9 Nyíl

Csodákat hozott a blackpooli péntek este

2019. július 27. 11:25 - Dart Major

Betfred World Matchplay - negyeddöntők, második nap

A pénteki napon folytatódott az idei World Matchplay. Azt hiszem a tornára nem lehet panaszunk, rengeteg a jó mérkőzés és a kiváló egyéni teljesítmény. Sőt! Megkockáztatom, hogy jó ideje ez a verseny a legjobb ami képernyőre került. A hangulat fantasztikus, a helyszín meseszép és ugye nem gyenge az sem amit játékosok hoznak össze. A tegnapi nap pedig frenetikusan sikerült.
1280x420.jpg

Nehéz mit írni két ilyen csodás találkozóról. Legeket, kiszállókat, nagy dobásokat sorolni lehetne de nem elegendő. Minden legről lehetne mesélni, lehetne a köröket kielemezni de nem kell. Mert aki látta szerintem nem így emlékezik a mérkőzésekre. Mert itt nem csak négy kiváló játékos játszott két nagyszerű mérkőzést. Itt a darts, sőt a DARTS legszebb elemei vonultak fel. Itt tényleg volt minden amiért megőrülnek az emberek ezért a csodálatos sportért. Nem utolsó sorban pedig a várakozások és a jóslatok olyan szinten borultak fel, hogy azt öröm volt nézni.
Vegyük például a két korábbi világbajnok Rob Cross és Stephen Bunting meccsét. Erre a meccsre rengeteg helyen írtak "elemzést" és esélylatolgatást. A legnagyobb részük Crossról szólt. Kiválóan játszott eddig, jó formában van és sima továbbjutást vártak tőle. Mert azt gondolták sokan, hogy Bunting nem tud még egyszer olyan feltámadást produkálni mint Price és White ellen. Illetve azt mondták, hogy Cross nem engedné ki a meccset a kezéből. Lássuk be ebben volt valami. Ám ami történt az a várható forgatókönyveket egy laza csuklómozdulattal hajította a kukába. Az első etap az eredményt tekintve még ugyan "szolidan" zajlott és a végén Cross vezetett 3-2-re. De a két játékos tizenöt nyilasnál rosszabbat nem dobott. Ez meg ugye 100-as átlagot jelent egy legben. A második részt ugyancsak 3-2-re hozta "Voltage" aki dobott egy csodás 170-es kiszállót, míg Bunting a két saját legjét öt körből megoldotta.

A második szünet után beindult a Cross henger aminek végén 9-4-re vezetett. Úgy tűnt itt a vége Buntignak és bejön amit sokan vártak. De nem jött be mert Bunting feljött 9-7-re, és ő is megdobta az első négy körösét. És jött az újabb csoda: a harmadik szünet után 10-10 állt a táblán. Megint felállt a padlóról a darts Peter Griffinje. Mégpedig úgy, hogy Cross nem kezdett el 70-es átlagon játszani. De Bunting elkapta a fonalat. A szünet után Cross és Bunting is nagyon figyelt, hogy nehogy bukjon kezdésből. Ez óriási dolog, tekintve, hogy milyen hőség mellett kellett ezt megtenni és milyen tét lebegett a fejük felett. De behúzták a kezdésüket, igaz Cross néha a break lehetőséggel nem élt. 14-14-ig elmentek a játékosok. Még egyszer mondom: Bunting 5 leges hátrányból jött vissza egy jól dartsozó Cross ellen. Ám Cross tudása legjavát elővette ekkor. Jött egy 10 azaz tíz nyilas! Majd egy tizenhárom nyilas. És jött az öröm. Mind a két játékos részéről. Mert egy ilyen meccs végén a vesztesnek is van miért örülni. Mert nagyot küzdött. Cross pedig igazolta a kétkedőknek, hogy nem felejtett el játszani.
cb_1.jpg

A másik meccs, a Peter Wright - Daryl Gurney találkozó előtt majdnem mindenki csak Wrightról beszélt. Tény, hogy nagy formában van, jól játszik és eddig mind a két meccsén imponáló magabiztossággal nyert. Gurneyről kevesebb szó esett, nem sokan számoltak vele. Pedig az eddigi karrierje során elért eredményei azok kifogástalanok. Ám valahogy Wrightot kikiáltották abszolút esélyesnek. Ám mi történt? Daryl Gurney 3-1-re vezetett és ekkor 112 feletti átlag állt a neve mellett. Míg Wright csak 107-es átlagot hozott össze. A csoda folytatódott, a második szünetre 5-5-el mentek el a felek. De milyen etap volt ez is???!!! Wright dobott tizenegy nyilast és 120-as kiszállót, Gurney pedig hozta az öt körös játékokat. Ekkora "Snakebite" még mindig 107-es átlagon állt, "Superchin" pedig 102 fölött. Ám Wright elég sok kiszállót elrontott, és ez később még fontos lett. A harmadik részt megint Gurney vitte el 3-2-re, kiválóan játszva, pedig Wrightnak volt sansza két leges előnyt szerezni, de Gurney minden hibát kegyetlen hóhér módjára büntetett. Az észak-ír 10-8-ra meg tudott lépni a negyedik játékrészben, Wright ugyanis nem találta a kiszállókat. De Snakebite visszajött a meccsbe és 10-10-re alakította az állást. Emberek! 20 leg után a skót 106,5-es átlagon állt, míg az észak-ír 102-esen. Meseszép darts volt. 13-13-as állásig mentek el fej a fej mellett, és ahogy az eddig is előfordult a skót játékos minden egyes esélyt elrontott amivel elvehette volna Gurney legjét. És a hibák nem maradnak büntetlenül: a maradék három leget Daryl Gurney húzta be és ezzel továbbment. Ez is egy oltári nagy csata volt, az átlagok az egekben, Gurney esetében pedig a kiszállózás is átlagon felüli. Peter Wright pedig hiába dobta meg a torna eddig legjobb átlagát, a húsz elrontott dupla a meccsébe került. De a két játékos reakcióját látva itt két győztes született. 
gw_1.jpg
A meccsről itt egy összefoglaló!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr1914982356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása