9 Nyíl

A PDC-világbajnokság résztvevői, 3. rész

2019. december 04. 18:15 - Denis Potvin

International Qualifiers – 9-16.

Nyakunkon a világbajnokság, december 13-án el fogják dobni az első nyilakat az Alexander Palace-ban. A vb-k és a PDC történetét már korábban megénekeltük, így talán a legpraktikusabb dolog, hogy a főszereplőkkel foglalkozzunk. Ahogy tavaly is tettük, bemutatjuk a 72 indulót, megnézzük, milyen eredményekkel készült a világbajnokságra, mire számíthat. Induljon tehát utazás.

e255e78b-7592-4053-ad58-0ade9857b820.jpg

Zoran Lerchbacher – osztrák

A 47 éves osztrák a South-East európai kvalifikációjából jutott ki a világbajnokságra. Nem lesz új neki az Alexander Palace, hiszen már a negyedik vb-jén fog szerepelni. Legutóbb két éve volt ott, és akkor az első győzelmét is megszerezte, Simon Stevenson ellen, majd Robert Thorntontól kapott ki a második körben (ahogy 2017-ben már az elsőben). 2014-es debütálásakor pedig Michael van Gerwen jött rögtön, és egy 0-3 is egyből. Lerchbacher 2011 óta a PDC tagja, ebben a szezonban a Players Championship és European Tour versenyen próbált gazdagodni, illetve pontokat gyűjteni. Összesen 16 ezer fontot dobált össze idén, amelyből a legtöbbet a PDC World Cup of Dartson elért negyeddöntője hozta a konyhára. Mensur Suljovic oldalán csak a a legjobb nyolcban, a Lennon, O’Connor ír duótól kaptak ki, de 8000 ezer fontot így is zsebre vághatott. Még februárban, a legjobb 16-ig jutott a harmadik Players-versenyen: Mark McGeeney, Daryl Gurney és Ricky Evans ellen is nyerni tudott, végül Chris Dobey-tól kapott ki. A világbajnokságot majd Jamie Hughes ellen kezdi, aztán Krzysztof Ratajski jöhet a második körben.

lerchbacher.jpg

Nico Kurz – német

Egy 22 éves fiatalember élete első vb-jére készülhet, Nico Kurz, minután a German Super League nyertese lehet, kvalifikálhatta magát. Öt éve kezdett el dartsozni, de két évvel később már kvalifikálta magát a German Super League-be. Micsoda tehetségnek kell lenni, aki erre képes? 2017-ben nyolcadik lett a német SL-ben, egy ével később a European Touron is bemutatkozott, úgy kapott ki Kim Huybrechtstől a European Darts Openen, hogy hét meccsnyila volt. Az idei szezon legfényesebb sikerét a World Series keretein belül rendezett German Darts Masters jelenette még a számára. 6-4-re legyőzte a kétszeres világbajnok Gary Anderson, majd a negyeddöntőben Peter Wright-tól kapott ki. A fiatal németnek James Wilson, majd akár Joe Cullen lehet az ellenfele a vb-n. A német dartssport hihetetlen fejlődése mellett nem elképzelhetetlen akár két meglepetés is.

nico_kurz.jpg

Nitin Kumar – indiai

A PDC tavaly nyitott egy újabb piacot, amikor először rendezte meg az indiai kvalifikációt, amit akkor, és idén is 34 éves Nitin Kumar, azaz Bengál Királya nyert meg. Kumar már 2015-ben a PDC színpadán állt a World Cup of Darts keretében. 2018-ban Ankit Goenka, idén Ravi Bhat ellen nyerte meg az országos selejtezőt, ezzel kétséget sem hagyva, hogy a térségben ő a legjobb dartsos. Az indiai darts fejlődése sem elvitathatatlan, hiszen 2019-ben már hetedszer rendezték meg a BRC Summer Darts Open, amin idén már hölgyek is részt vehettek, és egy iráni versenyző tudott az első lenni, még Russ Bray is tiszteletét tette. Kumar az idén a PDC Tour Card UK Qualifying Schooljában is indult. Kevés sikerrel, de idő kell, és Kumar nem adja fel. A vb-n nem lesz egyszerű feladata a bizonyításra. Brendan Dolan, majd esetleg Gary Anderson állhatja az útját.

kumar.jpg

Borisz Kolcov – orosz

Az EADC-selejtező győztese vb-részvételéhez semmi kétség nem férhet. A legjobb orosz az elmúlt években állhatatosan készül fel a legkomolyabb szintű versenyzésre, és ennek már az eredményei is látszódnak. 2015, 2017 és 2019 után negyedszer jutott el a világbajnokságra, nyernie még egyszer sem sikerült, de talán Ritchie Edhouse ellen meg lesz az áttörés idén. Ha sikerülne nyerni az első vb-meccsét, James Wade vár rá. Kolcov már 2018 óta Angliában edződik, Challenge Tourokon és Players Championship versenyeken vesz részt. Sikerekkel ráadásul. Januárban megnyerte a 4. Challenge-t, majd European Tourra is sikerült kvalifikálnia. A 6. Challenge-en elődöntős volt, a 12. döntős, a 14. és a 20. negyeddöntős. Miközben júniusban eljutott egy Players negyeddöntőjébe is úgy, hogy Michael Barnard, Jermaine Wattimena, Michael Smith és Jelle Klaasen ellen is tudott nyerni. Érezhetően erősödött, nagy reményekkel várja a december közepét.

kolcov_2.jpg

Robbie King – ausztrál

A 26 éves The Rocket az Oceanic Masters győzelmével lehet ott majd Londonban. 2019-ben volt az első, hivatalos tv-s meccse, amikor a Melbourne Darts Mastersen 6-3-re kikapott Rob Cross-tól. A PDC-ben 2012 óta van ott, akkor az ifjúsági-világbajnokságon vett részt. A szezon szinte teljes egészében a DPA Australian Pro Tour versenyein vett részt, nem is akármilyen eredménnyel. Kétszer első tudott lenni, kétszer végzett a harmadik helyen, míg három alkalommal a negyeddöntőben búcsúzott. 62 pontjával pedig összesítésben az ötödik helyet szerezte meg (a sorozat győztese (Damon Heta lett, aki szintén ott lesz a vb-n). A világbajnokságon Ryan Searle ellen kezd. A győztes majd Steve West ellen folytathatja.

robbie_king.jpg

Marko Kantele – finn

Már 51 éves az egyik legjobb finn. 2005-ben a BDO-vb-re is eljutott már, akkor végül Simon Whitlocktól kapott ki. 2009-ben pedig már az Ally Pallyban játszott, és Lourence Ilagan ellen nyerni is tudott. Sokat kellett várni a folytatásra. Kilenc évvel később jutott ki megint a vb-re, előbb Ronnie Baxter, utóbb John Henderson intézte el rögtön az elején. Az idei év kiválóan indult a számára, hiszen a második lett a European Q-School Order of Meritjén, ezzel a 2019-2020-as idényre Pro Tour-kártyát kapott. A vb-szereplést a PDCNB Order od Meritjének második helyével harcolta ki. Az Észak-, és Balti-térség selejtezőinek sorozatában Madars Razma és Darius Labanauskas mögött igaz harmadik lett, de Labanauskas a Pro Tour mezőny 18. helyével amúgy is kvalifikált, így a helyén besétálhat majd az Alexander Palace-ba. A tíz versenyből álló PDCNB-ben egyszer az első, egyszer a második, hatszor a harmadik, azaz nyolcszor került a dobogóra. Végigversenyezte az idei Players Championshippet, három nyolcaddöntő volt a legjobb eredménye. Simon Whitlock, Kyle Anderson, Darren Webster legyőzése komoly fegyvertény azért. Nem lett könnyű sorsolása. William O’Connor ellen kezd, majd Gerwyn Price lenne a következő.

marko_kantele_1.jpg

Jose Justicia – spanyol

A 30 éves spanyol a South-West European Qualifier megnyerésével vívta ki a vb-részvételt. Először szerepel majd a vb-n a 2018 óta PDC-tag játékos, aki 2018 januárjában nyert kétéves Pro Tour kártyát, miután a top6-ban végzett a European Q-Schoolon. Talán eddig fellépései közül leginkább az Adrian Lewis elleni, UK Open-selejtezőben történt incidensére emlékszünk, amely után Lewis büntetést is kapott. Ahogy sokan mások, ő is a Playerseken és a European Tour-versenyeken próbálta a legtöbbet kihozni magából. 18 750 fonttal a világranglista 92. helyéig jutott, és volt egy másik emlékezetes tornája. Az április elejei Players, amikor James Wade, Rowby-John Rodriguez, Richard North és Luke Woodhouse legyőzésével a negyeddöntőig jutott. Érdekesség, hogy a lengyel Tytus Kanik következett, és Justiciának hét meccsnyila is volt, mégis elhibázta. Arron Monk ellen debütál, aztán a győztes Stephen Buntingot kapta.

justicia.jpg

Lourence Ilagan – fülöp-szigeteki

Egy újabb ázsiai, aki viszont idén a legjobb formában van, hiszen 2019-ben ő nyert az Asian Tour Order of Meritjét. Nem ismeretlen, hiszen negyedszer indul a vb-n, tavaly után ismét. Kétszeres WDF Asian-Pacific Kupa-negyeddöntős. 2009-ben, amikor először jutott ki az Ally Pallyba, még a BDO-s Wolrd Mastersen elődöntőig jutott. Scott Waites, Steve West is az áldozatai közuött szerepelt, majd Robbie Green állította meg a menetelést. A világbajnokságon 2013-ban Jamie Lewist győzte le, tavaly Vincent van der Voort ellen kapott ki. Idén Cristo Reyest kapta elsőnek. Csatájuk győztese pedig majd Adrian Lewis-szal játszik a második körben.

ilagan.jpg

Az idei anyagaink korábbi epizódjai:

- 1. rész

- 2. rész

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr4415338378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása