9 Nyíl

Beáll, céloz, dob...

2016. november 08. 14:30 - adam_f

A jó dobás kivitelezésének technológiája

A jó dobástechnikának többféle összetevője van. Nem mindegy például, hogyan állunk be a tábla elé, az is nagyon fontos, hogyan fogjuk meg a nyilat a dobás előtt, valamint azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy milyen módon dolgozik együtt a szemünk és a kezünk. Ha mindezeket össze tudjuk rakni, és mellé még betartjuk (vagy legalább megfogadjuk) az alább leírtakat, akkor nem lesz nehéz jól kiviteleznünk a számunkra megfelelő dobástechnikát. Ajánljuk figyelmetekbe, hogy a sportággal foglalkozó technikai sorozatunkat a stratégiai elemzéssel kezdtük. Az alábbi cikk a Békéscsabai Darts Sportegyesület és a Győri DC korábban megjelent írásaiból született.

20151222gary-anderson-adrian-lewis-darts.jpg

A kétszeres világbajnok, Gary Anderson szeme mindig a célon van

A beállás

A jó egyensúly megtalálása és megőrzése az első előfeltétele a hibátlan dobásnak. Jobb kezeseknek a jobb lábuk, bal kezeseknek a bal lábuk legyen elöl. A legtöbb dartsos az elöl lévő lábukat vagy párhuzamosan vagy körülbelül 45 fokban teszik oda a dobóvonalhoz. A másik lábat úgy kell elhelyezni, hogy a test enyhén előrehajoljon, ami garantáltja az abszolút stabilitást. Ezt úgy érheted el, hogy megnézed az elöl lévő lábad lábfejét, húzol egy képzeletbeli vonalat a másik lábad felé, és arra kell törekedni, hogy ettől a vonaltól előrébb rakd le a hátsó lábadat. Íme, két jobbkezes beállási forma:

throwing_stance_no2.png

Ennél a beállásnál a hátsó láb stabilabb támaszt ad a dobás esetén

throwing_stance_no3.png

Ennél a beállásnál az első láb párhuzamosan van a dobóvonallal, a súly jobban ráhelyeződik, ezáltal a nyíl picit balra hordhat

A kezdő játékosok először még nem tudják pontosan meghatározni, hogyan is álljanak be a dobóvonalhoz, így ők mindkét lábukat a vonalhoz helyezve próbálnak meg dobni. Ennek a beállásnak a legnagyobb hátránya, hogy a felsőtestük nem kap megfelelő stabilitást, így a nyíl - az eldobás után - nem feltétlenül egyenes vonalon közlekedik, hanem esetleg "kacsázva" csapódhat be a táblába.

throwing_stance_no1.png

Ezt a beállást nagyon ritkán használják, sőt nem is nagyon javasolják az alkalmazását

Ha egy vonalban, vagy netalán pont az ellenkező irányba tennéd le a hátsó lábadat (tehát a hátad mögé), akkor egy (akár kicsavart) beállást hoznál létre, amely a dobás során bizonytalan egyensúlyi állapotot hozna létre.

Ahhoz, hogy stabil egyensúlyod legyen, mindkét lábbal, minden esetben meg kell érinteni a talajt! Vannak profi játékosok, akik szinte csak az elöl lévő lábukon állnak, azonban nem szabad elfelejteni, hogy nekik akár több évtizednyi gyakorlás van a hátuk mögött. Tehát mindkét lábad legyen lent a földön! Minden helytelen beállási forma egy bizonytalansági tényező, ezért feltétlenül kerülendő.

A nyílfogás

A nyíl tartását nem lehet másolni, ellentétben a beállással. Ezért felmerülhet az olvasóban, hogy "Persze, akkor hogyan? Egy nyilat, mint a golyóstollat csak egyféleképpen lehet fogni, nem?" A nyíl tartása függ a test alakjától, hosszától. De mielőtt elmerülnénk az apró részletekben, vizsgáljuk meg, hogy hol érdemes megfogni a nyilat. A lényeg: úgy kell tartani, hogy a legminimálisabb erőkifejtést igényelje a mozdulat során. Szinte csak érezni kell.

galaktikusok_3.jpg

A jó dartsjátékos mindig tudja, hol és hogyan fogja meg a nyilat

Ahhoz, hogy csak egy "érzés" legyen az ujjaid között a nyíl, meg kell találni a tömegközéppontját. Ha ebben a pontban, vagy e mögött minimálisan fogjuk meg, akkor szinte csak egyensúlyozni kell vele. Ha úgy markolod, hogy a körmeid elfehérednek, akkor az már régen rossz. Tartsuk lazán, könnyedén. Ne feledjük, hogy a darts nem egy erősportág, hanem érintésen alapszik. Azért, mert lazán, de határozottan tartjuk, még nem fog kicsúszni a dobómozdulat indítása, a nyíl felgyorsítása során.

wdc_2016_1.JPG

Bezzeg Nándor - balkezesként is - stabilan, mind az öt ujját használva tartja a nyilat

A második fontos kritérium, hogy a mutató és hüvelykujj egymással szemben helyezkedjen el a nyíl alakjától ás hosszától függetlenül. Ezzel elérjük azt - attól függően, hogy a két ujj fent és lent, vagy bal és jobb oldalt fogja a nyilat -, hogy horizontálisan vagy vertikálisan stabilan tartjuk. Hogy a másik irányba is stabilan álljon a kezünkben, még egy ujjal rátámaszthatunk. Természetesen meg kell említenünk, hogy minél kevesebb ponton, kisebb felületen érintkezünk a nyíllal, annál kisebb lesz az esélye annak, hogy  a dobás, elengedés folyamán hibát vétünk. Az ujjak koordinációja az elengedés pillanatában az egyik legfontosabb része a tartásnak, elengedésnek. Nagyon fontos, hogy az ujjak egyszerre engedjék el a nyilat. Ha csak egy pici eltérés van két ujj között, az már pontatlan dobást eredményezhet. Vannak játékosok, akik nem alkalmazzák ezt a szabályt. A dobás során a nyilat egyik ujjukkal később engedik el, "végigfuttatják" a dobómozdulat során ezen az ujjon, ezzel azt érik el, hogy a levegőben forogni fog. Stabilabb röppályát és repülést adhatnak neki, de ahogy fentebb említettük, ez egy nagyobb bizonytalansági tényező az elengedés időpontjában, így kezdő játékosoknak ajánlatos ezt a technikát kerülniük.

A nyíl tartása automatikusan alkalmazkodik a hosszához és alakjához. A hosszabb testeket rendszerint még egy ujjal biztosítjuk, hogy stabil, egyenes legyen a dobás, míg a rövidebb testeket elegendő két ujjal biztosítani.

A célzás

Amikor célzunk, a következő dolgokra kell mindig odafigyelnünk:

  • a szemünkre
  • a nyílra
  • a célpontra

A fent említett három kontrollpontot egy vonalba kell helyeznünk. Amikor egy játékos céloz, meg kell próbálni elhelyezni e három ellenőrzési pontot egy sima kétdimenziós képen úgy, hogy a két dimenzióban egy vonalban helyezkedik el a három pont. Ez a képzet, és ennek a képzetnek a megvalósítására való törekvés csökkenteni fogja a hibákat, és elősegíti azt, hogy figyelmen kívül hagyjuk az oldalirányú kilengéseit a karnak.

images_4.jpg

Peter Manley elmélyülten célozza be a táblát. Szeme a tripla 20-on, a nyíl pedig célirányba mutat

A dobás kivitelezése

A nyíl az eldobáskor általában egy parabolikus pályát követ, ahogyan egy eldobott kő, vagy egy puskagolyó is teszi. A röppálya lehet magasabb vagy alacsonyabb, attól függően, milyen erővel dobták el a nyilat. A megfelelő dobásnak pontosan ezen a parabolikus pályán kell kivezetnie a gyorsítás közben, és garantálnia kell, hogy a nyíl a kéz elhagyása után is folytatni tudja útját ugyanezen a pályán.

letoltes1.png

Hogyan kell a nyilat végig a helyes pályán mozgatni? Ennek megfejtéséhez meg kell néznünk a dobó kar mechanikáját, mely pontosan leírható egy olyan "gép"-ként, mely három (emelő)karból és az őket összekötő (gömb)csuklókból áll, valamint egy további csuklóval egy rögzített ponthoz is csatlakozik:

letoltes2.png

A fenti képen látható, hogy a két gömbcsukló a csukló és a könyök, a rögzített pont a váll, míg a három emelőkar a felkar, alkar és a kéz.

Azok, akiknek volt balszerencséjük mechanikához iskolai tanulmányaik során, emlékezni fognak, hogy ez egy nagyon egyszerű rendszer: Elvben minden lehetséges pálya leírható a karok tökéletes mozgatásával, és bár az emberi kar kisebb határok között mozgatható, a parabola pályán való mozgatása még mindig egy egyszerű gyakorlat.

A fenti kép már "célzó" helyzetben mutatja a dobásra készülő kart. A következő animáción megtekinthető, hogyan dolgoznak együtt a "karok" és a "csuklók" a tökéletes dobás érdekében, mindvégig a kívánt pályán tartva a nyilat.

letoltes3.png

Magának, a dobásnak öt fontos fázisa van, amit mindenképpen szem előtt kell tartani. Ezek pedig a következők:

Célzás: Helyezd a tekinteted, a nyilat és a célpontot egyvonalba! Fókuszálj a célra, ne pedig a nyílra. Használj a célzásra olyan pontot (csukló, nyíl hegye, stb.) amilyet akarsz, vagy célozz, ahogy jólesik, de: CÉLOZZ!!! A legtöbb játékos ösztönösen céloz, de meglepő módon néhány játékos nem teszi ezt már a kezdeteknél. Azonban ezt KÖTELEZŐ megtenni, tehát TEDD MEG mindig!

Visszahúzás: Csináld, de ne csináld túl gyorsan! Sok kezdő játékos fél attól, hogy visszahúzás közben szükségszerűen elveszíti a célpontot, de ennek kontrollálása csak gyakorlás kérdése. Csak néhány olyan eredményes játékos van, aki kihagyná ezt a műveletet, de a játékosok többi 99 százalékának ez egy újabb "kötelező" elem a dobásnál. Az, hogy mennyire húzod vissza a kezed, személyenként változik, de általában minél inkább hátrahúzod, annál jobb. Ha kényelmes, húzhatod addig, amíg csak lehetséges. Elkerülheted a szemed vagy orrod kiszúrását, ha az állad alá vagy az arccsontod mellé húzod vissza a nyilat, a saját technikádtól függően. Tipikus hiba, hogy a játékos nem húzza vissza eléggé a nyilat, mivel ennek kontrollálása bonyolult, de ez az áldozat biztosítja a kellő helyet a gyorsításhoz, ezzel növelve az eredményességed. Hidd el: egy kis gyakorlással mind egyszerűbbé és egyszerűbbé válik majd!

Gyorsítás: Nem olyan nagy ördöngösség, mint ahogy gondolnád! Csináld természetesen, ne túl gyorsan és ne túl erősen. Csináld egyetlen egyenletes mozdulattal és mindig vezesd ki! Emlékezz rá, hogy a könyök egy kicsit megemelkedik. Ha csuklóból ráhúzol a dobásra, a kezed előrelendül, míg a karod teljesen kiegyenesedik a kivezetés végére, és a kezed rámutat a célzott pontra!

Elengedés: Ahogy azt fentebb írtam, a helyes dobás ösztönszerűen jön, és nem okoz problémát. Ha gondod van a nyíl elengedésével, az valószínűleg technikai hiba, nem emeled a könyököd, vagy nem vezeted ki a dobást. Ez a kritikus pont a csukló ráhúzásánál. A kéznek helyes szögben kell állnia az alkarhoz képest. Ha továbbmozdítod a kívánt szögnél, a dart hegye az elengedési pont alá fog mutatni, és ez, vagyis ha a nyíl hegye a dobás során bármikor lefele mutat, az ROSSZ, ROSSZ, ROSSZ! MEGÉRTETTED?!? Ez TILOS!!!

Rányújtás: Ez egy nagyon fontos dolog. Emlékezz a puska-pisztoly összehasonlításra. Tipikus hiba, amikor a játékos a nyíl elengedése után leejti a kezét. Csak egy pillanatra tarts meg a karod az utolsó fázisban, kinyújtott állapotában, és érezni fogod, hogy a dobás mennyire gyors.

482006_20130102-phil-taylor-darts-vilagbajnok-dartsvb-lon_thumb.jpg

Phil Taylor dobástechnikája is a fent leírt alapokon nyugszik

 

Ha ezeket a kritériumokat szem előtt tartjátok, akkor ti is képesek lesztek a saját dobástechnikátok kialakítására, és ez lesz a legfontosabb ismertetőjeletek, mivel nincs még egy olyan ember, aki úgy fogja és dobja el a nyilakat, mint ahogy te teszed. Ja, és persze gyakorolni, gyakorolni és gyakorolni, mert csak akkor fog rögződni benned a technika...na, akkor én most megyek is vissza dobálni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr8611932535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása