9 Nyíl

Az egyik walesi sír, a másik meg nevet...

2018. április 22. 23:43 - adam_f

2018 PDC European Tour: Austrian Darts Open - Steiermarkhalle, Graz/Premstätten (a döntő nap összefoglalója)

Walesi rangadót hozott végül a 2018-as Austrian Darts Open fináléja, ráadásul a két résztvevő mindegyike karrierje első ET-döntőjét játszhatta a Steiermakhalle közönsége előtt, melynek végén Jonny Clayton örülhetett, aki ezzel első nagyobb tornagyőzelmét szerezte meg. Természetesen a PDC játékvezetői testületét ezen a hétvégén is négyen erősítették hazánkfiai közül (Vereczkey Lajos, Németh Norbert, Bata József és Bata-Bogdanov Daniella), szóval volt miért végigizgulni ezt a hétvégét is, amelynek most az utolsó napját foglaltuk össze nektek röviden és velősen - ahogy eddig is megszokhattátok.

ado_2018-350x197.png

A délutáni program:

A nyolcaddöntőkkel kezdődött meg az Austrian Darts Open mai versenynapja, és azt kell mondani, hogy itt sem borult fel annyira a papírforma, vagyis az esélyesek sikerrel vették az akadályokat. Az egyetlen mérkőzés, ahol nem így történt, az a délutáni etap utolsó találkozója volt, amelyen Jonny Clayton a vártnál jóval simábban ejtette ki a jó formában játszó James Wade-et. Az angol háromszor is vezetni tudott a találkozón, de 3-2 után már csak Clayton volt a színpadon, aki négy leget zsinórban megnyerve abszolválta a találkozót (105,32-es átlaggal) és búcsúztatta Wade-et, aki ezen a meccsen 93-as átlagot dobott össze, 75%-os kiszállózással (négyből három alkalommal jött neki a dupla).

wad-cla.jpg

A többi mérkőzésen is a 6-3-as eredmény dominált. Többek között ilyen arányban nyert Ian White (Simon Whitlock ellen), aki 46,15%-os csekkolást produkált és 90-es átlaggal ment tovább. Hasonlóan járt Joe Cullen is, aki Mervyn King ellen hozta a formát és jutott be az esti körbe. Gerwyn Price is biztosította helyét az esti nyolcasban, 6-3-as sikere Wayne Jones ellen nem volt meglepő, viszont az ő meccsükről sajnos nem tudunk statisztikát adni, mivel a rendszerben volt némi kis fennakadás.

whi-wit.jpg

cul-king.jpg

Mensur Suljović 3-3-ig izgult, utána azonban három leget zsinórban behúzva hamar pontot tett a Cristo Reyes elleni parti végére. Az osztrák 91,44-gyel lépett tovább, ami nem éppen élete átlaga, de én arra gondolok, hogy a jobbat még későbbre tartogatja. Michael Smith lett a végállomása a nagyon jó hétvégét maga mögött tudó Dimitri van den Bergh-nek, akinek csak egy picin múlott az a mágikus kilencnyilas. A belga ezúttal is becsülettel próbálkozott, de Smith ellen nem sok esélye volt. Az angol 99,13-as átlaggal és 11 darab 140+-os dobással sokkolta az ifi-vébé győztesét, amire a belga nem is tudott érdemben válaszolni.

sul-rey_1.jpg

ms-dvdb.jpg

Az egyetlen izgalmakat is hozó találkozó a Rob Cross-Steve Beaton összecsapás volt, amely a Bronz Adonisz szemszögéből máris egy brékkel indult hátsó pályáról, amit aztán Cross hamar egalizált is. A világbajnok ezután megpróbálta magához ragadni a kezdeményezést, ami 3-3-ig sikerült is neki, ám ekkor jött egy újabb Beaton brék, és ismét nála volt az előny. Cross ekkor újra begyújtotta a rakétákat és 5-4-nél már a meccsért is dobhatott, de Beatonnak még mindig volt egy trükk a tarsolyában, amit sikerrel kihasználva egyenlíteni tudott. A döntő leg azonban már Cross-é volt, aki végül egy tizenhét nyilas játékkal dobta be magát az esti etapba. Cross 95-ös, Beaton pedig 90-es átlagon zárt, ami nem is olyan rossz, ha az eredményt nézzük.

cro-bea.jpg

du.png

Az esti program:

Joe Cullen mondhatni elég simán "hagyta helyben" jó barátját és márkatársát, Michael Smith-t. A Rocksztár nagyon hamar kétleges előnyre tett szert, amit Smith még ki tudott egyenlíteni (többek között egy 120-as kiszállóval). Ám ezután már Cullen akarata érvényesült, Smith mellől meg még a szerencse is elpártolt (a hetedik legben két nyila is kiesett a T20-ból), Cullen pedig kiegyensúlyozottan dobta a dárdáit, így a meccs végén ő fogadhatta Smith kézfogását és jutott be először az elődöntőbe.

smi-cul2.jpg

Cullenék után következett a jelenlegi világbajnok, Rob Cross és a walesi Gerwyn Price összecsapása, amit az angol rögvest egy tizenöt nyilas leggel nyitott meg, Price pedig rögvest válaszolt is erre a kezdésre egy tizenhat nyilas körrel (Cross eléggé fent ragadt ebben a játékban). Ez pedig annyira meghozta a walesi játékkedvét, hogy hátsó pályáról már nála volt az előny. Elég komoly brékháború következett ezután, mivel Cross is hátsó pályáról egyenlített, majd Price újra hátsóról szerezte meg a vezetést, hogy aztán a saját kezdését is behúzva már két leggel vezessen. A világbajnok próbált zárkózni, ez egy legre sikerült még, de Price nagyon elkapta a fonalat és egy tizenhárom, valamint egy tizennégy nyilas körrel lezárta a találkozót, így másodikként ment tovább az elődöntőbe. A walesi imponáló, 100,87-es átlagot szórt, míg Cross ezúttal egy kicsit az amatőr önmagát idéző, 87-es átlaggal zárta ezt a negyeddöntőt, valamint a tornát is.

pri-cro2.jpg

A közönség által talán legjobban várt mérkőzés következett, ami nem volt más, mint az osztrákok kiválósága, azaz Mensur Suljović, valamint az északírek - most már - első számú játékosa, azaz Daryl Gurney közötti összecsapás. Mensur pedig alaposan bele is kezdett, hiszen első pályáról megnyerte a kezdését, majd hátsó pályáról már kettőre növelte az előnyét. A közönség egy emberként állt a hazai versenyző mögé (ezt rendszeres buzdítással fejezték ki irányába), aminek meg is lett az eredménye, mivel az Úriember még egyet hozzácsapott a kettőhöz, így már 3-0 volt oda. Az északír végül ezután tudta behúzni első játékát, amelyben Mensur hat perfekt nyilat is eldobott, de nem jött a kilences. Ez azonban nem nagyon zavarta meg az osztrákot, aki az ötödik leg megnyerésével visszaállította a háromleges differenciát. Sőt, még rá is tett egy lapáttal, és végül 6-1-es győzelmével az osztrák is bejutott az elődöntőbe. Suljović káprázatos, 104,34-es átlagot szórt, míg Gurney ezúttal 95-ös átlaggal zárta a meccset, valamint a versenyt is.

gur-sul.jpg

Az utolsó negyeddöntőben a James Wade-et búcsúztató Jonny Clayton, valamint a "W"-sek csatájából győztesen kikerülő Ian White csapott össze egymással. White hamar meg is szerezte a vezetést, de Clayton nagyon gyorsan megfordította a találkozót (egy érdekes közjáték is kialakult a harmadik legben, amikor White 130-as állásnál dobhatott a kiszállóra, miközben páran rázendítettek a "There's only one Phil Taylor" című nótára, mire White csak 125-öt tudott dobni, majd egy hangos "Shut up!" felkiáltással kérte a nézőket, hogy fejezzék be az éneklést. Megjegyzés: White is Stoke-on Trent szülötte, mint ahogy Taylor, vagy Andy Hamilton és Ted Hankey is). Szerencsére a Gyémánt hamar visszatalált a helyes útra és két leget nyerve már újra nála volt az előny. Clayton azonban nem adta fel és két leget behúzva újra ő volt előnyben (a hetedik, tizenkét nyilas legjét egy 121-es outtal oldotta meg). White ettől kissé meg is zavarodott, és ugyan még ki tudott egyenlíteni, de a walesi csinálta meg az utolsó két leget, amivel be is dobta magát az elődöntőbe.

whi-cla.jpg

Az első elődöntőben Joe Cullen és Gerwyn Price feszültek egymásnak, és bár Cullen szerezte meg a vezetést, Price három gyors leggel hamar fordítani tudott. A Rocksztár azonban hasonló gyorsasággal válaszolt erre, és máris újra egyenlő volt az állás. Price azonban nem cicázott, hanem két újabb leget megnyerve megint kettőre növelte az előnyét. A Rocksztár próbált kapaszkodni, hozta is a kilencedik játékot, de Price a tizedik leget is megnyerte és ezzel karnyújtásnyira került a finálétól. Cullen azonban nem olyan játékos, aki szó nélkül hagyja az ilyet, és azon melegében behúzta a tizenegyedik játékot, majd egy nagyon hosszúra nyúló kiszállóháború után (ahol végül neki sikerült kidobnia a D8-at) a tizenkettediket is. A döntő leget a Rocksztár kezdte, de Price hamar magához ragadta a kezdeményezést, és öt kör után már kiszállóra dobhatott. A walesi végül egy nagyon siralmasra sikeredett leg végén a huszadik nyíllal dobta ki a D1-et, amivel eldőlt, hogy az osztrák verseny első finalistája a walesi Gerwyn Price lett, akinek ez volt az első ET-fináléja.

cul-pri.jpg

Az elődöntők második felvonásában egy egészen jóra sikeredett osztrák-walesi párviadalnak lehettünk szemtanúi, akik pedig prezentálták ezt nekünk, nem mások voltak, mint Mensur Suljović és Jonny Clayton. Az osztrák dartsos természetesen továbbra is élvezte a közönség támogatását - persze sportszerű keretek között. Ez meg is látszott Suljović teljesítményén, hiszen végig vezetett a találkozón (volt olyan, hogy két leggel is), ám Clayton végig látótávolságon belül tudott maradni, majd a tizedik leg megnyerése után utol is érte az osztrákot, a tizenegyedik leg után pedig már ő vezetett. Suljović azonban gyorsan összekapta magát és végül nagy szerencsével döntő legre tudta menteni magát. Az utolsó legben az osztrák kissé beragadt, Clayton pedig három 100+-os körrel már el is húzott tőle, s ugyan a végén sikerült az osztráknak leérnie Claytonhoz, a walesi már nem hibázta el az utolsó duplát, és így jutott be élete első ET-döntőjébe.

cla-sul.jpg

Magyar (és osztrák) idő szerint 22:50-kor kezdődött el tehát a 2018-as Austrian Darts Open fináléja, amely végül úgy alakult, hogy walesi döntőt hozott, hiszen a nagy mélységekből visszakapaszkodó Jonny Clayton és a kiegyensúlyozottnak mondható Gerwyn Price között dőlt el a tornagyőzelem sorsa. Váltakozó képet mutatott a döntő: Clayton szerezte meg a vezetést, de Price meg tudta fordítani az állást, ám honfitársa nem hagyta leszakítani magát. Végül 5-4-es Price vezetésig ment ez az oda-vissza játék, onnantól kezdve azonban Clayton egy másik fokozatra kapcsolt, és egy 15, 16, 11 és 14 nyilas leget produkálva (egy 120-as csekkel kiegészítve) állva hagyta Price-ot, ezzel pedig élete első komoly tornagyőzelmét aratta itt, Grazban, a European Tour negyedik állomásán.

"Ez az első (ET) címem, de nagyon meg kellett küzdenem érte. Nagyszerű hétvége volt ez a számomra. A közönség egyszerűen fantasztikus volt. Amikor Mensur ellen játszottam, úgy éreztem, hogy ellenük is játszom, de csak sikerült átjutnom ezen is. Jó látni, hogy a walesi darts újra kezd visszatérni az élvonalba. Rengeteg jó játékosunk van, és mind azon vagyunk, hogy még jobban csináljuk a munkánkat" - nyilatkozta a döntő után az érthetően boldog Jonny Clayton.

jc_3.jpg

"Go! Go, Jonny...go, go!" - Jonny pedig meg sem állt a tornagyőzelemig

"Örülök Jonny sikerének - kezdte nagyon sportszerűen a második helyen végzett Gerwyn PriceJó dolog a győzelem, és én igyekeztem megtenni érte mindent. Úgy gondolom, hogy jól teljesítettem a hétvégén, bár itt-ott voltak még fehér foltok a játékomban. Ettől függetlenül csak a pozitívumokra figyelek, amelyek ezen a hétvégén értek, és majd kiderül, hogy a következő hetek mit hoznak majd" - fejezte be értékelését Price.

cla-pri1.jpg

cla-pri2.jpg

A statisztikákat a PDC Live Scores, valamint a The RedBit szállították nekünk. 

Szólj hozzá!
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr5613855510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása