9 Nyíl

Volt egyszer egy nagy ötlet...

2016. november 11. 13:37 - adam_f

A Grand Slam of Darts "rövid" története

Jövőre lesz tíz esztendeje, hogy elkezdődött az a sorozat, amely - hála Istennek - minden évben egybehozza a PDC és a BDO topjátékosait, hogy egy héten át megküzdjenek egymással a Grand Slam of Darts trófeájáért. Az állás eddig 8-1 a PDC javára (bár én titkon bízom benne, hogy ez a jövő hét után 8-2-re alakul), ám a másik szervezetet ismét olyan játékosok képviselik ebben az évben is, akik mindent meg fognak tenni azért, hogy módosítsanak ezen az álláson. Ám, hogy milyen módon kezdődött el ez az egész, és kinek a fejéből pattant ki az ötlet, ez az írás próbál meg válasz(oka)t keresni. Fogadjátok szeretettel rövid kis mementónkat, így a 2016-os verseny kezdete előtt.

singha-beer-grand-slam-of-darts_1cmkzuk6jwko41tuseltf672gu.jpg

2007-et írunk még csak, amikor a PDC és a BDO egymás mellett virágzik, játékosaik pedig szorgosan gyűjtögetik a pontokat és a pénzeket a különböző tornákon (persze mindenki a saját háza táján). Eddig nem sokat találkoztak egymással, hiszen a két szervezet játékosait szabályok kötik röghöz, hogy együtt nem indulhatnak versenyeken. Bár 1997 után (egészen 2001-ig), a Tomlin-szabály értelmében (amely kimondta, hogy minden játékosnak meg kell adni a szabad választás lehetőségét, hogy melyik szervezethez kíván csatlakozni) a World Matchplay-en és a World Grand Prix-en közösen indulhattak a két szövetség játékosai. 2002 után aztán már ez is megszűnt, ezzel is teljessé válva a skizma. Bár 2005-ben volt egy különleges verseny, ahol újra egymásnak feszülhettek a játékosok. Ez volt a Masters of Darts, amely két alkalommal került sorra (2005-ben és 2007-ben, bár ez a torna már angol és holland játékosok között zajlott, és nem volt benne BDO-s), ahol az elsőt Phil Taylor húzta be a BDO-s Andy Fordham ellen (7-1), a másodikat pedig Raymond van Barneveld nyerte meg. Ez a torna ugyan nem lett hosszú életű (bár még most is létezik egy "The Masters" nevű verseny), viszont a PDC-nél elkezdett pörögni a fogaskerék, hogy milyen módon tudnák feleleveníteni ezeket a régi szép időket. És ekkor született meg a Grand Slam of Darts ötlete. Az ötletet pedig nemsokára követte a megvalósítás is.

phil-taylor-singha-beer-grand-slam-of-darts-champion-lawrence-lustig-pdc_a3kvwpbjjw8m13ni1l8svil1v.jpg

Phil Taylor a Grand Slam abszolút egyeduralkodója. Az eddigi tízből hatot ő vállalt be

Tehát 2007-ben elkezdődött a Grand Slam-sztori, és kapásból egy mesterhármassal indult Phil Taylor számára, aki az első három versenyt csont nélkül húzta be, olyan neveket legyőzve a döntőben, mint Andy Hamilton (2007: 18-11), Terry Jenkins (2008: 18-9) és Scott Waites (2009: 16-2). 2009-től annyiban változott a torna struktúrája, hogy 18 helyett már 16 nyert játék is elég volt a döntőben a győzelemhez, viszont a csoportkört megtartották a kezdetek óta, mert így sokkal egyszerűbb volt összesorsolni a két szervezet játékosait. Minden csoportból az első kettő jutott tovább a kieséses szakaszba, ahonnan már a darts nagykönyve szerint mentek tovább a meccsek, egészen a döntőig.

Női résztvevőkkel is büszkélkedhet a Grand Slam történelemkönyve, ugyanis Anasztaszija Dobromiszlova két alkalommal (2008, 2009), Francis Hoenselaar egy (2009), Stacy Bromberg és Tricia Wright pedig 2010-ben szintén egy alkalommal tisztelte meg jelenlétével a versenyt, maradandó nyomokat hagyva a férfiszívekben.

Tricia Wright ezen a meccsen majdnem megfogta Darryl Fitton-t (2010-es Grand Slam of Darts - F. csoport)

Szerencsére kilencnyilasokkal sem fukarkodtak a Grand Slam versenyek, bár annyi nem született rajtuk, mint az eddigi vb-ken, ám három alkalommal mégis örülhettünk a tökéletes játéknak. Az elsőt 2008-ban James Wade dobta meg Gary Anderson ellen, majd ezután hat évet kellett várni arra, hogy ismét kilencnyilast lássunk. 2014-ben Kim Huybrechts dobott tökéletes játékot Michael van Gerwen ellenében, tavaly pedig Dave Chisnall-nek sikerült a perfect game, amihez Peter Wright asszisztált.

2008: James Wade kilencnyilasa Gary Anderson ellen

2014: Kim Huybrechts tökéletes játéka

2015: Perfect game a'lá Dave Chisnall

Aztán 2010-ben megtörtént az, amire szerintem sokan nem számítottak. A civilben asztalosként dolgozó Scott Waites - miután 2009-ben alulmaradt a fináléban - az egész tornán parádés játékot bemutatva végigverte a mezőnyt, és feljutott a csúcsra. A döntőben James Wade-et győzte le 16-12 arányban, közel 100-as átlagot dobva, és fantasztikusan dartsozva. Így hosszú PDC hegemónia után a BDO-nak is meglett az első (és eddig az egyetlen) Grand Slam trófeája.

sport_lustig_grandslamfnl10.jpg

Scott Waites eddig az egyetlen BDO-játékos, akinek sikerült elhódítania a Grand Slam trófeáját

A 2010-es döntő teljes felvétele

Ám ezután minden visszatért a régi kerékvágásba. Phil Taylor ismét nyeregbe került, és 2011-ben, 2013-ban és 2014-ben újra triplázni tudott. 2012-ben azonban MvG már a második körben elbúcsúztatta a további küzdelmektől. A holland pedig egészen a döntőig meg sem állt, ahol egy másik holland - Raymond van Barneveld - volt az ellenfele. A házidöntőt pedig a rutinosabb nyerte, így úttörőként RvB szerezte meg az első narancsos tornagyőzelmet, amihez aztán a kopasz 2015-ben hozzácsapott egyet, így alakítva 7-2-re az angol-holland párviadal állását.

raymond-van-barneveld-william-hill-grand-slam-of-darts-final_10ly6aocs4tqf1t8yvtg7nzzoe.jpg

Raymond van Barneveld - első hollandként - 2012-ben szakította meg a 2007 óta fennálló angol hegemóniát

2015 pedig ismét történelmi jelentőségű eseményt hozott el a Grand Slam életében. Hosszú évek remetesége, és visszautasított meghívások után végre megjelent a színpadon a BDO egyik, ha nem a legikonikusabb neve, a harcos, aki soha nem adott fel semmit, amibe belekezdett, és - reményeink szerint - a mostani versenyre is meghívót kapó Martin Adams, aki - elfogulatlanság nélkül állítva - különleges fűszerként hatott a versenyre. És ha már megjelent, akkor meg is mutatta, hogy milyen jól űzi ezt a játékot. Veretlenül jutott tovább a csoportjából (kiejtve többek között Ian White-ot és Jelle Klaasen-t), hogy aztán egy pokolian izgalmas találkozón 10-9 arányban alulmaradjon Kim Huybrechts ellen. Aki látta azt a meccset - többek között én is - az soha nem fogja elfelejteni, mekkorát is harcolt "Wolfie", mert bizony nem sok hiányzott volna neki a győzelemhez.

_80039106_mmdartswolfiewins1stround.png

Martin Adams élete legnagyobb küzdelmét már megvívta. Reméljük, hogy a tábla előtt is újra megmutatja, hogy is kell játszani

Adams vs. Huybrechts (1. rész)

Adams vs. Huybrechts (2. rész)

Adams vs. Huybrechts (3. rész)

Ennyi lenne hát a rövid kis história erről a sok ember számára kedves versenyről. Reméljük, hogy 2017-ben, amikor a jubileumi 10. tornát rendezik majd Wolverhampton-ban, talán még többen lesznek, mint amennyien az eddigi összes tornán jelen voltak. Ám egyelőre koncentráljunk a mostanira, elvégre holnap ismét elhangzik a már jól ismert "Game On", és a két szervezet játékosai újra egymásnak feszülnek. Hajrá!!!

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr4311949753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása