9 Nyíl

Nyakunkon a világbajnokság

2018. december 01. 14:54 - Denis Potvin

A PDC-világbajnokság résztvevőinek arcképcsarnoka – 1. rész

Rövidesen kezdődik a William Hill PDC-világbajnokság. Jó szokásunkhoz híven, több részben foglalkozunk a világbajnoksággal. Korábban megtettük ezt a történetének a felelevenítésével, a legfontosabb meccsekkel és foglalkoztunk már a résztvevőkkel is. Most is ezt tesszük. A következő 12 napban, egészen a vb kezdéséig végigvesszük azt a 96 játékost, aki eljutott az Ally Pallyba és aki osztozni fog majd a 2,5 millió fontos összdíjazáson is.

pdc_1_1.jpg

Devon Petersen

Az Afrikai Harcos nem meglepő módon az afrikai selejtezőből kvalifikálta magát. Az sem meglepő, hogy szinte csak dél-afrikai dartsosok vettek részt ezen az eseményen, Petersen hatodszor jutott el a vb-re, 2014-ben volt a legsikeresebb, amikor Steve Beatont és Justin Pipe-ot is legyőzte, végül James Wade-től kapott ki a harmadik körben. Ezt a szezont derekasan végigdolgozta, ott volt a World Cup of Dartson, a UK Open-selejtezőben, a European Tour selejtezőkben és húsz Players Championshippen is indult, kevés sikerrel.. Kétszer eljutott a legjobb 32-be, egyszer Ronny Huybrechts, egyszer pedig Dave Chisnall ellen nyert. Az idei vb- Wayne Johnson ellen kezd, ha nyer, Ian White következhet.

petersen.jpg

Diogo Portela

A dél-amerikai selejtezőből jutott a világbajnokságra a brazil játékos, a döntőben a guyanai Sudesh Fitzgerald ellen nyert. Idén másodszor lesz ott az Ally Pallyban, tavaly Peter Wrighttól kapott ki az első körben. Egy ideje Angliában él, így szinte minden PDC-s eseményén tiszteletét tette ebben az évben, Petersenhez hasonlóan kevés eredménnyel. Az idei második Challenge Tourt nyolc győzelemmel megnyerte, majd az utolsó versenyén három kört ment és végül a 9. lett, mellette szintén ebben a sorozatban ötször végzett 17. helyen. A World Cup of Dartson is természetesen ott volt. A mostani vb-n a holland Ron Meulenkamp ellen meglepetést is okozhat, aztán Michael Smith következhet.

4c159e18-b405-491a-808d-7b97d6705aa4_portela-diogo-003_full.jpg

Chuck Puleo

Az amerikai játékos a tengerentúl CDC (Championship Darts Circuit) pontversenyében végzett az első helyen, amellyel eljutott a vb-re. Ebben a sorozatban amúgy több, mint kétszáz amerikai és kanadai dartsos vetélkedett egymással hét versenyen át. A szintén amerikai Darin Younggal volt nagy versenyben, végül két ponttal, de meg tudta előzni. A sorozatban három versenyt megnyert, kétszer volt döntős, egyszer elődöntős. Összesen 337 meccsen van túl a 2018-as sorozatban, amelyből 220-at megnyert. Pályafutása első világbajnoksága lesz ez az első világbajnoksága és éppen a junior világbajnokot, Dimitri van den Bergh-et sodorta útjába a sors, Jonny Clayton jöhet.

chuck_poleo.jpg

Rowby-John Rodriguez

Am még mindig csak 24 éves osztrák fiú a dél-kelet európai selejtező győzteseként jutott ki (testvérét, Rusty-Jake-t verte ehhez) a világbajnokságra, amely már a negyedik lesz pályafutása során. Eddig egyszer sem élte túl az első fordulót a 16 éves osztrák bajnok lett dartsos. Nem csak a Players Championshipet, de a Development Tourt is végigdolgozta a szezonban. Három European Tourra is kvalifikálta megát, de ezeken csak egyetlen meccset tudott megnyerni, Robert Marjanovicot győzte le. Idei legjobb eredményeit is a Development Tourban érte el. Az ötödik versenyt megnyert, a 11-en döntős volt, míg a tízediken az elődöntőig menetelt. Az első két meccsén lehetnek esélyei, hiszen Ricky Evans ellen kezd, majd Cristo Reyes jön a második körben.

7a91b626-c341-4248-8d69-75a421027f77_rodriguez-rowbyjohn-025_full.jpg

Craig Ross

Kalandos úton jutott el a világbajnokságra Craig Ross. Eredetileg a fiatal tehetség, Tahuna Irwin kvalifikálta magát DPNZ (Dart Players New Zealand) selejtezőben, de amikor novemberben Angliába érkezett, csak a manchesteri reptér bevándorlási hivataláig jutott. Problémák voltak a papírjaival, így aztán a következő géppel hazaküldték. Így aztán az a Ross indulhat, akit Irwin a selejtezőben 7-2-re legyőzött. Sokat nem hallhattunk eddig Rossról, de aki figyelemmel követi az ausztrál és az új-zélandi darts életet, annak már közel egy évtizede ismerős lehet Ross neve, aki 2017-ben az Oceanic Mastersen is indul. Ő lesz a 12. új-zélandi játékos, aki eljutott az Ally Pallyba, ahol a spanyol Toni Alcinas ellen bizonyíthat, hogy aztán esetleg Peter Wright ellen küzdhessen.

crag_ross_nzdc.jpg

Karel Sedláček

A cseh dartsos rendelkezik vb-tapasztalattal, hiszen két BDO-vb-n már ott volt, a PDC-re most jutott el először. Sajnos a mi bőrünkön, vagy Székely Pálén keresztül, akit a kelet-európai selejtező döntőjében győzött le 6-4-re. Sedlacek az egyik jeles képviselője annak az egyre erősödő cseh vonalnak, amelynek eredménye ez a vb-szereplés is lett. Részt vett a PDC Tour Card európai Qualifying School-versenysorozatban. A 13 tornából egyet megnyert (Borisz Kolcovot verte), négyszer pedig döntőzött (Ratajskitól kétszer, Kaniktól és Kolcovtól egyszer-egyszer kapott ki). Megnyerte a WDF-es Czech Opent, a World Cup of Darts mellett a Dutch Darts Championsip European Tourra is eljutott. Debütálása Keegan Brown ellen lesz a vb-n, Jelle Klaasen pedig a következő ellenfél lehet.

5b866c8adfd9b13c12e9cd21_dldtsodwwaafngp_1.jpg

Jeff Smith

A kanadai Jeff Smith jó ismerős, a North American Championship győzelme hozta el neki pályafutása második világbajnokságát, az elsőn, tavaly, Gary Anderson verte 3-0-ra. Előtte három BDO-világbajnokságon is szerepelt. Elődöntős, majd döntős volt 2016-ban, de ott pedig Scott Waitestől kapott ki. Smith az évet a Tour Card Qualifying Schoolban kezdte, kevés sikerrel, majd a UK Open selejtezőjében is elindult, de ott is csak egy 17. hely volt a legjobb. A Halifax Open, WDF-verseny döntője, illetve a selejtező megnyerése volt a két számottevő eredménye ebben a szezonban. Josh Payne-nel kell megküzdenie a vb-n, ha sikerül, Dave Chisanll jön.

skysports-jeff-smith-darts_3832798.jpg

Raymond Smith

Az ausztrál DPA Order of Meritjén végzett az első helyen, ez jelentette számára a vb-indulást. Ez az első neki a 2017-es BDO-vb után. Szinte csak ausztráliai versenyeken vitézkedett idén, a DPA Australian Pro Tour 18 állomásán indult és ötször nyerni tudott. Döntős volt a BDO-s Australian Grand Mastersen. Szerepelt a Melbourne és a Brisbane Mastersen és ezzel együtt eljutott a World Series of Darts döntőjébe is, ahol 6-3-ra nyert Keegan Brown ellen, majd nagy csatában kapott ki Raymond van Barneveldtől.  A Brisbane Mastersen Michael Smith 6-1-gyel ütötte ki, majd Peter Wrighttól kapott ki 10-4-re. A vb-n nem jutott neki könnyű ág. Ha nyerne Alan Tabern ellen következik a világelső Michael van Gerwen.

raymond_smith.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr8714407940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása