9 Nyíl

Az Arany Lány – Trina Gulliver

2016. május 02. 11:27 - Denis Potvin

Füzi István Ádám

Sorozatunk mostani részét a valaha volt, és még ma is legjobb női játékosnak szenteljük, aki bajnoki címek és tornagyőzelmek garmadáját gyűjtötte össze pályafutásának kezdete óta. Tizenhét éve van jelen a darts világában, azóta a BDO szervezetének játékosa (joggal nevezhetjük a női Martin Adams-nek), a darts női nagykövete, valamint a Winmau arca, mivel több, mint tíz éve már az általuk gyártott nyilakkal játszik. 2008-ban jelent meg önéletrajzi könyve: Az Arany Lány – a valaha élt legnagyobb női játékos címmel, amely tulajdonképpen nem szól másról, mint a közte és Crissy Manley (Peter Manley, a PDC játékosának felesége) között zajló folytonos rivalizálásról. 2013-ban megkapta a Brit Birodalom Érdemrendjét, köszönhetően a darts felvirágoztatásáért és a jótékonyságban tett szolgálataiért.

Hölgyeim és uraim! Hadd mutassam be tehát önöknek itt és most: Trina Gullivert!

trina-gulliver-lakeside-2011.jpg

1969-ben született Leamington Spa-ban a női darts egyik kiválósága, aki mai napig meghatározó egyénisége ennek a sportágnak. Nő létére egy igazán férfias szakmát tanult ki fiatalkorában, ugyanis képzett asztalos és ács lett belőle. Ezt a képzettségét sokat tudta kamatoztatni a későbbiekben, mint tanár, mivel sokáig fiatalokat is oktatott az asztalosság rejtelmeire a Mid-Warwickshire College-ban.

Már 14 éves korában elkezdett játszani, és tehetségének köszönhetően 16 éves korára már hazája férfiválogatottjában is szerepelt. A 90-es évek vége felé már számos trófea került a birtokába, többek között a British Open, a brit nemzeti bajnokság, WDF Világkupa (egyéni, páros), valamint rengeteg nyílt tornagyőzelem megszerzése fűződött már ekkor is a nevéhez.

1998-tól kezdve tartozik a BDO szervezetéhez, és a 2001-es első női világbajnokságtól kezdve minden évben ott volt. És nem csak ott volt, hanem 2001 és 2007 között minden évben meg is nyerte azt. Hét győzelméből ötöt a holland Francis Hoenselaar ellen sikerült behúznia, akivel nagyon jó barátságba került, amellett a legnagyobb riválisai voltak egymásnak.

Gulliver győzelmi szériája 2008-ban szakadt meg, amikor kikapott a döntőben az orosz Anasztaszija Dobromiszlova ellen, majd egy évvel később barátnője, Hoenselaar is visszavágott neki, és legyőzte a 2009-es fináléban. Gulliver egyébként a 2008-as döntő után szóvá tette, hogy neki nem nagyon jött be a női vb lebonyolítási rendszere, mivel ők jóval kevesebb pénzdíjat kapnak, mint a férfiak (2008-ban 12.000 font jutott a női győztesnek, míg 85.000 font a férfi elsőnek), illetve az sem tetszett neki, hogy a meccsek nem olyan hosszúak, mint a férfiaknál, ezzel pedig arra akart utalni, hogy a női versenyzők nem kapják meg ugyanazt a tiszteletet, mint a férfiak. Összehasonlításképpen: a 2010-es PDC női vb-n az első helyezett 10.000 angol fontot kapott, míg ugyanebben az évben a BDO-ban 12.000 font volt a női bajnok nyereménye, szóval még így is a BDO fizetett jobban. Szerencsére Gulliver szavai pozitívan hatottak a vezetőkre, így minden évben valamennyivel emelkedtek a pénzdíjak, és a legutóbbi női vb-n már 29.000 fontot tudtak adni a női győztesnek, a férfi bajnokot pedig 100.000 fonttal jutalmazták.

2010-ben Gulliver visszatért a női szakág élére, a döntőben Rhian Edwards-ot győzte le 2-0 arányban, majd egy évvel később újra megismétlődött ez a siker, ugyanígy Edwards ellen, és ugyanígy 2-0 arányban győzve megvédte címét.

Ezután jött két elvesztett elődöntő, és a sors fura fintora volt, hogy mindkettőt a PDC-ből akkor visszatérő Dobromiszlova ellen vesztette el (aki mellesleg mind a kettő világbajnokságot megnyerte), majd a következő évben már az első forduló volt számára a végállomás, Tamara Schuur ellen. Még egy ínséges esztendő jött számára ezután, 2015-ben a negyeddöntőben szenvedett vereséget a későbbi győztes, Lisa Ashton ellen.

Hogy aztán 2016-ban, hat évvel az utolsó vb-címe után újra felüljön a trónra.

A világbajnokság első fordulójában Dee Bateman ellen győzött 2-1 arányban, a következő körben pedig sikerült visszavágnia a 2015-ös vereségért Lisa Ashton-nak, mégpedig 2-1-re. Az elődöntőben a hollandok üdvöskéjét, Aileen de Graaf-ot búcsúztatta, ugyancsak 2-1 arányban.

Aztán elérkezett a döntő, ahol a női darts másik nagy alakjával, Deta Hedman-nel került szembe.

Hedman a harmadik kiemelt volt, míg Gullivert nyolcadikként rangsorolták a tornán.

Az első szettben Hedman összeszedettebben játszott, Trina még nem találta az ütemet, így Deta nyerte az első játékot, 3-1-re.

A második játékban Gulliver jóval pontosabban dobott, többször talált triplát, mint ellenfele, és jobb százalékban dobta a kiszállóit, így sima 3-0-val egyenlített.

A harmadik szett szoros játékot hozott kettejük között, váltakozó vezetéssel, végül Hedman-nek sikerült 3-2 arányban behúznia a szettet.

Innentől kezdve azonban Gulliver már nem hibázott. 3-1 arányban egyenlített a szettekben, így döntő játékra mentette a meccset, majd pedig – mint akit kicseréltek volna – 3-0 arányban megnyerte az ötödik játékot, ezzel pedig a 2016-os női világbajnokság döntőjét is.

images_3.jpg

Ez volt neki a tízedik. És mindezt tizenöt év alatt érte el.

Nem beszélve arról a rengeteg címről, amit pályafutása alatt szerzett meg.

Hogy mi is a titka? Az, hogy elég egyéni felfogása van a sportot illetően, és ez az, ami a kulcs lehet számára (és mindenki másnak is) a sikeres évekhez:

Ha valamit szeretnél elérni, azt igazán akarnod kell, semmit nem adnak ingyen. A darts egyértelműen férfias sportág, sajnos kevesen tudnak róla, hogy a női versenyeket a férfiak küzdelmeivel egy időben rendezik, csak éppen nem kapnak ugyanakkora médiafigyelmet. Eltökéltnek és kitartónak kell lenned, ha a legmagasabb szinten akarsz játszani” – véli Gulliver.

Zárásként megint egy kis érdekesség:

2003-ban Trina Gulliver lett az egyetlen olyan dartsjátékos – legyen szó nőkről, vagy férfiakról -, aki ugyanabban a naptári évben a BDO Grand Slamet, a világbajnokságot, az egyéni Világkupát, a World Darts Trophyt és a Winmau World Masterst is megnyerte.

Na, ki próbálja meg ezt utána csinálni?

Szólj hozzá!
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr328679502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása