9 Nyíl

Van Gerwen - Cross: 2-0

2017. október 15. 23:10 - adam_f

2017 HappyBet European Darts Trophy - Göttingen - a döntő nap (összefoglaló)

Michael van Gerwen már második alkalommal győzte le Rob Cross-t a European Tour sorozatában, így a holland világelső sikerével zárult le a sorozat 2017-es évada. Nagyon jó kis program volt a mai, úgyhogy nem is szaporítom tovább a szót, hanem mutatom, hogy mi is történt a göttingeni torna zárónapján.

_20.JPG

A délután lejátszott találkozók összefoglalója:

Pazar kis délutáni etapot tudhattunk magunk mögött, főleg annak a ténynek a tudatában, hogy néhány kiemelt ismét elköszönt a további folytatástól. Talán a nap legnagyobb meglepetését Peter Wright szolgáltatta, aki 110-es átlagot dobva - mondhatni - elég simán kapott ki a belga Kim Huybrechts ellen, aki csupán két ponttal maradt el a 100-as átlagtól. Huybrechts végig vezetett a találkozón, Snakebite csak egyszer tudott egy legre felzárkózni, de amúgy nem volt sansza arra, hogy átvegye a vezetést. A 110-es átlag ettől függetlenül nagyon szép mutató, de ezzel nem sokra ment most a skót.

sb_1.jpg

Snakebite szomorúan, lehajtott fejjel hagyta el Göttingent a Kim Huybrechts ellen elveszített találkozó után, miközben a lenyugvó nap sugarai festették vörösre a tájat...

Michael Smith is viszonylag sima találkozón lépett túl a walesi Jonny Clayton-on. 2-2 után az angol elhúzott, és onnantól már nem volt visszaút a walesi játékos számára, aki 90-es átlag alatt fejezte be a találkozót, míg Smith közel 95-ös mutatót jegyzett.

Rob Cross lett az út vége a hétvégén kiváló teljesítménnyel előrukkoló Keegan Brown számára. Cross továbbra is nagyon jó teljesítménnyel rukkol ki, amivel eléggé felvillanyozza a versenytársakat. Ezúttal Brown volt a szenvedő alany, aki szombaton nullázni tudta a holland van de Pas-t. A nullázás ezúttal elmaradt, de legalább azt elmondhatja az egyszeres ifi-vb győztes, hogy két leget tudott lopni a kopasz villamossági munkástól.

Dave Chisnall sem izzadt meg különösebben a Jelle Klaasen elleni találkozón. Az angol nagyon meggyőzően játszott ezen a meccsen is, amit a 100,31-es átlaga is jól mutat (a hat 180-as és a 101-es kiszálló mellett). A holland ezen a napon nem volt ellenfél, 83,39-es átlaga messze elmarad a tőle elvárttól, egyedül a kiszállózásban volt jobb Chizzy-nél, de azzal meccset nyerni nem lehet.

Úgy tűnik, Simon Whitlock át tudta menteni a World Grand Prix-n nyújtott pazar formáját erre a hétvégére is. Ugyanis elég ihletett játékot nyújtva küldte haza a holland Jan Dekker-t, aki 1-1-ig tudta tartani a lépést az ozzie-val. Whitlock onnan sebességet váltott, és 5-1-ig meg sem állt. Dekker ott még tudott egy játékot hozni, de ezen a napon a Varázsló ellen nem volt ellenszere. Whitlock végül 6-2-vel abszolválta a találkozót, és jutott a negyeddöntőbe.

Andy Boulton is tovább folytatta remek hétvégéjét. Daryl Gurney után ezúttal a mélyföldi Vincent van der Voort-ot kényszerítette megadásra, 6-4 arányban. Egyébként ő volt Chizzy-n kívül az a játékos, aki ezen a délutánon legalább egy 100+-os kiszállót meg tudott dobni (éppenséggel pont egy 100-ast). Átlagban kissé gyengébb volt, holland ellenfele, de a jókor jött brék ezúttal a skótnak kedvezett.

Alan Norris számára is itt ért véget a hétvége, ugyanis Joe Cullen ezúttal nem ismert kegyelmet Chuck számára. 1-1 után az angol begyújtotta a rakétákat, és 5-1-ig meg sem állt. A végére még jutott két gyors legváltás, amivel ki is alakult a 6-2-es végeredmény. Cullen-nek most elég volt a 94-es meccsátlag, míg Norris nem lehet nagyon büszke a 86,78 egységre, amit ezen a meccsen összedobált.

Michael van Gerwen sem gatyázott sokat Stephen Bunting ellen, nagyon hamar rövidre zárta az angol elleni mérkőzést. 100-as meccsátlaggal és 46-os kiszállózással intézte el MvG ellenfelét, aki nem dobott ugyan rossz átlagot (95-tel fejezte be a találkozót), de pocsékul kiszállózott (tízből csupán egyszer sikerült megdobnia a duplát).

A délután statisztikái a következőképpen alakultak (időrendben):

vas1.jpg

vas2.jpg

vas3.jpg

vas4.jpg

vas5.jpg

vas6.jpg

vas7.jpg

vas8.jpg

Az esti találkozókon történt:

Rob Cross ezúttal sem okozott csalódást számunkra. Michael Smith számára azonban ez sem nyújt vigaszt. Ugyanis kedvenc kopasz villanyszerelőnk újfent jól kapta el a fonalat az első negyeddöntőn, ahol 1-1 után állva hagyta Bully Boy-t, aki 4-1 és 5-2 után tudott egy-egy leget elcsípni. A mérkőzés megnyerésére viszont egy pillanatnyi esély sem kínálkozott számára, Cross ugyanis nagyon jól fogyasztotta a tömegeket, és kíméletlenül kihasználta ellenfele megingásait. Voltage végül 93,15-ös átlagon zárt, míg Smith még a 80-at sem érte el. Lehet, hogy nem ártana most egy kis pihenés Bully Boy-nak.

qf1_3.jpg

A Villanypásztor ellenfele pedig az a Kim Huybrechts lett az elődöntőben, aki ezúttal Dave Chisnall ellen tudott nyerni 6-4 arányban a második negyeddöntőben. A belga jól kezdett - hozva a saját kezdését, és elvéve Chizzy-ét - már 2-0-ra is vezetett, amikor az angol elkezdett ébredezni, és hamar egalizálta is a hátrányt. Utána jött három gyors legváltás, melynek végén a belga volt ismét előnyben (4-3), ráadásul a 140-es kiszállót egy pazar T20-D20-D20 kombinációval oldotta meg, amivel megszerezte a vezetést. Chizzy itt még tudott egyenlíteni, de a Hurrikán ismét megszerezte a vezetést, majd - kihasználva Chizzy rontott 72-es kiszállóját - a győzelmet is megszerezte egy D10-es outtal. Egyik játékos teljesítményét sem érhette panasz, mindketten nagyon jól teljesítettek, viszont Huybrechts több 180-a ezúttal neki jelentett előnyt, amivel végül sikerült is élnie.

qf2_3.jpg

Tovább folytatódott Simon Whitlock remek szériája, legalábbis ami a mostani időszakot illeti. Ezúttal Andy Boulton próbálta meg elállni a Varázsló útját, mint végül kiderült, kevés sikerrel. Whitlock nagyon jól játszott most is, és nagyon hamar el is húzott 3-0-ra. Boulton ekkor dobta meg az egyetlen 100 feletti kiszállóját, egy 126-os képében (T19-19-Bull), amit Whitlock azonnal le is reagált egy 114-es outtal, majd pedig egy remekbe szabott 124-es kiszállóval alakította az eredményt 5-2-re, hogy aztán még két leget odaadjon a skótnak, ezzel is szorosabbá téve a meccset. A vége azonban megint a Varázslónak jött ki jól, aki 25 pontról oldotta meg az utolsó játékot, bedobva magát az elődöntőbe. Az átlagot tekintve nem volt sok különbség a két játékos között, a kiszállózást nézve viszont annál inkább, és ez most Whitlock oldalára húzta a mérleg nyelvét.

qf3_3.jpg

Michael van Gerwen és Joe Cullen találkozója érdemelte ki eddig a "nap leggyorsabb és legegyoldalúbb mérkőzése" címet. A holland világelsőnek ugyanis még húsz perc sem kellett, hogy 6-0 arányban túllépjen a Rocksztáron. MvG hétvégi teljesítményét elnézve mondhatjuk, hogy hamar túltette magát a World Grand Prix-n elszenvedett első körös vereségén. Ezen a víkenden eddig csupán négy leget kapott ellenfeleitől, Cullen-t pedig most egy sima nullával intézte el. Az angol igazából hozzá sem tudott szagolni a meccshez, MvG meg azt csinált vele, amit csak akart. A holland végül 103,66-os átlaggal zárta a meccset, mellé négy 180-ast és 55%-os kiszállózást produkált. Cullen 90 alatt zárta a találkozót, egy darab maximummal és persze 0%-os kiszállózással. Tényleg egyoldalú mérkőzés volt, ugye?

qf4_3.jpg

Az elődöntőkben elsőként Rob Cross és Kim Huybrechts feszülhetett egymásnak. A belga kezdhette a meccset, de Cross nagyon hamar megmutatta, miért is lehet ő az év felfedezettje. Elsőként hátsó pályáról brékelte Kimet, majd a saját kezdését hozva 2-0-ra ment el. A Hurrikán itt még egy legre fel tudott zárkózni, ám Cross tovább sokkolta a belgát, és zsinórban három gémet behúzva már a döntőért dobhatott. A hetedik legben sem hibázott az angol, aki egy 115-ös kiszállóval lezárta a találkozót, amivel immáron másodszor került fináléba a European Tour ezévi sorozatában. Voltage ezúttal 98,8-as átlagot szórt, 60%-os csekkeléssel megspékelve és mindezt 180 dobása nélkül követte el. A Hurrikán ezúttal csak enyhe szellőt fújt, ami 83,42-es átlagban testesült meg, de a kiszállóját 100%-osan oldotta meg (1/1-ből nem volt nehéz).

sf1_7.jpg

Michael van Gerwen 110,39-es átlagot szórva győzött egy nagyszerű mérkőzésen 6-1-re a szintén jó átlagot (98,15) dobó Simon Whitlock ellen. A holland játékos már az elejétől kezdve megmutatta, hogy miért ő a világelső. Két játék után már 2-0-ra vezetett, amikor az ozzie megnyerte a becsületlegjét. Ugyanis innentől kezdve már csak MvG volt talpon. Zsinórban felírt még négy játékot az első kettőhöz, amivel beállította a végeredményt, és bedobta magát a döntőbe. A holland játékos két 100+-os kiszállót is hozzáadott az elődöntőbeli teljesítményéhez, a 6/7-es (85,71%) kiszállózása pedig önmagáért beszél.

sf2_7.jpg

Elérkezett tehát a 2017-es év European Tour sorozatának utolsó mérkőzése, a HappyBet European Darts Trophy döntője, amiben újfent a két kopasz, azaz Rob Cross és Michael van Gerwen vívtak meg egymással. A páros már egyszer találkozott egymással, a German Darts Grand Prix (ET 10) keretein belül, ahol a holland világelső bizonyult jobbnak 6-3 arányban, szóval Crossnak volt miért visszavágnia. Jól is kezdte az angol játékos a találkozót, hiszen a saját kezdését - ha kissé nehezen is, de - sikerült behúznia, hogy aztán MvG ugyanígy tegyen a sajátjával (egy 160-as kiszállóval lezárva). A sorminta pedig folytatódott tovább, először Cross oldotta meg a harmadik leget 18-ról, majd a holland hozta a negyedik kört 68-ról kiszállva. Az ötödikben viszont MvG brékelni tudta ellenfelét, mégpedig egy szép 100-as kiszállót dobva (ráadásul dupla duplával lezárva), így előnyből kezdhette a hatodik játékot. Ám az előny gyorsan elillant, mivel a holland nem tudott 65-ról kiszállni, Cross pedig 18-ról visszavette az elvett játékát. MvG azonban nem torpant meg, hanem dobott egy masszív 90-es kört (egy maximummal kiegészítve), és 40-ről újra brékelni tudta ellenfelét. Ez a brék pedig fontosnak bizonyult, mivel a világelső dobott egy 58-100-100-93-as kört, amit a végén egy 150-es kiszállóval le tudott zárni, így már kettőre nőtt az előnye. Cross azonban egy hasonlóan jó kört teljesítve (180-100-57-132) 32-ről kiszállva csökkenteni tudta a hátrányát. A rutin viszont ismét a holland világelsőnek kedvezett, aki végül D5-tel tette fel a koronát az egész hétvégi teljesítményére, és mutatta meg a kétkedőknek, hogy a World Grand Prix csupán csak egy kisiklás volt. MvG három 100+-os kiszállója jelentette a legnagyobb különbséget a két játékos között, illetve még az a dolog, hogy a holland 50%-ban tudta teljesíteni a dupláit. Nagyon minőségi döntőt láthatott az a 3.524 néző, akik a mai napot Göttingenben töltötték.

mvg2.jpg

MvG újfent kifogott Rob Cross-on, és ezzel hamar feledtette is a World Grand Prix-n nyújtott teljesítményét 

final_4.jpg

Szerencsére az élet nem áll meg a European Tour vége után sem, mivel október 20-21-én a düsseldorfi Castello Arénában kerül sor a World Series of Darts németországi versenyére, majd ezután következik október 26 és 29 között a European Championship a belga Hasseltben. Novemberben vár ránk egy Grand Slam of Darts, illetve egy Players Championship Finals, aztán lassan csak odaérünk a 2018-as világbajnokság kezdetére is. Szóval lesz még program bőven az elkövetkezőkben, úgyhogy továbbra is tartsatok majd velünk!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr4712987586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása