9 Nyíl

Michael Smith: Három az angol igazság...plusz egy a ráadás

2017. május 14. 23:59 - adam_f

PDC European Tour 5. - Gibraltar Darts Trophy - a döntők (összefoglaló)

Michael Smith győzelmével ért véget a 2017-es European Tour ötödik állomása, a Gibraltar Darts Trophy. Gary Anderson mentoráltja a döntőben az osztrák Mensur Suljovic felett diadalmaskodott, ezzel pedig megérdemelten gyűjtötte be pályafutásának negyedik ET-sikerét, valamint a győztesnek járó 25.000 angol fontot. Egy nagyon hosszú nap végére tette fel a pontot Bully Boy sikere, ezért most - hogy ne maradjatok le semmi fontos pillanatról sem - következzen a gibraltári torna utolsó napjának kimerítő összefoglalója, videókkal körítve.   

10d30f58-977f-46ae-a262-5618e28fbb84_2017-gibraltar-darts-trophy-logo_full.jpg

A délutáni (nyolcaddöntős) találkozókon történt:

Peter Wright tartott egy laza edzést az estére, ebben pedig nagyon jó edzőtársra akadt Stephen Bunting személyében. A skót versenyző játékot sem engedett ellenfelének, s végül 98-as átlaggal abszolválta a mérkőzést a mostanában nagyon kiábrándító formában játszó angol ellen. Jól mutatja ezt az is, hogy Bunting "csupán" 83,55-ös átlaggal zárt, és csak hét 100+-os dobásra volt képes. Arról nem is beszélve, hogy hat lehetőségéből egyszer sem tudott kiszállni, míg Snakebite-nak minden összejött ezen a találkozón. A negyedik játékot egy szép 117-es outtal oldotta meg, emellé pedig 21 darab 100 feletti dobást mutatott be, amely bőven elég volt számára a találkozó megnyeréséhez (a 6/14-es kiszállózás pedig egész jó teljesítmény volt tőle).

Alan "Chuck" Norris viszont biztosan kellemetlen meglepetésként fog emlékezni a Darren Johnson elleni találkozóra. A DJ nagyon hamar négyjátékos előnyre tett szert, és ez a kettős brékelőny ki is tartott a mérkőzés végéig. Johnson nagyon jól szórta a 140 feletti köröket (tízszer is tudott ekkorát dobni), valamint a kiszállózása is magabiztos volt (6/18-as mutató, ami 33%-ot jelentett neki). Bár Norris 4-0 után igyekezte összeszedni magát, de ez csak arra volt elég, hogy kozmetikázzon az eredményen. A DJ pedig az utolsó legben jól megkeverte a lemezeit, és ekkor robbantotta a legnagyobbat, egy 156-os kiszálló képében.

Talán a délután egyik legjobb találkozóját rittyentette össze a nagyérdeműnek két fiatal játékos, a belga Dimitri Van den Bergh és az angol Michael Smith. A fiúk tettek arról, hogy ne unatkozzanak a nézők. Két gyors legváltás után a belga került brékelőnybe, ám Bully Boy hamar eltüntette az előnyt. 5-5-ig mindenki hozta a saját kezdését, így az utolsó leg döntött a győztesről. Ezt pedig az angol fiú bírta jobban, aki egy 180 és egy 140 segítségével 44-ről dobta be magát a negyeddöntőbe. Viszont a belga srác sem szégyenkezhet, mivel 98-as átlagot produkált, mellé pedig 42%-os kiszállózást mutatott be. Ám ez most sajnos nem segített rajta, így búcsúzni kényszerült a további küzdelmektől.

Mint ahogy Dave Chisnall számára is hamar véget ért a gibraltári kirándulás. A Players Championship-győztes Rob Cross váltotta meg neki a hazaútra szóló jegyet, miután nagyon jó és taktikus játékkal ejtette ki Chizzy-t. Cross rögvest egy brékkel kezdett, ám Chisnall hamar megfordította az állást, és ekkor már mindenki azt gondolta, hogy innen már meglesz a meccs. Egyedül Cross nem gondolkodott hasonlóképpen, aki zsinórban ötöt nyerve hagyta helyben, és ejtette ki honfitársát, többek között egy 153-as kiszállót is összehozva. Chizzy hiába dobott majdnem 99-es átlagot, a kiszállózása (2 sikeres a 13-ból) ezúttal nem úgy jött össze, ahogy szerette volna. Cross viszont 40%-al teljesítette az outokat, és 97%-os átlaggal teljesítette a találkozót.

Osztrák barátunk, Mensur Suljovic is könnyedén lépett túl a Cristo Reyes jelképezte akadályon. Az "Úriember" végig vezetett a találkozón, Reyes csupán 4-3-ig tudta tartani az iramot vele szembe. Innentől pedig már csak Suljovic volt a pályán, aki először hozta a saját kezdését, majd elvette a spanyol játékát, ezzel kialakítva a 6-3-as végeredményt. 93,4-es átlaga mellé 55%-os kiszállózás dukált (6/11-es mutató), míg Reyes csak 25%-os hatékonysággal tudott csekkolni.

A pókerarcú svéd, Magnus Caris tovább folytatta menetelését, aminek most a PDC élvonalában lévő Benito van de Pas látta kárát. 1-1-ig minden szép és jó volt a hollandnak, ám onnantól kezdve a svéd brutális játékot bemutatva elhúzott 5-1-re. Big Ben ekkor még egy játékot tudott hozni rajta, ám Caris megmutatta, hogy őt még nagyon nem szabad leírni a dartstársadalomnak. Az utolsó játékot 48-ról kiszállva hozta, ezzel pedig negyeddöntőbe dobta magát, míg Benito számára megkongatták a harangot. Pedig a holland nem játszott rosszul 90-es átlagot dobott, és közel 67-es csekkolást hozott össze (3-ból kétszer megvolt), ám Caris 12-ből hatot tudott értékesíteni (50%), ez pedig döntő momentum volt a találkozón.

A Gyémánt is kicsorbult a mai nap délutánján. Ugyanis Ian White - 2-0-ás vezetését leadva - nagyon csúnya vereségbe szaladt bele James Wilson ellen. White nagyon jól kezdte a találkozót, egy saját és egy brékjátékkal már 2-0 volt neki. Jammie Dodger azonban összekapta magát, és - zsinórban négyet nyerve - megfordította a meccset. Innen pedig már csak az volt a dolga, hogy megőrizze az előnyét, amit sikerült is megtennie. White ugyan még felzárkózott 4-3-ra, de Wilson nyerte az utolsó két játékot, ezzel pedig a találkozót is. Jammie Dodger pazarul kiszállózott, 75%-os mutatója mindent elmond, mellé pedig egy 105-ös kiszállót is feljegyezhetett magának. White viszont amilyen jól kezdett, olyan rosszul fejezte be a meccset, a hét próbálkozásból csak háromszor tudott csekkolni, de legalább a három közül egy 115-ös kiszálló volt.

Az ausszik Varázslója, Simon Whitlock is kénytelen volt fejet hajtani Daryl Gurney előtt. Pedig ez a találkozó sem volt unalmas, főleg úgy, hogy SuperChin nagyon hamar kétleges előnyre tett szert (egy 124-es kiszállóval hozva az első gémet), amit ő - White-tal ellentétben - nem adott le. Whitlock sem játszott rosszul, 4-3-ig tartotta is magát (még egy 146-os kiszállót is elővarázsolt valahonnan), ám az északír ellen ma valahogy nem sikerült neki semmi sem, így Gurney végül 6-3 arányban nyerve jutott be a negyeddöntőbe. Mind a ketten közel azonos mutatóval zárták a mérkőzést, ám Gurney négyszer is maximumot tudott dobni, ez pedig döntőnek bizonyult a végelszámolásban.

A délutáni nyolcaddöntős mérkőzések statisztikái:

wri-bun.jpg

joh-nor.jpg

dvdb-smi.jpg

chi-cro.jpg

sul-rey.jpg

bvdp-car.jpg

wil-whi.jpg

whit-gur.jpg

 

Az esti találkozókon történt:

Negyeddöntők:

Peter Wright alaposan megszenvedett Darren Johnson ellen, de végül a skót idegei bírták jobban az első negyeddöntő küzdelmeit. Snakebite szerezte meg a vezetést, hozva a saját játékát. Johnson ezt még kiegyenlítette, ám a skót innen kétleges előnyre tett szert. A DJ azonban nem hagyta ennyiben a dolgot. Először egy 144-es, majd egy 100-as kiszállóval hamar egalizálta a találkozót. Snakebite ekkor egy 91-es kiszállóval újra magához ragadta az előnyt, ám Johnson - aki élete meccsét játszotta - egy 103-assal válaszolva ismét egyenlíteni tudott. A sorminta pedig folytatódott tovább: Wright-vezetés, majd Johnson egyenlítés. És ahogy lenni szokott, végül a skót versenyző tett pontot a mérkőzés végére. Mind a ketten nagyon jó formában játszottak, Wright 101-es, Johnson pedig közel 100-as átlaggal fejezte be a találkozót. Mindketten 50%-al kiszállóztak, a DJ pedig még három 100+-os kiszállót is dobott. Nem érdemelt vereséget...

Michael Smith is emberére akadt Rob Cross személyében. Kapkodtam is a fejemet, mert jöttek a magas dobások már az első körben (180, 174), melynek végén Cross szerezte meg a vezetést. Smith azonban hamar összeszedte magát, és egyenlített. Cross-nak azonban erre is volt még válasza, így Bully Boy csupán 2-2 után tudott vezetni először. Onnantól viszont ő diktálhatta a tempót, 5-3-nál pedig már a meccsért is dobhatott, ám ez nem jött össze neki, Cross pedig két leget nyerve egálra mentette a találkozót. A döntő legben aztán Smith bekapcsolta a rakétákat, és egy 100-140-180-as kör után egy tizenkét nyilas játékkal le is zárta a meccset. Mindketten százas közeli átlaggal végeztek, ám Cross a döntő pillanatokban hibázott, Smith pedig volt olyan rutinos, hogy ezeket a hibákat kihasználja. Viszont azt biztosra mondhatom, hogy Rob Cross-szal nem utoljára találkoztunk...

A két nyugodt ember csatájából ezúttal az osztrák Mensur Suljovic került ki győztesen, megállítva ezzel a svéd Magnus Caris menetelését. Mensur nagyon jól kezdett, két saját kezdését egy brékkel megspékelve már 3-0-ra vezetett, amikor Caris megszerezte az első játékát. Suljovic egy tizenöt nyilas körrel felelt erre (4-1), ám a Pókerarc zsinórban két leget hozva máris az osztrák nyakán lógott. A végjátékban azonban Suljovic koncentrált jobban, és végül 6-3 arányban győzve jutott be az elődöntőbe. Mensur 93-as átlaggal, és 37,5%-os kiszállózással abszolválta a meccset, míg Caris kilencvenes átlag körül dobva, és 43%-os kiszállózást bemutatva fejezte be a gibraltári versenyt.

Az utolsó negyeddöntőre két - énektudásáról is híres - versenyző maradt, név szerint James Wilson és Daryl Gurney. Persze ez a találkozó nem csak az énekről szólt, hanem arról is, hogy ki lesz az utolsó elődöntős. Az északír rögvest egy brékkel indított, majd - hozva a saját kezdését, és elvéve Wilson "adogatását" - hamar el is ment 3-0-ra. Jammie Dodger picit belealudt a kezdésbe, így jól össze kellett szednie magát. Ez egész jól sikerült, mivel egy brékre tudta csökkenteni a hátrányát, és máris 3-2 volt az állás. Gurney ekkor újra sebességet váltott, és a hetedik leg után (amit 125-ről oldott meg) már hárommal ment. Wilsonnak még sikerült egy játékot lopnia, ám a sok vesztett brék megbosszulta magát, az északír versenyző pedig 32-vel fejezte be a meccset. Nem születtek eget verő átlagok (Wilson: 82,88; Gurney: 85,48), SuperChin a jobb kiszállózásának és a brékeknek köszönheti a továbbjutását.

A negyeddöntők statisztikái:

wri-joh.jpg

smi-cro.jpg

sul-car.jpg

wil-gur.jpg

Elődöntők:

Peter Wrightot nemhogy megcsapta, de el is fújta a kiesés szele. Főleg akkor remeghetett, amikor Michael Smith már 5-3-ra is vezetett az első elődöntőben, és a döntőért dobhatott. Innen még fel tudott támadni a UK Open, és a European Tour sindelfingeni állomásának győztese, de a sok hiba végül mégis a tarajos skót hazamenetelét eredményezte. Pedig 2-2-ig szépen együtt haladtak a felek, aztán Wright lopott egy kezdést Bully Boy-tól (egy 101-es outtal). Innentől viszont a fiatal angol három leget nyert zsinórban, így már a meccsért is dobhatott. Snakebite ekkor megemberelte magát, és két leget nyerve visszajött a mérkőzésbe. Ám a döntő pillanatokban rendre mellé dobott, Smith pedig 20-ról a második nyilával kiszállva a döntőre és a negyedik European Tour győzelmére készülhetett. Az átlagokat tekintve nagyjából azonos szinten dobtak mindketten, viszont Smith több maximumot tudott felmutatni (négy 180-ast dobott, Wright viszont csak egyet), így ezzel a mutatóval most Bully Boy volt jobb ezen az estén.

wri-smi.jpg

Aki pedig ebben útját állhatta Michael Smith-nek, az nem volt más, mint az osztrákok első számú dobója, Mensur Suljovic, aki egy nagyon kiélezett küzdelemben múlta felül az északír Daryl Gurney-t. Pedig SuperChin jól kezdett, mivel egy tizennégy nyilas körrel szerezte meg a vezetést. Az osztrák azonban elővette jól bevált fegyverét, és konkrétan megpróbálta elaltatni ellenfelét. Gurney azonban erre nem volt vevő, és váltakozó vezetés mellett tartotta a tempót, pedig Mensur már 4-2-re is vezetett. Gurney azonban három leget is megnyert egymás után, így már a döntőért is dobhatott, ám ekkor jöttek azok az aprócska hibák, melyek végül az északír meccsébe kerültek. Suljovic először saját kezdéséből kiegyenlített, majd hátsó pályáról - jobban koncentrálva ellenfelénél, és kihasználva annak hibáit - 40-ről befejezte a találkozót, ezzel pedig a második ET trófeájáért indulhatott harcba ezen az estén. A lőlapot tekintve Suljovic győzelme nem volt érdemtelen, hiszen 94,11-es átlaggal, és 50%-os kiszállózással játszott a találkozón, míg Gurney 87-es meccsátlaga több, mint kiábrándító volt, hiába dobott négy maximumot, és egy 107-es kiszállót...

sul-gur.jpg

A döntő:

Michael Smith-nek indult jobban a 2017-es Gibraltar Darts Trophy döntője, mivel kapásból az első legben elvette Mensur Suljovic kezdését, majd a sajátját egy 108-as outtal hozva, utána pedig még egyet brékelve már 3-0-ra is vezetett. Suljovic ekkor ébredt öntudatra, és lemásolva Smith kezdését, két brék és egy saját leg után máris egyenlő volt az állás. S hogy még ne legyen vége az izgalmaknak, egy rövid kör után már 4-3-ra az osztrák játékos vezetett. Ám ezzel el is lőtte a puskaporát, Smith pedig először 81-ről egyenlített, majd egy szép 132-es kombóval már nála volt újra az előny. Suljovicnak lehetősége sem volt, hogy abban a körben az 56-ra rádobhasson. A tizedik játékban ismét megvolt Mensur esélye az egyenlítésre, ám elrontotta a 110-es kiszállót (15-je maradt), Smith pedig 20-ról már nem kegyelmezett, ezzel pedig - 2014 és 2015 (kétszer is) után immáron negyedik alkalommal - egy újabb ET állomást nyert meg a fiatal angol játékos, aki 96,33-as átlaggal, két 100+-os kiszállóval, valamint 6/12-es (50%) kiszállómutatóval zárta a torna utolsó meccsét, míg Suljovic 99-es átlaggal és 23,53-as kiszállózással lett ezüstérmes.

smi-sul.jpg

stat_1.jpg

michael-smith-2017-gibraltar-darts-trophy-pdc-europe_u47c9fhkrloe1jsqyquqa8hjn.jpg

Búcsúzóul pedig álljon itt a Pro Tour ranglista élcsoportjának jelenlegi állása. A sorozat egyébként június 9 és 11 között folytatódik Hamburgban, ahol a European Darts Matchplay küzdelmeit figyelhetjük majd a European Tour hatodik állomásaként. Előtte azonban vár még ránk egy pár Players Championship, a World Series sorozat első versenyeként egy Dubaj Darts Masters, majd pedig a számunkra is nagyon fontos PDC darts páros-világbajnokság. Tartsatok velünk továbbra is...mert megéri. :)

pro_tour_2.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr1312504803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása