9 Nyíl

Szenzációs Peter Wright - újra búcsúzott egy világbajnok

2018. július 26. 00:34 - matyi96

2018 BetVictor World Matchplay Darts - Winter Gardens, Blackpool - nyolcaddöntők (összefoglaló)

A nyolcaddöntők lezárásaként ma este újabb négy meccset láthattunk a képernyőkön. Hosszabbítás ma nem volt, azonban láthattunk egy fenomenálisan játszó skót Peter Wright-ot, valamint izgalmas meccseket, na meg egy újabb világbajnok búcsúzót. Nézzük meg, hogy részleteiben mi történt ma este Blackpool-ban.

wrightr1_600.jpg

Simon Whitlock - James Wade: 11-7

Ki az esélyes? Számomra ez volt a főkérdés a meccs előtt, ezen agyaltam. Whitlock és Wade sincs rossz formában, én valamiért Wade-et tartottam esélyesebbnek az idei formája miatt. Ehhez képest Simon Whitlock egy tizennégy nyilas breakkel kezdett, majd a második legben majdnem kiszállt 126-ról, de végül egy tizenöt nyilas lett csak belőle.  Folytatta az ihletett játékot az ozzie, tíznyilas próba, tizenegy nyilas leg. Szórta a száznyolcvanakat, zsinórban három leget kezdett maximummal. Negyedik legben nem sikerült az ötkörös Whitlocknak, hátulról Wade 149-ről kiszállva breakelt. Szünet előtt egy kisebbfajta kiszállócsata alakult ki kettejük között, melyből Wade jött ki jobban, így 3-2-es állással vonultak le az első szünetre. 

A folytatásban Whitlock kezdett, és hozta is a kezdését. Wade úgy tűnt összeszedte magát, a kezdését sikerült is hoznia, majd esélye volt az egyenlítésre is, de nem sikerült neki, így maradt a különbség közöttük. A következő legben Whitlock 36 pontra jött az újabb breakért, amit meg is dobott. Ez azt jelentette, hogy három leg különbség alakult ki a játékosok között, de Whitlock kezdhetett, hogy növelje ezt. A duplán elkövetett hibáinak köszönhetően ez nem jött össze Simon-nak, Wade pedig egy újabb 3-2-es legaránnyal tartotta a két leges különbséget és elvonultak egy újabb pihenőre, 6-4.

Feljöttek a színpadra és most Wade hozhatta volna a kezdését, de nem dobta meg a dupláját, így aztán Whitlock elhúzott 7-4-re. Sőt, a következő legben a kezdését is tudta hozni, amivel már négy leges differenciát alakított ki. Ha Wade bedobta volna a duplákat... Ami késik nem múlik, gondolhatta és szépített az angol 8-5-re. Viszont hiába a szépítés, Whitlock döngette a győzelem kapuját, amihez egyre közelebb került egy újabb megnyert leggel. Az átlagok ekkor egyébként már bőven 100 alatt jártak, de azért még ütötték a szintet. Wade azért nem adta olyan könnyen azt a győzelmet... Először a kezdését hozta, majd egy 5, D10-es breakkel feljött két legre és kezdhetett. Hihetetlen, hogy mit műveltek a duplán a fiúk, akár egy jó összeállítás is lehetne belőle. Most is meg volt az esélye Wade-nek, hogy feljöjjön egy legnyi különbségre. Ezeket a hibákat Wade-nek könyörtelenül ki kellett volna használni. Ehelyett hibázott, és Whitlock csupán egy legnyire került a negyeddöntőtől. Természetesen megoldotta, Wade pedig búslakodva hagyta el a Winter Gardens színpadját. 

Engem kissé meglepett Wade gyengécske teljesítménye, főleg a duplákon. Idén úgy éreztem rendben vannak a dolgok nála, főleg fejben. Jól is játszott, azonban most nem élt a felkínált lehetőségekkel, így Whitlock besétált a legjobb nyolc közé.

whitlock-wade_2.jpg

Mensur Suljovic - Ian White: 11-8

Papíron természetesen az osztrák játékos volt az esélyesebb, azonban Ian White is képes nagyszerű játékra, sőt! Suljovic kezdte a meccset és, ahogy azt kell, hozta is az első leget. White fennhagyta a következő legben Suljovicot, azonban a kiszállót képtelen volt megdobni, Mensur pedig nem az a fajta, aki ezt elhibázza, most sem tette. Aztán a következő legben egy száznyolcvannal 16-ra tette magát és meg is oldotta, ezzel 3-0 volt az állás. Suljovic nem állt le, 9 nyíl után 81 ponton állt, azonban most ő hibázta el a duplákat, így White szépített. A szünet előtti leg végén White 121-re dobott rá, a D14-et hibázta el, majd Suljovic a 157-ért a D20-at. Így aztán White breakelni tudott, amivel 3-2-re jött fel és a szünet után ő kezdhetett.

Kezdhetett bizony, azonban nem használta ki ezt az előnyt, ami egy újabb Suljovic-leget jelentett. Eléggé megviselte ez White-ot, a következő körben dobott 7-et is, 28-at is, mindent csak amit kellett volna azt nem. Így hát nem meglepő, hogy Mensur 5-2-re elhúzott. A meccs egyik legszebb pillanata következett a folytatásban, a sógor kidobta a 121-es kiszállót Bull-lal a végén, gyönyörű játék volt. Az újabb szünet előtt még egy leg ide, egy leg oda, így aztán 7-3-as állással mentek a backstage-be.

A folytatás úgy alakult, ahogy azt White eltervezte, hozott két leget, így 7-5-re felzárkózott. Suljovic összekapta magát, na meg White újra elaludt és az osztrák már kilencnél járt, amikor újra leget tudott nyerni a skót. Na, de ez megint zsinórban három leget jelentett Ian-nek. Nem mellesleg úgy zárkózott fel 9-8-ra, hogy dobott egy 150-es kiszállót is. Innentől kezdve azonban nem volt képes több leget megnyerni a skót játékos, ami azt jelentette, hogy két leget láthattunk még befejezni Mensur Suljovic-tól, ami egyben a mérkőzés végét is jelentette.

Összességében szerintem megérdemelten jutott tovább Suljovic a nyolc közé, magabiztos játékot (néhol egy kis ingadozással) nyújtott.

mensur-white.jpg

Rob Cross - Darren Webster: 8-11

Mindenki győzelmet várt Rob Cross-tól, azonban Darren Webster-től láttunk már olyan játékot (pl. a 2017-es vébén), ami ad okot a bizalomra a Webster-rajongóknak. És hát nem is kellett csalódni Webster-ben, az első etap végén egy sikeres breaknek köszönhetően, na meg a remek játékának is köszönhetően 3-2-es előnnyel pihenhetett meg. Mindezt úgy, hogy azért Cross átlaga több, mint 5 ponttal volt jobb. 

A folytatás sem sikerült rosszul Webster-nek, de Cross is kezdett éledezni. Webster-é volt az első break ebben a harmadban, de ezt sikerült visszaadnia Cross-nak. Lett volna lehetősége egy újabb breakre Darren-nek, de nem szállt ki 82 pontról, Cross pedig kiszúrta a 32-őt, így igazságos döntetlennel zárult a második harmad. Fej-fej mellett haladtak tehát a játékosok, nem lehetett megtippelni igazán, hogy ki lesz a befutó a meccsen.

Érett a meglepetés! A visszatérés után két leget húzott be Webster és kezdhetett a háromleges különbségért. Ahogy azt illik, meg is csinálta. Egyre nehezebb helyzetbe került Rob Cross, három leget a mérkőzés ezen szakaszában nagyon nehéz ledolgozni. A kezdését sikerült megoldani, azonban Webster sem hagyott alább, a tizenhetedik legben a maradék 76 pontját két nyíllal megoldotta és vezetett 9-6-ra. A következő partit szintén Cross nyerte, de ezzel még csak zárkózott. A fontos számára az azt követő leg lett volna, de nem oldotta meg a 88-as kiszállót, Webster pedig egy 145-ös kerekítővel 40-en várakozott, amit meg is dobott. A sor folytatódott, azonban a lehetősége már meg volt Webster-nek a meccs megnyeréséhez, azonban nem találta el a kerekítőszektort. Hogy ez mennyire zavarta meg a következő legben? Semennyire. Száznyolcvannal kezdett, és robogott a győzelem felé. Cross-nak 121-ről kellett kiszállnia, mivel Webster 32-őn várakozott. A Bull nem jött neki, Webster pedig köszönte szépen és bedobta magát a legjobb nyolc közé!

Óriásit játszott Webster, le a kalappal előtte, azt azonban hozzá szeretném tenni, hogy annak ellenére, hogy Darren jól játszott, hozzátartozik a meccshez az is, hogy Cross nagyon pocsékul dobta a duplákat végig a meccs folyamán. 

cross-webster.jpg

Peter Wright - Kim Huybrechts: 11-5

Peter Wright motiváltnak tűnt a mérkőzés előtt, ugyanis azt mondta, hogy meg szeretné nyerni a mérkőzést, és meg is fogja nyerni azt. Ennek tudatában kíváncsian vártam, hogy mit fog produkálni az extravagáns skót, főleg azért, mert belga ellenfele egészen jól dobott az első körben. Nem is akárhogy kezdett Kim, egy tizenkét nyilassal, két száznyolcvannal. Szóval megadta az alaphangot. Jött is a válasz, szintén egy tizenkét nyilas formájában, majd egy breakkel meg is toldotta Wright. A kezdését is hozta Snakebite, majd Huybrechts magabiztos játékkal szintén, így az első öt leg 3-2-es Wright vezetéssel végződött.

A folytatást Wright kezdte, és meg is oldotta, ahogyan azt kell. Huybrechts követte őt, szép játékkal tartotta magát. Wright folyamatos jó játékot produkált, a nyolcadik legben például egy 121-es kiszállóval módosította 5-3-ra az eredményt. A belga még mindig ment utána, most egy 100-as kiszállóval vetette észre magát. Wright azonban kezdéseiben rendre három-négy kör után kiszállón volt, és ami fontos, hogy dobható kiszállókon. Most például a 90-et dobta ki a negyedik körben, ami már a harmadik tizenkét nyilasa volt a meccsen, ezzel lett 6-4.

Wright úgy ment tovább a szünet után, ahogy abbahagyta, csak most egy breakkel nyert leget. Fontos volt ez számára, mert Kim szorosan a nyomában volt az előző etapban, most pedig jó eséllyel megléphetett előle. Természetesen meg is lépett, mivel hozta a kezdését. Ezzel már 8-4-re vezett, Huybrechts nehéz helyzetbe került. Peter folytatta ihletett formáját, hiába ért le előbb Huybrechts, Wright egy gyönyörű 130-as kiszállóval zsebelte be előle a játszmát. Jöhetett a hab a tortára a következő legben: 116-os kiszálló D18-cal befejezve. Huybrechts-nek még egy becsületleg összejött, többre azonban nem futotta, mivel Wright - ha nyögvenyelősen is - befejezte a meccset.

Wright pazar teljesítményt nyújtott, négy darab tizenkét nyilast is dobott, 105 feletti átlagot produkált, 50% feletti kiszállózással. Erre nem sok válasz van, azt hiszem. 

wright_huybrechts.jpg

Véget ért tehát a mai nap is, remek meccseket láthattunk, jól szórakozhattunk. Holnap kezdődnek az negyeddöntők, természetesen mi itt leszünk és beszámolunk róla. Addig pedig jó pihenést mindenkinek!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr3814141849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása