9 Nyíl

Három sima meccs délután - három varázslatos találkozó este

2016. december 29. 01:04 - Dart Major

William Hill PDC darts-világbajnokság - 11. nap (összefoglaló)

Eljött az újabb nap, eljött az idő, hogy megkezdődjenek a harmadik kör küzdelmei is. De még mielőtt erre sor került volna, délután három (este pedig egy) mérkőzés várt ránk még a második fordulóból. Lássuk mi történt az Alexandra Palace színpadán.

pdc_1.jpg


Kim Huybrechts – Max Hopp: 4-0 (3-1; 3-1; 3-1; 3-2)


Izgalmasnak ígérkezett a fiatal német titán és a belga sztár összecsapása. Olvasva a különböző fórumokat, néhányan meglepetést is szimatoltak, mások pedig sima Huybrechts továbbjutást vártak. Nos, az utóbbiaknak lett igaza. Az első szettben a belga rögtön elvette a német kezdését a német rontott D20-ának hála, majd behúzta a sajátját így elég gyorsan megmutatta, hogy nem piknikre jött. Hopp egy jó 13 nyilas körrel szépített, de a belga nem adott újabb esélyt és 3-1-el elvitte az első szettet. A második szett biztosan nem vonul be a darts aranykönyvébe, már ami az egy-egy kör befejezéséhez elhasznált nyilakat illeti. 16-21-16-17 nyilasok mentek, ebből pedig a belga jött ki jobban, köszönhetően annak, hogy a harmadik legben elbukott kezdését visszaszerezte, de ebben megint Hopp keze (vagyis nyila) volt a ludas, hiszen a német 16-ra besokallt. Így már kettővel ment a belga, aki összességében kevesebbet hibázott így megérdemelten vezetett. Megpróbálkozott a közönség támogatását élvező Hopp a szépítéssel és el is vitte a harmadik szett első legjét, ezután viszont Huybrechts ébresztőt fúj és elkezdett a tudásához közel játszani. 117-es kiszállóval megfejelt 5 körössel egyenlített, ami elég rendesen padlóra küldte a németet. Elkezdte szórni a tripla nélküli köröket (amiből bőven volt neki korábban is), és ezt a belga kegyetlenül kihasználta, el is vitte mind a két hátralévő leget így 3-0 arányban vezetett. A negyedik szett aztán megint lötyögéssel indult, Huybrechts 17 nyílból, Hopp 19-ből hozta a kezdését. Hála az égnek ezután két 5 körös jött kezdésből, így volt némi izgalom is a záró leg előtt. Ebben a belga aztán nem adott esélyt, a meccs legjobb játékával 12 nyíllal elvitte a partit és aratott sima 4-0-ás sikert. Elmondható, hogy Kim annyit játszott amennyit kellett, nem erőltette meg magát, mert erre semmi szükség nem volt. A német a mutatott játékánál sokkal jobb játékos, de a mai teljesítménye még szoros meccshez sem volt elég.

c0xvqzuwiaak9ev.jpg



James Wade – Steve Beaton: 4-1 (3-1; 3-0; 3-2; 2-3; 3-1)


Talán némileg szorosabb meccsre volt kilátás a nap második mérkőzésén, mert bár Wade lényegesen nagyobb játékerőt képvisel mint Beaton, azért az öreg Adoniszt senki sem veheti félvállról. Wade pedig ezt a hibát nem követte el. Kiválóan indult a meccs: A Gép rögtön beköszönt egy 14 nyilassal (a szokásos D10-es befejezéssel) ezt viszont Beaton egy 123-as kiszállóval megtoldott körrel egalizálta. Ez viszont a látottak alapján sokat kivett a korábbi BDO világbajnokból mert a második és harmadik leghez szinte hozzászólni sem bírt és a bőven 100 felett átlagoló Wade el is vitte a szettet. A szünet nem sokat segített Beatonnak, egyszer volt csak esélye leget nyerni de azt elrontotta (igaz három 180-at elhelyezett a táblába), Wade pedig gépiesen tolta a tömeget, 9 azaz kilenc darab 100 feletti dobása volt, és a kiszállókat sem rontotta így lazán hozta a második szettet is. Jó kis adok-kapok alakult ki a harmadik szettben, Beaton felzárkózott tömegben Wade mellé, hozták a saját kezdéseiket, Wade például 104-ről szállt ki, Beaton pedig 13 és 14 nyilast is dobott. Kiváló volt ez a szett amit egy csodás 11 nyilas zárt le Wade részéről. Egészen kiváló volt amit James Wade produkált, és bár Beaton messze nem játszott gyengén sansza nem volt szettet nyerni. Legalábbis az eltelt három szettben. A sors azonban díjazta a Bronz Adonisz küzdőszellemét és tartását és adott neki egy szettet. Na jó ez így nem igaz, Beaton kiváló játéka hozta meg neki ezt a kis diadalt. Elbukott kezdést követően egy pazar 11 nyilast bevágott és ezen kívül még kétszer is 5 kör alatt legyőzte az 501 pontot így elvitte a negyedik szettet. Megérdemelte. Wade ezután egy fájdalmasan hosszú leg megnyerésével kezdett (20 nyíl kellett a befejezéshez), amit még kiegyenlített Beaton, de aztán kétszer is magasan ragadt, ez pedig egyet jelentett azzal, hogy James Wade 4-1 arányban megnyerte a mérkőzést. Nem volt rossz meccs, kicsivel több szerencsével Beaton még szorosabbá tehette volna, de ahogy Wade az első két szettben játszott az egészen briliáns volt.

bw.jpg



Jelle Klaasen – Brendan Dolan: 4-0 (3-2; 3-1; 3-2; 3-2)


Ismerve Klaasen játékát làtva nem csodálom, hogy a közvélemény egyértelműen őt várta továbbjutónak. Jómagam is ebbe a sorba álltam be, és bár jó játékosnak tartom az északírt is, de komoly bravúrra lett volna szüksége ahhoz, hogy meg tudja lepni a hollandot. A bravúr azonban úgy látszott az ő fejében is megfordult és kezdésként rögtön elvette Klaasen játékát. Erre a holland 7 tökéletes nyilat is bevágott a táblába és igen közel került a tökéletes körhöz. Ez nem jött össze de az egyenlítés igen. Ezután mindenki hozta a kezdését és ezáltal Klaasen került előnybe, de ez tényleg hajszálon múlt. A harmadik és az ötödik legben Dolan szektorhibát csinált kiszálló közelben így elmaradt számára az első szett megnyerése. A másodikban Dolan ugyan hozta a kezdést az elején, utána azonban megint jöttek a hibák amik sokba kerülnek. Meg nem dobott 68-as kiszálló vagy éppen három kör tripla nélkül a harmadik legben, illetve négy a negyedikben. Klaasen pedig még az is belefért, hogy két leget is csak a hatodik körben fejezzen be. A harmadik szett első legét Klaasen 13 nyílból abszolválta, de aztán az egekben ragadt és az észak-ír egy maratoni kör végén ki tudott egyenlíteni. A szett legjobb legét Dolan tudta produkálni mégpedig a negyedikben. Történt ugyanis, hogy egy briliáns 135-ös kiszállót megdobott így akkor egyenlített. Ettől azonban nem jött nagyobb lendületbe, ismét sikerült kétszer is tripla nélkül zárnia ezt pedig a Kobra nem hagyta szó nélkül. 3-0 lett úgy a szettek aránya, hogy Klaasen leginkább ellenfele hibáiból élt. Dolan mint utolsó szalmaszálba próbált kapaszkodni a negyedik szettbe, kezdésként egy újabb 100 feletti kiszállót dobott (101-et). Viszont utána megint jött a triplanélküliség és megint elvitte a holland a leget. Ki lehet találni mi jött ezután. 142-es kiszálló az észak-írtől, és ezután újra Klaasen hozta a következő leget, igaz ezt nagyon megnyomta négyszer is 100-at vagy annál jobbat dobott. Ezt a formát átmentette a következő legre, ismét lázba hozta a közönséget mivel kétszer is 180-at dobott egymás után. De a 9 nyilas megint elmaradt, de a meccset így is behúzta. 4-0 lett a vége. Szó ami szó a holland sem élete formájában dobált, de még így is ellenfele fölé tudott nőni. Dolan mutatott remek dolgokat, háromszor is 100 feletti kiszállót csinált meg, dobott négy maximumot, de annyi hibát csinált, annyiszor nem talált triplát, hogy ezzel odaadta az esélyt Klaasennek, aki remek kiszállózásának köszönhetően (60%) simán győzött.

kd.jpg

 

Peter Wright – Jamie Lewis: 4-0 (3-0; 3-0; 3-1; 3-0)

 

Az est első mérkőzésén jött a harmadik kiemelt Snakebite és megérkezett az emelkedett hangulat is. Szokás szerint teljes harcidíszben jött ki Wright és táncba vitte a táncoslányokat ezzel pedig a show elindult és elindult a közönsèg is. A show pedig a tábla előtt is elkezdődött. És ennek a fiatal Lewis nagyon nem örült. Snakebite ellopta Lewis kezdését amit két 5 körös követett és ezzel pillanatok alatt meglett a 3-0 és ezzel az első szett is. A szünet nem javított Jamie állapotán vagy mondhatjuk úgy, hogy Wrightot nem zökkentette ki a pihenő. Jött a tömeg rendesen és jöttek a kiszállók. Zsinórban 15 nyíllal elvitte az első két leget a másodikat ráadásul 144-ről kiszállva ami nagyon megviselte a walesit. A harmadik legben triplát sem dobott négy kör alatt így Wright lazán 13 nyíllal ezt a szettet is 3-0-ra nyerte. Roppant koncentráltan és összeszedetten játszott Wright végig 100 feletti átlagon állt. A harmadik szettben Lewisnak sikerült leget nyernie 110-ről kiszállva. Ennél több öröme nem volt mert Wright tanár úr tovább oktatta a „hogyan fejezzünk be 5 kör alatt egy leget” című tananyagot. A leg vége 3-1.  A képlet nem változott a negyedik szettre sem, Wright uralta a terepet a második leget 100-al fejezte be, a harmadikat 12 nyíllal oldotta meg 139-ról kiszállva. A meccs vége 4-0 a kiválóan játszó Wright javára. 103-as átlag mellé egy 75%-os kiszálló mutatót hozott össze Snakebite ami csodálatos. Ian White felkötheti a nadrágját a következő körben.


pw.jpg

 

 

Gary Anderson – Benito van de Pas 4-2 (3-2; 3-2; 3-1; 2-3; 0-3; 3-1)

 

Várni lehetett, hogy nem lesz egy rossz meccs két kiváló játékos között. De ami ebből lett az minden képzeletet felülmúlt. Big Ben rögtön a frászt hozta Andersonra mert ellépett 2-0-ra az első szettben egy 15 és egy 12 nyilassal (121-es kiszállóval). Gary ettől bepörgött 11-15-13 nyilas köröket vágott és megfordította a szettet. Döbbenetes 113-as átlagon állt a skót 3/3 kiszálló mutatóval. A holland 101 ponton állt meg amire lehet elismerően csettinteni. Az izgalmak és a színvonal sem esett a második szettben. 11 nyilassal kezdett a skót, erre 14 nyilassal válaszolt Benito. Újabb 4 körös jött a világbajnoktól amire újból felelni tudott Benito, de a szettet Anderson vitte egy D20-as befejezéssel. Apropó befejezés. Gary 100%-al kiszállózott. A második szett után 114(!) pontos átlaga volt Garynek. Elképesztő! Benito pedig úgy volt két szettes hátrányban, hogy 100 feletti átlagot dobott. A harmadik szett simábbra sikerült Gary szemszögéből. Minden legjét 5 körből megoldotta úgy hogy ezekben Benito hozzá sem tudott szólni ezekhez. A szépségtapaszt a hollandnak egy 12 nyilas jelentette amit 143-ról fejezett be. De szetteket tekintve 3-0 volt Andersonnak, ráadásul 9/9-es kiszállóval...Big Ben azonban nem adta meg magát. 1-1 után egy remek 125-ös kiszállóval brékelt (12 nyilassal) majd elbukta a kezdését, köszönhetően Gary 4 körösének (aminél 6 nyílig volt esély a tökéletes körre). Garynek aztán meccsnyila volt de kihagyta és ezután a holland elvitte a szettet. Az ötödik szettre valamiféle hullámvölgy jött a skótnak képtelen volt kiszállni és ezzel megpecsételte a sorsát. 3-0-al vitte el a szettet Big Ben és a szetteket tekintve 3-2-re szépített. Óriási csata alakult ki fenomenális teljesítményekkel.  És tudták fokozni még. Az ötödik szett fantasztikusan indult. Mind a ketten egy 11 nyilassal indítottak. Gary ezután behúzta a sajátját 13 nyíllal és jött Benito. Vagyis jönnie kellett volna. Sem a 77 sem pedig a 10 nem sikerült így a meccs Gary Andersoné lett. Parádé volt. A vb eddigi legjobb összecsapása. Öröm volt nézni.

gb.jpg

 

Adrian Lewis - Raymond van Barneveld: 3-4 (3-0; 2-3; 1-3; 3-2; 3-1; 0-3; 1-3)


Az est talán legérdekesebb mérkőzése következett: Egy klasszikus sokadik felvonása. Ennek megfelelően alakult a mérkőzés is. Lewis egy 11 nyilassal bekezdett, aztán breakelte a hollandot egy 14 nyilassal majd újra ezt a teljesítményt hozta és ezzel elvitte az első szettet. Brutális kezdés volt, és külön érdekes, hogy 90-re szépen bullal kezdett majd D20-ra oldott meg. Szorosabb lett a második szett, mondhatnánk, hogy taktikusabb. A saját kezdésre mind a ketten nagyon figyeltek és ebből most van Barneveld jött ki jobban és egyenlített a szetteket tekintve. Okolhatta ezért magát Lewis, mert a harmadik leget elvihette volna ha odafigyel a kiszállóra. De ugye a sportban nincs ha. Fel is ment a pumpa Jackpotban, láthatóan minden zavarta (mondjuk a holland sem segített neki abban, hogy gördülékenyen tudjon játszani), és ez az idegállapot bele is került a harmadik szettbe. Az első legben 100 fölött nem is dobott, a másodikban 65-ről nem szállt ki. Így 2-0-ás hátrányban volt amikor egy fenomenális 10 nyilassal visszajött a partiba. Ezután viszont megint nem tetszett neki valami, dobott két 60 alatti kört és ezzel a holland vitte a leget és a szettet. A negyedik szett igen kaotikusra sikerült. Előbb behúzták a kezdésüket (18 illetve 17 nyíllal, tehát nem volt épp acélos) majd szépen breakeltek egyet, hogy izgalmas legyen a záró leg. Az is lett, mivel van Barneveld nem dobta meg a 62-es kiszállót, Lewis viszont megoldotta a D20-at így sikerült egyenlítenie. Az ötödik szettben Lewis kezdett jobban, egy hatkörös saját leg után elvette a hollandét mégpedig egy 112-es kiszállót megoldva. Ez az előny kitartott a szett végéig és még az is belefért, hogy a sajátját elbukja a harmadik legben, mert kozmetikázni tudott a következőben megint 100 feletti kiszállóval. Egy szettre került a meccs megnyerésétől Jackpot de a hatodik szett megint nem róla szólt. Vagyis arról, hogy megint valamivel (vagy valakivel) gondja volt. Ez pedig kapóra jött az ötszörös világbajnoknak és 15-14-18 nyilas partikat dobva egyenlített. Döntő szett lett a dologból, amit Barneveld kezdett jobban és hátsó pályáról elvitte az első leget. Kellett ehhez az, hogy Jackpotnak nagy gond legyen egy 91-es kiszálló. A következő körben a 121 volt lehetetlen küldetés Lewisnak, míg a holland ezt a leget is 5 kör alatt behúzta. Úszni látszott a hajó, de Jackpot még mentőövet dobott magának és 73-ról kiszállva szépített. Ettől azonban inkább ő zuhant meg, két körben zsinórban nem dobott triplát, nem ért le kiszállóra se. Barneveld pedig egy 100-as és egy 140-es dobással nagy előnybe került és behúzta a meccset. Érdekes találkozó volt, Lewis úgy kapott ki, hogy minden mutatóban jobb volt mint ellenfele. Jobb volt az átlaga, jobb szállt ki, több 180-at dobott, magasabb kiszállói voltak, de az az idegroham sokba került. Nem engedheti meg magának egy kétszeres világbajnok, hogy akár az ellenfél, akár a szurkolók, akár bármi egyéb annyira kizökkentsék, hogy tonnájával szórja a szektorhibákat. Raymond van Barneveld pedig tette a dolgát, vagyis úgy játszott, ahogy szokott (hogy mennyire volt sportszerűtlen és mennyire trükközött abban nem foglalnék állást mert nem láttam lassításokat és nem elemeztem ki képkockánként, hogy mi történt, így a kedves olvasókra bízom ennek eldöntését). A vége 4-3 a holland javára, és ez kerül be a krónikákba.

c0zndwwweaaqpdk.jpg

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr812078699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Genius2 2016.12.29. 10:15:49

Nem értem hol volt sportszerűtlen Barney tegnap, ezt lszi magyarázd el, mert a darts nem kontaktsport, ez a fogalom itt picit furcsa...

adam_f 2016.12.29. 10:41:41

@Genius2: Jogos a kérdés, mert tény és való, hogy a darts nem kontaktsport, tehát igazából nem érintik egymást a játékosok, ám ha megengeded, idéznék most Steve Brown-tól, aki a 90-es évek egyik sikeres dartsosa volt. Ő elég jól leírta a darts "íratlan" szabályait is:

"Soha ne álljunk az ellenfél látómezejébe, amikor dob, inkább mögötte foglaljuk el a helyünket.
Mindig megfelelő ütemben játssz, szándékosan ne lassítsd, vagy gyorsítsd a tempót, hogy ezzel megzavard az ellenfél ritmusát.
Soha ne zavard meg az ellenfél koncentrálását dobás közben mozgolódással, vagy bármilyen háttérzajjal.
Soha ne dobj a táblára dühből, ha már besokalltál az első, vagy a második nyiladdal (ugyanez vonatkozik arra is, amikor már sikerült befejezni az adott leget)."

Steve Brown: A darts kézikönyve (96-97. old)

Illetve:

Kirívó sportszerűtlenségnek számít többek között:

- az ellenfél szándékos megzavarása (beszéd, a nyilak összeütögetése, pénzcsörgetés zsebben), miközben dob.
- túl közel állni az ellenfélhez, miközben dob.
- a nyilak összegyűjtése után a dobóvonal közepén haladva elhagyni a pályát.
- meccs közben kiszaladni a bárba, vagy a mellékhelyiségbe, és ezzel mindenkit megvárakoztatni.
- szólítás után 10-15 percig váratni a táblánál időben megjelenő ellenfelet.
- az ellenfél orra előtt ünnepelni.

Röviden ennyit tudtam most összeszedni. Esetleg javaslom, nézd vissza a mérkőzést úgy, hogy az itt leírtak közül melyik valósulhatott meg.

Remélem, tudtam segíteni.

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2016.12.29. 15:19:19

@adam_f: hát én most újranéztem a meccset, és nem láttam, hogy Barney sportszerűtlen lett volna.
Szerintem inkább a közönség zavarta Lewist - én úgy láttam, hogy eléggé Barney pártján álltak, főleg a kritikus 5-6-7 szettben... (legalábbis a hangosabb része)
Lewis pont a kritikus pillanatokban dobott picit rosszabbul (több olyan tripla 5-je is volt, ami súrolta a drótot...)

Dart Major 2016.12.30. 16:58:15

Lewis zokon vette hogy lassan megy Barneveld vissza illetve hogy ott áll a "nyakában", illetve hogy direkt ejti el a nyilát. (bár Lewis ha idegállapotba kerül akkor azt is zokonveszi ha levegőt vesz az ellenfele) Most amiket Barneveld csinált az mennyire volt szándékos vagy nem, azt én nem fogom eldönteni. Lehet nem direkt csinálta csak a meccs izgalmában ejtette el a nyilat és csak azért ment közel Lewishoz mert nagyon akart dobni. Ezért írtam hogy én nem döntöm el (lévén egyik pártján sem állok mert egyiket sem kedvelem).
süti beállítások módosítása