9 Nyíl

Kis közösség - nagy csapat...

2017. június 20. 17:14 - adam_f

Bemutatkozik a Mezőlaki Darts Club

Mottó: „Nem vagyok futóhomok, melyet bármely széláramlat bármely égtáj felé sodorhat, hanem ember vagyok, ki szülőföldjén helytáll akkor is, ha dacolni kell a zord idők viharaival.” (Török László /1929-1997/ - író, újságíró, kritikus)

Ezt az idézetet azon a honlapon találtam, amelyet arról a településről kerestem, akinek versenyzőivel is volt szerencsém találkozni azon a bizonyos jánossomorjai páros összetartáson. S mivel már sokat hallottam róluk, gondoltam, megragadom az alkalmat, hogy egy jó kis baráti kapcsolatot próbáljak meg kiépíteni velük (innen is üzenem nekik: tegeződés van, oké?). S ha már a kapcsolatépítés ilyen jól sikerült, akkor természetesnek gondoltam, hogy meg kellene őket mutatni a nagyvilágnak. Ennek pedig most jött el az ideje, így az amatőr klubok sorát folytatva szeretném nektek bemutatni a Mezőlaki Darts Club-ot. Fogadjátok őket szeretettel!

logo.jpg

Mielőtt a csapattal foglalkoznánk, illendő bemutatnom a közeget, ahol néhány lelkes dartsszerető embernek kipattant a fejéből az ötlet, hogy klubbot kellene alapítani. Ez a közeg pedig egy alig ezer lelket számlaló település, valahol a pápai járásban, Veszprém megyében.

A község történelme visszanyúlik az Árpád-házi királyok korára. A neve 1286-ból ismeretes, Mezenlak néven. A „mezen” szó utal a község földrajzi helyzetére. „Mezen” egyenlő a mai értelemben vett mező szóval. A „lak” szó igen sok magyar helység-névben fellelhető, lakást, házat jelent. 1359-ben Mezeulak néven szerepel. 1488-ban Mezewlak. Ebben az időben a falu földesura Zámbó János volt. Mezőlakot a középkortól kezdve egészen a XVIII. század közepéig egyedül a híres Zámbó család birtokolta, itt volt Veszprém megyei birtokainak központja.

Az oszmán idők minden kínját és félelmét átélte Mezőlak népe is. A reménytelen helyzet mellett a népnek vigasztalóul csak a török és a község között húzódó váröv szolgált. A nagyobb várak közül Várpalota, Veszprém, Nagyvázsony, Devecser, Pápa, a kisebbek közül Csesznek, Ugod és Somló vára alkotta a védelmi övet. A török kiűzése után hazánkban megváltozott a helyzet. Megszűnt a török rablóhordáktól való félelem, nem volt már felperzselés, emberrablás. A termelés nyugodt mederbe terelődött. Ám jött egy újabb teher, a forrongó Európa állandóan mozgásban volt, hadseregek vonultak, jöttek, mentek és a katonai beszállásolások szinte elszegényítették Mezőlakot is. A 18. század elejétől a község már nem uradalmi székhely, a birtokosok egymásnak adják a javadalmakat.

Sorsfordító események ritkán történtek a község lakóinak életében. Egy feljegyzés azonban arról szól, hogy Mezőlakot is megérintette a szabadság szele 1848-49-ben, amikor a falu lakói közül tizenegyen csatlakoztak a szabadságharcban részt vevő seregekhez. 

A 20. század legemlékezetesebb, sajnos szomorú eseménye a falu életében az 1935-ös tűzvész volt. Ekkor a falu szinte teljesen leégett, így azt újjá kellett építeni. Szerencsére ezt sikerrel valósították meg, így a mai napon is - jelen időben - beszélhetünk Mezőlak nevű településről.

Ennyi kis történelmi gyorstalpaló után lássuk, hogyan is pattant ki a klub ötlete azokból a bizonyos koponyákból. Ehhez hívtam segítségül a csapat históriását, Horváth Csabát, aki készséggel kalauzolt engem végig az állomásokon.

mezolak_i.jpg

A mezőlaki garnitúra egy jelentős része már Győrben is ismertté vált

"2015-ben egy helyi baráti társaság az akkori VB hatására kezdte el ezt a nagyszerű hobbit űzni. Egyre többen értesültek róla, nem csak a községben, hanem a környező falvakban és még Pápán is, hogy Mezőlakon elkezdett kialakulni egy dartscsapat, így ennek megfelelően egyre bővült tagjaink száma is. Jelenleg tizenkét fő a létszámunk, de idén már három új taggal bővültünk, tehát folyamatosan gyarapodik a már nem is olyan "kis" csapat.

Már a kezdetek kezdetén is számíthattunk az önkormányzat támogatására, amit ezúton is nagyon köszönünk. Anyagi támogatásuk mellett a klubhelyiséget is ingyenesen használhatjuk, ez pedig nagy segítség nekünk. Emellett persze szedünk havi tagdíjat is, amiből megvesszük a működéshez illetve verseny lebonyolításhoz szükséges kellékeket (táblák, filcek, írótáblák, világítóberendezések, stb).

mezolak_ii.jpg

Pillanatkép az V. Mezőlak Darts Open-ről

Rendszeresen szervezünk versenyeket. Eddig 5 saját lebonyolítású nyílt versenyt rendeztünk. Itt is érzékelhető az országos tendencia, hogy a darts egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hiszen első versenyünket még családias keretek között tizennégy fős létszámmal bonyolítottuk le két táblán. A 2017. januárban megrendezett V. Mezőlak Darts Open pedig már 76 nevezővel indult tíz táblán!

Idén hivatalosan is tagja lettünk a Veszprém Megyei Darts Szövetségnek, ezáltal sikerült egy megyei csapat és egyéni fordulót is Mezőlakra hozni. Ezeken kívül szeretnénk még idén megrendezni a VI. Mezőlak Darts Open-t is. 2016 novemberétől mérföldkőhöz érkeztünk, hiszen hivatalosan is megalakult a Mezőlak Sport Egyesület Darts Szakosztálya. Tavaly decemberben önerőből, társadalmi munkában sikerült felújítanunk a klubhelyiségünket, ahol immár három tábla áll rendelkezésünkre a gyakorlásra, szép és otthonos környezetben.

Közvetlen környékünkön két darts club működik, Celldömölkön és Noszlopon, mindkét klubbal nagyon jó baráti viszonyt ápolunk. Jövő évben tervezzük a Magyar Darts Szövetség felé történő bejegyzést, szeretnénk elindulni az NB3-as csapatbajnokságban is."

mezolak_vii.jpg

Valahogy így indult el minden...

Jelenlegi klubtagjaink: Bálint Szabolcs, Bódai Ernő, Bódai Richárd, Bódainé Szép Anasztázia, Horváth Bálint, Horváth Csaba, Horváth Dávid, Horváth Gergő, Joó Erik, Kiss Zoltán, Molnár Marcell, Szalai Richárd, Szentpéteri László és Szép Norbert.

S ha már ilyen alaposan sikerült bemutatni a klubot, akkor ideje, hogy egy kis eredménylistával is büszkélkedjünk, hiszen két év után elég komoly skalpokat és helyezéseket tudhatnak már magukénak:

mezolak_iv.jpg

Szalai Richárd (jobbra) harmadik helyezése az Észak-dunántúli Darts Liga sorozatban a győri V. fordulón 

mezolak_vi.jpg

Horváth Dávid (balról a második) második helyezése az Észak-dunántúli Darts Liga VI. fordulójában

Párosban:

  • Horváth Dávid – Horváth Gergő - V. Mezőlak Darts Open (2. hely)
  • Horváth Dávid - Horváth Gergő - VIII. Jánossomorja Páros Darts Verseny (2. hely)
  • Horváth Dávid – Horváth Gergő - Veszprém megyei Darts Bajnokság - 2. forduló (3. hely)
  • Horváth Dávid – Horváth Gergő - Veszprém megyei Darts Bajnokság - 4. forduló (2. hely)

Egyéniben:

  • Horváth Gergő - Darts Sulimpia Megyei selejtező, Noszlop (1. hely)
  • Horváth Dávid - II. Celldömölki Amatőr Darts Verseny (1. hely)
  • Szalai Richárd - Észak-dunántúli Darts Liga, Győr (3. hely)
  • Horváth Dávid - Észak-dunántúli Darts Liga, Győr (2. hely)
  • Horváth Dávid - Veszprém megyei Darts Bajnokság - 2. forduló (1. hely)
  • Horváth Dávid - Veszprém megyei Darts Bajnokság - 3. forduló (2. hely)
  • Horváth Dávid - Veszprém megyei Darts Bajnokság - 4. forduló (1. hely)

 

mezolak_v.jpg

Velük sikerült összefutnom Jánossomorján - jelzem, a két kékpólós úriember második helyezést ért el a versenyen

Tehát újfent bebizonyosodott, hogy egy kis közösség mekkora erővel rendelkezik, és ezt az erőt képes pozitív dolgokra fordítani. Kívánom nekik, hogy valósuljon meg minden, amit szeretnének, és ehhez sok erővel, valamint kitartással álljanak hozzá. Mert egy szintén nagy bölcsesség szerint: "A nagy erő nagyobb felelősséggel jár." E sorok írója pedig azt tudja ígérni, hogy igyekszik nyomon követni minden egyes rezdülést, ami a klub háza táján történik, s remélhetőleg egyszer el tud jutni majd az egyik versenyükre is, ahol talán kiderül majd az is, hogy a nyilakat is olyan jól hajigálja-e, mint ahogy a tollat forgatja. Addig pedig: hajrá, Mezőlak, hajrá, Fiúk!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr3212609115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása