9 Nyíl

Meglepő eredmény nélkül ezen a délután sem maradtunk

2018. december 20. 17:40 - matyi96

PDC WilliamHill World Darts Championship 2019 - Alexandra Palace - nyolcadik nap, délután (összefoglaló)

Ahhoz már hozzászokhattunk, hogy a darts világában nincs olyan, hogy biztos eredmény. Ezt ezen a világbajnokságon a játékosok már oly sokszor bebizonyították számunkra. Ma sem maradtunk meglepő eredmények nélkül a délutáni session alatt, ugyanis két kiemeltnek újra búcsút inthettünk.

pdc-world-dart-championship-2019.jpg

Jermaine Wattimena (holland, 29.) - Michael Barnard (angol, 81.) 3-0 (3-2; 3-1; 3-0)

Rögtön egy második körös mérkőzéssel kezdték a napot (már első körös nem is volt). Két játékos, akik igazából egymás ellentetje. Wattimena becenevéhez hűen egy gyors játékos, míg Barnard megfontolt, sokkal lassabb stílusban játszik. 

Az első szettet Wattimena kezdte jobban, azonban kiszálló hibáinak köszönhetően Barnard átvette a vezetést 1-0 után, 2-1-re megfordítva a mérkőzést. A következő legben sem ment igazán jól a kiszállózás a hollandnak, azonban nagy nehezen megoldotta D1-gyel a leget, amivel egyenlíteni tudott. Barnard a döntő legben elhibázta első dupláját, ami aztán a szettbe került. Wattimena ugyanis nem hibázta el az újabb lehetőséget, így pedig az ő vezetésével ért véget az első játszma.

A folytatásban igazából nagyobb változás nem történt. Legalábbis az elején. Az első leg az angolé lett, Wattimena újfent elszórt egy kört, mielőtt Barnard 120-ról kiszállt volna. A borzasztó kiszállózás a hollandtól már nem is volt meglepő, viszont a tömeg egészen rendben volt nála. Legfőképp ennek köszönheti azt, hogy átvette a vezetést a ebben a szettben is, amit végül be is húzott.

És nem cselekedett másképp sem az utolsó szettben sem a holland. Ott ráadásul tükörsimán, remek játékkal ment át Barnard-on. Akadt egy 130-as kiszállója is Wattimena-nak, tényleg remek játákot nyújtott. Végül egy tizenhat nyilassal zárta le a szettet és a meccset.

wattimena-barnard.jpg

Alan Norris (angol, 25.) - Steve Lennon 3-2 (ír, 38.) (2-3; 3-0; 2-3; 3-2; 6-5)

Alan Norris-ra is sor került, régen láthattuk már őt, talán a szemüveg is szokatlan látványt nyújtott. Steve Lennon már bemutatkozott, ráadásul jó játékkal.

Az első játszmában gyorsan 2-0-ás vezetésre tett szert az ír játékos, de aztán Alan Norris visszakapaszkodott. A döntő legben azonban Lennon bizonyult jobbnak, meg is szerezte a vezetést a szettek tekintetében is. Norris felejthető játékot nyújtott egyébként.

A második szettben azonban elképesztő dartsot láthattunk Norris-tól. 110-es körátlagot produkált, 120 feletti első kilenc nyilas átlaggal. Brutális volt, Lennon-nak esélyt sem hagyott. 

A folytatás izgalmakkal teli volt. Norris hozta az első leget, még tartotta az előző szett jó játékát. Aztán Lennon magasabb szintre kapcsolt, valamint Norris sem dobott már olyan jól, mint korábban, főleg duplára nem ment neki. Lennon megfordította a szettállást, majd szettnyilai is voltak, de Norris még egyenlíteni tudott egy huszonkét nyilassal. A döntő legre azonban elfogyott, illetve Lennon-nak pedig megérkezett a legjobbkor a tömeg, így Lennon újra átvette a vezetést.

Norris kezdte a következő játszmát, az első játékot hozni is tudta. Majd jött Lennon, aki egyenlített. Norris nem hagyta annyiban, kellett is a jó játék a meccsben maradáshoz. Hozta a következő leget,majd Lennon is. Jöhetett újra a döntő leg. Norris elhelyezett egy száznyolcvanast is, de Lennon követte. Norris először hibázott a duplán, majd Lennon nem tudott 86-ról kiszállni. Norris nem kegyelmezett, meccsben maradt.

Jöhetett a döntő szett, a mindent eldöntő játszma. És micsoda szett volt ez?! Elképesztő. Megjött az idei világbajnokság első hirtelenhalálja. Ehhez az kellett, hogy 2-2 legyen először a szettbéli állás, ez meg is történt. Innentől kezdve két leggel kellett nyernie az adott játékos, kivéve, ha eljutnak 5-5-ig. Persze, hogy eljutottak 5-5-ig! Ám, ehhez óriási dráma is kellett... Steve Lennon-nak az egyik legben hátsó pályáról meg volt az esélye, hogy megnyerje a mérkőzést, azonban mindkét meccsnyilát mellédobta. Norris ezen a mérkőzsen megjárta a poklok poklát, és a mennyországot is. A döntő legben, A MINDENT ELDÖNTŐ LEGBEN, Lennon kezdett, ugyanis ő nyerte a bullradobást. Norris azonban keményen megnyomta ezt a leget, valamint Lennon-t még az ág is húzta (kipattanó nyíl). Egyébként maximum annyiban befolyásolta a meccset ez, hogy Norris nyugodtabban állhatott oda kilenc nyíl után kiszúrni a 81 pontot, amit meg is tett. Remek mérkőzés volt, sőt mondhatom azt is, hogy a világbajnokság eddigi legjobb meccse, ha minden szempontot figyelembe veszek! (Hiába, hogy az áltagok nem voltak az egekben, persze ennél lesz még jobb meccs is, semmi kétség nem fér hozzá.)

lennon-norris.jpg

Stephen Bunting (angol, 18.) - Luke Humphries (angol, 90.) 1-3 (2-3; 1-3; 3-1; 2-3)

A darts Peter Griffin-je is megérkezett végre, ellenfele Luke Humphries volt.

Komoly első szettet toltak, főként Humphries remek játéka volt figyelemreméltó. Bunting rögtön egy breakkel nyitott, ráadásul egy tizenöt nyilassal. Humphries természetesen egyből összeszedte magát, kiegyenlített egy breakkal, majd a vezetést is megszerezte. A kezdését hozta a volt BDO-világbajnok, azonban a döntő leget Humphries uratla, és egy gyönyörű 142-es (T17, T17, D20) kiszállóval el is vitte a szettet.

Buntingot talán meglepte Humphries kemény játéka, bár láthattunk már tőle ilyet. Ez a szett sem Bunting-ról szólt, Humphries teljes mértékben vitte a showt eddig. Ebben a játszmában egy 136-os kiszálló érkezett tőle, majd a végén úgy tűnt, hogy akár szorossá is teheti Bunting a szettet, de elhibázta a kiszállóját, Humphries pedig nem engedett több hibát.

Bunting-nak életbevágó volt az, hogy hozza a következő játszmát Humphries ellen, ellenkező esetben kiesett volna. Ennek tudatában Stephen összekapta magát és produkált egy erősnek mondható négy leget, melyből három az övé is lett. A lehető legjobbkor kapta össze magát.

Lélektanilag fontos szett volt tehát az előző, ugyanis nem volt már szünet, egyből folytatódott a mérkőzés. Humphries folytatnia kellett az eddig mutatott kitűnő játékát, mivel Bunting elkapta a fonalat. Az első leg Bunting-é lett, sőt Humphries hibáinak köszönhetően esély nyílt egy breakre is, azonban besokallt 80 pontra, így Humphries egyenlített. Humphries nem használta ki a következő legben adódó lehetőséget, Bunting nagy nehezen, de hozta a kezdését. Kissé megviselte ez Luke-ot, a következő játékot nem igazán kezdte jól. Aztán berősítettek mindketten, Bunting száznyolcvannal lerakta magát 40-re. Elsőre nem sikerült, de volt még egy köre rá, melyben szintén nem tudta megoldani a maradékot. Szettnyilakat rontott el, Humphries pedig 92-ről két nyíllal kiszáltt. A meccsbenmaradásért dobhatott Stephen, azonban Humphries bekezdett egy 140, 174-es kombóval, ami nagy előnyt jelentett számára. Humphries 88-ra jött, Bunting ekkor 114-re kerekített. Luke egy 5, T17, D16-tal befejezte a mérkőzést, amely egy újabb kiemelt, esélyesebbnek tartott játékos búcsúzását jelentette.

humphries-bunting.jpg

Steve Beaton (angol, 20.) - Chris Dobey (angol, 36.) 0-3 (2-3; 0-3; 0-3) 

Chris Dobey igazából kis híján maradt le a kiemelt pozícióról, de azt megmutatta az első körben, hogy tud játszani. Steve Beaton pedig öreg motorosnak számít, a rutin mellette szólt.

Ahogyan kezdte a meccset Beaton szinte rá sem lehetett ismerni. Dobey pedig élt az élet lehetőségivel és nagyon gyorsan 2-0-ás előnyre tett szert. Nyilai voltak a 3-0-ért, elhibázta őket, Beaton pedig visszakapaszkodott, egészen 2-2-ig. A döntő leg fej-fej mellett haladt, azonban mikor 40-re kerekített a Bronz Adonisz, Dobey a maradék 88 pontját bull-lal befejezve megoldotta és megnyerte az első szettet.

Hát a második szett sem alakult jobban Steve Beaton számára. Úgy tűnt, mintha nem érezné otthonosan magát a színpadon, pedig már zsinórban a tizennyolcadik világbajnokságát játszotta. Persze ez nem jelenti azt, hogy neki mindenképp jól kell dobnia. Dobey sem dobott űrátlagot, de sokkal jobban élt az esélyekkel, így ez a szett most 3-0 lett a javára.

A harmadik, egyben az utolsó szettben a mérkőzésen, valamint a délutáni session-ön sem hozott változást. Dobey ugyanolyan simán nyerte meg ezt a játszmát, mint az előzőeket. Nem ez volt Steve Beaton nagy napja az biztos, igazából azt a két leget, amit megnyert sem teljes mértékben magának köszönhette, úgyhogy kellett a szerencse, ahhoz, hogy ne 9-0-lal és nyert leg nélkül vonuljon haza. Ebből tehát kiderült, hogy ez a szett is 3-0-lal Dobey-é lett, mint az előző.

A délutáni program ezzel véget ért, azonban este jön a folytatás!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr9414503340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása