9 Nyíl

Damon Heta megint elvarázsolta a világot, és James Wade-et újra

2019. augusztus 16. 15:11 - Denis Potvin

World Series of Darts, Melbourne Darts Masters, – 1. nap, összefoglaló

Egy hete arról zengtünk ódákat, hogy micsoda fantasztikus teljesítmény, ahogy Brisbane-ben Damon Heta végigverte a mezőnyt, világbajnokostól együtt. Erre alig telik egy hét, és egy kis szemüveges, gyakorlatilag a semmiből érkező ausztrál megint oktat. A szó szoros értelmében. A többi sztárt nem érte ekkora meglepetés, bár a címvédő Peter Wright bemutatta nekünk az év leggyengébb teljesítményét, ahogy saját szavait idéztük.

ecfvmvbwwaa8bh-.jpg

Stílusosan, egy ausztrál, és egy új-zélandi nyitotta az első napot a Melbourne Darts Mastersen. Simon Whitlock simán nyert a 78,93-as átlagon végző Mick Lacey ellen. Whitlock 12 nyilas kört is dobott, majd a legvégén majdnem sikerült 138-ról kiszállnia, csak éppen két T19 után a D12 nem jött, csak a következő kör végén. Raymond van Barneveld régi önmagát idézve 106,13-as átlaggal verte meg Haupai Puhát. Barney ördöngös volt, 109-es kiszállóval nyitott, majd dobott három 14, a legvégén pedig egy 11 körös leget. Nagyszerűen játszott.

Rangadónak indult, végül három legnyi különbséggel győzte le Daryl Gurney az ausztrál Kyle Andersont. SuperChin 11, majd 14 nyilas körökkel 3-0-ra húzott el, ezzel meg is alapozta a meccset. Még az is belefért, hogy lebrékeljék, mert egyből visszavette a kezdést, és saját első pályával megnyerte a meccset. Ennél is simább lett Gary Anderson meccse, aki leget sem engedett James Baileynek. Anderson 6-0-ja azért is érdekes, hogy bár Bailey csak 79,34-en zárt, még kiszállóra sem tudott dobni és a skót 6/14-es kiszállózással is ennyire könnyen tudott nyerni.

A melbourne-i címvédő, Peter Wright 6-4-re legyőzte az ifjú Corey Cadbyt. Rögzítsük ezt a tényt és ennél sokkal többet ne is beszéljünk róla. Meggyőződésem, hogy Wright is ezt tenni, hiszen a 82,24-es átlag minden, csak éppen nem valami jó. Wright is ezen a véleményen volt, hiszen a meccs után interjúban csak ennyit mondott: „Ez valószínűleg az év legrosszabb teljesítménye volt tőlem. Szörnyű lehetett kívülről látni, csak a győzelem ért valamit. Ennél csak jobb jöhet, holnap nem fogom ennyire elrontani. Nem tudom megmagyarázni, mi történt.” Mi sem.

De aztán szerencsére olyat kaptunk, ami miatt imádjuk ez sportágat. Jön egy kis, szemüveges ausztrál, mintha Woody Allen fiatal korában totyogna fel a színpadra, és elvarázsol megint mindenkit. Egy hete Damon Heta olyat tett, amit a World Seriesben résztvevő hazai játékosok közül még szinte senki (Kyle Anderson volt az egyetlen, aki azért hétről-hétre a PDC körforgásában edződik). Végigverte a mezőnyt, világbajnokokat oktatva. Most James Wade szerencsétlenségére megint neki kellett kezdeni az új ausztrál hőssel, és megint kikapott. De most nagyon. Nem 6-5-re, mint Brisbane-ben, hanem 6-1-re úgy, hogy már 5-0 is volt.

Nincsenek szavak, ezt látni kellett. Öt 180-as, 6/8-as kiszállózás, a végére 99,6-os átlag (száz felett is volt a meccs közben). Volt olyan, hogy már csak háromra volt a kilencnyíltól. Fantasztikus sportemberi teljesítmény, és egy hasonlóan fantasztikus gesztus Wade-től a végén, a kézfogás és gratuláció is őszintének tűnt, de mérget mernék rá venni, hogy amikor Wade a láztól forgolódva szenved majd az ágyában, Hetát fogja látni az ördög képében. Heta pedig nyilván boldog volt a sikere után, és legfontosabb, amit mondott, hogy örült annak, hogy bebizonyította, nem véletlen történtek a dolgok Brisbane-ben.

Csak az első négy leg volt izgalmas Michael van Gerwen meccsén. A holland 2-0 után picit visszavett, és Tim Pusey ki tudott egyenlíteni. Aztán beindult a holland, négy leget nyert egymás után, bár nem kiszállózott kiválóan (volt, hogy 90-ről csak a kilencedik tűvel szállt ki), de 93,24-gyel hozta a meccset. Rob Cross sem rángatta az istrángot, igaz ebbe Robbie King sem kényszerítette bele. A világbajnoknak bőven elég volt egy 86,28-as átlag ahhoz, hogy sima győzelemmel zárja le az első napot. Kingé volt az első leg, aztán Cross 4-1-re húzott el, két 14 nyilas leget is dobott, de ma semmi extrát nem mutatott be, a végén még annyi szerencséje is volt, hogy ellenfele nem találta el D20-at.

 World Series of Darts, Melbourne Darts Masters

Nyolcaddöntők

  • Simon Whitlock 6-3 Mick Lacey
  • Raymond van Barneveld 6-1 Haupai Puha
  • Daryl Gurney 6-3 Kyle Anderson
  • Gary Anderson 6-0 James Bailey
  • Peter Wright 6-4 Corey Cadby
  • Damon Heta 6-1 James Wade
  • Michael van Gerwen 6-2 Tim Pusey
  • Rob Cross 6-2 Robbie King

A szombati negyeddöntők (11 órától)

  • Peter Wright vs Raymond van Barneveld
  • Michael van Gerwen vs Gary Anderson
  • Rob Cross vs Damon Heta
  • Daryl Gurney vs Simon Whitlock
Szólj hozzá!
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr5715012588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása