9 Nyíl

Igenis, van magyar darts!

2017. január 08. 19:20 - Denis Potvin

V. Target Amatőr Darts Kupa - összefoglaló

Igen, létezik. Ezt az a 993 ember bizonyította, aki a fagyhalál elől is menekülve (sic.) a Soroksári Sportcsarnokot választotta szombati programjának. Nem 993-an voltunk ott, legalább kétezren. A magyar darts ünnepe volt az V. Target Amatőr Kupa. Sok-sok szép meccsel, magyar Szuperliga döntővel, örök élményekkel és minden olyannal, amelyek miatt e sorok írója is azt mondja, legközelebb is ott leszünk.

target.jpg

A hétvégén, egészen pontosan szombaton zajlott le a PDC Hungarian Fan Club és a Magyar Darts Szövetség közös rendezésében lezajlott V. Target Amatőr Darts Kupa. Ez a seregszemle valóban a hazai dartsélet egyik legfontosabb összetartó ereje volt. Összesen 993-an indultak el az értékes nyereményekért és emeljük ki már az elején azt, 51 hölgy vállalta a megmérettetést.

A 9nyil és szűkebb hazájának csapata, a Pillangó DSE kilenc fővel vett részt az eseményen. Elgondolkodtató volt. A dartsot sokan még mostohagyerekként, kocsmasportként kezelik, pedig itt látható volt, ez tényleg egy családi esemény volt. Apák és asszonyok, asszonyok és gyerekek, kicsik és nagyok álltak a tábla elé és nagyon komoly csaták folytak.

De kezdjük a felvezetővel. A magyar bajnokság első helyezettje, Székely „Penge” Pál és a Magyar Darts Liga győztese, Takács „Taki” Gábor vívta a magyar Szuperdöntőt. És tényleg az volt, szuper felvezető, bevonuló zenék, és az első három nyílra rögtön egy száznyolcvanas.

Színvonalas meccs volt, Székely 90,7-es átlaggal zárt, 40 százalékos kiszállókkal, Takinak 78-as körátlaga volt, 33 kiszállóval és 82-es első kilenc nyíl, a végén pedig 6-2-es Penge-siker. Tényleg fantasztikus felvezetője az amatőr versenynek.

Székely Pali a meccs után elmondta, büszke arra, hogy különösebb felkészülés nélkül is sikerült elérnie ezt az eredményt. Arra meg különösen, hogy a szponzorok is észrevették, mennyi munka van ebben és talán nekik is egyértelművé válik lassan, hogy érdemes pénzt fektetni az ő karrierjébe. Ha valaki pedig ezt észreveszi, talán elindul egy folyamat. Egy nagyon jó folyamat.

De úgy általában is az jutott az ember eszébe, tábláról táblára járva, hogy ha ennyi temérdek pénz folyik el ebben a magyar sportban, akkor miért ne lenne értelme azokat, olyan sportolókat is támogatni, akik valódi, igazi és ellenőrizhető pénzeket hoznak haza. Egy átlag holland, vagy akár brit dartsost is utol lehetne érni, ha akadna olyan vállalkozó, vagy olyan törvény, hogy a darts is sok, sokkal több figyelmet, és elsősorban támogatást kapjon. Akár központi elosztásból, akár egy bőkezű, de a sportágat is ismerő és szerető szponzortól.

15941469_1637463469882004_6333766248173546727_n.jpg

Mert igenis, van ennek értelme. Az értelem ott volt szombaton Soroksáron. Az a 993 ember, aki nekivágott ennek a napnak bizonyította azt, hogy igenis, van ennek a sportágnak mérhetetlen szeretete Magyarországon is. Amikor egy november óta dobáló 18 éves srác olyan biztosan dobja a száz feletti köröket, mint mondjuk Gary Anderson, vagy Adrian Lewis. Amikor a hölgyek közül összejön annyi, hogy majdnem egy 64-es táblát össze lehet rakni. Amikor egy ötkörös leggel még egy 16-os döntőt lehet nyerni. Akkor igenis lehet, kell, és muszáj is arról beszélni, hogy ennek a sportágnak sokkal, de sokkal nagyobb támogatásra van szüksége.

Tisztelet és örök becsű hála a szervezőknek, hiszen mindent odatettek azért, hogy egy csodálatos nap legyen. Nem akarunk név szerint dicsérni, de úgy is tudja, kiről van szó. Egy női és egy férfi hang gyakorlatilag 11 órától majdnem hajnalig folyamatosan jelezte, kinek hova kell menni, mit kell csinálni. A Fan Club egész csapata ezen a napon óriási munkát végzett. 

15873608_10154196055652286_4753404893893460024_n.jpg

És akkor nézzük a lényeget. A fiúknál Szász Bence lett az első. A lányoknál pedig (és erre borzasztó büszkék vagyunk, hiszen a Pillangó DSE-ből induló) Kozák Emese nyert. A Herceg mondta, hogy Szekrényes Viktor nevét is említsük meg (sic.). De annak is gratulálunk, aki csak az első körig jutott, de ott volt és vállalta a küzdelmet. Én még egy kecskeméti fiatalember nevét emelném ki, Réczi Ákos. Fogtok még hallani róla is.

Szép nap volt. A darts ünnepe. Az amatőré, hiszen egy sportág jövőjét és létezését éppen az alulról szerveződő, és a profik felé nyúló háttér jelenti. Soroksáron az a 993 ember bizonyította, hogy szeretik a dartsot, van darts. Van magyar darts!

Szólj hozzá!
Címkék: amatőr darts 9nyil
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr312109927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása