9 Nyíl

Mire megy a vb-n a kétszeres világbajnok?

2018. december 11. 15:00 - matyi96

PDC WilliamHill World Darts Championship 2019 - A kiemeltek

Mindjárt itt a világbajnokság, már mindenki tűkön ül, de azért fejezzük be, amit elkezdtünk. Utolsó előtti rész, Adrian Lewis-zal kezdve, James Wade-del befejezve. Két olyan játékos, aki épp feltörekvőben van, hogy visszaszerezzék a megszokott helyüket. Szép keretet ad a mai napi résznek a két játékos, azonban kettejükön kvül is akadnak igazi sztárok, akik képesek lehetnek meglepetést okozni a csütörtökön kezdődő világbajnokságon.

pdc_1_1.jpg

Adrian Lewis (angol, 16.)

Egy újabb egyéniséghez érkeztünk, egy újabb sztárhoz. Adrian Lewis nem olyan régiben még a darts legelitebb rétegéhez tartozott, ami a helyezést érinti. Névügyileg még ma is ott a helye. Az egyik legnagyobb tehetségnek tartották és ezt be is bizonyította anno mindenkinek. Tavaly és már előtte is úgy tűnt, hogy elhitte, hogy azzal, amit elért ott fog maradni a top 5-10 játékosban, majd mire feleszmélt már húszon kívül találta magát. Ehhez jött még egy botrány a Players Championship fordulón, ami mint tudjuk tettlegességig fajult. Azóta viszont teljesen megváltozott a mi Aidy-nk, ezt a Lewis-t szeretné látni mindenki. Komoly felzárkózásba kezdett idén, amin csak lehetett és tudott elindult. Ez azt eredményezte, hogy a világbajnokságon már 16. kiemeltként számolnak vele, és jó esélye van arra, hogy most újra megmutassa, miért is kétszeres világbajnok ő. A sorsolát tekintve mindenképp esélyesnek tartom őt arra, hogy a harmadik körben megmérkőzzön Raymond van Barneveld-del, ott pedig egy ki-ki meccsen akár továbbjusson és Gerwen-nel találkozzon. (Bár, ahogy tegnap mondtam, személy szerint Barney-t képesnek tartom arra - ha eljut odáig - , hogy Lewis-t legyőzze, de a meccset mindenképp szoros csatának képzelem el.) Lewis tehát nagy feladat előtt áll, de ahhoz, hogy újra top 10-es játékos, vagy PL játékos legyen természetesen sokat kell tennie. 

adrian-lewis.jpg

Jonny Clayton (walesi, 15.)

Jonny Clayton karrierje felívelőben van. Már tavaly is nyújtott remek teljesítményt, idén pedig, ha lehet azt mondani, megugrotta a tavalyi remek esztendőjét. Ki ne emlékezne a Grand Slam-en játszott Gerwen-Clayton csoportmeccsre, majd negyeddöntőre? Clayton idén a Matchplay-en, a Grand Prix-n és a UK Open-en is 32 közé jutott, a Grand Slam-en pedig a negyeddöntő jelentette a végállomást, ugyanúgy a Players Champ. Finals-en is. Emelett megnyert egy ET fordulót Ausztriában, és több negyeddöntő mellett, akad egy második helye a Players Champ. fordulókról is. Szóval remek szezon van a háta mögött és a java még csak most érkezik. Könnyű dolga azonban nem lesz. Valószínűsítem, hogy Dimitri Van den Bergh lesz az ellenfele a második körben, ahol én az előző cikkekben a belgát jósoltam továbbjutónak. Ha esetleg mégis Clayton jutna tovább (mert ugye bőven meg van az esélye ennek is), akkor Stephen Bunting várhat rá a harmadik körben. 

jonny_clayton_1.jpg

Joe Cullen (angol, 14.)

Joe Cullen az egyik személyes kedvencem. Nagyon jó játékosnak tartom őt, azonban fejben eszméletlen gyenge. Számtalan olyan szituáció volt már vele kapcsolatban, ahol meccsnyilakat rontva nem jutott be egy-egy döntőbe, elődöntőbe, vagy csak szimplán nem nyert meg egy fontos meccset. Ezt mind láthattuk major tornákon (pl. Whitlock ellen, vagy Anderson ellen), mind pedig ET eseményeken. Ha ezt a mentális problémát (mert szerintem ez az) le tudná küzdeni, akkor simán benne lenne a pakliban egy-egy tornagyőzelem. Egyébként ő is nagyon sokat fejlődött az elmúlt években, azért véletlen nem lesz valakiból hirtelen világranglista 14. helyezett játékos. A sorsolást figyelve reálisan is esélye van arra, hogy a harmadik körben Peter Wright-tal játsszon. Első ellenfele talán Brendan Dolan lesz, alatta pedig Mervyn King a kiemelt. Esélyesebbnek tartom Cullen-t eljutni a harmadik körbe, mint az ő ágán bárki mást, akivel összekerülhet. Persze ez nem biztos, hogy így lesz, de én így gondolom.

joe_cullen_1.jpg

Darren Webster (angol, 13.)

A jó öreg Webster, aki meló mellett is képes ranglista 13. helyen szerepelni. Elképesztő. Hajnalban kel, hogy edzhessen, majd megy és házakat épít, újít. Emelett olyan szinten képes játszani, hogy az ember csak bámul. Az utolsó két szezonja a legkiemelkedőbb a PDC-s karrierjében. Az előző világbajnokságon negyeddöntőig jutott, az idei Matchplay-en szintúgy. A Grand Prix-n a legjobb tizenhat jelentette a végállomást, emelett a European Championship-en is negyeddöntőbe verekedte magát. Összességében most sincs rossz szezonja, bizakodva várhatja a világbajnokságot. A világbajnokságot, ahol a második körben, ha minden úgy megy, ahogy a papírforma kívánja, Vincent van der Voort-tal játszhat máris (bár Lawrence Ilagan egész jó kis játékos, járt már itt). Szép kis kezdés. Alatta kiemeltként Steve Beaton áll, de ki tudja mit hoz a DARTS.

darren_webster_1.jpg

Dave Chisnall (angol, 12.)

Dave Chisnall is élt már meg szebb napokat, ami a ranglistát illeti. Volt egy remek Premier League szezonja, dobott már kilencnyilast major tornán, kamerák előtt és hát nem egy PDC-s tornagyőzelem áll a neve mögött neki sem. Valami mégsem jó mostanában Chizzy-nél. Hiába tartják őt az egyik legjobb száznyolcvanast dobó játékosnak, az nem elég egy mérkőzés megnyeréséhez. A vébén a Josh Payne - Jeff Smith párosítás győztesével játszhat, nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a BDO kötelékében pallérozódott Jeff Smith legyen az ellenfele, bár a papírforma és a PDC-s rutin Josh Payne-nek kedvez. Chisnall-t azért tartom annyira jó játékosnak, hogy az első akadályt még sikersen vegye, aztán esetlegesen megmérkőzzön Kim Huybrechts-cel. Talán még ott is őt mondanám esélyesnek, de a negyedik körben minden bizonnyal egy Daryl Gurney vár majd rá, ahol minden tudására szükség lesz Chizzyboy-nak.

dave_chisnall_1.jpg

Ian White (angol, 11.)

Az angolok harmadik/negyedik számú játékosa, aki idén egy számára nagyon fontos tornagyőzelmet is ünnepelt. Abban a hónapban ő lett a hónap játékosa is. Ez a torna nem volt más, mint a ET kötelélében megrendezett Dutch Darts Championship. Ennek ellenére a Grand Slam-en a csoportból sem jutott ki, és a Players Champ. Finals-ön is "csak" a 32-ig jutott el. A szezon összességében bizakodásra adhat okot (volt egy PC forduló győzelme is és emelett sok-sok szép eredménye a PC-ken), de az elmúlt két versenyen mutatott formája viszont egy kis aggodalomra is okot adhat a szurkolóknak. Azt nem tudnám még megjósolni sem, hogy a második körben Wayne Jones vagy Devon Petersen lesz-e az ellenfele, azonban arra jó esélyt látok, hogy a harmadik körbe jusson és játsszon egy jót Steve West-tel. Ha ott is sikerülne nyernie, akkor talán Gerwyn Price csatázhatna a negyeddöntőért.

ian_white.jpg

Michael Smith (angol, 10.)

Az idei év hozta meg számára az idei áttörést, hiába verte már meg korábban Phil Taylor-t a világbajnokságon. A tavalyi vébé is sikerülhetett volna jobban neki, ha Cross ellen él a meccsnyilakkal. De tartom magam ahhoz, hogy az áttörés idén történt meg. A Premier League-ben újra lehetőséget kapott és most élt is vele. Döntőbe jutott, ahol van Gerwen ugyan megverte, de panaszkodásra nincs oka. Legjobb 16-ig jutott a UK Open-en és a Matchplay-en. A Grand Slam-en a csoportot ugyan megnyerte, de aztán ki is esett. A European Tour-okon összességében jól teljesített, döntője is volt (Hopp ellen). Azonban, ami kiemelendő, hogy született egy tornagyőzelem is idén. A Shanghai Masters-t bezsebelte, a Melbourne Masters-en döntőbe jutott, valamint a World Series of Darts Finals-ön is döntőbe jutott, amit akár meg is nyerhetett volna, ugyanis meccsnyilai voltak Wade ellen. Szóval egy nagyon jó szezon van a háta mögött Smith-nek, így ki merem jelenti, hogy neki ebben a formában a negyedik körig biztosan el kellene jutnia (jó persze bárki megverheti, ha épp olyanja van). Ott nagy valószínűséggel Mensur Suljovic vár majd rá, ahol aztán bármi megtörténhet. Smith meglepetésember lehet...

michael_smith_5.jpg

James Wade (angol, 9.)

A gödör és az élet legmélyebb bugyrait is megjárta már James Wade, akit anno az egyik legnagyobb lehetőségnek, legnagyobb sztárnak tartottak. Nem csoda, hiszen úgy berobbant a PDC-be, hogy csak na. Kétszeres World Grand Prix győztes, kétszeres UK Open győztes, egyszeres World Matchplay győztes. Megnyerte már a Premier League-et, a Masters-t. Idén pedig megnyerte a European Darts Championship-et, valamint a World Series of Darts Finals-t egy hét leforgása alatt. Ezek után mondja azt valaki, hogy nem jó játékos James Wade. (Hozzáteszem, hogy háromszoros világbajnoki elődöntős is). Persze joggal mondhatja az ember, hogy Wade visszaesett, hogy Wade már nem az igazi... Mert okot adott rá. Azonban idén megmutatta, hogy igenis számolni kell vele és igenis küzdeni fog a végsőkig. Újra ott van a top 10-ben, és egy jó világbajnoki szerepléssel ezt még feljebb tornázhatja. Ehhez azonban nagyon oda kell tennie magát, mert a sorsolása nem épp egyszerű. Kezdve azzal, hogy a második körben valószínúleg egyből Krzysztof Ratajski-val fog játszani, aki eszméletlen két szezont tolt a PDC-ben. Ha sikerül a győzelem, akkor Klaasen-nel találkozhat, a negyedik körben pedig már Simon Whitlock. A negyeddöntőben Adrian Lewistól kezdve, Barneveld-en át van Gerwenig bárkit kaphat, szóval ez az ág minden, csak nem egyszerű.

james_wade_3.jpg

4 komment
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr314471314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Gamer 2018.12.11. 19:08:28

Ian White skót! Ahogy a neve mellett írjátok. De,hogy lett belőle angol egy sorral lejjebb....

matyi96 2018.12.11. 19:36:51

@The Gamer: Ian White angol. Stoke-on-Trent a szülővárosa. Én rontottam el neve melletti skót jelzőt! Javítom.

The Gamer 2018.12.11. 20:22:18

@matyi96: Basszus....
Igazad van!
Én meg hülye vagyok,lányos zavaromba össze kevertem Thorntonnal.

G.Tibor 2018.12.12. 10:38:50

Első darts-vb meccs, amit láttam, a 2007-es álomdöntő volt, amit azóta is minden idők legjobbjának tartanak. Még úgyis megérte, hogy a másnapi államvizsgám nem sikerült. :-) Annyira beoltott az a mérkőzés, hogy azóta minden vb-t nézem, kihagyhatatlan év végi (eleji) program.

Köszi a remek összeállításokat, felvezető cikkeket!

Egy kérdés: Lewis milyen tettlegességig ment, mi történt? Sajnos erről lemaradtam.
süti beállítások módosítása