9 Nyíl

Jó arc vagy? Itt a helyed...

2017. november 03. 12:31 - adam_f

Egy kis barangolás a PDC-vb kulisszái mögött

Hamarosan nyakunkon a világbajnokság, és már egyre több játékos nevét tudjuk, akik ott lesznek a 2017 december 14-én kezdődő megmérettetésen. Természetesen mindenki megküzdött azért, hogy magát, illetve országát képviselhesse ezen a versenyen, ám volt néhány játékos, aki egészen "kalandos" körülmények után találta magát az Alexandra Palace színpadán.

20171025204807_83.jpg

Vagy inkább mondjuk úgy, hogy három játékos "szabadkártyával" lesz ott az idei világbajnokságon, aminek igazából véve nem sokan örültek (főleg azok, akik végigversenyezték az évet azért, hogy kvalifikálni tudják magukat a vb-re). A döntés azonban nem meglepő: a PDC ezzel a lépéssel azt akarja elérni, hogy a jelenleg még feltőrekvő dartsnemzetek is megmutathassák magukat a színpadon. Ugyanis kimondva, kimondatlanul, de a sportág népszerűsége egyre jobban növekszik, és olyan játékosok jelennek meg a palettán, akikről mondjuk egy éve még azt sem tudtuk, hogyan írják a nevüket. A legpozitívabb példa erre természetesen Rob Cross, aki tíz hónap alatt egy hobbijátékos villanyszerelőből top32-es profi lett, így ő is ott lesz a világbajnokságon. Ehhez pedig nem kellett neki semmilyen kedvezmény, mert ő megküzdött a 23. helyért, ahol az utolsó frissítés szerint jelenleg tartózkodik a ranglistán.

A 72 fős világbajnoki mezőny egyébként a következőképpen adódik össze: 32 fő a PDC ranglistájáról automatikusan kvalifikál a vb-re, 16 fő a Pro Tour ranglistáról kerül be, míg 22 játékos a nemzetközi selejtezőkről dobhatja be magát a tornára. A maradék két hely pedig a PDPA selejtezőről kvalifikált játékosoké.

Egyébként a három játékos, akik szabadkártyával lesznek ott a vb-n nem mások, mint a lengyel Krzysztof Ratajski, a dél-afrikai Devon Petersen, valamint a kanadai Jeff Smith. Mindjárt azt is kiboncoljuk, hogy melyikük hogyan keveredhetett ide. A döntés egyébként azután született, miután a három játékos nem tudott egy versenyről sem kvalifikálni egyenes ágon a világbajnokságra. Ezt rögvest fel is kapta a média, amit persze nem nehéz megérteni, hogy miért. Paul Nicholson például azonnal jelezte a PDPA felé, hogy tisztázni kellene ezt a problémát, és más Tour Card birtokos játékosok is nemtetszésüket fejezték ki a döntés miatt.

A lengyel Ratajski volt az első, aki szerencsével járt, mint a "PDC ranglista legmagasabban rangsorolt kelet-európai játékosa". Viszont hozzá kell tennünk azt, hogy ez a cím még nem létezett az év elején. Derék lengyelünk pedig - aki még PDC Tour Carddal sem rendelkezik - annak rendje és módja szerint megpróbálkozott a selejtezővel, ám a budapesti elődöntőben elvérzett honfitársa, Krzysztof Kciuk ellen, így nem jött össze az egyenesági kijutás. Pedig éppen előtte nyerte meg Bridlingtonban a World Masters-t, és kapta meg a felkérést, hogy vegyen részt a BDO-világbajnokságon. Ezt azonban ő elutasította, mivel mindenképpen a PDC-vb-n szeretett volna indulni. Talán már tudott valamit, amit esetleg mi még nem...???

32825_krzysztof-ratajski.jpg

Rajta kívül még ketten mondhatják el magukról, hogy helyezésük által kerültek ki e nemzetközi megmérettetésre. A kanadai Jeff Smith hazája nemzeti szövetségének első számú játékosaként (azután, hogy nem sikerült kvalifikálnia a BDO-világbajnokságra), míg a dél-afrikai Devon Petersen a legmagasabban rangsorolt afrikai játékos jogán vehet részt a világbajnokságon. Adja is magát a kérdés: vajon Smith akkor is megpróbálkozott volna a lakeside-i selejtezővel, ha esetleg tudott róla, hogy első számú kanadaiként ott lehet a PDC-vb-n? S vajon ezek a kritériumok miért nem szerepeltek az év eleji kvalifikációs lehetőségek között? 

Ám akár vehetnénk német (ellen)példát is Max Hopp személyében. A 21 esztendős német játékos jelenleg az első számú versenyzője hazájának aki úgy kapott lehetőséget két World Series versenyen való részvetelre (Las Vegas, valamint Düsseldorf), hogy előtte közel másfél évig még negyeddöntőig sem jutott el kiemelt versenyeken. Azonban annyira nyomják őt (a PDC és a PDC Europe), hogy a legjobb német legyen, hogy éppen ez a nyomás az, ami miatt nem tud megfelelően teljesíteni. Szemben Martin Schindlerrel, aki már most ott van a topon és ezt mi sem mutatja jobban, hogy a Pro Tour ranglistáról kvalifikálta is magát a világbajnokságra. Hoppal szemben ő megdolgozott a helyéért, ezért ő jogosan örülhet, hogy ott lehet a vb-n. Vagy itt van például Mensur Suljovic, aki a semmiből küzdötte fel magát oda, hogy a világ legjobb öt játékosa között legyen. Megnyerte a Bajnokok Ligáját, és szinte minden versenyen, ahol elindult, legalább az elődöntőig jutott. Talán ez is közrejátszott abban, hogy megkapja a World Series németországi versenyére a meghívót.

Barry Hearn gyakorta puffogtatja azt a frázist, hogy a darts egyenlő esélyeket kínál a játékosok számára. De vajon tényleg így van ez?

22642_freepix_wlddrts-hearn11.jpg

"Mivel a profi darts világszerte fejlődésnek indult, fontosnak tartjuk, hogy figyelemmel kísérjük a különböző földrészek helyzetét annak reményében, hogy a világbajnokság teljesen reprezentatív legyen - mondta a szervezet első embere. Ebben az évben került bevezetésre a közép- és dél-amerikai selejtezőverseny, amely mellett az ázsiai, valamint az európai tornák is nagyfokú fejlődést mutattak. A világbajnokságon húsz nemzet fogja képviseltetni magát, amit mind a világhálón, mind pedig a rekordszámot mutató televíziós csatornákon keresztül látni fognak a nézők." 

Viszont ha a nyilatkozat mögé nézünk, akkor látnunk kell azt, hogy a PDC - a BDO-val szemben - nem más, mint egyfajta üzleti vállalkozás, amelyben mindig azt nézik, hogy miből lehet profitot termelni, és milyen előnyöket tudnak szerezni a szervezet számára. Ilyenek például a szponzorációs, valamint a műsorszórási jogok megszerzése, mondjuk éppen Kelet-Európában, tehát ezért is fontos az, hogy valaki képviselje az adott régiót a világbajnokságon.

Akik pedig rendelkeznek Tour Card-dal, vagy ott lesznek a vb-n, vagy otthon ülnek, és mereven néznek maguk elé, hogy vajon nekik miért nem sikerült kijutniuk...

Talán a jövőben jó lenne kicsit egyértelműbbé tenni a kvalifikációs kritériumokat, nem pedig "pofára menni"...

(forrás: Jamie Show: If your face fits - Why the PDC should stop rolling out the red carpet című írása

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr413146726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása