9 Nyíl

Az ügyetlen kisfiúból Európa-bajnok lett

2016. február 18. 08:10 - dart sZs

A magyar darts sportnak sok olyan értéke van, amiről kevesen tudnak, vagy legalábbis kevesen olvasnak. Tavaly novemberben az Index is megírta, sőt videót is forgatott arról, hogy Czipó Vivien és Neumajer Kitty alkotta ifjúsági lány páros bronzérmes lett a törökországi Antalyában rendezett felnőtt és ifjúsági darts világbajnokságon, sőt Európa-bajnokok is lettek. Aztán van egy Bezzeg Nándorunk is, akit a legjobb magyar dartsosként tartanak számon. És most már van egy Végső Jánosunk is, akit a Magyar Olimpiai Bizottság a héten jutalmazott, 2015-ös teljesítményéért, nem is akármilyenért, a 2015-ös EDU egyéni Európa-bajnok. Van miért csinálni és van hova fejlődni? Van. Végső János blogunknak adott exkluzív interjút. Karrierje és hitvallása adjon erőt minden magyar dartsos fiatalnak, és kevésbé annak.

Mióta dartsozol, és hogyan indult a pályafutásod?

A pályafutásom az érdekesen kezdődött. Ugyanis az iskolában, ahová jártam, volt lehetőség dartsozni. Tartottak egy felmérést, és akit ügyesnek véltek, elhívták játszani. Természetesen engem nem hívtak. Ez annyira zavart, hogy önként jelentkeztem, hogy szívesen járnék edzésekre, meg szeretnék tanulni dartsozni. Nem ellenkeztek, majd azon a héten volt egy dartsverseny, amin részt is vehettem. Mindenki nagy meglepetésére a kis ügyetlen kis srác 5. lett. Mindennek már azért van egy pár éve, ugyanis 2002-ben kezdtem a serdülő kategóriában játszani, azonban 2004 óta versenyzem a felnőtt férfi mezőnyben. 

12735676_1027710740600795_296924989_n.jpg

Napi mennyi edzésmunka gyümölcsét aratod most?

Lehet, hogy most többeknek meglepetést okozok, de nem edzek sokat: 3-4 órát hetente. Ellenben sokat versenyzem. Ez nagy átlagban heti 2-3 versenyt jelent hétköznap. Véleményem szerint ez a legjobb edzés a hétvégi nagyobb versenyekre. 

Milyen felkészülést igényel egy nagyobb versenyen, egy EB-n való részvétel?

Igazából ugyanazt tudom elmondani most is, mint az előző kérdésedre. Tény, akkor azért intenzívebben gyakorlok, hogy felkészült, és ezáltal magabiztos legyek.

Van-e példaképed, kedvenc játékosod?

Van példaképem, és Ő nem más, mint Phil Taylor. Ugyanis csak tiszteletet érdemel, hogy ennyi éven át ilyen magas szinten tud játszani, és nem mellesleg a világ legnagyobb dartsosa.

Ennyi versenyzés után mi az, ami motivál? Vannak további céljaid?

Szeretek nyerni, szeretek játszani és amíg ez az érzés lázba hoz, addig nincs gond. Van még jó pár lépcsőfok, ami még hátravan. Céljaim is vannak, de majd amikor ott leszek, újra beszélünk.

Milyen érzés a dobogó legfelső fokán állni, mikor Neked szól a magyar himnusz?

Ez volt az egyik álmom, hogy egyszer nekem játsszák a magyar himnuszt. Elmondhatatlanul jó érzés!

Mit tanácsolsz a kezdő dartsosoknak, akik szintúgy nagy célokkal állnak a tábla elé?

Mindig legyen valami tétje a játéknak. Nem kell nagy dolgokra gondolni most, csak legyen az adott legnek célja. Viszont ami nagyon fontos, hogy sose felejtsék el, hogy ez egy játék, amit játszani kell! Ha elég kitartóak, nem lesz semmi gond, ott lesznek elől.

12746402_1027710737267462_173915807_n.jpg

Fotó: Kozselkáné Krausz Nikolett

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr888399814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása