9 Nyíl

Nathan Aspinall és Gary Anderson már az elődöntőben!

2018. december 29. 16:58 - matyi96

PDC WilliamHill World Darts Championship 2019 - Alexandra Palace - negyeddöntők (összefoglaló)

Túl sok izgalom nem született a délutáni negyeddöntők alkalmával, mindkét esetben - az úgymond - elvárt eredmény született. Nathan Aspinall állva hagyta Brendan Dolant, Gary Anderson pedig viszonylag simán elődöntőbe jutott. 

pdc-world-dart-championship-2019_1.jpg

Nathan Aspinall - Brendan Dolan 5-1 (3-0; 3-2; 3-1; 3-1; 0-3; 3-1)

Ha feltenném a kérdést, hogy ki gondolta volna, hogy a nyolc között Nathan Aspinall és Brendan Dolan közül valaki elődöntőt fog játszani... de nem teszem fel a kérdést és nem is folytatom a felvetést. Aspinall óriásit ment eddig a világbajnokságon, és ha őszinte akarok lenni, akkor azt kell mondanom, hogy sokkalta nehezebb feladata volt, mint Brendan Dolan-nek. Persze ezzel nem vitatom Dolan érdemeit, hiszen ő is idejutott és megérdemelte ő is. 

Az első szettben nem igazán találták a legjobbjukat az urak, talán izgultak a nagy tét miatt. Aspinall idővel kezdte összeszedni magát, el is húzott 2-0-ra, sőt Dolan hibáinak köszönhetően sima 3-0-ra hozta az első szettet.

A második szett sem a fergeteges játékról szólt, azonban bíztató jelek már akadtak. Például Dolan négy nyeretlen leg után behúzta az első legjét. Aspinall hozta a kezdését, majd megérkezett Dolan második megnyert legje is, bár nem feltétlen rajta múlott. A lényegen azonban nem változtatott Asp hibája, mivel a döntő leget ő kezdte, és a leg végére sokkal jobban állt, mint az észak-ír. Meg is nyerte a leget, amivel kettő szett előnyre tett szert az öt nyert leges mérkőzésen.

Hiába kezdte jól a harmadik játszma első játékát Dolan, a leg végére megint Aspinall állt jobban (két száznyolcanat is dobott), így az ő duplájával ért véget a parti. A folytatásban kisebbfajta erődemonstrációt mutatott be Asp, a leg végén 132-ről (T20, T16, D12) szállt ki. Dolan nem hagyta annyiban, a kezdését szép játékkal, egy tizenegy nyilassal nyerte meg. Mindez hiába, hiszen Asp kezdett és elegendő volt egy ötkörös játék a harmadik szett behúzásához. 2-0 után nem jött tehát a fordítás, nem is csoda, hiszen Nathan 112-es átlagot szórt ebben a játszmában.

Csakhogy Dolan kellemesen érezze magát a következő szettet Nathan egy 122-es bullos kiszállóval nyitotta. Dolan hiába egyenlített ki, a következő két leget Aspinall húzta be. Egyszerűen nem tudta felvenni a lépést az észak-ír játékos a fiatal titánnal, Nathan két tizennégy nyilast helyezett el még a táblába, ami már 4-0-ás állást eredményezett. Jöhetett egy újabb szünet, nagyon közel álltunk egy újabb whitewash-hoz.

Brendan Dolan nem maradt szett nélkül! 4-0-ás hátrány után az ötödik szettet az észak-ír játékos 3-0 arányban nyerte meg, amivel szépíteni tudott. Nyögvenyelős tizenkilenc nyilassal kezdett, majd jött egy szép tizenkét nyilas, illetve befejezésként egy tizenhat nyilast helyezett a táblába. Az első leget leszámítva szép játékot nyújtott ebben a játszmában Dolan, jöhetett a comeback???

A válasz nem. Ugyanis a következő, számszerint hatodik szettben pontot tett az ügy végére a kígyó, azaz Aspinall. Az is fontos volt, hogy ő kezdte a játszmát, de végül nem ez jelentette a különbséget. Az első leg az angolé lett, majd sikerült egyenlítenie Brendan-nek, de Asp zsinórban két leget behúzva, a végét 96-ról dupla-duplával befejezve nyerte meg a meccset, ami elődöntőt ért neki. Legszebb álmaiban sem gondolta ezt a fiatal dartsos. 

dolan-aspinall.jpg

Dave Chisnall - Gary Anderson 2-5 (0-3; 1-3; 2-3; 3-2; 1-3; 3-2; 2-3)

Chizzyboy tegnap fantasztikus teljesítménnyel nullázta Jamie Lewis-t. Azonban a négy közé jutásért azt a Gary Anderson-t kellene legyőznie, aki eddig remek teljesítményt nyújtva (pont úgy, ahogy vártuk) fektette két vállra többek között Jermaine Wattimenát és Chris Dobey-t is. Azért őket emeltem ki, mert mindketten meghúzták az oroszlán bajszát, Anderson azonban nem hagyta magát leteperni. 

Nem sokáig maradtak fent a kezdést követően a felek, ugyanis Anderson bekezdett a mérkőzésen egy 115-ös átlaggal. Chizzy sem kezdett olyan rosszul, azonban sokat tévesztett szektort, csupán a második legben volt esélye duplára dobni, azt viszont elrontotta. Anderson vele ellentétben háromból hármat bedobott, valamint két száznyolcvanast is dobott. 

A második játszma sem hozott túl sok jót Chisnall számára, Anderson folytatta az elkezdett játékát, közel 110-es átlagon állt. Chizzy leesett 90 alá, ami nem is meglepő, hiszen ebben a szettben is folytatta a szektorhibákat. Nem is tudom mikor láttam ennyi szektorhibát ezen a világbajnokságon. Tényleg szinte minden körben elcsúsztak Chizzy nyilai. Anderson pedig könyörtelen volt, az az egy leg, amit nyert Chizzy, igazából Anderson első három duplahibájának volt köszönhető.

Gyors 2-0 után Chisnall két száz feletti kiszállóval kapaszkodott vissza a szettben (121, 112), de a lényegen nem változatott. Anderson döntő legben behúzta a szettet, amivel 3-0-ra vezetett már. A meccset elnézve Chizzy játéka talán még szettgyőzelemre sem lesz elegendő ez ellen az Ando ellen.

Mire leírtam az előző sorokat, Gary Anderson már megnyerte az első leget a negyedik szettben. Elképeszető egyébként, hogy a mérkőzés ezen szakaszában Chizzy mindössze ötször dobott duplára, ellenben Gary tizenhétszer. Sokkal többet vártam ettől a meccstől, de Chisnall egyszerűen nem tudta felvenni a versenyt a skóttal. Mondjuk nem is csoda, hiszen majd húsz pontnyi különbség volt az átlagokban. Aztán jött egy törés 2-0 után, kissé efogytak a duplák Anderson-nál, ezt pedig Chisnall szépen ki is használta és kiegyenlített. A döntő leget Chizzy kezdte s le is ért 47 pontra, mikor Gary 138-ra jött. Két tripla jó volt, de a duplát hibázta a kétszeres világbajnok, Chizzy pedig köszönte szépen a lehetőséget és behúzta az első szettjét. 

Talán a következő játszma hozta a legkiegyenlítettebb játékot kettejük között. Mindketten hozták a kezdéseiket, Gary vezetett 2-1-re, azonban Dave is jól dobált. Jobban állt Chizzy a kezdésében, már talán készült a duplára, amikoris Gary Anderson 130-ról Bull-lal szállt ki és növelte előnyét 4-1-re. 

Chisnall a következő szettben már az életbenmaradásért dobott. Jól is tette mindezt. Megtette, ami a kötelező volt számára, azaz hozta az összes kezdését. Hozzáteszem, a kezdéseit Gary is hozta, csak hát egyel többször kezdett Chizzy. Így tehát 4-2-re módosult az állás, de a következő játszmát Ando kezdte.

Chisnall mindent egy lapra feltéve ostromolta a táblát, hogy egy kis izgalmat vigyen a mérkőzésbe, azonban azon kívül, hogy a kezdéseit (ha olykor nehezen is) hozni tudta, többre nem futotta erejéből. Pedig egy break legalább kellett volna neki, hogy meccsben maradjon. Anderson a döntő legben nagyobb előnyre tett szert, majd egy 140-el nyomást gyakorolt rá Chisnall. Ando nem foglalkozott vele, bedobta a D20-at és kezet fogott Dave-el. 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr4214521076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása