9 Nyíl

A darts két válfaja

2016. január 20. 15:03 - dart sZs

A darts sportnak két válfaja létezik: a steel és a soft (e-darts). Mindkettővel érdemes foglalkoznunk, hiszen Magyarországon egy szövetség égisze alatt működik a két szakág.

A televíziós közvetítések során egyre többen találkozhatnak a dartsszal. Ennek a sportnak két válfaja létezik: a steel és a soft (vagy ahogy egyes országokban nevezik: e-darts). Mindkettővel érdemes foglalkoznunk, hiszen Magyarországon egy szövetség égisze alatt működik a két szakág. Vannak országok, ahol ez a két terület szövetségileg is elkülönül.

Nézzük, milyen szabálybeli különbségek is vannak a két szakág között:

A steel darts esetén - mint tudjuk - szizál kenderből készült táblára acélhegyű dartokkal dobálnak, míg a soft darts alapfeltétele az automata gép és a műanyag heggyel ellátott dart. A felületek méreteiben, a dobótávolságban nincsen különbség. A soft esetén a világbajnokágok az ún. Bullshooter's gépeken zajlanak, melyeknek nagyobb a dobófelülete, valamint 7 cm-rel messzebb helyezik el a dobóvonalat is. Míg a steel egyik alapvető szabálya az, hogy az az eldobott dart ér pontot, amelyik hegye egy adott szektorban áll, és sajátkezűleg húzza ki a versenyző, a soft esetén pedig az, amit az automata gép számol. Ez alól csak a kiszálló értéke a kivétel, ugyanis ha benne áll a dart és a gép nem jelzi a játék végét, ettől függetlenül a versenyző megnyerte az adott leget.

Mindkét szakágnak megvan a maga szépsége, ugyanúgy vannak sztárjai, világ- és európa bajnokai, valamint rajongói is.

soft.jpg

Fotó: Joachim Haenisch

Szólj hozzá!
Címkék: sport darts soft

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr128288106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása