éve van Thornnak, tőle ennél biztos mindenki többet várt. Most azonban egy teljesen új verseny kezdődik számára, lehetősége van egy jó szerepléssel feledtetni a gyengén sikerült idényét. A selejtezős ellenfelek ellen mindenképpen jó esélye van, bár ha ismét rátör a „szavalhatnék” és érkezik a hisztirohama akkor idén is könnyen elbúcsúzhat már az első körben mint tavaly.  

darts-world-grand-prix-robert-thornton_3361219.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr4312063697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása