9 Nyíl

Az EU átírhatja a darts szabályozását is

2017. november 16. 16:45 - Denis Potvin

Egy másik sportágban, de egy érdekes döntést hozott tegnap az EU egyik szakbizottsága, amely felülírhatja más sportágak, így akár a darts szabályrendszerét is. Peter Verbeek, holland dartsjátékos írta a twiterrén, hogy két holland gyorskorcsolyázó, a már visszavonult Mark Tuifert és Niels Kersholt perelte be a holland és a nemzetközi gyorskorcsolya szövetséget is, mivel három évvel ezelőtt megtiltották nekik, hogy egy nagy bevétellel járó, dubaji versenyen vegyenek részt. A versenyzők azóta visszavonultak, de nem hagyták annyiban a dolgot. A lényeg jön lejjebb.

83-16012014123225.jpg

A Reuters még kedden közölte, hogy az EU meghozta az első fokú ítéletet, amelyben a korcsolyásoknak adott igazat, miszerint sem a nemzeti, sem pedig a nemzetközi szövetség nem tilthatja meg egyetlen sportolónak sem, hogy – mivel életfenntartásra hivatkoztak, tehát nyilván a komoly pénzdíj miatt – olyan eseményen vegyen részt, amelyet nem a nemzeti, vagy nemzetközi szövetség rendez.

Ez a szabály elképzelhető, hogy lavinát fog elindítani más sportágakban és Verbeek szerint a dartsban is. Ahol a BDO-ban, vagy a PDC-ben szereplőket is komoly szerződés köti, hogy nem vehetnek részt külön versenyeken. A BDO-sok a nyereményüket kockáztatják, ha beneveznek a PDC Qualifying Schoolba. Vagy például a PDC-sek sem mehetnek más által szervezett televíziós versenyekre.

Ahogy a Nemzetközi Korcsolya Szövetségnek át kell szabni a szabályrendszerét, könnyen várhat ez a következmény más sportági szövetségekre is, ahogy Verbeek is írta a twitterén. Annak idején a Bosman-szabály átszabta az európai futballpiacot, könnyen lehet, hogy ez a döntés is precedens értékű lehet. Bár azt gyorsan hozzá kell tenni, hogy a PDC egyre komolyabb pénzdíjaival nem lesz egyszerű vetélkedni, majd kiderül, milyen hatása lesz ennek a döntésnek a dartsra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr2113285803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása