9 Nyíl

Peter Wright a mesterek mestere

2020. február 03. 08:44 - Denis Potvin

Ladbrokes Masters, Milton Keynes – 3. nap összefoglaló.

Nehéz lenne két szóba összefoglalni, hogy mekkora dolog az, hogy valaki a világbajnokság megnyerése után egy hónappal az év első tornáján is ellentmondást nem tűrő módon utasítja maga mögé a mezőnyt. Akármilyen szoros is volt a döntő, és Michael Smith akármennyire is megérdemelte volna címet, ezt Peter Wright nyerte, és ezt nem lehet tőle elvenni. Elsöprő lendülete vasárnap estig kitartott, így úgy név került a trófeára.

masters-fnl-wright19_1920.jpg

Negyeddöntők

Tulajdonképpen Smith, Wright, és Gary Anderson mutatott ezen a tornán valóban meggyőző formát. Nathan Aspinall is szépen vívta meg a saját csatáját Jonny Clayton ellen, a 95-ös átlagok is kiválónak mondhatók, és még az elődöntőben Smith ellen is a győzelem közelébe került. Clayton is a tőle elvárható fölé helyezte a lécet, és majdnem meg is ugrotta azt. A 8/10-es kiszállózása is egészen fantasztikus. 3-2-es vezetése után jött az első fordulat, Asp átvette az irányítást és 95-re ment el. Hat meccsnyila is volt, végül a hetedikkel zárta le a meccset.

Adrian Lewis 92,47-es, Michael Smith 88,04-es átlagot dobott, ennek ellenére Smith 10-6-ra nyert. Hiába a jobb átlag, ha nem mennek a duplák, és ezen az estén Lewisnak csak 6/23 jutott. Az utolsó két negyeddöntő meg olyan végtelenül simára sikeredett, amennyire csak lehet. Pedig Price 99,53-as átlaga döbbenetesen jó, Anderson viszont 102,39-cel zárt, a kiszállók közötti különbség hozta végül a váratlanul nagy különbséget. Amit Wright művelt arra példát is nehéz hozni. Szegény Dave Chisnall-t valóban nagyon zavarhatta a szemüveg, mert emberemlékezet óta nem dobott ilyen pocsékul. Ez persze semmit nem von le Snakebite érdemeiből.

Elődöntők

Szóval, Nathan Aspinall nagyon megszorongatta Michael Smith-t, karnyújtásra volt csak a döntő. Hajszálpontosan egyforma átlagok, és majdnem azonos kiszállózás, sőt az elején Asp-fölény. 6-6 után vezetett először Smith, de onnan már végig. A döntő legben pedig alaposan fennhagyta ellenfelét. Aztán jött a skót rangadó, ami csak az elején volt szoros, 2-2 után Wright 7-3-ra húzott el, és onnan Anderson már nem tudta utolérni. Szinte tökéletes játék. Anderson dobott egy 130-as kiszállót, Wright pedig egy 121-essel zárta le a meccset.

Döntő

Sokakban felvetődött a kérdés, hogy alakulhatott volna ez másképp. De azért nem alakult, mert így kellett alakulnia. Ez nem egyfajta népi bölcsesség, a dartsban nem nagyon van szerencsefaktor, vagyis inkább abban, ha az ellenfél lehetőséget ad a javításra, és ezzel a játékos élni is tud. Ezt történt a Smith-Wright meccsen. Nem véletlen mondta meccs után Smith is „Meccs közben Peter könnyen elment, de aztán jó duplákkal beértem. Aztán adtam egy esélyt neki, amivel élni is tudott.”

Smith-nek van oka a csalódottságra, hiszen Wright 5-2-re, 6-3-ra, 7-4-re, sőt 8-5-re is vezetett, Smith pedig innen állt fel, 130-as kiszállójával pedig már 8-8 volt. Aztán 10-10-nél jött az a sansz, amiről Smith beszélt. 98 pontja volt, és nem tudott kiszállni, Wright 287-ről 187-re jött le. Smith három nyíllal a D20-ra, de csak egy sima lett belőle. Miközben Wright a lehető legjobb pillanatban dobott három tripla 19-et, a legvégén meg a harmadik nyílra a D8-at. Ez egy ilyen sport.

kepkivagas_7.PNG

Peter Wright tehát a világbajnokság után rögtön megnyerte a Masterst is. Tavaly is hasonló volt a forgatókönyv, de akkor Michael van Gerwennek sikerült mindez. Nyilván a holland nem felejtett el dartsozni az elmúlt egy hónapban, és ahogy mondani szokta, ő mindig nyerni akar, de most az elmúlt két versenyen nem úgy működött a keze, és volt nála egy sokkal magabiztosabb. Hogy ez fordulatot hoz, nem hinném. Ugyanakkor komoly kihívója akadt a hollandnak, és talán 2020-ban sokkal színesebb lesz a major tornák győzteseinek palettája, mint volt az tavaly. Az pedig mindenkinek használni fog. Leginkább nekünk, nézőknek lesz sokkal változatosabb szezon.

2020 Ladbrokes Masters

Február 2., vasárnap, délutáni szakasz

Negyeddöntők

  • Michael Smith 10-6 Adrian Lewis
  • Nathan Aspinall 10-8 Jonny Clayton
  • Gary Anderson 10-2 Gerwyn Price
  • Peter Wright 10-0 Dave Chisnall

Esti szakasz

Elődöntő

  • Michael Smith 11-10 Nathan Aspinall
  • Peter Wright 11-7 Gary Anderson

Döntő

  • Peter Wright 11-10 Michael Smith
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr5815452374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása