9 Nyíl

A jelenkor legnagyobb csatája jön: Van Gerwen-Taylor a PL-ben

2016. március 16. 07:58 - Turpi9

Holnap újra elérkezik az idő és a világ legjobbjai állnak egymás ellen tábla elé. A Premier League hetedik játéknapja következik, ezúttal Skóciába megy a mezőny, Glasgowba, a The SSE Hydro csarnokba lesz csütörtök fényponytja. Ez egy olyan forduló lesz, amikor nem fog minden versenyző játszani, Michael Smith otthonról nézheti a derbiket, míg Gary Anderson kétszer is rivaldafényben lesz. Nézzünk kicsit körbe a menetrend és az esélyek között!

garyandersonround2_2696100.jpgAz első mérkőzést Gary Anderson és Adrian Lewis fogja vívni. Nagyon sok mindent nem kell hozzáfűzni ehhez az összecsapáshoz, elég ha annyit mondunk hogy a legutóbbi világbajnoki döntő megismétlődik. Anderson elég jó formát mutat a sorozatban, a legutóbbi három mérkőzésén mindannyiszor győztesként tudott ellépni a tábla elől. Igaz, nem mindig kimagasló átlaggal, ami az ő szempontjából nem biztos hogy szerencsés, mert Lewis ellen nem lehet 89-es átlaggal meccset nyerni. Jackpot a múlt héten egy óriási, magas színvonalú csatában győzte le Peter Wright-ot, ami jó jel lehet a csütörtök esti mérkőzésére, hiszen egy igazi nagy halat sikerült fognia. Azonban Lewis is hullámzó teljesítményt mutat az elit ligában, így ha gyengébb napot fog ki, Anderson nem az a fajta srác aki ne használná ki a kínálkozó lehetőséget.

A legutolsó megmérettetésük most hétvégén volt, a Players Championship első napján, az elődöntőben, ott Lewis egy győzelemmel visszavágott a vb döntőért. A mérkőzés szorzói a következőek: 1,85 - 3 és a döntetlen 4,75. Negyvenhárom meccset játszottak egymással eddig, Anderson éppen csak áll jobba, 22-18 a győzelmi mutató a javára, másik három meccs döntetlen lett.

A második mérkőzést James Wade és Robert Thornton fogja játszani. Wade az előző mérkőzésen a holland nagy medvét, Raymond van Barneveld elől vitte el a győztesnek járó két pontot egy egészen izgalmas, színvonalas mérkőzésen. Megbízhatóan dobálja az egész sorozatban a körátlagait eddig, ami miatt vegyes is a mérlege. Néha elég a 100 körüli átlag, néha pedig egészen kevés. Várhatóan nem kell majd 17-én este vért izzadnia a győzelem érdekében. Thornton játékáról nehéz írni bármiféle pozitívumot. Az eddigi összecsapásain mindössze egyetlen pontot tudott összekaparni, amivel magas vezeti a tabellát - hátulról. Sajnos nem tudja megütni a mérkőzésein a kívánt szintet, amit a szakma és a publikum is elvárna tőle. A legjobb átlaga 91,98 volt, az ilyen magas szintén édes kevés. Jó lenne egy játékot látni tőle, amivel bebizonyíthatná hogy miért is tudta megnyerni a Grand Prix sorozatot 2015-ben.

Legutóbb tavaly szeptemberben találkozott a két játékos egymással a tábla előtt hivatalos mérkőzésen, akkor James Wade dobhatta el az utolsó nyilat - győztesen.A fogadási szorzók így néznek ki: 1,55 - 4,1 és a döntetlen 5. Wade 12-7-re vezet eddigi kettejük párharcában. Csak a tippelők miatt mondjuk: döntetlen még nem volt kettejük között.

cc5j_fvw0ayo9ka.jpgA harmadik összecsapást nyugodtan mondhatjuk az est fénypontjának, hiszen Michael van Gerwen és Phil Taylor feszül egymásnak! Mighty Mike játékáról az elmúlt hetekben kizárólag csupa pozitívan lehet beszélni. Emberfelettit teljesít, olyan magas szinten műveli ezt a csodálatos sportágat, mint jelen pillanatban a világon senki más. Ugyanakkor emberi oldaláról is csak csodálni lehet, mert őszintén és tisztelettudóan beszél, mint magáról mint pedig a jövendőbeli ellenfelei ellen.

Egy kicsit beszéljünk a számokról is, az utóbbi három fordulóban ilyen körátlaggal dobott: 113,47 ; 116,67; 123,4. Phil "The Power" Taylor ismét reneszánszát éli, ha szabad egyáltalán ilyen jelzővel illetni minden idők legnagyobb darts játékosát. A nyitó fordulót leszámítva kizárólag 100 feletti körátlagokat produkál, ami a jelenlegi Premier League sorozatban egyedül csütörtöki ellenfele, Michael van Gerwen mondhat el magáról. Eddig mindössze egy vereséget szenvedett el, azt is az első körben régi barátjától, Raymond van Barneveld-től, azóta pedig zsinórban 5 győzelme van. A nap kérdése az, hogy vajon a jelenlegi kiváló forma elég lesz-e van Gerwen ellen, sikerül-e begyűjteni a sorrendben hatodik győzelmét.

Idén egyébként eddig hatszor csaptak össze, abból 5 alkalommal van Gerwen-győzelem született, a legutóbb a hétvégén volt a Players Championshipben. A fogadóirodáknál a következők a szorzók: 1,55 - 4,1 és a döntetlen 5. 48 közös meccs eddig, 27-20-ra Taylor vezet, egy volt döntetlen.

 A negyedik mérkőzésen Raymond van Barneveld és Dave Chisnall áll tábla elé. A 2014-ben győztes Barney az utóbbi fordulókban nem igazán tündököl, nyugodtan mondhatjuk rá hogy egy kisebb fajta gödörben van. Ő volt az, aki Michael Smithnek reményt adott, hiszen elég gyenge játékkal rukkolt elő és a fiatal angol élt a lehetőséggel és köszönte a két pontot. Egyenlőre a holland kiválóság elkerüli a kieső két helyet, esetleges vereségével sem kerül bele a zónába, de természetesen jót se tenne vele.

Egyébként múlt héten egy nagyon élvezetes összecsapáson maradt alul James Wade ellen, tehát mindenképpen bizakodó lehet. Chizzy sincs a pályája csúcsán, ritka peches szériát fut a PL idényében. Az utóbbi öt mérkőzéséből mindössze egy pontot sikerült kicsikarnia, azt is a gyengén muzsikáló Michal Smith ellen. Zsinórban három vereséget gyűjtött be, ami nem tükrözi azt hogy kirobbanó szériában lenne. Bár meg kell vallani, hogy 109 feletti körátlaggal ritka hogy valaki kikapjon, de ő neki sikerült Phil Taylor ellen.

Az idei esztendőben még nem találkozott egymással a két kiválóság, legutolsó mérkőzésükön Chisnall tudott győzni tavaly a Players Championshipben. A szorzók a mérkőzésre a következőek: 2,75 - 2 és a döntetlen 4,5. A mérleg van Barneveled szempontjából: 8 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség.

js33060774-1.jpgA záró mérkőzésen egy igazi, fergeteges hangulat várható, hiszen Skóciában összecsap a skót válogatott, Gary Anderson és Peter Wright mutatja meg tudását! Anderson az este folyamán másodjára fog harcba szállni, ezzel pótolva az első fordulóban betegség miatt kihagyott mérkőzését. Peter Wright az utóbbi két fordulóban egyébként ritka peches szériában van.

Hiába dobott előbb 108,98-as, utóbb 106,79-es átlaggal, mindkétszer két vállra fektette aktuális ellenfele. Azonban ez is több mint megsüvegelendő, hiszen egészen fantasztikus átlagok ezek, amivel igazából bárkit meg lehet verni - de mint a példa is mutatja, ki is lehet kapni.

A két skót legutóbb több mint egy éve játszottak egymás ellen, akkor a UK Openen Peter Wright tudott győzni. A bukiknál a következők lesznek a szorzók: 1,82 - 3,1 és a döntetlen 4,75. Ebben a párharcban sem volt még soha döntetlen, 15-ször Anderson, 11-szer Wright nyert.

Játékos Gy D   V   P
Michael van Gerwen 6 5 0 1 +20 10
Phil Taylor 6 5 0 1 +19 10
Adrian Lewis 6 4 0 2 +6 8
James Wade 7 4 0 3 0 8
Peter Wright 6 3 1 2 +1 7
Gary Anderson 5 3 0 2 +4 6
Raymond van Barneveld 6 2 0 4 -3 4
Dave Chisnall 6 1 1 4 -6 3
Michael Smith 7 1 1 5 -22 3
Robert Thornton 5 0 1 4 -19 1


Véleményem szerint Anderson meglovagolja a  hazai pálya előnyét és begyűjti a két pontot Lewis ellen. A folytatásban Wade a tőle megszokott játékkal tekintélyes különbséggel kiporolja Thornton nadrágját, hiába játszik skót földön. Az est csúcsrangadóján nehéz bármit is jósolni, mert szerintem apró, miniatűr nüanszokon fog múlni a végkimenetel, de mivel írnom kell valamit, én a rutinra szavazok és a jó öreg Phil bácsi elviszi a világelső elől a pontokat. A reményfutamban nem lesz szerintem döntés, van Barneveld és Chisnall jó alaposan megrágják egymást, de osztozkodniuk kell a két ponton. A nap záró meccsén, ahol szintén egy izzó, a közönség alkoholos leheletétől üvöltő és jó hangulatú mérkőzésen Wright győzelmét várom Anderson ellen. Hogy valójában mi lesz, az csütörtök este mindenképp megtudjuk!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr768478536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Infamous 2016.03.16. 12:55:23

A World Grand Prix amit Thornton nyert,az nem annyira sorozat,inkább egy párnapos verseny. Dupla beszallos szaballyal de ebben nem vagyok biztos.
süti beállítások módosítása