9 Nyíl

Gerwen a példaképe, de Cross menetelése az igazi példa

2018. február 13. 14:54 - Denis Potvin

A lengyel SportTV interjúja Krzysztof Ratajskival

A lengyel Krzysztof Ratajski óriási bravúrt vitt véghez azzal, hogy megnyerte a UK Open egyik kvalifikációját. Ezzel a lengyel a UK Open Order of Meritjében a harmadik helyen végzett, a tornát majd csak a harmadik fordulóban kell kezdenie, amellyel újabb értékes pontokhoz (pénzhez juthat), ami világranglista szempontjából is nagyon fontos neki. Mivel Kelet-Európából indulva jutott már egyre magasabbra, ezért a magyar játékosoknak is megszívlelendő azok a szavak, amelyeket a lengyel Sport TV-nek mondott.

fe7df500-424c-4026-92cd-f146d6ef2340_ratajski-krzysztof-009_full.jpg

SportTV: - Hogyan juthat el valaki a professzionális karrierhez?

Krzysztof Ratajski: - Lengyelországban nincsenek sajnos szakemberek, így a játékosoknak a saját útjukat kell járniuk. Még nem jutottam el a Pro Tour kártyáig, de ha rendszeresen tudok ilyen versenyeken részt venni, akkor össze jöhet az is. Ha a világbajnokságon sikerülne egy meccset nyerni, akkor közelebb kerülnék ehhez.

S: - Térjünk vissza a képzéshez.

K.R: - Otthon kisebb bajnokságokban indulok, mellette napi 3-4 órát edzek, heti 3-4 alkalommal. Fontos, hogy a programomat havonta tudjam folytatni. Ez rengeteg munkával jár, de csak így van esélyem játékra alkalmasnak maradni. A profik napi 12 órákat edzenek, a a lábuk is megérzi ezt, ezért fontos a mentális felkészültség is. Ezt szerintem nem lehet gyakorolni, erre születni kell. Ez olyan, hogy mondjuk edzés közben tízből kilencszer dobok egy 180-ast, a meccsen meg csóválod a fejed, hogy nem sikerül.

S: - Hogyan kezeled a közönséget?

K.R: - Hát ez nem snooker, az biztos. Ott áll mögötted több ezer fanatikus, énekel, szurkol, valamikor ellened. Ezért van aki füldugóval játszik. Engem inkább feldob az ilyen közeg, de ha kell ki tudom zárni, mert ezt kell tennem.

A videón 5:45-nél indul a meccs

S: - Milyen fontos dolgok vannak egy meccsen?

K.R: - Nagyon fontos, ki kezdi a meccset, így nagyon sokat gyakorlom a bullt is. Kulcsfontosságú például, ha egy döntő legben tiéd a kezdés. Az esetek 75-80 százalékában győztesen lehet kijönni a meccsből, ha nálad a kezdés. Így ez az egyik legfontosabb dolog.

S: - Meg tudsz élni a dartsból?

K.R: - Ez az eddigi pályafutásom során ebben az évben sikerült először. Ha a következő idényre kártyát nyerek, az újabb lökést adhat. Eddig menedzserként dolgoztam egy teherfuvarozó cégnél. A szabadidőm sem volt elég az edzésekhez, és a szabadságom sem a versenyekre járáshoz.

S: - Mennyibe kerül ez neked?

K.R: - A készletem és egyéb dolgok elenyésző költségek. A felszerelésekre amúgy nem kell költenem, azt egy szponzor fizeti. Itt a legnagyobb költség az utazás, szálloda, a legnagyobb ráfordítás a világbajnokságra utazás. Idén nyertem 25 ezer fontot, ezeket ebből finanszírozom. Sikerült annyi pénzt összeszednem, amelyből a European Tour-okon tudtam indulni, a selejtezőt mindenhol nagyon komolyan vettem, mert megvolt, mennyi pénz kell ahhoz, hogy csak ezzel foglalkozhassak. Tudatosan készültem arra, hogy a munkát is abba tudjam hagyni és a dartsra tudjak koncentrálni.

S: - Kik a kedvenceid, vagy példaképeid?

K.R: - Először Michael van Gerwen. Ő a legnagyobb sportoló. Nemrégen a New York Times írt róla cikket, amelyben úgy emlegették, mint a sportág Michael Jordan-e. Ebben szerintem semmi túlzás nincs. Másodszor Phil Taylor, ő nála nagyobb nem is volt korábban. Nagyon tetszik Rob Cross, ahogy ő is elhatározta, hogy a darts lesz a mindene és két év alatt megcsinálta. Követendő út, hogy neki sem kellett hatalmas szponzorpénz, csak egy jó menedzser, tudatos munka és felépített karrier.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr2213665266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása