9 Nyíl

Izgalmas nap, a végén egy drámai csatával

2016. december 28. 00:39 - Lampard08

William Hill PDC darts-világbajnokság - 10. nap (összefoglaló)

Délután Dave Chisnall hetedik helyen rangsoroltként továbbment, Mensur Suljovic nyolcadik, míg Robert Thornton kilencedik kiemeltként volt kénytelen búcsúzni. Az esti programban Raymond van Barneveld parádézott, Phil Taylor 32-re növelte nyert meccseinek számát Painterrel szemben, míg Cristo Reyes és van Gerwen meccse bevonul a klasszikusok közé.

pdc_1.jpg

Délutáni szekció

Mensur Suljovic - Mark Webster 3-4 (3-1, 1-3, 0-3, 2-3, 3-2, 3-2, 0-3)

Lassan csordogáló, viszont nagy küzdelmet hozó és maratonira nyúlt meccsel indítottuk a délutáni programot, ahogy arra számítani is lehetett. Az első és második szettben ugyanaz a forgatókönyv játszódott le: először Mensur brékelt az utolsó legben ezzel nyerve a szettet, majd Webster is szépen hozta a kezdéseit, hogy a negyedik legben brékeljen, így behúzva a játszmát.

A harmadik szett simára sikeredett: „The Spider” az első és az utolsó legben is brékelte az osztrákot, akin látszott, hogy megviseli, hogy nem úgy jöttek a duplák, ahogy kellett volna (ráadásul Russ Bray még figyelmeztette is az utolsó körben egy elhajított nyíl miatt). A negyedik szettre úgy tűnt, hogy Suljovic össze tudja talán kapni magát, hiszen 2-0-s leg hátrányban még egyenlített, de az ötödik partiban Webster zseniális 11 nyilassal zárta le a játszmát (ez a második ilyen kör volt neki ebben a szettben).

Az ötödik szett brék nélkül ment le, és mivel „The Gentle” kezdett, ezért be tudta húzni a játszmát, ami úgy tűnt, hogy feltüzelte az osztrákot. A hatodik szett elején aztán négy brékkel kezdtek a felek, így 2-2-vel fordultak rá az utolsó legre, ahol Mensur két 180-at is odapakolt, aminek meglett az eredménye, hiszen sikerült behúznia a játszmát, így 1-3-as szett hátrányból visszakapaszkodott. Ám ez a bravúr mit sem ért, hiszen a hetedik, döntő szettben a végig kiegyensúlyozott Mark Webster 3-0-val megnyerte a mérkőzést, így ő lépett tovább a legjobb tizenhatba. Ha csak egy adatot kell kiemelni erről a meccsről, akkor az legyen az, hogy összesen 86 (!) elrontott kiszálló kísérletet láthattunk.

suljovic_webster.jpg

Robert Thornton - Daryl Gurney 3-4 (0-3, 0-3, 3-2, 3-1, 3-2, 1-3, 0-3)

Az első és második szettben Thornton annyira kereste még magát, hogy lehetősége sem volt duplára rádobnia, így Gurney tükörsimán, 3-0-val hozta mind a két játszmát: parádés 100 feletti átlaggal oktatta a skótot és úgy tűnt nagyon sima lesz ez a meccs. Kellett az ébresztő „The Thornnak”, ugyanis könnyen még nagyobb bajba kerülhetett volna: a harmadik szett elején Gurney egy brékkel indított, viszont sikerült a visszabrék, sőt a szett győzelem is összejött 3-2-es összesítéssel. Megnyugtatta ez a skótot, ami abban mutatkozott meg, hogy behúzta a negyedik játszmát (12 nyilas körrel zárva az utolsó leget), így 2-0-s szett hátrányból sikerült visszakapaszkodnia.

Következett az ötödik szett és Thornton ugyanott folytatta: elhúzott a legeket tekintve 2-0-ra (az első legben egy parádés 124-es befejezést is produkálva), aztán Gurney ébresztőt fújt, egyenlített, ez azonban mit sem ért, ugyanis a döntő legben ismét csak a skót tudott nyerni, így egymás után három szettet húzott be és megfordította a találkozót. A hatodik szett egy-egy brékkel indult, aztán Daryl Gurney egy gyönyörű 161-es kiszállót megoldva hozta a kezdését és az utolsó legben még brékelni is tudta a skótot, így döntő játszma következett.

Thornton a hetedik szett első legében elhibázta az 53-as kiszállóját, amit Gurney kegyetlenül megbüntetett, így rögtön az elején brékelni tudott, majd hozta a saját kezdését. Az észak-ír a végén jobban bírta idegekkel, brékelni tudta „The Thornt” (tegyük hozzá, hogy a skótnak két nyila is a tripla 20-ból pattant ki), így eddigi legjobb eredményét elérve a legjobb tizenhatba jutott. „Nagyon jól érzem magam, mintha megnyertem volna a világbajnokságot” – nyilatkozta a meccs után a győztes Gurney.

thornton_gurney.jpg

Dave Chisnall - Chris Dobey 4-2 (3-1, 0-3, 3-2, 2-3, 3-1, 3-0)

A mérkőzés elején az volt a kérdés, hogy folytatódik-e a délután elkezdett 4-3-as sorminta, és hogy kiesik-e egy újabb előrébb rangsorolt játékos? Chizzy-t ez mit sem izgatta, és az első szettet magabiztosan kezdte: hozta saját kezdését, majd brékelte Dobey-t, aki egy 11 nyilas leggel megpróbált kapaszkodni, azonban Chisnall rövidre zárta ezt a játszmát. Következett a második szett, ahol Dobey kétszer is brékelni tudott, mindamellett, hogy tudta hozni saját kezdését, így ez egy elég sima játszmára sikeredett. A harmadik szett elején két-két brékkel indítottak a felek, így az ötödik legre úgy fordulhattak rá, hogy ezt a partit Dobey kezdi, viszont mikor két nyila lett volna 32-re, akkor szektort tévesztve 7-et dobott, így Chisnallnak lehetősége volt a 70-es maradékát megoldania, amit könyörtelenül ki is használt.

A negyedik szett első négy legében mind a két játékos hozta a saját kezdését (Dobey 112-es kiszállót is megoldott), aztán pont akkor, amikor azt kell, „Hollywood” brékelte Chisnallt az utolsó legben, aki eddig 90-es átlagon volt csak, ami finoman fogalmazva is elmaradt a tőle megszokottól. Az ötödik szett elején aztán megrázta magát Dave Chisnall és rögtön elvette Dobey kezdését, majd hozta a sajátját. „Hollywood” még szettben tartotta magát azzal, hogy nyerte az első pályáról kezdett legét, de ellenfele is behúzta a saját legét, így már egy szettes előny szerepelt Chisnall neve mellett.

Következett a hatodik szett, ami egyben az utolsó is volt a meccsen, ugyanis a hetedik kiemelt Chizzy nagyon simán hozta a partit első pályáról, majd brékelte Dobey-t, hogy aztán az utolsó leget öt tökéletes nyíllal indítsa és a végén egy 11 nyilas körrel behúzza a mérkőzést.

 chisnall_dobey.jpg

Esti szekció

Raymond van Barneveld - Alan Norris 4-0 (3-0, 3-0, 3-0, 3-2)

Barneveld ott folytatta, ahol az első körben Robbie Green ellen abbahagyta: nagyon simán hozta a saját kezdését, majd brékelte Norrist és a végén 80-as kiszállót megoldva ismét hozta első pályáról a partit, így övé lett az első szett. A második játszmában csupán annyi változott, hogy két bréket hozott össze a holland, amellett, hogy hozta a saját kezdését, így már sorozatban hat nyert legnél tartott, Norris pedig bánhatta azt a hét nyilat, ami kevés volt neki arra, hogy befejezze első pályán kezdett partiját.

A harmadik szettben folytatódott a Barney henger: könnyen hozta a kezdését, aztán amikor Norris nem tudta megoldani kiszállóját D9-cel ismét brékelte, ezek után első pályáról is tükörsimán nyert, így már kilenc zsinórban megnyert legnél tartott. A negyedik játszmában úgy tűnt, hogy a holland nem tud leállni: rögtön brékelte „Chuckot”, aztán végre az angolnak is összejött az első leg és ezzel az első brék, utána pedig a saját kezdését is megnyerte. De ez mit sem ért, hiszen a holland is behúzta első pályáról kezdett partiját egy 121-es kiszállót megoldva, így 2-2-nél következhetett az ötödik leg. Itt viszont a holland semmit nem bízott a véletlenre, ugyanis 11 nyilas körrel lezárta a meccset. Az Ally Pally közönsége joggal kiabálhatta végig a meccs alatt a BarneyArmy-t, Barneveld szenzációs játékkal ment tovább a legjobb tizenhatba (103,59-es átlaga több mint meggyőző a következő körre nézve, ahol Adrian Lewis vár rá).

barneveld_norris.jpg

Phil Taylor - Kevin Painter 4-0 (3-1, 3-1, 3-2, 3-0)

Taylor színpadra lépésének pillanatától kezdve a közönség rázendített a There is only one Phil Taylor nótára, amit „The Power” egy 167-es kiszállót megoldva rögtön egy brékkel hálált meg, aztán mind a ketten hozták saját kezdésüket a következő három legben. A második szett első három partijában mindenki nyert első pályáról (Painter 121-es kiszállót abszolválva), azonban a „Művész” öt nyilat is elpuskázott a negyedik legben, amit Taylor ellen az ember nem engedhet meg magának, hiszen azonnal jön a büntetés. Így is történt, szetteket tekintve 2-0-ra vezetett „The Power”.

A harmadik szett kiegyenlített játékot hozott, ugyanis 2-2-ig mindenki hozta a saját kezdését, bár Painternek a negyedik legben meg lett volna a lehetősége a brékre, de három nyilat is elszórt. Az utolsó legben pedig Phil papa ismét büntetett és elvette Painter kezdését, hogy újabb nyert szett kerüljön a neve mellé. A negyedik játszma elején „The Power” hozta az első leget, majd brékelte ellenfelét, így a meccsért kezdhetett, ahol nem tudott hibázni, odapakolta a mérkőzésen a második 180-át és megnyerte a találkozót, ezáltal tovább menetel 17. világbajnoki címe felé, bár a 92-es átlaga könnyen lehet, hogy kevés lesz a következő körben.

taylor_painter.jpg

Michael van Gerwen - Cristo Reyes 4-2 (3-0, 0-3, 3-2, 3-1, 2-3, 3-2)

A nap zárómeccsén jött a holland világelső van Gerwen. Az első szettben hozta a saját kezdését, aztán rögtön brékelte spanyol ellenfelét, utána pedig ismét első pályáról tudta nyerni a legét, esélyt sem adva arra, hogy Reyes rádobhasson a duplára. Ekkora úgy tűnt, hogy egy sima meccset látunk, de a második szettre a spanyol összekapta magát és egy 10 nyilassal hozta a saját kezdését, majd pedig a 73-as kiszállót megoldva brékelte a hollandot, utána pedig behúzta első pályáról a legét, így egyenlített a szetteket tekintve. Ekkor valami parádés, 115-ös átlagot produkált Reyes.

A harmadik szettben Gerwen 12 nyíllal hozta a kezdését, aztán 161-es kiszállót megoldva brékelte Cristo Reyest. Ekkor úgy gondolhattuk, hogy sima játszmát láthatunk, azonban a spanyol nem adta olcsón a bőrét és először visszabrékelt (100-as kiszállót sima 20, majd két D20-at megdobva), majd hozta saját kezdését, így 2-2-nél jöhetett az utolsó leg, amit ha nehezen is, de behúzott a holland világelső. A negyedik szett elején 1-1-ig mindenki hozta a saját kezdését, aztán 11 nyíllal sikerült brékelnie Reyest, így kezdhetett az újabb szett győzelemért. A spanyol nagyon jól dobált, megkockáztatom, hogy élete formájában volt, azonban az utolsó leg megint csak a világelső neve mellé került, aki így már 3-1-re vezetett a szetteket tekintve.

Az ötödik szettet 164-es kiszállóval kezdte van Gerwen és a következő legben megvolt a lehetősége, hogy 11 nyíllal brékelje Reyest, azonban elhibázta a duplát, amit büntetett a spanyol, így életben tartva a reményeit. Sőt, a Gerwen által kezdett legben a brékhez a 170-es kiszállónál csak a bullt rontotta el, de végül a holland 2-1-re módosította az állást. A következő legben Reyes megint valami brutálisan dobált, 11 nyíllal nyert első pályáról, így jöhetett az ötödik leg. Az az ötödik leg, ahol van Gerwennek nem akartak jönni a triplák, viszont a spanyol folytatta szenzációs formáját és brékelte a hollandot, jöhetett a hatodik szett.

A hatodik játszmában továbbra is 100 feletti átlagon volt mind a két játékos: először Reyes hozta a kezdését, majd pedig a holland is ugyanezt tette. Cristo aztán megint csak hozta a kezdését és a holland által kezdett körben nagyon ráijesztett a világelsőre, ugyanis először 164-re majd 64-re dobhatott rá a 3-1-ért, de nem jött össze neki, amit „Mighty Mike” megbüntetett és utolsó legre hozta a meccset. Az ötödik legben Reyes elrontott egy nyilat a szettért, amit végül  Gerwen kihasznált és nem csak a hatodik szettet, de a mérkőzést is megnyerte.

Minden elismerésem Cristo Reyesé, feltehetően ha ma nem Gerwennel találkozik, akkor simán továbbmegy. 106-os átlaggal kapott ki a világelsőtől, ami a legmagasabb átlag, amivel valaha is kiestek a világbajnokságról (és tegyük hozzá, hogy közel 58%-ban dobta a duplákat). Még van Gerwen is elismerte a meccs utáni nyilatkozatában, hogy ellenfele valami fenomenális volt. Beszéljen az egész meccsről a statisztika, de érdemes a mérkőzést is többször újranézni!

gerwen_reyes.jpg

Szólj hozzá!
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr2812077111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása