9 Nyíl

A darts magyar királynője - Ihász Veronika

2016. június 16. 14:49 - adam_f

Folytatódik tovább a darts nagy egyéniségeit bemutató sorozatunk, ám ezúttal egy kicsit "csavartunk" rajta. Ugyanis most egy rendhagyó biográfia következik egy olyan hölgyről, aki nem csak kis hazánknak, hanem az egész világnak is megmutatta, milyen is az, ha valaki rengeteg edzést, és alázatot tesz bele abba a sportba, amely számára csak hobbiként indult, s most meg már ott dörömböl a BDO ajtaján. Hölgyeim, és uraim! Íme, Ihász Veronika - kendőzetlenül.

 

iv.jpg

Veronika nagyon készségesen állt rendelkezésünkre, és volt is miről beszélgetnünk egymással. Többek között Porecsről, a BDO-ról, és arról, hogy mik is a tervei a közeljövőt tekintve. Fogadjátok sok szeretettel sorozatom következő epizódját!

9nyíl: - Első körben engedd meg, hogy a 9nyíl nevében gratuláljak Neked a porecsi EB-n elért eredményeidhez. Nem akármilyen teljesítmény volt, amit elértél, főleg úgy, hogy tízórányi dobálás után is sikerült bronzérmet szerezned Cricket játékban. Mennyire számít az, hogy valaki éppen kipihenten áll tábla elé, vagy tízórányi dobálózás van a kezében?

Ihász Veronika: - Köszönöm szépen a gratulációt. Szerintem nagyon sokat számít, hogy frissen, kipihenten álljunk a tábla elé. Sokkal inkább mentálisan fárad el az ember 10 óra dobálás után. Sokkal nehezebb odafigyelni, koncentrálni egy-egy dobásra, főleg Cricketben, ahol az ellenfél pontjait is számon kell tartani.

9nyíl: Még Porecsnél maradva, a párosban is - Horváth Klaudiával az oldaladon, aki aztán egyéniben is EB-címet szerzett - felértél a csúcsra. Milyen érzés volt, amikor ott, a dobogó legfelső fokán nektek és értetek szólt a magyar Himnusz (remélem, lejátszották)?

I.V.: - Igen, lejátszották! Elmondhatatlan, fantasztikus érzés, hogy a dobogó felső fokán állva, több 100 ember hallgatta velünk együtt végigállva a Himnuszt.

9nyíl: Jelenleg 16. vagy a WDF és 78. a BDO nemzetközi ranglistáján. Eddig elért eredményeid is azt vetítik előre, hogy Neked ennél jóval előbbre kellene állnod. Gondolok itt a például a rengeteg nyílt versenyre, melyeket vagy megnyertél, vagy pedig a dobogón végeztél rajtuk, valamint a tavalyi antalyai világbajnokságon nyújtott teljesítményedre. Mit gondolsz, mikor jön el az idő arra, hogy végre megmutathasd magad a BDO-világbajnokságon?

I.V.: - Remélem, idén végre sikerül a kvalifikációs verseny Angliában. Sajnos csak ez az egy esélyem van arra, hogy kijussak. Nem tudok annyi versenyen részt venni, hogy pontok alapján kikerüljek.

9nyíl: Emlékszem még a 2015-ös Hungarian Open-re, ami nem csak arról maradt számomra kiemelkedő, mert sikerült Veled közös fényképet csinálni, hanem arról is, hogy egy nagyon sima meccsen múltad felül a mostani ranglista-első Deta Hedman-t. Milyen volt ellene játszani, főleg egy döntőben?

I.V.: - Többször ütköztünk mi már meg Detával nagyobb versenyeken, főleg Prágában. Tavalyelőtt sikerült őt először megvernem a Czeh Openen. A 2015-ös Hungarian Open döntője nem is volt olyan sima meccs. Nagyon izgultam, ám végül sikerült egy jó színvonalú meccset játszani. Végig azt mondogattam magamban, hogy csak a dobásra figyeljek, és ne az ellenféllel foglalkozzam, hogy ő mit dob! Deta végtelenül sportszerű, kedves ember és még nagyszerűbb játékos. Minden tiszteletem az övé!

ihasz-veronika-4509.jpg

9nyíl: Czipó Viviennel ti ketten nagyon sokszor játszottatok döntőt a magyar nemzeti liga női mezőnyében. Te viszont ettől az évtől kezdve már a férfiak között játszol a bajnokságban. Mit gondolsz Viviről, meg tudja nyerni ebben az évben a női mezőny küzdelmeit?

I.V.: - Vivi nagyon ügyes játékos, fiatalkora ellenére is. Tehetségesnek gondolom, és benne van a kezében a magyar bajnoki cím.

9nyíl: Mennyire másabb a férfiak között egyetlen nőként megállni a helyedet? Igényel esetleg valamivel speciálisabb felkészülést, mint mondjuk eddig?

I.V.: - Az elején nagyon furcsa volt. Sokkal másabb a férfi mezőny. Kevesebb a rossz széria, sokkal stabilabb játékra képesek, mint a nők, főleg a nagyobb tömegdobás miatt. Furcsa volt az elején, hogy nincs még egy köröm a duplára. Mivel külföldi versenyeken a nők is magasabb átlaggal játszanak, ezért így könnyebb dolgom van kint egy versenyen. Már nem ijedek meg egy 140-től!

9nyíl: Kit tartasz példaképednek a dartsban, és miért?

I.V.: - Nagy kedvencem Aileen de Graaf. Nagyszerű ember, sportoló! Hihetetlen, mire képes!

9nyíl: Amikor kilenc évvel ezelőtt először kézbe fogtad a nyilakat, gondoltad volna, hogy olyan eredményeket érhetsz el a sportágban, amelyekről más (mint mondjuk én is) csak álmodni merhet? Mi az, ami még mindig hajt Téged előre?

I.V.: - Soha nem gondoltam volna, hogy ide jutok! Hobbiként indult az egész. Sajnos mostanában egyre nehezebb motivációt találni, de sok plusz érzést, pozitív töltetet adott Lengyelország, és Porecs! Most tényleg úgy érzem, hogy van keresnivalóm a kvalifikációs versenyen.

9nyíl: Végezetül pedig szeretném megkérdezni Tőled, mit tanácsolnál annak, aki most, vagy nem olyan régen kezdett el foglalkozni a sporttal? Mire érdemes odafigyelnie, és mi az, amit mindenképpen be kell tartania, hogy eredményes legyen a későbbiekben is?

I.V.: - Edzés, edzés, edzés! Soha nem feladni! Nem könnyű sport ez a darts, de megéri a sok munka, és a kitartás! A többi pedig majd jön magától!

9nyíl: Köszönjük szépen a beszélgetést, és kívánjuk Neked, hogy még nagyon sokáig öregbítsd a magyar darts hírnevét, többek között a világbajnokságon is!

I.V.: - Én köszönöm a lehetőséget!

img_1351_600.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr618814084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása