9 Nyíl

MvG vagy Wright teljesítménye volt nagyobb?

2017. március 14. 16:30 - Denis Potvin

Szűcs Ádám

Egy kedves olvasónk már korábban is küldött anyagot, amelyben a statisztikák elemzésével foglalkozott. Ezúttal arra keres választ, hogy a Peter Wright majdnem világcsúcsa és az eddig rekorder Michael van Gerwen korábbi teljesítménye között valóban csak átlag négy pontnyi a különbség, vagy éppenséggel több. Grafikonokkal is bizonyít, amely akár egy vitaindító is lehet.

Mind tudjuk, hogy “elméletben” veszélyben volt MvG tavaly 123,4-es meccsátlaga, ami azóta is a legnagyobb TV-s átlag egy dartsmeccsen.

Vitatkoznék ezzel egy picit, nézzük a tényeket:

  • 2016. február 25.: MvG (CO: 7/12) – Michael Smith: 7-1
  • 2017. március 2.: Peter Wright (CO: 7/10) – Adrian Lewis: 7-2
  • Legnagyobb kiszállók: Peter Wright: 125, MvG: 132.
  • 100-180 közötti dobások: Peter Wright: 24 db MvG: 24 db
  • Ellenfél legnagyobb kiszállója: MvG-nél: 116 (Michael Smith), PW-nál: 81 (Adrian Lewis)

Nézzük meg azt, hogy ki hogyan érte el a 120 körüli átlagot. A különbséget ebben vélem felfedezni. Peter Wright “alulról” építkezett, míg van Gerwennek úgymond “volt miből rontani”. Azaz: Wright azért küzdött, hogy felfelé húzza a saját átlagát, van Gerwen pedig egy tényleg felfoghatatlan magasságból “rontotta le” az átlagát 123,4-re. Azaz Gerwenében sokkal több maradt benne, és azt a szintet Wright sehogy sem tudta volna megközelíteni, és ebben érzem a legnagyobb különbséget a két teljesítmény között.

Igaz, Peter Wright 107 nyilat dobott el a meccse során, míg MvG 97-et (-1 legje volt), és erősen megközelítette “felülről” Wright végső átlagát. Ha a trendet nézzük, akkor MvG nem tudta volna azt a szintet tartani, amit addig, így Wright végső átlaga alatt fejezte volna be a meccset. De ugye sportban nincs “mi lett volna ha…”. Nézzük meg ezt egy grafikonon:

 img_58ba778b3e085.png

Vegyük le az első 20 dobást (nagy a szórás és kiugrás a sok T20 miatt), és csak onnantól nézzük a meccsük aktuális pillanatában egymáshoz képesti átlagukat. Függőlegesen az éppen aktuális átlag, vízszintesen az eldobott nyilak száma (20-al csökkentve):

img_58ba7c9ca7108-e1488616899454.png

narancs: MvG; kék: PW

Látszik, hogy azonos számú eldobott nyíl után minden esetben MvG fölény van. Azaz végig nagyobb tempót diktált, Wright ezt meg sem tudta sokáig közelíteni, csak a meccs vége felé. Ha hosszabb lett volna Gerwen meccsek, akkor megfordul a trend, de úgy is nézhetjük, ha Wrightnak egy leggel kevesebbje lett volna (ahogy MvG-nek), akkor abban a pillanatban még messze volt MvG rekordjától.

Véleményem (és a számok szerint) szerint MvG teljesítménye nagyobb volt. Miért? (Igaz, szerencséje volt, hogy a meccse nem tartott tovább, mert akkor elbukta volna a rekord átlagát.)

  • 123,4 vs. 119,5 átlag. Ezzel nehéz vitatkozni.
  • Gerwen ellen kisebb nyomás volt kifejtve, mégis többet hozott ki magából. 17,74-es átlaggal dobott kevesebbet Michael Smith, mint Adrian Lewis. Azaz amíg Wright “rászorult” arra, hogy tolja (hiszen Lewis 109 feletti átlaggal könnyen meglephette volna), addig MvG “csak dobált”, mert ugye ő az a típus, aki mindenkit be akar darálni, teljesen mindegy, hogy annak a valakinek 123,4-91,41=31,99-el kisebb az átlaga…
  • Nézzük meg azt, hogy az eldobott nyilat után kialakult aktuális átlag mediánja* mennyi. Wright: 117,47, MvG: 133,36. Óriási különbség. Mit is jelent ez? Az eldobott nyilak után kialakult éppen aktuális átlagokat nézve 15,89-el magasabb Gerwen értéke. Azaz neki ennyivel feljebb teljesül az a feltétel, hogy “az eldobott nyilaim után kialakult átlagom 50%-ban ennyi alatt, 50%-ban ennyi felett volt”. Ebből is látszik amit a cikk elején említettem, hogy Wright alulról, MvG felülről közelítette meg a rekordot.
  • Triplák aránya az eldobott nyilak számát tekintve: nincs számottevő különbség, félelmetes, hogy 50% felett a triplákat eltaláló nyilak száma mindkét oldalon.

img_58ba7b617ce07.png
Veszélyben volt MvG rekordja?

Szám szerint igen, hiszen a 119 és 123 között csupán 4 a különbség. Ám a fentieket végiggondolva talán annyira mégsem…

Konklúzió

Szurkolok Wrightnak, hogy egyszer világbajnok legyen. Mostanában nagyon elkapta a fonalat. Mindét játékos teljesítménye felfoghatatlan. Az lett volna az igazi, ha MvG tavalyi teljesítményével játszik a mostani PW ellen. Na az lett volna egy igazi nagy csata.

Azt is hozzá kell tenni gyorsan, hogy a cikk születése és megjelenése közti időben éppen, hogy Wright mutatott valami olyat, amelyet még soha előtte. Így a fenti felvetés, éppen az adott teljesítményekről szól (a szerk.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr1812334585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása