9 Nyíl

Fókuszban a nyílmesterek (8. rész)

2017. december 12. 10:00 - Dart Major

2018 William Hill PDC darts-világbajnokság: Játékosmustra

Amikor az első dárda elrepül az Alexandra Palace-ban, pont akkor lesz kétéves a blogunk, amely mostanra már kissé ki is nőtte magát. Úgy látunk hozzá a 2018-as évnek, hogy a már meglévő profizmusunkat elővéve prezentáljuk nektek a világbajnokság eseményeit. Tavaly is sikerült egy elég komoly (23 részes) sorozatot elétek tárni a PDC történelemkönyvéből, most pedig úgy döntöttünk, hogy bemutatjuk nektek azt a 72 játékost, aki december 14-től kezdve veszik birtokba az AllyPally színpadát. A mostani részben a világranglista játékosainak újabb montázsát tárjuk elétek, jönnek a legnagyobbak, vagyis az 1-8. helyezettek.

wk-darts-williamhill-e1480587323108.jpg

Michael van Gerwen (Hollandia)

mvg_8.jpg

Gondolom senki nem lepődik meg, hogy a zöld mezes ufó azaz Michael van Gerwen szerepel a lista első helyén. Nagyon fiatalon kezdte az ipart, hiszen már 2005-ben csatlakozott a BDO-hoz amikor még csak tizenhat éves volt. 2007-ig maradt ott, ezalatt megnyerte a World Masterst, elődöntőt játszott a World Darts Trophy-n, illetve nyert még négy tornát. A 2005-ös WDF junior EB-n mindent elvitt, egyéniben, párosban, csapatban és összetettben is győzött. 2008-ban már a PDC-ben találtuk hősünket aki első négy világbajnokságán kétszer az első, kétszer a második körben kiesett, illetve elbukott két junior vb döntőt. Mások talán már feladták volna, és hagyták volna a bánatba az egészet. De van Gerwen nem így tett. A többit pedig már tudjuk. A kitartás és a szorgalom (plusz a tehetség) meghozta a gyümölcsét. Mára MvG kétszeres egyéni, illetve páros világbajnok lett. Négyszer nyerte meg a European Championship és Players Championship Finals küzdelmeit. Három-három alkalommal gyűjtötte be a Grand Prix, a Grand Slam, a Premier League és a Masters serlegét. Kétszer lett a legjobb a Matchplayen és a UK Openen. Húsz alkalommal nyert Players Championship versenyt, és szintén húsz győzelmet számlál European Tour állomásokon. Háromszor nyerte meg a World Series Finalt, emellett nyolcszor nyert World Series állomásokon. Öt alkalommal dobott tökéletes leget tv-kamerák előtt, összesen pedig tizenöt alkalommal tudott kilencnyilast dobni. A világrekord átlagot is Ő tartja, Michael Smith ellen 2016 februárjában egy Premier League meccsen 123,40-es teljesítményt hozott össze. Ő a legfiatalabb játékos aki valaha kilenc nyilast dobott, a legfiatalabb BDO verseny győztes, 2011-ben és 2013-ban az év junior játékosa a PDC-nél, kétszer lett a PDPA év játékosa, 2016-ban holtversenyben az év játékosa a PDC-nél. Ő tartja a világbajnokságok történelmében a legmagasabb átlagot, Ő ért el először kétmillió fontot az Order Of Meriten. Ő Michael van Gerwen, aki - mint mindig - most is toronymagas esélyes. 
 
Peter Wright (Skócia)

wright_7.jpg

Ha van játékos, akinek élete szezonja volt a 2017-es az Peter "Snakebite" Wright. Rögös és göröngyös útja volt a világranglista második helyéig a skót dartsosnak aki 1995 és 2004 között a BDO-nál játszott már ha épp nem kétkezi munkát végzett. 2004-ben átment a PDC-hez, de 2005 és 2008 között ismét dolgozott és nem versenyzett. 2010-től kezdve vette komolyabban a dartsot, és 2013-ig már szerzett némi nevet magának. Játszott UK Open nyolcaddöntőt, European Championship negyeddöntőt, Players Championship Finals nyolcaddöntőt és negyeddöntőt is. A nagy siker azonban a 2013-as vb-n jött össze neki amikor is eljutott a döntőig. Innentől kezdve pedig a színes egyéniségű skót pályája megindult fölfelé. 2014-ben megnyerte a European Darts Opent, és egy Players Championship kört is behúzott. 2015-ben és 2016-ban UK Open döntőt vívott Mvg ellen, de elbukta azokat. A World Matchplay-en 2015-ben elődöntőzött majd 2016-ben negyeddöntőt vívott. A Grand Slamen szintén ebben a két évben elődöntőt vívott, újra sikertelenül. Ugyanez történt vele a European Championship-en is. 2015-ben párosban vb döntőt játszott, de az sem lett meg. A 2017-es vb elődöntőt játszott honfitársa Gary Anderson ellen de az sem az Ő sikerével ért végét. Bezzeg 2017 többi részében már villogott a skót. Három kvalifikációs siker után megnyerte első majortornáját, a UK Open-t. Öt European Tour állomáson is győzni tudott, megnyerte a Players Championship tizenegyedik tornáját, győzött egy World Series tornán is. Idén megdobta karrierje második kilencnyilasát is. A sikerek mellett elbukott döntői is voltak Wrightnak. Premier League, Matchplay, Grand Slam, Melbourn Masters és két Players Championship. Idén lenne a kilencedik világbajnoksága, ha felépülne epeköve okozta betegségéből. Reméljük a legjobbakat, mert ha formában van Snakebite akkor bármire képes. Egy példa erre: Adrian Lewissal az idei PL-ben összehozták minden idők legnagyobb kombinált meccs átlagát, illetve Rob Cross ellen a Players Championship 11. állomásán 120,70-es átlagot dobott ami a legnagyobb interneten közvetített meccsátlag.

Gary Anderson (Skócia)

and.jpg

Sokakhoz hasonlóan a skótok ásza is a BDO-nál kezdte profi karrierjét és az ott eltöltött kilenc év alatt szép eredményeket ért el. Megnyerte két ízben a Finder Darts Masterst, behúzta az International Darts Leaguet és a World Trophyt is. Huszonhárom különböző tornát is megnyert, világbajnokságon pedig az elődöntő volt a legjobb eredménye. Párosban és csapatban is aktív volt Gary, ilyen versenyeken tizenkét elsőséget gyűjtött be. 2009-ben nyergelt át a riválishoz és már ebben az évben nyert egy Players Championship versenyt. 2010-ben két Players fordulót és egy UK Open kvalifikációs versenyt is megnyert, majd a 2011-es vébén döntőt játszott de kikapott Adrian Lewistól. Innentől kezdve pedig valóságos diadalmenet kezdődött a skót dartsos életében. Nem egyszerű felsorolni az eredményeit de megpróbálom: 2011-ben és 2015-ben megnyerte a Premier League küzdelmeit, 2014-ben a Players Championship Finals végén is Ő örülhetett. További tizenhárom Players Championship körben diadalmaskodott, megnyert még négy UK Open selejtezőt is, illetve a 2014-es German Darts Championshipet is. World Series versenyeken is gyűjtögette a trófeákat, szám szerint ötöt. Masters, Championship League, World Grand Prix és European Championship és World Cup of Darts "ezüstéremmel" is rendelkezik. Legnagyobb sikereit a 2015-ös és 2016-os világbajnokságokon aratta, amikor is megnyerte a viadalt. Ezzel pedig a harmadik olyan játékos lett a PDC történelmében aki megvédte világbajnoki címét. 2016-ban ráadásul kilenc nyilast is dobott a világbajnokságon. A mostanság saját magát inkább családapának aposztrofáló Gary is az a kategória aki bárhol, bármikor esélyes a végső győzelemre. Bár ha a papírforma szerint alakulnak a dolgok akkor a legjobb nyolc között Phil Taylorral kerül majd össze a skót. Nagy meccs lenne.

Daryl Gurney (Észak-Írország)

gurn_3.jpg

A 31 éves északír játékos némileg kakukktojás a legjobb nyolc mezőnyében. Nevezetesen Gurney az egyetlen, aki továbbra is civil foglalkozást űz, és mellette dartsozik. Ehhez képest eljutott oda, hogy a negyedik helyet birtokolja a világranglistán. 2004-től 2013-ig a BDO-t erősítette ahol három tornagyőzelem mellett két vb nyolcaddöntőt tud felmutatni. A PDC-ben ennél veretesebb eredménysorral büszkélkedhet. 2014-ben még komoly eredményt nem ért el, de 2015-ben már a UK Openen a legjobb 32 közé eljutott, játszott Players Championship negyeddöntőket, majd év végén a Players Championship Finals-ön az elődöntőig jutott. Egy évvel később párosban vb-elődöntőt vívott, kétszer elődöntőzött Players Championship fordulókon. Az év végén a vb-n pedig a legjobb nyolc közé került. A 2017-es év meghozta számára az igazi áttörést. Összejött neki az első tornagyőzelem a hetedik Players Championship fordulóban, emellett még további három döntőt is fel tudott mutatni. UK Open elődöntő, US Masters döntő, Matchplay elődöntő, két World Series elődöntő után jött az átütő siker: megnyerte a World Grand Prix-t és ezzel bejutott a legjobb négy közé a ranglistán. World Series Final és European Championship elődöntő, Grand Slam és Players Championship Finals negyeddöntőkkel zárta az évet és készülhet ötödik PDC világbajnokságára. Ronny Huybrechts ellen fogja kezdeni a versenyt és ha a papírforma bejön akkor az elődöntőig meg sem áll majd. Ha bejön...


Mensur Suljovic (Ausztria)

mens.jpg

Az utóbbi évek egyik legnagyobb sikertörténete az osztrákok lassú kezű dartsosáé. A végtelenül szimpatikus, mindig úriember Mensur története azért is szép, mert pár évvel ezelőtt még saját klubját igazgatta és nem a dartsból élt. De aztán jött a fordulat és mára a mezőny meghatározó tagja lett. Sokan talán nem tudják, hogy Mensurnak igen tekintélyes softos múltja van. Világbajnok volt 2005-ben illetve tizenkétszeres Európa-bajnok. 1999 és 2007 között a BDO-nál játszott ahol a vb-n nyolcaddöntőt vívott, illetve nyert hét tornát is. Majd jött a váltás a PDC-be. Kezdetben természetesen a "megszokás" időszakát élte, de 2011-ben a vb-n a legjobb tizenhatba jutás jelezte, hogy nem akármilyen játékos dobál. 2014-től számítható az igazi beindulás. Ebben az évben a legjobb nyolcba jutott a UK Openen amit a következő évben megismételt. 2015-ben elődöntős volt a World Grand Prix-n és a Players Championship Finals-ön is. 2016-ban meglett első tornagyőzelme, amikor megnyerte az International Darts Open-t. Ekkor első a majortorna döntője is meglett, a European Championshipen azonban MvG legyőzte őt. Idén azonban megszületett első nagy győzelme: a Champions League, ami óriási teljesítmény volt. Egy Players Championship siker is összejött, továbbá egy-egy negyeddöntő a World Grand Prix-n, a Matchplayen és a Mastersen is. Ezek pedig a ranglista ötödik helyét jelentik számára. Tizedik világbajnokságára készül, és az első körben Kevin Painter ellen lép színpadra. Csodálkoznék, ha az osztrák nem nyerné meg a meccsét, sőt a nyolcba jutás sem lenne meglepetés tőle.

Phil Taylor (Anglia)

tayl.jpg

Phil Taylor: Fogalom, Legenda, Történelem. Nem nagyon van olyan, aki még ne hallottam volna hihetetlen eredménysorát. Felsorolni is nehéz mi mindent ért el 1986 óta, de azért egy próbát mégis teszek. 1987 és 1993 között a BDO sorait erősítette és ezalatt az idő alatt két világbajnoki címet nyert. Majd az 1993-as szakadáskor átnyergelt a PDC-be. És innentől jön az igazi diadalmenet. Tizennégy egyéni és négy csapat világbajnoki cím. Tizenhat World Matchplay győzelem, tizenegy World Grand Prix győzelem. Hat-hat Grand Slam és Premier League siker, öt UK Open trófea. Három Players Championship Finals győzelem, Masters győzelem, Champions League győzelem. Nyolc World Series diadal, négy European Tour győzelem. Harminchét Players Championship siker. Tizenegy tévés kilencnyilas tulajdonosa, és az első játékos aki egy meccsen kétszer dobott tökéletes leget. 118,66-os átlag az egyéni legjobbja. Hatszor volt az év játékosa a PDC-nél. 2011-ben a Halhatatlanok közé is beválasztották. Tényleg egy L.E.G.E.N.D.A. Így, nagybetűkkel...

Adrian Lewis (Anglia)

lewis_4.jpg

"Jackpot" azaz Adrian Lewis 2017-ben rengeteg problémával küzdött és ezért némileg vissza is esett a ranglistán, de azért így is a sportág nagyjai között emlegetjük a nevét. 19 éves korától versenyez a PDC-ben, és ezalatt jó pár komoly siker köthető a nevéhez. Tízszer nyert Players Championship versenyt (egyet idén is behúzott amivel egy majd két éves nyeretlenségi szériájának vetett véget), négy UK Open selejtezőt is megnyert. 2012-ben a German Darts Masters-t is elvitte, illetve 2015-ben az Auckland Masters-t is megnyerte. 2014-ben egy parádés 115.62-es átlagot dobott Steve Beaton ellen és ez karrierje legjobb teljesítménye. Párosban pedig négy világbajnoki címet szerzett mestere, Phil Taylor oldalán. De ezek szinte eltörpülnek Jacpot nagy tornákon begyűjtött eredményeinek. 2013-ban megnyerte a European Championship-et, 2014-ben behúzta a UK Opent. Ezek mellett döntős volt a 2006-ban a World Series döntőjébe, 2008-ban és 2011-ben a European Championship-en, a World Grand Prix-n 2010-ben, 2011-ben a Premier League-ben, 2013-ban a World Matchplay-en és a Masters-en is. A Players Championship Finals döntőjébe 2014-ben és 2015-ben is bejutott de nyerni nem sikerült. Sikerült viszont neki 2011-ben és 2012-ben a PDC-világbajnokságon, ezzel pedig a legfiatalabb játékos lett akinek sikerült megvédenie a címét. 2016-ben volt még egy vb-döntője Anderson ellen, de azt elbukta. Jackpot tehát igazán nagy név és jó esélye van bárhol, bármikor nagyot alkotni. Az első körben majd a Münch - Oreskin csata győztesével fog dobni.

Dave Chisnall (Anglia)

chizz.jpg

Az idén  37 éves "Chizzy" gyerekként focistának készült és ígéretes tehetségnek indult ám egy sérülés keresztülhúzta a számításait. De nem tört össze, inkább átnyergelt a dartsra. 2007 és 2011 között a BDO berkein belül versenyzett, ahol tizenegy tornát is megnyert, 2010-ben pedig döntős volt a Lakeside-on. Majd jött a váltás ami igazán jól sült el. A liverpooli érdekeltségű dartos összesen tizenegy Players Championship versenyt nyert meg (2012-ben négyet is), illetve a 2013-as German Darts Championship is az ő sikerével ért véget. "Major" tornákon is kiválóan teljesített, döntős volt 2013-ban a Grand Prixen, 2014-ben a Grand Slamen, 2016-ban pedig a Mastersen és Players Championship Finalson is. A világbajnokságokon 2012 óta vesz részt, legjobban épp tavaly teljesített amikor a legjobb nyolc közé tudott kerülni. Korábban háromszor sikerült a harmadik körig jutnia, szóval egy remek játékosról beszélünk. Stephen Bunting egyik legjobb barátja bármikor képes a jó teljesítményre, így egy esetleges jó szereplés most sem lenne meglepő. Az első körben rögtön rangadót játszik majd Vincent van der Voort ellen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr9913465127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása