9 Nyíl

Fókuszban a nyílmesterek (6. rész)

2017. december 10. 09:00 - Denis Potvin

2018 William Hill PDC darts-világbajnokság: Játékosmustra

Amikor az első dárda elrepül az Alexandra Palace-ban, pont akkor lesz kétéves a blogunk, amely mostanra már kissé ki is nőtte magát. Úgy látunk hozzá a 2018-as évnek, hogy a már meglévő profizmusunkat elővéve prezentáljuk nektek a világbajnokság eseményeit. Tavaly is sikerült egy elég komoly (23 részes) sorozatot elétek tárni a PDC történelemkönyvéből, most pedig úgy döntöttünk, hogy bemutatjuk nektek azt a 72 játékost, aki december 14-től kezdve veszik birtokba az AllyPally színpadát. Sorozatunk ötödik részben következzenek azok a játékosok akik az Order of Merit, azaz a világranglista alapján a 17-24. helyen állnak.

wk-darts-williamhill-e1480587323108.jpg

Ian White (Anglia)

ian-white-darts_3390195.jpg

Bár ránézésre lehet, hogy sokan mást gondolnak, a Phil Taylor szülővárosában, Stoke-on-Trentben született Ian White még csak 47 éves, vagyis a legjobb korban van. A Gyémánt 2005-2010 között a BDO játékosa volt, különösen nagyobb eredmény nélkül De előtte volt egy fantasztikus versenye. 1997-et írtunk, részt vett ő is a News of The World feltámasztásában. Talán nem is véletlen, hogy ő is ott volt, hiszen annak a városnak, Stoke-nak volt még egy nagy szülötte. Persze, most sok mindenki más mellett Phil Taylorra gondolunk, akitől aztán a döntőben kapott ki, miután megverte a korszak zsenijeit, Peter Manleyt és Andy Jenkinst is. 

Aztán karrierje mégsem olyan magasra, mint Tayloré, de magabiztos topjátékos maradt a PDC-ben. Két sikertelen próbálkozás (mármint első körös vereség után) a vb-n is nagy sikert ért el, 2014-ben a Simon Whitlock elleni negyeddöntőt veszítette csak el, míg tavaly a harmadik körben bukott el Peter Wrighttal szemben. Idén nem nyert tornát, de akárhogy is nézzük a világ 17. legjobb játékosáról beszélünk, aki ebben a szezonban komoly tornákon nyolc negyeddöntőt és két elődöntőt játszott, megérdemelten van ott, ahol. Éppen az idei eredményei repítették ilyen magasra. Gerwen ágán van, de ezzel együtt is a harmadik kört megélheti. Egy stoke-i játékostól ez pedig minimum elvárás. Úgy látszik, ott teremnek a dartsosok.

Kim Huybrechts (Belgium)

skysports-kim-huybrechts-darts_3915621.jpg

A belga, aki idén a Premier League-ben is kipróbálhatta magát. Meccset nem nyert, de ott volt és ez óriási lehetőség volt számára. Kicsit még szoknia kell az ilyen versenyeket, de nagyon tehetséges, azért az ott elért három döntetlenje is mutatja. Ha hinni lehet a híreknek, akkor tízéves kora óta dobál a most 32 éves játékos, aki a PL-t lehet, hogy pont azért bukta el, mert a verseny közben érte családi tragédia. Hihetetlen szívós és tipikus versenyző típus.

Hat éve a PDC versenyzője, világbajnokságon már negyeddöntős is volt, és az elmúlt két évben jutott el arra a szintre, amikor már komoly versenyzőként beszélhetünk róla. Karrierje során öt kilencnyilast dobott már, idén is egyet, a Players Championship harmadik állomásán. Idén két döntő a legjobb eredménye, és mind a két finálé komoly skalpokkal járt együtt. 

Joe Cullen (Anglia)

joecullen_2.jpg

Érdekes figura ez a Rocksztár. Még csak 28 éves, tizenegy éve kezdte a profi karrierjét, és ami benne a legjobban lenyűgöz, az a koncentráció és a higgadt játék. Ezért lehet ilyen fiatalon már ott lenn a legjobbak között. A 2008-as UK Open selejtezőjében tűnt fel, ahol Mark Stapletont és Dennis Smith-t győzte le.

Eddig hét világbajnokságon szerepelt, de az első körnél tovább csak egyszer jutott, tavaly Corey Cadbyt verte az első fordulóban, aztán Adrian Lewis állította meg. Viszont idén a negyedik PC-n odavert egy kilencnyilast, ezzel pedig a legnagyobbak közé került. Szintén a Players Championship-en megnyerte a nyolcadik fordulót, a döntőben Daryl Gurney-t legyőzve, ráadásul döntő legben. Aztán az északírt megint megverve (az elődöntőben) első lett a tizenhatodik Players Championship-en is. Volt még három negyeddöntője és két elődöntője is. Nem is csoda, hogy ebben az évben a 19. helyre küzdötte  fel magát. Neki is voltak családi problémái, de a vb-re mentálisan teljesen felkészülve fog érkezni.

Rob Cross (Anglia)

skysports-rob-cross_4125539.jpg

Na ez az a fickó, akiről meglehetne mintázni a darts  örökké élő szobrát (persze Phil Taylor után). A mindent tudó dartsdatabase.com is csak 2015. október 7-re teszi az első számottevő eredményét, amikor a BDO-világbajnokság selejtezőjében két kört ment, de a legjobb 64 között kiesett. Villanyszerelőként dolgozott a Londonhoz közeli Edenbridge városkában, de iszonyatosan jól dobált, a helyi legendák szerint a barátai és a kocsma tulajdonosa, ahol versenyzett, fizette be az első komoly versenyére a most is nagyon szerény játékost.

Igazi meseszerű történet az övé, jött látott és győzött. Ma már nincs olyan verseny, amikor ne fogadnának rá is bukmékerek. Hihetetlen, igazi őstehetség, az új Taylor lehet belőle, az aki meg tudja majd állítani Michael van Gerwent, ahogy már meg is állította már az idén. Nézzük sorban: idén megnyerte a harmadik PC-t, aztán a 12. verseny is az övé lett, ahogy a 19. és a 21. is. Három döntője, négy elődöntője és hat negyeddöntője volt. Ember így még nem robbant be a PDC-be, legalábbis a szervezet modern korában még senki.

Stephen Bunting (Anglia)

bunting_3.jpg

A "Lövedék" már 12 évesen nyilat fogott és tehetségére mi sem jellemzőbb, hogy már 16 évesen a BDO-ban versenyzett, 18 éves volt amikor először jutott túl a vb-selejtezőkön. Egészen 2014-ig maradt a szervezetnél, amikor is megnyerte a lakeside-i tornát, az előtte lévő két évben pedig a World Masters serlege lett az övé. 2012-ben vezette a BDO és a WDF világranglistát is. 2015-ben, az első PDC világbajnokságán egyből a negyeddöntőig menetelt, tavaly, némi meglepetésre, az első körben búcsúzott Darren Websterrel szemben. Nagyobb Pro Tour, vagy majorversenyt eddig nem tudott hozni, de többször is közel állt hozzá.

Ebben a szezonban négy komoly eredményt ért el. A 20. Players Championship-en döntős volt, ahol végül Suljovictól kapott csak ki. Előtte a 18. versenyen elődöntős, a 17-en negyeddöntős volt. A European Matchplayen is a legjobb nyolc közé verekedte magát.

Mervyn King (Anglia)

king_4.jpg

A Király már régi motoros, tizenkét éves korában kezdett játszani, amihez apja ragaszkodott, mint ahhoz is, hogy testfelépítése miatt egy régi táblán játsszon. Még 14 éves sem volt, amikor a megyei bajnokságon a legjobb tudott lenni a felnőttek között. Őstehetségnek tartották és 1994 és 2007 között a BDO-ban, azóta pedig a PDC-ben is bizonyította, számolatlanul nyerte a meccseket. A BDO-ban World Masters-t, International Darts League-et, és Finder Masters-t nyert. 2009-ben a PDC-világbajnokságon pedig egészen az elődöntőig menetelt. Döntős volt a World Grand Prix-n, a Premier League-ben, a Bajnokok Ligájában, Players Championship Finalsban, a The Mastersen, elődöntős a World Matchplayen, kétszer a Grand Slamen, az European Champiosnhippen, a UK Openen.

Felsorolni is nehéz ezt a sok sikert, de az utolsó ilyen 2014-ben történt meg vele, azóta visszább is csúszott a rangsorban. Három éve amúgy három elődöntőt és egy döntőt is vívott a fentebb felsorolt versenyek közül. Azért ebben a szezonban is összekapta magát. Két döntője volt (European Darts Open és Players Championship 3.), kétszer elődöntőzött és három volt a legjobb nyolc között. 2008 óta mindig ott van a PDC-vb-n, de a 2009-es sikerének közelébe sem sikerült azóta érni.

Darren Webster (Anglia)

webster_4.jpg

Webster csak a PDC-ben mutatta meg tehetségét és az, hogy 2007 óta gyakorlatilag ott van a legjobbak között. Az első sikerét 2005-ben érte el, amikor Co Stampé elleni döntőt megnyerve övé lett a Open Oust Nederland. De a legnagyobb sikeré 2007-ben érte el, amikor egészen negyeddöntőig menetelt a világbajnokságon és csak Phil Taylor tudta megállítani. Jó formában váratja a világbajnokságot, hiszen kiválóan sikerült eddig ez az éve. A vb-n csak a harmadik körben esett ki. A World Matchplayen a negyeddöntőig jutott, de volt még három olyan torna a szezonban, amikor ott volt a legjobb tizenhatban. Megdobta élete első kilencnyilasát is, a februári UK Open selejtezőjében Benito van de Pas ellen.

Kyle Anderson (Ausztrália)

anderson_6.jpg

Az ausztrál már hat évesen dobálta a nyilakat és kilencévesen versenyekre járt a szintén dartsos édesapjával aki őshonos (aboriginál), így nem is véletlen a The Original becenév sem. A BDO-ban hat évet próbálkozott, majd 2012-ben lett a PDC tagja. A 2013-as világbajnokságra már eljutott, de Steve Beaton az első körben legyőzte Andersont. Jobbára ázsiai és óceániai versenyeket nyert, majd 2014-ben a Qualifying Schoolban szerzett Pro Tour-kártyát. A nagy távolság miatt Angliába költözött, hogy részt vehessen minél több versenyen.

Neki  is remek éve volt, amellyel a 24. helyig jött fel a világranglistán. Talán azért is adott bele mindent, mert a tavalyi vb-re nem sikerült kijutnia. Megnyerte a 17. Players Championship-et, amelyen kilencnyilast is sikerült dobnia, aztán a European Champioship-en megint odavágott egy tökéletes leget és az elődöntőig ment. Övé lett az idei Auckland Masters is. Teljesítménye azért hullámzó volt, nyolc olyan torna volt a szezonban, ahol rögtön az első körben kiesett.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr9013464771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása