9 Nyíl

Hatalmas magyar sportdiplomáciai siker végre a dartsban is

2019. szeptember 10. 09:00 - Denis Potvin

Érden 2020-ban European Tour-versenyt rendeznek.

Elmondhatatlan örömöt szerzett a magyar dartsrajongók körében az a hétfő délutáni hír, amelyben a PDC Europe kihirdette a 2020-as versenyhelyszíneket. Mint arról mi magunk is beszámoltunk, Budapest, pontosabban Érd kapta a május 8-10. közötti European Tour-versenyt. Ilyen színvonalú dartstornát még sosem rendeztek korábban hazánkban. Vereczkey Lajost, a PDC Europe kelet-európai ügyekért felelős biztosát kérdeztük a részletekről.

20190309budapest-darts-gala6_1.jpeg

Miért éppen Budapest?

„Azt gondolom több összetevője van ennek – mondta Vereczkey –, az biztos, hogy a sikeresen megrendezett idei gála sokat nyomott a latban. A PDC Europe vezetőit az a tény is meggyőzhette, hogy a Budapest Darts Gálára gyakorlatilag 36 óra alatt elfogyott az összes belépő. Azt is látták az irányítók, hogy milyen elképesztő szeretet és érdeklődés kíséri hazánkban a sportágat. Ezek mind meggyőzték a szervezőket, hogy érdemes a hazánkba jönni.”

Vereczkey Lajos még hozzátette, az eseményt a PDC Europe szervezi, minden olyan kérdésben, amelyek a magyar jogszabályokat érintik, illetve a szervezet kéréseinek a teljesítésében, a hazai dolgokhoz kapcsolódó szervezésben a PDC Hungarian Fan Club segíti a munkát.

„A PDC minden évben újra és újra átgondolja a helyszíneket. Így kerülhetett ki – egyelőre ideiglenesen, hiszen a 12. ET-torna megrendezésére még folyik a cseh lobbi – Prága is. Illetve azt is érdemes megnézni, hogy milyen mértékben szervezték át a németországi helyszíneket is. Bizony, akadt olyan torna, amely nézettségében nem érte el az eredeti elvárásokat. Így a mi megbízatásunk is csak a jövő évi tornára szól. Ha sikeres lesz minden, nem kérdés, hogy lehet folytatás. Az lenne a jó, ha a vasárnapi versenyekre minden belépő elkelne, a szombatot egy 80 százalékos házzal tudnánk vinni, míg péntekre 20-50%-os nézőszám már jó eredménynek számítana. Optimista vagyok az első nappal kapcsolatban is, hiszen ekkor játszanak majd a magyarok, a szurkolók biztos szép számmal jönnek majd ki a versenyre, éppen a magyarok miatt.”

Ha, az idén is bevett gyakorlatot követik jövőre is, akkor négy magyar dartsos egészen biztosan ott lehet a főtáblán. A szokásos selejtezővel juthatnak el oda a legjobb négy. Az is elképzelhető, hogy ha visszalépés történik, akkor a rendező ország biztosíthat új játékosokat. Ez pedig óriási lehetőség a legjobb magyar játékosoknak is.

„Gyakorlatilag minden részletről a PDC Europe döntött. Ők választották ki a helyszínt is, amikor tárgyaltunk, összesen négy csarnokot mutattunk be nekik, végül ők tették le a voksukat az Érd Aréna mellett. Akikkel már meg is kötöttük a szerződést.”

Az egyik legfontosabb kérdés, a szurkolók kiszolgálása, aminek egyik alapja a belépőjegyek ára. Ezzel kapcsolatban Vereczkey annyit mondott, hogy ezt is a PDC Europe határozza majd meg, de a tárgyalások során egyértelműsítve lett számukra, hogy most Kelet-Európában vannak, ahol mások a gazdasági viszonyok. Van a nemzetközi szervezet részéről olyan szándék, hogy nem fognak egekbe szökni az árak, így a magyar szurkolók is ki tudják majd gazdálkodni a tikettek árát. Ezekről döntés majd később születik.

Az a fajta munka, ami az elmúlt években Magyarországon a dartsot övezte, beérni látszik. A televíziós közvetítések, a média megjelenések, és nem utolsósorban az idei Gála, mind-mind hozzátett ahhoz, hogy egy ilyen döntés születhetett. Így tehát köszönet mindazoknak, akik tevőlegesen, vagy csak érintőlegesen is hozzá tudtak tenni ehhez. A magyar rendezést (és szervezést) illetően nincsenek aggályaink, ha nézők is lesznek, akkor talán hosszú éveken át élvezhetjük testközelből a világsztárokat. És akkor tényleg elindul valami a hazai dartséletben is. De kijelenthetjük bátran. Már elindult.

69794647_2452152881671629_7491178092489080832_n.jpg

Szólj hozzá!
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr8815055790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása