9 Nyíl

Indul a harc a Phil Taylor kupáért - első rész

2018. július 20. 12:43 - Dart Major

2018 BetVictor World Matchplay Darts - Winter Gardens, Blackpool (beharangozó I.)

Huszonötödik alkalommal kerül megrendezésre a PDC legrégebbi tornája a World Matchplay. És ez lesz az első olyan torna ahol Phil Taylor nem áll táblához. Hát ezt is szokni kell még. De a jó öreg Phil bácsi szakkommentátorként ott lesz tehát nem veszítjük el a sportág élő legendáját. Az idei verseny újra 500.000 fontos összdíjazásért zajlik majd, amiből a győztes 115.000 fontot tehet zsebre. A szokásoknak megfelelően a világranglista első tizenhat helyezettje volt a kiemelt és hozzájuk sorsolták a Pro Tour ranglista legjobb tizenhat játékosát. Nézzük meg kicsit részletesen mi vár ránk az elkövetkező napokban. Először a "felső ág" párosításait elemezzük, holnap pedig érkezik az alsó ág is.
wldmchplay-fnl-trophy9.jpg



Michael van Gerwen (1) - Jeffrey de Zwaan

Természetesen a világelső van Gerwené az egyes kiemelés és ehhez sok mindent nem kell hozzátenni. Az idei éve is egészen remek, hiszen három nagy torna közül kettőt megnyert, nevezetesen a Masterst és a Premier Ligát is. Ezek mellett négy Players Championship fordulót is behúzott, győzött a World Cup of Dartson is, valamint megnyerte a European Matchplayt (itt 9 nyilast is dobott), a Gibraltar Darts Trophyt, a Dutch Darts Masterst, a European Grand Prixet, a German Darts Grand Prixet, és a European Darts Opent is. Szóval kiváló éve van MvGnek. A World Matchplay sem ismeretlen terep számára, 2015-ben és 2016-ban is győzni tudott itt, és még van egy döntője 2014-ből. Tehát tudja mi fán terem a siker.
Ellenfele a mindössze 22 éves de Zwaan először kvalifikált a Matchplayre ezt pedig a Pro Tour rangsor tizenötödik helyével hozta össze. Kellett ehhez ez egy jó idei év, történetesen egy győzelem a Players Championship tizedik körében, ami karrierje legjobb teljesítménye. Volt még egy döntője ugyanezen a verseny sorozaton, illetve egy UK Open kvalifikáción is döntőzött, ezekkel és még néhány ET kvalival hozta össze a bejutást a Matchplayre. 
A két játékos eddig négyszer futott össze karrierjük során, nem meglepő módon 3-1-az állás MvG javára. Viszont de Zwaan az idei UK Openen megverte a világelsőt, ami intő jel lehet MvG számára!


Adrian Lewis (16) - James Wilson

A korábbi kétszeres világbajnok "Jackpot" eléggé kicentizte a bejutást. Kipottyant a legjobb 10 játékos közül a ranglistán, és még az a veszély is fennállt, hogy nem lesz bent a legjobb 16-ban sem. Ez mutatja, hogy nincs túl jó formában, de ez hátproblémáira is visszavezethető. A napokban nyilatkozta, hogy mostanra jött rendbe sérülése és készen áll a "visszatérésre". Rá is férne, hiszen idén nem nyert tornát és 2017-ben is csak egyet. Bár idén volt sansza nyerni, mivel két Players Championship döntőt is játszott, ám ezeket nem tudta a maga javára eldönteni. Járt elődöntőben két P.C. és egy ET fordulón is. A World Matchplayen 2013-ban döntőt játszott de elvesztette Phil Taylorral szemben egy szenzációs mérkőzésen. Lewis egyébként ezen a 2013-as tornán 56 alkalommal dobott 180-at ami rekord. És szintén rekord az egy meccsen dobott 19 azaz tizenkilenc maximum.
Ellenfele a PDC legjobb becenevével rendelkező James Wilson lesz. A Halálos Keksz második alkalommal jutott be a versenyre és idén is a Pro Tour ranglistáról tette ezt, ahol a tizedik helyen áll. A korábbi kiváló BDO játékos (megnyerte a World Trophyt és a Zuiderduin Masterst) a PDC-ben még nem nyert tornát, de azért tényezővé vált a profik között. Például két éve negyeddöntőt játszott a European Championshipen, és kétszer is bejutott a Grand Slamre. Idén egy P.C. elődöntőt és három negyeddöntőt tud felmutatni, illetve sikerült négy ET állomásra kijutnia.
Adrian Lewis simán vezeti kettejük örökmérlegét, bár csak három meccset játszottak, azokat mind Jackpot nyerte.

Dave Chisnall (8) - Keegan Brown

A ranglista nyolcadik helyén álló, és karrierje során tizenkét tornát nyerő Chizzy sem tartozik a legjobb formában lévő játékosok közé. A tavalyi vb-n hamar kiesett, kimaradt a PL mezőnyéből és idén sem mondhatni, hogy brillírozik. Két elődöntőt és három negyeddöntőt összehozott P.C. fordulókon, ám ennél ő is többet várt magától. A nagy tornákon pedig labdása sem nagyon rúgott. Pedig messze nem rossz játékos Chizzy, például a Matchplayen zsinórban négyszer bejutott a legjobb nyolc közé, játszott Grand Slam és Players Championship Final döntőt is, ám mostanában nem megy neki.
A világranglista 42. helyezettje, azaz Keegan Brown viszont nem fut totál rossz időszakot. Tavaly bejutott a legjobb tizenhatba a világbajnokságon ami karrierje legnagyobb sikere. Idén pedig szépen gyűjtögette a pontokat és a tizenkettedik helyet megszerezte a Pro Tour ranglistán. Tizenhat P.C. fordulón indult és csak háromszor nem sikerült pénz érő eredményt produkálni ami nem rossz egy civilben gyógyszerészként ténykedő játékostól. A Matchplay sem ismeretlen terep a számára, 2015-ben a legjobb tizenhatba tudott kerülni, ahol épp Chisnall verte meg.
Az egymás elleni mérleg brutálisan egyoldalú. Tizenegy meccsből tizenegyet Chisnall tudott megnyerni. Ha van valami ami jó ómen Chizzy számára akkor ez az.

Michael Smith (9) - Jonny Clayton

Mondhatjuk, hogy rangadó lesz ez a párharc. Egyrészt mert Smith remek idényt fut: nyert Players Championship fordulót, győzött egy UK Open kvalifikáción és megnyerte a Shanghai Masterst is. Továbbá döntőt játszott a Premier Ligában, döntőzött a German Openen és egy UK Open kvalifikáción is. Bejutott a legjobb tizenhatba a UK Openen (korábban ez nem jött neki össze), és van még két elődöntője idénről. A Matchplayek történetében két ízben jutott a legjobb tizenhat közé 2014-ben és 2016-ban.
Jonny Clayton sem panaszkodhat, hiszen huszonharmadik a világranglistán és vezeti a Pro Tour ranglistát. Ehhez kellett, hogy megnyerje az Austrian Darts Opent (ami első PDC győzelme), döntőt játsszon a tizedik P.C fordulón és négyszer jusson a legjobb nyolc közé Pro Tour versenyeken. Kiváló eredmények ezek, főleg annak fényében, hogy Clayton nem olyan rég hagyott fel a kőműveskedéssel. Első Matchplay mérkőzésére tehát önbizalommal telve érkezhet.
Clayton önbizalmát némileg zavarhatja egyrészt Smith jó idénye és az a tudat, hogy eddig mind a négy mérkőzését elbukta Bully Boy ellen. Erre mondják, hogy szép feladat.

Daryl Gurney (5) - Steve West

A ranglista ötödik helyén álló Gurney tavaly kiváló évet zárt. Megnyerte a Grand Prix-t, elődöntős volt a Matchplayen, a UK Openen, a European Championshipen és nyert egy P.C. fordulót is. Idén azonban elmarad a teljesítménye a várttól. Ötödik lett a PL-ben ami szép eredmény, de tornát eddig még nem sikerült nyernie. Egy UK Open kvalifikációs döntő mellett, két ET elődöntő és három további Pro Tour negyeddöntő egy "átlagos" játékostól teljesen rendben lenne, a ranglista ötödik helyezettjétől azért nem túl fényes. De most itt az esély, hogy újra nagyot alakítson.
Nem lesz egyszerű a dolga hiszen a kemény felépítésű Steve West huszonötödik a világranglistán és a Pro Tour rangsorában a hetedik helyet foglalja el. Tavaly a vb-n a legjobb tizenhatig eljutott, ahogy a tavalyi Matchplayen is megtette ugyanezt. Idén a UK Openen sikerült a legjobb nyolcig elmennie, továbbá Ausztriában és Gibraltáron elődöntőt tudott játszani a European Tour sorozatban. További két Pro Tour negyeddöntős szereplése van, összesen pedig ötször jutott ki ET versenyre. Szóval nem pite játékos West sem.
Ők tetten eddig négy mérkőzést játszottak egymás ellen, az állás pedig 2-2. Ebből kiindulni nem nagyon lehet, de azért érdekességnek nem rossz.

Gerwyn Price (12) - Joe Cullen

A walesi ex-rögbisnek a Premier Liga messze nem sikerült jól (és még finom voltam) és az év első szakasza is felejthető volt számára, de aztán szépen belejött. Ugyan a 2017-es UK Open döntőt nem tudta még felülmúlni, de sérülése ellenére szépen gyűjtögette a pontokat. (Achilles és térd problémával nem lehet egyszerű dartsozni).  Az Austrian Openen a döntőig jutott, játszott elődöntőt az első P.C. körben, sikerült a legjobb nyolcba jutnia három ET fordulón és egy P.C. állomáson is. Persze egy top 16-os játékostól többet is várna az ember, de hát a sérülés az nem barátja egy sportolónak sem. A World Matchplayen eddig egy negyedöntő a legjobb eredménye 2015-ből, de ezt idén megismételni nem lenne könnyű.
Ugyanis Joe Cullen a második a Pro Tour ranglistán és csak hat hellyel van Price mögött a világranglistán. A Rockstar negyedszer indul a Matchplayen, bár eddig még nem sikerült soha túlélnie az első kört. Idén hét alkalommal tudott Pro Tour versenyen negyeddöntőt játszani illetve egyszer tudott elődöntőzni. Érdekes adat vele kapcsolatban, hogy idén a European Tour sorozatban csak egyszer bukta el az első mérkőzését, de a többi mindig bejutott legalább a tizenhat közé.
A walesi esélyeit erősíti a kettejük eddig lejátszott négy meccse, ugyanis ezekből Price hármat is meg tudott nyerni. Idén egyébként 1-1-re állnak.

Gary Anderson (4) - Stephen Bunting

A világbajnokok csatájában Gary Anderson az akinek több oka van bizakodni. A kétszeres világbajnok skót kiválóan teljesít az idén. Megnyerte a UK Opent amit eddig még sosem sikerült neki, méghozzá úgy, hogy előtte egy selejtezőt is megnyert. Három alkalommal bizonyult legjobb a Players Championship aktuális versenyén, megnyerte a US Darts Masterst, döntőt játszott a World Cupon, és elődöntős volt a PL-ben és a Mastersen is. Szóval csodásan szerepel idén a Repülő Skót, aki a Matchplayeken eddig kétszer repült az elődöntőig.
Stephen Bunting a korábbi BDO világbajnok koránt sem jár olyan magasságokban mint Anderson. A depresszióval küzdő, a játékot már abbahagyni akaró liverpooli dartsos az év második felében azért összekapta magát. Játszott elődöntőt a P.C. tizenharmadik körében (korábban áprilisban is összehozta ezt) és a European Matchplayen is bement a négy közé. Négy alkalommal a nyolcba jutást sikerült neki Pro Tour versenyen, és ezek mutatják, hogy azért nem felejtett el dartsozni, csak a fejével volt valami baj. Elmondása szerint sikerült legyőznie démonait és most készen áll a játékra. Ezt bizonyítja két elődöntője az elmúlt egy hónap alatt.
Ketten eddig tízszer futottak össze, igaz legutoljára 2015-ben. Az eredmény szoros, 6-4 Gary javára.

Raymond van Barneveld (13) - Kyle Anderson

Raymond van Barneveld hiába a tizenharmadik a ranglistán, 2013-ban egy Players Championshipen elért győzelme óta nem nyert ranglistás tornát. PL (2014) és World Cup (2014, 2017, 2018) és Hong Kong Masters (2015) mind szép győzelmet, de az Order Of Meritre ezek nem kerülnek fel. Idén nem sokat versenyzett a holland, a Premier Ligában hatodik lett, a UK Openen már a 64 között kiesett, négy Players indulásából csak egyszer ment be a legjobb tizenhat közé. Háromszor próbált ET állomásra kijutni, de egyszer sem sikerült neki. Ettől függetlenül még mindig húzónév az ötszörös világbajnok, a 2010-es World Matchplay döntőse.
A világranglista huszonhatodik helyén álló Kyle Anderson soha nem könnyű ellenfél. Még akkor sem ha kiugró eredmények elkerülik idén. A Pro Tour ranglista kilencedik helyén tanyázó ausztrál játékos a Dutch Darts Mastersen és a UK Open első kvalifikációján tudott a nyolc közé kerülni, ezeket leszámítva túl sok említésre érdemes eredménye nincs. (Ott a World Cup elődöntő, de az ugye non-ranking verseny). 
Igencsak szoros a két játékos egymás elleni mérlege, 6-5-re Barney vezet, mégpedig úgy, hogy a legutóbbi négy meccsüket a holland legenda nyerte meg.

Szólj hozzá!
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr1814124803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása