9 Nyíl

Eposzba illő küzdelem után címvédés a Lakeside-on

2018. január 14. 23:03 - adam_f

2018 BDO World Professional Darts Championship - Lakeside Country Club, Firmley Green (a férfi döntő összefoglalója)

Egy dolog már biztos volt a BDO darts-világbajnokság utolsó mérkőzése előtt, miszerint biztosan angol játékos fogja nyerni a találkozót. Hiszen két, egymást nagyon jól ismerő dartsos került be a fináléba és tette felejthetetlenné játékával ezt a vébét is, ami alig, hogy elkezdődött, sajnos már véget is ért. Innentől megint várhatunk arra egy évet, hogy újra láthassuk ezeket a játékosokat, akik közül jó páran - a teljesítményüket elnézve - megállnák a helyüket a PDC keretein belül.  

logo_1.jpg

A mai napon lezárult a BDO profijainak versengése, és elmondhatjuk azt, hogy érdemes volt ezt a kilenc napot is végigkövetni, főleg annak a tudatában, hogy a két legrátermettebb ember játszotta a végső döntőt a férfiak mezőnyében. Ők pedig nem mások voltak, mint a 2017-es világbajnok, a jelenlegi második a ranglistán, a BDO jelenlegi húzóembere, az ízig-vérig Boro-drukker, mindenki Duzzája, azaz Glen Durrant, valamint az első világbajnoki fináléján részt vevő, a világranglistát vezető és soha meg nem alkuló Gladiátor, azaz Mark McGeeney. Nézzük hát, hogyan is alakult kettejük csatája a mai döntőben. Ám előtte íme, a legfontosabb tudnivalók a két finalistáról, képes formában: 

final1_2.jpg

stat1_2.jpg

stat2_4.jpg

stat3_1.jpg

McGeeney kezdte el a 2018-as világbajnokság döntőjét, Anthony Dundas vezérletével, és egyáltalán nem volt megilletődve ellenfelétől, hanem nagyon nagy magabiztossággal vetette bele magát a küzdelembe. Duzza pedig azzal a tudattal vágott neki a finálénak, hogy a tegnapi nap folyamán letette a hűségesküt a BDO irányába (ezzel eldőlt tehát, hogy Durrant-et maximum a Grand Slam-en fogjuk látni a PDC-nél), valamint az is dolgozott benne, hogy mindenképpen szeretne címet védeni. A Gladiátor hamar kétleges előnyre tett szert az első szettben, de Durrant nagyon hamar le is dolgozta a hátrányt. Ám McGeeney 40-ről kiszállt az ötödik legben, így az első szett az övé lett. A második játékot Duzza kezdte, de nem akárhogyan. Egy szép 121-es kiszállóval szerezte meg a vezetést, majd végül 3-1-gyel a szettet is behúzta és egyenlített. Ekkor ismét McGeeney percei jöttek, aki nagyon hamar megoldotta a harmadik szettet (3-0-val), és így 2-1-es előnnyel mehetett az első szünetre. 

elso3.jpg

A szünet után Durrant kezdte a következő felvonást, és ha már elkezdte, akkor gyorsan ki is egyenlített egy 3-1-es etappal. Majd a Gladiátor is behúzta a saját kezdését (mondjuk ott köszönetet mondhatott Duzzának, aki 3-ról nem tudott kiszállni), így megint nála volt az előny. Ám, ahogy az ilyenkor lenni szokott (aki kezdi, az nyeri a szettet), Durrant 3-1-gyel abszolválni tudta a hatodik szettet, így a szünetre 3-3-as szettállással mentek el a felek.

elso6.jpg

A hetedik szettet kezdő McGeeney-t még a bíróváltás, meg az éppen arra repülő darázs sem tudta megzavarni abban, hogy gyorsan kétleges előnyre tegyen szert, ám ezt az előnyt nagyon hamar el is herdálta, mivel Duzza vissza tudott jönni hátrányból. A szett végét azonban megint McGeeney bírta jobban, aki ezzel ismét megszerezte a vezetést. Durrant azonban nagyon gyorsan reagált erre is. Sima 3-0-ás nyolcadik szettet produkált, ezzel pedig újfent kiegyenlítette az állást a szünet előtt. 

elso8.jpg

A kilencedik szettben aztán megszületett a mérkőzés első brékje is, amely Duzza nevéhez fűződött, mégpedig egy nagyon sima 3-0-ás körrel vette el McGeeney kezdését, majd ezután - 0-1-es leghátrányból fordítva - a saját kezdését is elég könnyen behúzta, így már kettővel vezetett a Gladiátor ellen (aki legalább a saját körét egy 157-es kiszállóval abszolválta), és már csak egy szettet kellett nyerjen a második vb-címért.

elso10.jpg

A szünet ezúttal McGeeney-nek tett nagyon jót, ugyanis két olyan szettet tudott produkálni, amellyel ki tudta harcolni a döntő játszmát. Persze ehhez kellett az is, hogy Duzza kissé megremegjen, és egy csomó nyilat rontson a fontos kiszállóknál. McGeeney pedig köszönte szépen és 3-1-gyel hozta a tizenegyedik szettet, majd ugyanilyen arányban sikerült neki behúznia a tizenkettedik kört is, pedig ebben Durrant szerzett vezetést, ám megint előjöttek azok az aprócska hibák, amelyek végül komolyan befolyásolták a szett kimenetelét. McGeeney tehát meg tudta oldani a feladatot, és a döntő szettel megtartotta magának az esélyt a trónfosztásra.

elso12.jpg

Jött tehát a mindent eldöntő, a "szerencsétlen szám" jelzővel is illetett tizenharmadik szett, amelyben McGeeney kezdte meg a leggyártást, és olyannyira jól indult számára ez a szett, hogy egy 56-os, valamint egy 81-es kiszállóval máris elhúzott 2-0-ra, és már a mérkőzésért, valamint a vb-címért dobhatott. Ám ekkor - nem tudni, miért - megremegett a Gladiátor keze, Duzza pedig - mint az éhes vércse, ha kaját lát - le is csapott a lehetőségre, és először egy 36-os outtal szépített, majd egy nyögvenyelősre sikerült szett végén - 4-ről kiszállva - ki is egyenlített, ezzel pedig jöhetett a hirtelen halál. Ezt a nyomást pedig már McGeeney nem bírta el, amit Durrant először egy - számára nagyon jókor érkező - 149-es kiszállóval büntetett meg, majd a hatodik legben - nem kis izgalmak közepette - 6-ról kiszállva nyerte a leget, a szettet, a mérkőzést, és a 2018-as BDO darts-világbajnokságot. Ezzel a sikerével Duzza olyan nevek mellé került, mint Eric Bristow, Raymond van Barneveld, valamint Martin Adams, mivel neki is sikerült rögtön megvédenie a tavalyi évben megszerzett világbajnoki címét, amihez most is egy 100.000 angol fontos csekk is társult.

duzza2_1.jpg

Duzza 2017 után is a magasba emelhette a Lakeside világbajnoki trófeáját 

mmg.jpg

Mark McGeeney sem panaszkodhatott, hiszen a második helyével 35.000 fontot kasszírozott, valamint egy jó időre bebetonozta magát a ranglista első helyére

Ha pedig valaki netán lemaradt volna erről az izgalmas fináléról, annak most megmutatjuk az egészet, az elejétől a végéig:

 Ezek pedig a finálé legfontosabb tudnivalói, a statisztikákat is kedvelő olvasóink számára:

stat4.jpg

Ennyi volt tehát a 2018-as BDO darts-világbajnokság a Lakeside-on. Köszönjük kitüntető figyelmeteket, akik velünk tartottatok egész héten. Köszönjük a rengeteg építő jellegű kommentet, a segítséget, valamint mindent, ami most esetleg nem jutott eszembe. Természetesen a darts szekere pörög tovább, hiszen a jövő héten megindulnak a Q-School küzdelmei, valamint hamarosan megkezdődnek a European Tour selejtezők is, illetve előttünk van még egy Masters is. Szóval nem maradunk darts nélkül az újévben sem, szerencsére...

duzza3_1.jpg

Szólj hozzá!
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr913575599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása