9 Nyíl

Színpadon a nagyágyúk - avagy lesz-e csillaghullás a mai napon?

2016. december 28. 11:25 - Dart Major

William Hill PDC darts-világbajnokság - 11. nap (beharangozó)

Tizenegyedik napjához érkezett az idei világbajnokság és ez a nap elég különleges lesz. Nemcsak azért mert táblához lép például James Wade vagy Peter Wright, hanem mert az esti mérkőzések között kettőn már a legjobb nyolc közé jutás lesz a tét. Eddig abszolút semmi okunk nem lehet a panaszra, óriási meccseket láthattunk, volt meglepetés is bőven, akadtak pár igen komoly teljesítmény is (gondoljunk csak Darren Webster mesébe illő győzelmére Whitlock ellen vagy Barney tegnapi fantasztikus játékára), szóval izgalmakból ma sem lesz hiány.

pdc_1.jpg


Az első párban a belgák kiválósága Kim Huybrechts csap majd össze az ifjú német Max Hoppal. A tét nem kicsi, hiszen a győztes lesz majd a legjobb tizenhat között Phil Taylor ellenfele. Az első fordulóban Kim elég simán 3-0-ra ütötte ki James Wilsont, és a belga majd 99-es átlaga azt jelzi, hogy remek formában érkezett a tornára. Max Hopp komoly skalpot gyűjtött be amikor megverte a versenyen huszadik kiemelt Vincent van der Voortot.  A két játékos eddig három alkalommal csapott össze, ezekből kettőt Huybrechts nyert és egy alkalommal a német tudott győzni. Igaz ezek mind 2015-ös eredmények, tehát aki ebből akar következtetni az nem biztos, hogy jó úton jár. Az idei formájuk viszont beszédesebb. Kim Huybrechtsnek egy döntője és négy elődöntője volt a European Touron, nagy tornák közül pedig a Grand Prix és a Players Championship Final negyeddöntői voltak kiemelkedő eredményei. Szóval nem érdemtelen az, hogy a belga a tizenharmadik helyen áll a ranglistán. Hopp ennél kicsit szerényebb dolgokat produkált, de messze nem lehet félvállról venni. Aki a legjobb tizenhat közé jut a European Championshipen, vagy negyeddöntőt játszik egy ET állomáson az rossz játékos nem lehet. Minden összevetve a belgát érzem esélyesebbnek a győzelemre, és azt hiszem ezzel nem vagyok egyedül.

A ranglista hatodik helyezett James Wade a délután második párosításában lép a tábla elé mégpedig a korábbi világbajnok Steve Beaton ellen, aki jelenleg a 27-ik pozíciót foglalja el a kiemeltek között. Igen komoly múltjuk van, hiszen eddig már húsz alkalommal összefutottak különféle versenyeken. (Idén azonban valami furcsa szeszélynek köszönhetően nem találkoztak). A mérleg finoman szólva is Wade felé billen, egész pontosan 17–3-ra vezet. Két érdekessége is van kettejük csatájának. Több mint tíz éve játszottak először egymás ellen, illetve a PDC világbajnokságon két alkalommal is összecsaptak a legjobb 32 között. Mind a két alkalommal Wade jutott be a legjobb tizenhat közé. Az első körben meggyőző játékot mutattak mind a ketten, James Wade lelépte szett veszteség nélkül az idősebbik Huybrechtset, míg a Bronz Adonisz 3-1 arányban nyert Devon Petersen ellen. Igen komoly meglepetés lenne ha vb sorozatot nem folytatná Wade, hiszen idén elég jó szezont futott. Megnyerte ugye a European Matchplayt (6-2-re verte az elődöntőben Mvg-t), bejutott a Grand Slam döntőjébe, a Mastersen és a European Championshipen pedig elődöntőt játszott. Ezzel szemben Beaton „csak” egy World Matchplay negyeddöntőt és egy Players Championship döntőt és egy elődöntőt hozott össze idén. Summa-summarum toronymagas esélyese Wade a meccsnek, de ne feledjük, hogy Steve Beatont sosem szabad leírni mert egy végtelenül stabil és kiegyensúlyozott játékos.

james-wade-trophy-european-darts-matchplay_3467608.jpg

A délutáni programot Jelle Klaasen és Brendan Dolan összecsapása zárja majd. Klaasen a verseny tizedik kiemeltje, az előző vb elődöntőse. Elég küzdelmes első fordulón vannak túl a felek, Klaasen hektikusan játszva verte meg de Graafot 3-1-re, míg Dolan nagy csatában verte Kistet. Persze minden meccs más és más, jó és rossz napok jönnek-mennek. Ha megnézzük a ranglistát és az utóbbi idők teljesítményét akkor nincs túl nehéz dolgunk rájönni, hogy Klaasen komoly esélyes a mérkőzésen. Mondhatni áll neki a zászló. Legalább ha szigorúan csak a ranglistát nézzük. Ha viszont az egymás elleni eredményeket szemléljük meg akkor 5-3-as Dolan vezetést láthatunk. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az utolsó három csatát a holland nyerte, szóval még ez a mutató is csalóka. Idei évüket összehasonlítva szintét a holland áll jobban, mert Ő egy ET döntőt, egy European Champsionship nyolc közé jutást és egy UK open elődöntőt is összehozott. Ezeket leszámítva viszont túl sok siker nem jutott a Kobrának, ami elég meglepő. Sokan nagy jövőt jósoltak neki de idén ez nem igazán mutatkozott meg. Persze még bőven van ideje, alig múlt 31 éves. Lehet éppen a mostani világbajnokságon dob valami nagyot. A legjobb tizenhat közé nagy sansza van bejutni mindenesetre.  

Az esti programot a második forduló utolsó mérkőzése zárja, amit a közönség nagy kedvence a világranglista harmadik helyén álló Peter Wright vív majd a harmincadik kiemelt walesi Jamie Lewis ellen. Eddig ötször találkoztak egymással, négy alkalommal Snakebite győzött, egyszer pedig Lewis sikerével ért végét a párharc. Idén ők is elkerülték egymást, tehát sok mindent leszűrni ebből nem lehet. A fiatal walesi a Mick McGowan elleni első fordulós győzelmével elérte legnagyobb sikerét a vb-n, eddig még nem élte túl soha az első kört. De sok öröme nem lehet ebben mert Wright nem véletlenül áll ott a ranglistán ahol. Míg Lewist a sikerek elkerülik a tornákon addig Wright szállítja a jó eredményeket. Players Championship győzelem, UK Open döntő,  három ET döntő, World Series döntő, Grand Slam, E.C. elődöntő szóval komoly eredmények. A győzelem hiányzik Snakebitenak, de az esetek nagy részében egy hiányos hajzatú holland Úriember jön vele szembe, így ez valahol érthető. Az első fordulót sima 3-0-ás sikerrel vette a skót és ha most is szett veszteség nélkül menne tovább az nem lenne meglepetés.

freepix_darts_wright_v_hendriks_sw4.jpg

Az este ezután már a legjobb nyolc közé jutásért vívott mérkőzésekkel folytatódik. Előbb a címvédő Gary Anderson csap össze Big Ben van de Passal. A skót eddig még meg sem izzadt a világbajnokságon, 3-0 Frost ellen majd pedig 4-0 Gilding ellen. Tükörsima mérkőzések. Ezzel szemben a fiatal holland az első körös könnyed sikere után nagyon megizzadt Terry Jenkins ellen és csak minimális különbséggel tudott nyerni. Ennél pedig minden bizonnyal több kell majd Gary ellen. A meccs egyik érdekessége, hogy még sosem találkoztak egymással. A másik érdekesség, hogy mind a ketten egy jó idényen vannak túl. Gary nyert Dubaiban, Aucklandban és Japánban is, elment a négy közé a Grand Slamen és a Bajnokik Ligájában is, játszott egy döntőt a Grand Prixen, és megnyert egy P.C. fordulót is. Benito pedig három Players Championship kört is megnyert, a Grand Slamen a legjobb tizenhat közé jutott, úgy hogy a csoportját is megnyerte. Ezen felül elérte a legjobb tizenhatot a UK Openen is, és még egy ET elődöntőt is összehozott. És, hogy ki fog nyerni? Erre nem tudok válaszolni. Persze Gary nagy esélyese a tornának, kiváló játékos, de egy olyan hollandot nem lehet leírni aki megverte már egy döntőben Mvg-t, és aki legyőzte idén Wadet, Lewist, Norrist és Chizzyt is.

Egy klasszikussal zárjuk az estét. Adrien Lewis – Raymond van Barneveld. Kétszeres világbajnok az ötszörös világbajnok ellen. Két korábbi Premier League, World Matchplay és World Grand Prix győztes. Egy négyszeres csapatvilágbajnok egy kétszeres ellen. Tényleg klasszikus ez a párosítás. Maratoni hosszú a történelmük, 32 Barneveld győzelem, 21 Lewis siker és két döntetlen. Idén 5-3-ra vezet Barney, de ez egy ilyen meccsen nem feltétlen jelent bármit is. Tavaly az elődöntőben futottak össze az Ally Pallyben, és akkor Jackpot tudott győzni 6-3-ra. Az idei világbajnokságon igencsak magabiztosan dobálnak a felek. Barney 3-0-ra verte Robbie Greent az első körben, tegnap pedig iskolajátékkal lépte le Alan Norrist. Lewis sem vesztett még szettet, sima 3-0 Caris ellen, és egy kiváló 102-es átlaggal megspékelt 4-0 Joe Cullen ellen. Ezekből kiindulva hatalmas ütközetre van kilátás, és látszik, hogy idén a világbajnokságra hegyezték ki a formájukat. Egyikük sem nyert nagy tornát idén (Lewis azért párosban világbajnok lett illetve kétszer is dobott 9 nyilast), mondhatjuk, hogy ezt az évet beáldozták a vb felkészülés oltárán. És, hogy ez a felkészülés kinek sikerült jobban? Majd a meccs után megtudjuk. Én biztos nem fogadnék erre a csatára.

dartmain.jpg

Ezek után nézzük, hogy Ti mit gondoltok a mai napról:

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr1812077681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Genius2 2016.12.28. 16:12:33

Kíváncsi vagyok, lesz-e 9 nyilas ezen a VB-n, de tippem: nem.

Dart Major 2016.12.28. 19:23:11

@Genius2: Szerintem ma érkezik egy az esti programban ;)

Dart Major 2016.12.30. 16:53:52

@Genius2: Lehet Neked lesz igazad. Bár akkor a "mixem" miszerint lesz 9 nyilas a kukában landol :D
süti beállítások módosítása