9 Nyíl

Tiltsák be az alkoholt, mert az csak egy dopping

2016. december 26. 10:42 - Denis Potvin

Ezt nem mi mondjuk, hanem az egykori világbajnoki elődöntős, a most szakértő-elemzőként dolgozó Co Stompé. A holland dartsos hazája egyik jelentős tévécsatornájánál dolgozik és a De Telegraaf nevű újságnak nyilatkozta egy hete. Érdekes témát feszeget, amelyhez a világ legjobbjai is hozzászóltak. Nálunk is sok vita folyik erről, bár a magyar álláspont sziklaszilárd. De abban az óramű pontossággal működő rendszerben, mint a PDC, vajon ez hogyan is van. Stompé és többen is elmondják.

co-stompe.jpg

A korábbi kiváló játékos azt mondta, hogy egész egyszerűen tiltsák be az alkoholt, mert az nem más, mint egy dopping: „Ez dopping, nem tudjuk letagadni. Nyugodtabbak leszünk és az idegeinken is jobban tudunk uralkodni. Én is ittam. De amikor meg nincs alkohol, remegsz mint falevél a tábla előtt. Küzdeni kell, hogy megtartsd a koncentrációt és a figyelmet."

„Jó lenne látni a legjobb 16 játékost úgy játszani, hogy nem fogyaszt alkoholt. Szeretném látni, hogy a szünetek után az alkohol szonda ugyanazt az értéket mutatja. Csodálkoznék, ha így lenne és ez a téma örök vita marad."

Érdekes az is, amit a cikket továbbpublikáló Josh (joshsdartistry.wordpress.com) mond. Annak ellenére, hogy az alkohol a Nemzetközi Doppingügynökség tiltólistáján szerepel, mégsem tilos a dartsban és nem is ellenőrzi senki. Erre utal Jelle Klaasen megjegyzése is, aki szerint bármilyen tiltott szer doppingnak számít, az alkohol nem. Ahogy elmondta nyugodtabbak lesznek tőle és a Kobra szerint képmutatás az egész és meggyőződése, hogy a világ 32 legjobb játékosa közül csak 2-3 nem fogyaszt alkoholt. Ez egy döbbenetes, de talán nem furcsa kijelentés.

Gary Anderson is valami hasonló célzott azzal a kijelentésével, hogy ők csak egy pub-játékosok, normális fiúk, akik a kocsmában találkoztak és most űzik ezt hihetetlen népszerű játékot. Josh azt is megemlíti, amit mi is feszegettünk egy korábbi cikkünkben, hogy Hollandiában elsőre mindenki megdöbbent azon, hogy Michael van Gerwent idei eredményei sem predesztinálták az év sportolója díjra, de talán ennek oka lehet az is, ahogy a sportágat – talán éppen az alkoholfogyasztás miatt – megbecsülik.

Ennek ellenére a holland sportminiszter is ott volt a napokban az Ally Pally-ben, hogy a nem kis holland kontingenst támogatásáról biztosítsa arról, hogy a dartsot valóban megbecsülik: „Azért jöttem, hogy egy hosszú vita végére tegyek pontot. A darts sport, vagy szórakozás? Sport. A legmagasabb szinten."

Ha valaki, akkor Stompé tudja, mit jelentenek ezek a szavak. 2001-ben néhány füves cigi elfüstölése miatt kapott kéthónapos eltiltást. „Egy belga verseny előtt két héttel szívtunk, de még utána is a vérünkben felfedezhetőek voltak a nyomai.”

Az örök vita tehát folytatódik, és ahogy fentiek is bizonyítják, a legmagasabb szinte is ott van az idegnyugtató. Az is elképzelhető, hogy egy-két játékos valóban nem a színpad okozta lámpák, vagy feszültség nyomán izzad annyira.

2 komment
Címkék: alkohol darts 9nyil
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr2112073901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bkkzol 2016.12.27. 13:57:30

Igen tiltsák be az alkoholos italokat, de egy időben a szénsavas és színezett italokkal valamit a mesterséges anyagokat és színezékeket tartalmazó élelmiszereket! Valamit a génmanipulált ételeket...

Dorinda41 2016.12.27. 14:51:04

@bkkzol: Ez most speciel nem erről szól:) Bár egyetértek.
süti beállítások módosítása